@peterra
Itse näkisin asian niin, että tukahduttaminen, sikäli kun se näiden johtavien asiantuntijoiden puheissa esiintyi, oli jossain määrin realismia kesällä 2020. Mutta ei se silloinkaan ollut sellainen, että se olisi ollut pysyväksi tarjottu ratkaisu. Ei tautia varmasti silloinkaan ajateltu saatavan kokonaan maailmasta pois tukahduttamalla. Enemmänkin ajatus oli mielestäni se, että tauti painetaan (lähes) nolliin Suomessa, minkä jälkeen hybridistrategian mukaisesti seurataan ja pyritään sammuttamaan aallot ennen kuin ne leviävät kunnolla epidemiaksi. Kuitenkaan tätä ei ole tarjottu pysyväksi ratkaisuksi, vaan tarkoitus oli vain ostaa aikaa, kunnes rokotteet saadaan kehiin.
Tämä ei kyllä mielestäni aivan pidä paikkaansa. Kyllä aika moni tukahduttamisen kannattaja vertasi keväällä 2020 nykyistä epidemiaa SARS-CoV-1 -epidemiaan, joka saatiin kokonaan maailmasta pois. Kantavana ajatuksenahan tuolloin oli se, että koronavirus ei muuntaudu yhtä nopeasti kuin influenssavirus. Eroon koronasta -sivustolta muutama lainaus toukokuulta 2020:
"Epidemian tukahduttaminen tarkoittaa tartuntojen nopeaa ja määrätietoista ajamista nollan tuntumaan ja tämän tilan säilyttämistä tarkoin valituin toimin."
"Koronaviruksen aiheuttama tautiepidemia on onnistuneesti pysäytetty ja pidetty kurissa useassa maassa, mukaan lukien Uusi-Seelanti, Australia, Viro, Norja, Hong Kong, Itävalta, Kreikka, Taiwan ja Islanti sekä epidemian alkumaa, Kiina."
"Mikäli tavoitteeksi asetetaan vain epidemian leviämisen estäminen määrätietoisen tukahduttamisen sijaan, jouduttaisiin raskaita toimia ottamaan ajoittain uudelleen käyttöön ja ongelma voisi jatkua vuosikausia."
Voi olla, että joku muistion laatineista asiantuntijoista on mielessään tiennyt, että tukahduttamisesta ei ole mahdollista tehdä pysyvää (ainakaan Suomen/Euroopan olosuhteissa), mutta siitä vaihtoehdosta ei ainakaan julkisuudessa puhuttu. Oikeastaan Anders Tegnell oli alkuvaiheessa ainoita, joka uskalsi julkisuudessa puhua tästä asiasta hyvin realistisesti. Hänhän mainitsi, että pandemia ja sen torjuntatoimet eivät ole sprintti, vaan maraton. Ja lisäksi puhui siitä, että virus tulee olemaan keskuudessamme vuosikymmeniä, tai ehkä jopa ikuisesti.
Sittenhän pitkään (n. syksy 2020 - kesä 2021) oli valloillaan vaihe, jossa toivottiin/odotettiin tukahduttamisen olevan mahdollista, kunhan tietty rokotekattavuus (jotain 70-90% väliltä) on saavutettu. Tämänkin nyt sitten valitettavasti tiedämme olleen jossain määrin toiveajattelua.
Siinä mielessä samaa mieltä, että itsekin muistan ihmetelleeni pandemian alkuvaiheessa sitä, kuinka näissä tukahduttamiskeskusteluissa sivuutettiin yleensä pitkän tähtäimen aikajänne aika totaalisesti. En tiedä, oliko tämä tarkoituksellinen strategia vai vain ajattelemattomuutta. Varmasti henkilöstä riippuen vähän molempia.
Itse haluaisin tuoda tätä pidemmän aikavälin keskustelua myös nykytilanteeseen koskien esim. rokottamista. Nythän sitten ollaan Suomessakin menossa siihen, että annetaan rokotteita jopa 3kk frekvenssillä. Tämä on varmasti lyhyellä tähtäimellä hyvä suunnitelma, mutta onko tässä nyt oikeasti mietitty sitä, mikä olisi pitkällä tähtäimellä paras vaihtoehto? Miten toistuva 3-6kk välein tehtävä rokottaminen vaikuttaa immuunipuolustukseen? Entä voiko se edesauttaa viruksen muuntautumista "rokoteresistentiksi"?
Erityisesti, JOS Omikron osoittautuu aiempia variantteja lievemmäksi, niin onko järkeä rokottaa perusterveitä 18-40 -vuotiaita sitä vastaan? Tai edes vähän vanhempia?