Eli syyskuun lopussa Suomessa todetaan vähintään 20650 tartuntaa viikossa. Siihen hetkeen on noin viisi viikkoa. Odotellaan.
Tämä siis sillä oletuksella, että tartuttavuusluku olisi sen 1,6. Mitä se ei ole jos huomioitaisiin se, että suuri osa viime aikojen tartunnoista on tullut ulkomailta. Tuossakin tutkijat sivulauseessa huomauttavat asiasta todeten, että "voi olla, että ennuste ampuu jonkin verran yli", jos rajaliikenne nyt laantuu. Itse asiassa tuo heidän laskelmansa pitää sisällään oletuksen, että rajojen yli tulevat koronatartunnat eivät pelkästään pysy nykytasolla vaan kasvavat jatkuvasti eksponentiaalisesti, koska tartuttavuusluvun laskennallinen pompsahtaminen suurelta osin johtuu rajan yli tulleiden tartuntojen lisääntymisestä, joten niiden pitäisi jatkuvasti lisääntyä samaa tahtia jatkossakin, jotta tartuttavuusluku pysyisi laskennallisesti yhtä korkealla. Mikäli tuonti pysyy nykytasolla eikä virus suuresti leviä Suomessa eteenpäin, tartuttavuusluku humpsahtaa äkkiä alemmas. Tuo laskelman epävarmuushaarukka varmaan pitkälti perustuu sitten siihen, että on laskettu tartuntamäärät olettaen hieman eri tartuttavuusluvut, joten todennäköinen skenaario voi ihan hyvin olla haarukan alalaidasta. Epävarmuushaarukan laajuus kuvastaa hyvin sitä miten paljon tartuntojen määrä muuttuu, kun tartuttavuuslukua pikkaisen viilaa johonkin suuntaan.
Hiukan harhaanjohtavana pidän tuossa jutussa osuutta, jossa selitetään miten mallinnus näyttää myös viime kevään toteutuneet lukemat sekä sinne asetetun mallinnuksen. Tuohan on tietysti jälkikäteen sovitettu mallinnus, varmaankin käyttäen jälkikäteen arvioituja tartuttavuuslukuja. Se ei siis mitenkään verifioi sitä miten loistokas mallinnus on kuin korkeintaan siltä osin, että jos tartuntamäärien perusteella on ensin arvioitu tartuttavuusluku jälkikäteen, voidaan tällä tiedolla myös laskea tulos takaisin toiseen suuntaan, eli arvio tartuntojen määrälle tartuttavuusluvun avulla. Rivien välissä annetaan vieläpä ymmärtää, että mallinnus olisi aliarvioinut kevään lukuja, ikään kuin nytkin voisi sillä perusteella todennäköisesti käydä samoin.
Onko nämä jossain uutisoitu / kerrottu / todettu, että näistä ei yhtään tartuntaa ole tullut?
Linnanmäen joukkoaltistumisesta löytyy tällainen
juttu, jonka mukaan tartuntoja ei tullut. Tuon perusteella ei tosin ole lainkaan selvää oliko koronapositiiviseksi myöhemmin testatulla seurueella edes koronaa vielä silloin, kun olivat Linnanmäellä käyneet. Testit oli siis otettu useita päiviä myöhemmin.
Asiasta toiseen. Mitenhän tuo koronakaranteeni nyt muuten oikeasti menee? Iltalehti julistaa, että
jo kotoa poistuminen on rikos, mutta THL:n ohjeiden mukaan
ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Keväältä muistan, että Turun Sanomissa oli iso artikkeli jostain karanteeniin määrätystä koronapositiiviseksi testatusta henkilöstä, joka kulutti karanteenissa aikansa keräämällä roskia metsistä. Lehtijuttu oli silloin kirjoitettu hyvin positiiviseen sävyyn kannustavaksi esimerkiksi siitä miten voi tehdä karanteeniaikana jotain hyödyllistä jos kunto vain sallii. Rikollista toimintaa siinä ei lainkaan paheksuttu vaan pikemminkin nimenomaan heräteltiin ihmisiä tajuamaan, että sisälle ei tarvitse lukittautua.