On haittaa, eivät pelasta.
Silloin kun turvavyönkäytöstä taisteltiin Suomessa, vastustajat esittivät faktapohjaisia arvioita. Esimerkiksi auto pysäköitiin kadulle nakkikiskan viereen ja lähdettiin turvavyö päällä tekemään ostoksia. Vyö ei venynyt, ja sen perusteella turvavyö leimattiin arkikäytössä turhaksi, kun mitään joustoa ei ole. Aikaahan menee turhaan, kun ensin pitää vyöstä vapauttaa itsensä ja taas uudelleen siihen kahlita.
Ja kun joku kysyi ihmishengistä, niin eihän turvavyö pelastanut autonsa kanssa esimerkiksi satamalaiturilta mereen pudonnutta. Päinvastoin, hukutti jos ei saanut vyötä avattua vedessä ja paineessa.
Yllä oleva on kirjoitettu aivan eri logiikalla mitä itse omaan, mutta tällä hetkellä voi tuntua uskomattomalta, kuinka turvavyötäkin vastaan kampanjoitiin sopivasti valituilla faktoilla näkemättä - tarkoituksella - kokonaisuutta. Hieman samoja piirteitä on maskienkin osalta.
Tutkimusnäyttö puoltaa maskien käyttöä asianmukaisissa tilanteissa ja ruuhkaisimmissa maissa sitä käytetään osin pakollisena. Eri selvitysten ja mm. THL:n mukaan kasvomaskin asianmukainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain, eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä. Kasvomaskien teho perustuu osittain siihen, että mahdollisimman moni käyttää niitä asianmukaisesti.
Ja mistä tilanteista onkaan kyse? THL:n mukaan kasvomaskisuosituksella pyritään ensisijassa ehkäisemään niitä riskejä, jotka syntyvät, kun toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset kokoontuvat pidemmiksi ajoiksi sisätiloihin, jossa etäisyyden pitäminen ei ole mahdollista. Tällaiset tilaisuudet lisäävät epidemian leviämisen riskiä ja voivat johtaa pahimmillaan lyhyessä ajassa laajoihin tartuntaketjuihin, joiden katkaiseminen on vaikeaa.
Minusta aivan oikein ja noista tilaisuuksista on ketjuja lähtenyt.