Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 013 790
  • 81 135

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämähän on kansainvälinen läpimurto. Joko Krista on soittanut mm. Portugaliin ja Yhdysvaltoihin. "Krista Suomesta tässä moro. Teillä on siellä Portugalissa 800000 long covidia ja teillä siellä USA:ssa 30 miljoonaa long covidia. En voi kertoa miten ne vaikuttaa, mutta pistäkää kaikki kiinni. Se on moro."
Ihmekös, että Yhdysvalloissa on kaikenlaista ongelmaa jos 30 miljoonaa kansalaista on työkyvyttömiä koronan takia ;)
 

Jewgen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Yksinkertaisin päätös olisi jättää päätäntävalta vanhemmille, opetus voisi olla paikanpäällä sitä haluaville ja samalla Teams päälle kotona oleville esim Tammikuun ajan.
 

aave

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahden Pelicans
Onkohan missään ollut esillä sitä, ketä tuohon STMn asiantuntijaryhmään kuuluu, jotka tämän "konsensusnäkemyksen" saivat sattumalta puskettua eetteriin juuri tänään, kun maanantaina pitäisi alkaa koulut...

Tuolta raportin lopustahan nimet löytyvät:

Asiantuntijaryhmän kokoonpano
Professori Risto O. Roine (TY) on toiminut asiantuntijaryhmän puheenjohtajana,

ryhmän muut jäsenet aakkosjärjestyksessä ovat
Tiina Heliö, osastonylilääkäri, kardiologian dosentti (HUS, HY)
Aki Hietaharju, ylilääkäri, neurologian dosentti (PSHP, TUNI)
Pirta Hotulainen, solubiologian dosentti (Minerva)
Johanna Hästbacka, osastonylilääkäri, tehohoidon dosentti (HUS, HY)
Ilkka Julkunen, ylilääkäri, virologian professori (VSSHP, TY)
Riitta Lassila, ylilääkäri, hyytymissairauksien professori (HUS, HY)
Helena Liira, ylilääkäri, dosentti (HUS, HY)
Jarmo Oksi, ylilääkäri, sisätautiopin dosentti ja infektiotautiopin professori (VSSHP, TY)
Seppo Parkkila, anatomian professori, koulutusvaradekaani (TUNI)
Markku Partinen, professori (Terveystalo, HY)
Markus Perola, tutkimusprofessori (THL)
Jere Reijula, osastonylilääkäri, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri, LT (HUS, HY)
Mika Rämet, lastentautiopin (OY) ja kokeellisen immunologian professori (Rokotetutkimuskeskus, TUNI)
Terhi Tapiainen, lasten infektiolääkäri, lastentautiopin professori (OYS, OY)
Risto Vataja, LL (väit.), ylilääkäri, linjajohtaja (HUS)

Jotta ei jää epäselväksi, niin en vähättele long covidia ja tuon kaltainen tulehdustauti on ihan mahdollista. Sinällänsä ansioitunutta nostoa, mutta en nyt äkkiseltään ymmärrä long covidin ja nykytilanteen korrellaatiota. Miksi me eristäydyttäisiin, kun tämä kerran leviää sen verran ärhäkkäästi vai tuleeko kaikki long covidit myös kerralla sairaalaan hoidettavaksi? En ymmärrä. Suo siellä, vetelä täällä.

Jos pistät koulut säppiin, niin vanhemmat jää kotiin hoitamaan. Jos pistät ne kouluun, niin tulee pian se 10 päivän karanteenirankku ja parhaimmillaan useampia. Toki taistella pitäisi vastaan, joten nyt ne keinot pitäisi olla jotain muuta kuin kaikki kiinni heti. Iltapäivää odotellessa.

Voi olla hieno fiilis istua tapaamisessa, jossa puheenjohtaja on käynyt kertomassa kantansa kansalle ennen palaveria. Miksei tää hallitus oikeasti vaan eroa?
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Tuossa työryhmässä mukana ollut Terhi Tapiainen sanoi viime elokuussa näin:

Entä sitten paljon puhuttu long covid eli pitkä korona, jonka vaikeista oireista kärsisi joidenkin väitteiden mukaan jopa kolmasosa koronan sairastaneista ja se uhkaisi erityisesti nuorisoa? Tapiaisen mukaan pitkä korona on aito ilmiö ja se voi uhata myös niitä, joilla itse infektio on lievä. Hän kuitenkin sanoo, että pitkän koronan yleisyys tuskin on aivan sitä, mitä julkisuudessa on annettu ymmärtää.

– Tutkimusnäyttö vaikuttaa siltä, että se ei voi olla kovin yleistä. Vaikuttaa epätodennäköiseltä, että mittakaava jopa kolmasosasta pitäisi paikkaansa.

Suomalaisasiantuntijoilta huojentava koronaviesti lapsiperheille deltavariantista huolimatta Suomalaisasiantuntijoilta huojentava koronaviesti lapsiperheille deltavariantista huolimatta

Asiat toki muuttuvat, mutta että ”ei voi olla kovin yleistä” -tasolta neljässä kuukaudessa ”jopa joka toisella aikuisella” -tasolle…
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Se, että rajoituksia perusteltaisiin Long Covidilla, niin siitä oon samaa mieltä et se on turhaa - etenkin kun rokotuksien pitäisi estää Long Covidin.
Sinäpä sen sanoit. Kohta varmaan keksitään että pitää alkaa suojelemaan omasta tahdostaan rokottamattomia long covidilta - ja pidetään yhteiskunta kiinni kaikilta sen vuoksi.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En katsonut tuota tiedotustilaisuutta, mutta se on tullut jo ihan selväksi, että vaikka Krista Kiuru julistaisi pandemian päättyneeksi, se lytättäisiin. No, enpä itsekään allekirjoita läheskään kaikkea Kiurun väittämää, joten en ole yhtään parempi ihminen.

Luin kuitenkin nuo Long-covidusta kerrotut. En oikein ymmärrä, että mikä tässäkin oli noin vaikeaa hyväksyä? Toki täälläkin on osa kirjoittajista ollut läpi pandemian sitä mieltä, että long-covid on vain kuvitelmaa tai psyykkistä oireilua, niin ymmärrän, että nyt kun kerrotaan jotain tätä kumoavaa, niin pitäähän se toki kiistää tai haukkua maan rakoon.

Kiinnitin huomiota kahteen asiaan:

1. Long-covidin fyysisistä vaikutuksista kerrottiin uutta tutkimustietoa. Kyse on siis selkeästi fyysisestä oireyhtymästä, joka on lääketieteellisesti tunnistettu.

2. Rokotteet (mRNA-sellaiset) suojaavat hyvin tuolta. Ottakaa siis rokotteet.

Itse tosin kyseenalaistan kyllä noita prosentteja. En millään usko, että noin ison osan oireet ovat ainakaan kovin vakavat, vaikka ne pitkittyneitä olisivatkin. Eri asia ovat ne, joilla oireet oikeasti vievät työkunnon pitkäksi aikaa. Näitä on varmasti paljon vähemmän.

Jep, kieltämättä pari kirjoittajaa ovat bottityyliin tuutanneet täsmälleen samaa laulua vähättelyineen tilanteesta riippumatta. Tämä on outoa koska potentiaalisestihan long covid voisi olla itse akuuttia covidia merkittävämpi ongelma yhteiskunnille ja siten tuo on aivan kriittisen olennainen juttu.

Kuitenkin tämä STM:n tiedotustilaisuus näyttäytyy vähän hassuna ja kuten @Radiopää mainitsee, tekee asiasta aivan turhaan näin poliittisen ja heittää bensaa myös öyhöttäjien liekkeihin. STM:n toiminta koronan alussa omine "maskiselvityksineen" ei vakuuttanut eikä se vakuuta nytkään.

Long Covidista noin muuten vähän lieventävääkin asianhaaraa: Ilmeisesti nämä pelottavimmat skenaariot sieltä sun täältä löytyneine viruksineen ovat peräisin ruumiinavauksista. Tuo on siis hyvin vinoutunut otos ja voi olla että kyseisissä tapauksissa virus on nujertanut immuunipuolustuksen ja siten päässyt noin hallitsemattomasti lisääntymään lopulta kuolemankin aiheuttaen. Tässä mielessä en itse usko pelottavimpiin skenaarioihin siitä kuinka tavallista koronan pesiytyminen aivoihin ja suunnilleen koko kroppaan olisi.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Demokraattisesti kansa kuitenkin SDP:n nosti päähallituspuolueeksi ja tätämyöten Kiurunkin nykyiseen virkaansa. Vaikkei tilanne automaattisesti porvari- tai viherporvarihallituksen myötä parempi olisikaan, on nykyinenkin hallitus välillisesti "kansan tahto". Ei Kiuru mikään ministeri olisi, mikäli Kokoomus ja Keskusta olisivat olleet kaksi suurinta vuoden 2019 vaaleissa.
Juuri tästä syystä Suomeen pitäisi saada äänestyskortti ajokortin tapaan, jotta äänestäjillä olisi edes perustiedot yhteiskunnallisista asioista. Nyt kun näin ei ole, on meillä päättäjät juuri näitä kiuruja sekä marineita unohtamatta edellistä pääministeriä.
 

Pallister

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Kiuru se ei luovuta vaan jatkaa nyt jo lähes yksin ristiretkeään koronaa vastaan.
Ja tämän tiedotustilaisuuden ajankohta oli varsin mielenkiintoinen.

Mutta eiköhän tämän pelottelu-tilaisuuden jälkeen Kiuru saa haluamansa ja koulut lyödään säppiin.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Marin etäkoulun kannalla jos THL ja muut terveysviranomaiset asiaa puoltavat.

– Hallitus käsitteli rajoitustoimia ennen joulua, eikä tuolloin antanut THL:n arvioon nojaten valtakunnallista suositusta koululaisten joululoman pidentämiseksi tai etäopetukseen siirtymiseksi. Asiasta käytiin tuolloin periaatteellinen keskustelu. On myös huomioitava, että monet kunnat ovat suunnitelleet aloittavansa rokotukset kouluilla. Rokottamisen nopea edistäminen on myös hallituksen prioriteetti.

Pääministeri Marin IS:lle etäopetukseen siirtymisestä – ”Mikäli terveysviranomaisten kanta on muuttunut, hallituksen mahdollista antaa suositus”
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Avovaimolla oli koronatartunta maaliskuussa, sairasti sen tosi lievänä, mutta Long Covid oireet on VIELÄKIN päällä. Tulehdusarvot koholla ja on joinakin päivinä tosi tosi väsynyt, et hyvä jos jaksaa edes töitä tehdä etänä. Eli kyseessä ei todellakaan ole mikään pitkittynyt nuha, vaan oikeasti jotain muuta.

Se, että rajoituksia perusteltaisiin Long Covidilla, niin siitä oon samaa mieltä et se on turhaa - etenkin kun rokotuksien pitäisi estää Long Covidin.

Ei ole nuha, mutta ei Long Covid-potilaat ole kuitenkaan kuolemassa, joutumassa tehohoitoon tai edes sairaalahoitoon. Senpä takia Long Covidilla ei voi perustella mitenkään yhteiskunnan rajoituksia, jotka itsessään lisäävät sairauksia ja itsemurhia.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Lopultakin Marin heräsi. Juuri kreivin aikaan. Joo ei mene lapset todennäköisesti etäkouluun maanantaina, niin kovaa on vastustus.

Pääministeri Sanna Marin (sd) viestittää IS:lle, että hallitus voi antaa suosituksen alueellisille viranomaisille etäopetukseen siirtymisestä, mikäli terveysviranomaisten arvio asiassa on muuttunut.

THL ei ole ainakaan tähän asti suositellut etäopetukseen siirtymistä.

– Hallitus käsitteli rajoitustoimia ennen joulua, eikä tuolloin antanut THL:n arvioon nojaten valtakunnallista suositusta koululaisten joululoman pidentämiseksi tai etäopetukseen siirtymiseksi. Asiasta käytiin tuolloin periaatteellinen keskustelu, Marin muistuttaa.

Marin lisää, että päätösvalta asiassa on kunnilla ja aluehallintovirastoilla.

– On myös huomioitava, että monet kunnat ovat suunnitelleet aloittavansa rokotukset kouluilla. Rokottamisen nopea edistäminen on myös hallituksen prioriteetti.



IS kysyi Marinilta kommenttia myös karanteeniajan pituuteen. THL on esittänyt koronakaranteenin lyhentämistä kymmenestä päivästä viiteen päivään.

– Karanteenin ja eristysajan pituus on terveysviranomaisten arvioitava asia, ei poliittinen kysymys. THL arvioi, minkä pituinen aika on riittävä, Marin vastasi.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ja mitä täällä on puhuttu Jatkoajan palstan demari-siiven Kiurun kannattamisessa, niin itse en ole pitkään aikaan kannattanut häntä.
Täällä on pidempään ollut sekaisin päätösten, hallinnon ja politiikan kritisointi. Jotkut kritisoivat päättäjiä päätöksiä, jotka ovat viranomaisten vastuulla ja jos ei suhtaudu ratkaisuihin kriittisesti, fanittaa hallitusta tai vähintään ministeriä. Ja ratkaisuna muka nähdään oppositio, jolla olisi käytössään samat virkamiehet, asiantuntijat, ylilääkärit ja taudinkuva. Sen takia se onkin ollut kohta vuoden verran hiljaa. Ellei oppositioksi lasketa Turtiaista ja kristallipuoluetta.
 

aave

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahden Pelicans
Ymmärrän periaatteessa hyvinkin tämän näkökulman. Mutta esitän vastakysymyksen: koska olisi ollut hyvä aika esittää tämä tutkimustieto? Kiuru ja STM ovat tässä parin vuoden aikana oikeastaan olleet jatkuvasti säätämässä rajoituksia ja ohjeistuksia suuntaan ja toiseen, ja aina olisi löytynyt joku argumentti väärän ajankohdan puolesta.

En katsonut tiedotustilaisuutta, joten olen vain siitä uutisoidun tiedon varassa. Se on voitu sössiäkin ihan täydellisesti. Viestintä olisi pitänyt minusta tehdä korostaen sitä näkökulmaa, että rokotteet suojaavat long-covidilta hyvin.

Kyseinen työryhmä on pistetty pystyyn 1.9.2021 ja on pystyssä 31.12.2022 saakka. Olisihan tässä näitä päivämääriä, mutta nyt piti tuoda ulos luonnos juuri 7.1.2022. Täällä lisää iltalehden uutisista 25.8.:

Pitkäaikaisesta koronasta kärsiviä on Suomessa vähintään 10 prosenttia sairastuneista – ”Ei aivan merkityksetön asia


Toki 10% on tarkentunut jo 50%. On se Omikron kova.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Onko tuo nyt sitten:
A) Nyt. Ei. Ole. Aika. Mennä. Kouluun.
B) Nyt. Mennään. Kouluun. Normaalisti.
C) Jotain. Aivan. Muuta.
?
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Näen etäkoulun järkevämpänä vaihtoehtona monestakin syystä. Tietysti sillä rajoitetaan koronan nopeaa leviämistä, toisaalta aika nopeasti tulee tapahtumaan se, että opettajista tippuu moni rivistä pois taudin tai altistumisen kautta. Tällä hetkellä monissa suurissa yrityksissä poissaolot ovat 20% luokkaa, jopa yli. Jos näin käy koulussa, niin ei vain ole opettajia ja myös opetettavia tippuu vauhdilla pois. Jotenkin lasken niin, että parempi lopputulos saadaan pitämällä sekä opettajat että oppilaat mahdollisimman terveinä, vaikka tiedän hyvin etäopetuksen haasteet.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ja ratkaisuna muka nähdään oppositio, jolla olisi käytössään samat virkamiehet, asiantuntijat, ylilääkärit ja taudinkuva.

Päähallituspuolue Kokoomuksella luulisi ainakin teoriassa olevan suuri huoli pandemian lisäksi myös maamme taloudesta ja ennen kaikkea kansainvälisestä kilpailukyvystä. Vaikka jokin sairaanhoitopiirien ylilääkäreistä tai STM:n virkahenkilöistä olisi valmis "sulkemaan maan hinnalla millä hyvänsä", uskoisin osan poliitikoista näkevän asiaa myös vähän pidemmälle.

Suomi "puolet vuodesta kiinni", siinä missä muut samoista suurista ja pienistä investoinneista kilpailevat maat samanaikaisesti ainakin osittain auki. -Melkoinen mainehaitta ja lopulta pois kaikilta suomalaisilta.
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kuinka paljon sairaanhoitohenkilökuntaa on nyt sidottu jäljitykseen? Puhutaanko kymmenistä, sadoista vai tuhansista?
Ja miten ne sairaanhoidon kokonaismäärät ovat nyt kehittyneet?

Realistisesti ottaen puhutaan sadoista, todennäköisesti yksi tartunta voidaan kertoa esim. kolmella kontaktilla jolloin puheluita esim. tuhatta sairastunutta kohden tulisi kolme tuhatta. Kyseinen määrä vaatii pikaisella matematiikalla 350 - 450 soittajaa/päivä. Mitä isommat luvut toki kertaantuu. 10 000 tartunnan jäljittämiseen menevät resurssit ovat ihan yhtä tyhjän kanssa ja näille olisi varmasti fiksumpaakin tekemistä.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Tulkitsin tuon eri lailla kuin sinä. Marin on THL:n joukoissa, joten maanantaina mennään normaalisti kouluun.
Näin juuri. En nyt näe, että thl olisi päivässä taipunut STM:n painostukseen. Ja vaikka olisi, avit ja kunnat eivät ole. Eivätkä edes ehdi.

Kristan ja Kirsin fantasia lasten sulkemisesta kellareihin voi toki vielä hyvin toteutua, mutta ei yhden viikonlopun varoajalla.

Lisäkis kunnat ja AVI joutuvat todella tarkkaan perustelemaan asian, koska on jo yksi hallinto-oikeuden päätös siitä, miten AVIn perustelemattoman päätöksen kävi.

Etäkoulupäätökseen tarvitaan todella hyvät perustelut lausuntoineen ja niitä ei kerätä päivissä, jos viikoissakaan.
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Siis Kiurun mukaan saattaa olla mahdollista että tartunta voi ehkä aiheuttaa myös mahdollisesti pitkäaikaisia oireita?
 

kyykäärme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Näen etäkoulun järkevämpänä vaihtoehtona monestakin syystä. Tietysti sillä rajoitetaan koronan nopeaa leviämistä, toisaalta aika nopeasti tulee tapahtumaan se, että opettajista tippuu moni rivistä pois taudin tai altistumisen kautta. Tällä hetkellä monissa suurissa yrityksissä poissaolot ovat 20% luokkaa, jopa yli. Jos näin käy koulussa, niin ei vain ole opettajia ja myös opetettavia tippuu vauhdilla pois. Jotenkin lasken niin, että parempi lopputulos saadaan pitämällä sekä opettajat että oppilaat mahdollisimman terveinä, vaikka tiedän hyvin etäopetuksen haasteet.
Vantaa ilmoitti tänään, että kouluissa tapahtuneista altistumisista ei seuraa karanteenia. Tuo helpottaa hieman koulupäivien järjestämistä.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Täällä on pidempään ollut sekaisin päätösten, hallinnon ja politiikan kritisointi. Jotkut kritisoivat päättäjiä päätöksiä, jotka ovat viranomaisten vastuulla ja jos ei suhtaudu ratkaisuihin kriittisesti, fanittaa hallitusta tai vähintään ministeriä. Ja ratkaisuna muka nähdään oppositio, jolla olisi käytössään samat virkamiehet, asiantuntijat, ylilääkärit ja taudinkuva. Sen takia se onkin ollut kohta vuoden verran hiljaa. Ellei oppositioksi lasketa Turtiaista ja kristallipuoluetta.
Se nyt on aivan turha väittää, että tuolla olisi Varhilan kaltaisia sekopäitä mikäli nykyiset oppositiopuolueet olisivat hallituksessa. Ja turha vedota Persuihin, he näpertelisivät maahanmuuton parissa.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Opetusministeri sanoo juuri Iltasanomissa, ettei kukaan hallituksen jäsen ei ole lääketieteellinen ammattilainen. Ei edes Kiuru. Jumankekka puhuu järkevästi, kun vertaa Kiuruun. Vaikka Iltasanomat painostaakin antamaan mahdollisimman negatiivisen lausunnon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös