Siitä Mtv3:n uutisjutun raflaavasta koronaennusteesta vielä. Siinähän ei ollut taustalla mitään sen korkeampaa matematiikkaa kuin, että jos tartuttavuusluku olisi 1,6 niin nykyisistä tartuntamääristä seuraisi tietty määrä tartuntoja tietyn ajan kuluttua. Toki laskelman tekijät huomauttivat, että jos osa tartunnoista onkin saatu ulkomailta, laskelma saattaa "jonkin verran ampua yli", koska tällöin tartuttavuusluku olisi oikeasti ollutkin pienempi kuin tuon 1,6.
Otetaan esimerkki, että tartuttavuusluku on 1 ja meillä on jollain viikolla yksi tartunta. Tällöin tartuntoja on hamaan tappiin asti aina yksi viikossa jos ajatellaan, että tartunnan saanut henkilö aina tartuttaa seuraavalla viikolla yhden uuden henkilön. Mutta jos yhtenä viikkona tuleekin kymmenen tartuntaa ulkomailta, saadaan tällöin yhteensä 11 uutta tartuntaa. Laskennallinen tartuttavuusluku pomppaa siis lukuun 11 jos ulkomaan tuontia ei huomioida. Jos todellinen tartuttavuus pysyy ennallaan, seuraavalla viikolla saadaan taas 11 tartuntaa. Jotta laskennallinen tartuttavuusluku pysyisi 11:ssa, tartuntoja pitäisi kuitenkin olla 121, eli ulkomailta tarvittaisiin 110 uutta tuontitartuntaa.
Eli jos jossain kohdassa tulee tartuntarypäs ulkomailta, laskennallinen tartuttavuusluku pomppaa hetkeksi ylös, jos ulkomaan tuontia ei ole huomioitu, mutta mikäli taudin leviämisnopeudessa ei oikeasti ole tapahtunut muutosta, tarvitaan näitä uusia ulkomaan tartuntoja joka viikkoa eksponentiaalisesti aiempaa enemmän, jotta laskennallinen tartuttavuusluku pysyisi kohonneella tasolla.
Tarpeeksi pitkän aikavälin kuluessa mikä tahansa ykköstä suurempi tartuttavuusluku myös johtaa äärettömään määrään tartuntoja, ja mikä tahansa ykköstä pienempi tukahduttaa epidemian. Käytännössä loppuviimein laumasuoja jos ei muu alkaa hivuttaa tartuttavuuslukua alemmas ennen kuin äärettömän moni on sairastunut.