Erittäin voimakkaasti samaa mieltä. Näitä ryppäitä tulee jatkossakin, mutta hyvässä lykyssä ne jäävät niihin. Tämä rypäs selittänee myös osaltaan sitä, miksi viime päivinä on ollut edeltävään viikkoon nähden taas enemmän uusia tartuntoja. Kun rypästä epäillään, testataan useita lähipiiriin kuuluvia henkilöitä, ja silloin todennäköisti löytyy myös näitä oireettomia kantajia, jotka eivät välttämättä muuten edes päättyisi testeihin saati tilastoihin.
Nyt tosiaan testausten kanssa isketään lähipiiriin, josta saadaan nopeasti kartoitettua nuo oireettomat ja se hidastaa leviämistä, vaikka päivän lukuihin esim. neljä uutta tapausta tulisikin. Jokainen tällä tavalla löydetty tartunta on kokonaistilanteessa eduksi, vaikka päiväkohtainen hyppäys tulisikin. Tärkeintä on tilanteen iso kuva ja siitä THL tietää varmasti enemmän, kuin me tavalliset palstavirologit.
Yksi oleellinen asia on myös nykyinen testauskapasiteetti ja testaukseen liittyvät käytännöt. Yllättävän pienelle huomiolle on jäänyt se fakta, että keväällä paskan osuessa tuulettimeen ja epidemian kiihtyessä oli varsin sekavaa käytäntöä olemassa siitä, että ketkä testataan. Jossain vaiheessa testeihin pääsi vain riskiryhmäläiset tai tietyillä oireilla. Siinä alun hässäkässä menetettiin jonkin verran aikaa ja tartuntaketjujen selvittäminen vaikeutui ja täten epidemia pääsi vellomaan "piilossa".
Nyt testeihin pääsee helposti ja testauskapasiteetti on saatu viritettyä hyvälle tasolle jos tilanne sitä vaatii. Jossain olen lukenut, että päiväkohtainen kapasiteetti on jossain 13tuhannen testin tietämillä ja se on erittäin hyvä määrä. Kaikkia tapauksia ei varmasti saada selville, mutta jos testaus ja jäljitys toimisi alkuvaiheessa vaikkapa 50% paremmin kuin keväällä niin se olisi kokonaiskuvan kannalta melkoinen torjuntavoitto.
Oma lukunsa on myös kevään sekoilu lentokenttien kanssa. Siinä missattiin paljon, kun epidemian alkuviikoilla porukka pääsi ilman minkäänlaista valvontaa suoraan ulos. Nyt siihenkin on olemassa toimintatapa ja suunnitelma mikäli tilanne sitä vaatii, koska ulkomailta se toinen aalto tulee jos on tullakseen. Myös moneen muuhun, aivan arkiseenkin asiaan esim. työpaikoilla on olemassa kaikenlaisia poikkeusolojen toimintatapoja.
Tietyllä tapaa yhteiskunnan sisällä on olemassa useita erilaisia hätäjarruja, jotka painetaan välittömästi pohjaan jos pientäkin viitettä tilanteen perkelöitymisestä tulee. Hallitus tekee tietysti suurimmat linjaukset, mutta tämä on koko kansan yhteinen taistelu.
Kaikki erilaiset skenaariot ja ajatukset pohdittuani olen edelleen sitä mieltä, että ne "toinen aalto on 70% pahempi kuin ensimmäinen aalto" - puheet ovat pelon lietsontaa pahimmasta päästä.