Osataanko? Jossain maissa ehkä joo, mutta niissä missä tämä pandemian hoito ja siihen reagoiminen on vedetty vituiksi, uskon saman toistuvan seuraavankin pandemian kohdalla, koska tapa tehdä asioita tietyllä tavalla on niin syvällä rakenteissa ja valtarakenteissa. Poikkeuksen tähän muodostaa ehkä Ruotsi. Ja ehkä Yhdysvallat toisen presidentin alaisuudessa. Noh, ehkä luotamme kuitenkin siihen, että samoja virheitä ei toistettaisi.
Tarkoitin lähinnä yksittäisten ihmisten käyttäytymisen muutosta, jolla varmasti on ollut vaikutusta viruksen leviämisen hidastamisessa. Viruksen aiheuttama poikkeustila on ollut sen verran vittumaista aikaa, että käsihygieniasta huolehtiminen ja kipeänä kotona pysyminen pysyy vastedes paremmin mielessä. Lihasmuisti. Niin, ja myös Ruotsissa ja Yhdysvalloissa on ollut päällä poikkeustila - ei niissäkään olla tultu ja menty vanhaan malliin.
Mitä muita länsimaita (Yhdysvaltojen ja Ruotsin lisäksi) muuten laittaisit epäonnistuneiden listalle? Mielestäni esimerkiksi Italiassa epidemian hoito meni lopulta suhteellisen hyvin ottaen huomioon millä vauhdilla virus sinne saapui. Kun uutisia sieltä alkoi kuulumaan, taidettiin pelätä paljon pahempaa, kun mitä lopulta tapahtui. Italia oli epäonnekseen se maa, joka viruksen Euroopassa otti vastaan. Tässä vaiheessa muualla tajuttiin reagoida. Eli Italia oli se talo naapurustossa, joka syttyi ensimmäisenä muualta lentäneestä kipinästä. Talo oli jo ilmiliekeissä, kun pääsivät sammuttamaan. Naapurit tiesivät siinä vaiheessa, että kohta palaa meilläkin, mutta ehtivät sentään kaivamaan nurkistaan ensisammutusvälineitä. Hyvä esimerkki lähinaapurista oli Itävalta, johon tuli levisi nopeasti ja aggressiivisesti, mutta joka oli ehtinyt riittävästi reagoimaan. Kauempana olevien talojen asukkaat saivat vähän enemmän aikaa reagoida ja kukin niistä sitten reagoi tavallaan.
Joo ja lisäksi kun mietitään näitä seurauksia sitten mitä esim. eri sulkutoimet/rajoitukset on aiheuttanut niin veikkaampa että siinä voi monella maalla olla isompi kynnys pistää rajoitustoimet päälle seuraavan pandemian aikana ja mennä enemmän "Ruotsin" linjalla. Eli vaikka sinällään tietous kasvaa niin halutaanko toimia kuten pitäisi. Lisäksi vaikka paljon puutteita on eri maissa ollut esim. välineistössä ja terveydenhuollon resursseissa niin halutaanko niihin sitten pistää jatkossa paukkuja lisää, hetken ehkä tilanne paranee mutta sitten kun aletaan taas miettiä talousjuttuja niin eiköhän näistä leikata.
Ei tarvita kummoistakaan asiantuntijaa kertomaan, että jos tämän tyyppisen tai vakavemman tartuntataudin antaisi levitä täysin vapaasti, taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset olisivat vielä suurempia, kuin mitä sulkutoimet aiheuttavat. Eli jos jatkossa ei joka maassa ole trumpeja ja bolsonaroja vallankahvassa, niin kyllä mahdollisiin tuleviinkin pandemioihin suhtaudutaan niiden vaatimalla vakavuudella (ja nyt vielä kokemuksen tuomaa osaamista rikkaampana).
Nyt tiedetään jo paljon paremmin kuin muutama kuukausi sitten, miten koronaviruksen mahdollisiin tuleviin aaltoihin tulee reagoida epidemologisessa mielessä tehokkaasti, mutta myös taloudellis-yhteiskunnallisten vaikutusten kannalta mahdollisimman kestävästi. Se on sitten toki eri asia, että miten johonkin täysin toisenlaiseen tartuntatautiin osataan reagoida: tämä tuo arvokasta osaamista ja kokemusta, mutta monia asioita voi joutua miettimään myös uudelta kantilta.
***
Trumpista ja Bolsonarosta tuli vielä mieleen, että onneksi sekä Yhdysvallat että Brasilia ovat liittovaltioita, joissa osavaltioiden poliittinen johto ja viranomaiset ovat suhtautuneet kriisiin pääosin vakavasti ja asiallisesti. Vastuuttomasti toimineet presidentit ovat kuitenkin aiheuttaneet sen, että liittovaltiotason koordinaatio on ollut riittämätöntä ja sekavaa, jolla puolestaan on ollut vakavia seurauksia.