Jos viittaat tähän uutiseen, niin kyseessähän on nykyiseen tartuntalukuun (Re = 1,6) perustuva ennuste eksponentiaalisesta kasvusta. Jos mikään ei muutu, niin silloin ollaan tuossa tartuntamäärässä. Onko mallinnuksessa jotain pielessä? Ah ja voih?
Minusta noissa uutisissa pitäisi korostaa sitä, että kyseessä on ainoastaan matemaattinen malli siitä, miten tartunnat etenisivät, jos tartuttavuusluku pysyisi "näissä tai noissa luvuissa". Sen jälkeen olisi ihan paikallaan mainita, että tartuttavuusluku ei todellisuudessa pysy vakiona pitkää aikaa, vaan siinä on jatkuvasti vaihtelua.
Lisäksi tärkeintä olisi se, että uutisessa ei käytettäisi termiä "tutkijoiden ennuste", koska en oikein jaksa uskoa, että yksikään tutkija oikeasti ennustaa tuollaisia lukuja. Enemmänkin tuo on tutkijoiden malli, joka osoittaa, kuinka isot erot tartuntojen määrässä lopulta tulee eri vaihtoehdoissa, jos tartuttavuusluvut pysyisivät vakiona pitkän aikaa, ja epidemian annettaisiin kasvaa holtittomasti.
Tartuttavuuslukua tulee laskemaan epidemian kiihtyessä jo se, että ihmiset muuttavat automaattisesti käyttäytymistään, kun tartuntojen määrä kasvaa.