Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 265 353
  • 81 151

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Oli yliampuva tuo @Sämppärin väite, mutta kun hallitusta ja siellä olevia henkilöitä katsoo, en ihmettelisi, vaikka sieltä joku kaunis päivä tulisi Instaan tai Faceen kysely, vihreä kyllä, punainen ei, ja kysymys kuuluu "Pitäisikö koronaviruksen antaa suorittaa Suomessa väestönrakenneuudistus?" Sitten vähän ajan päästä poistetaan, että "Ai hitto, ei se ollukaan hyvä idis kysyä tollast somessa".

Kyllä tää hallitus on vetäny (taas) kaiken ylipäätään niin päin persettä, että minua ei yllätä enää mikään.

Itse en tätä kyselyä osaa odottaa. En ole edes hallituksen kannattaja. Koronaan ei ole vielä kuollut ketään, ja sairastuneitakin on vähän, joten hallitus ja terveydenhoitoviranomaiset vaikuttavat osaavan hommansa. Niiden perusteella tekisin itse arvion.

Mutta jos viranomaistoimista on kovin huolissaan, en ymmärrä miksi ei halua Norjan. Sveitsin tai Saksan tapaisia toimia. Kysehän ei ole näissä ja monissa muissa siitä, etteikö virus olisi jo päässyt maahan. Ainoastaan siitä, että sen leviämistä ja kuolemia halutaan vähentää tyhjillä tai hyvin pienillä katsomoilla isoissa yleisötapahtumissa. KHL:n playoffit saattavat olla kevään suurin yleisötapahtuma Suomessa ja sekin on mahdollista - tai todennäköistä - että Venäjä väärentää tilastonsa. Vaikkapa siksi, että syyttää länttä viruksen kehittelijäksi ja levittäjäksi. Heikko terveydenhoito Venäjällä huomioiden, jos olisi huolissaan, isot yleisötilaisuudet tulisi täälläkin kieltää ja erityisesti sellaiset, johon osallistuu väkeä mm. Italiasta tai Venäjältä tai Iranista.

Mutta itse koronaan valmistautumiseen. Itse ei ole tarvinnut muuttaa tottumuksia, sillä pesen käsiä tautien pelossa ympäri vuoden suhteellisen ahkerasti muutenkin. Sairaana oleminen tuntuu henkilökohtaisesti helvetilliseltä. Julkisiin ovenkahvoihin pyrin tarttumaan talviaikaan kätevästi käsineillä, kesällä ja sisätiloissa hihalla. Käsidesiä kannan aina mukanani, koska koskaan ei tiedä milloin käsien pesuun ei ole mahdollisuutta, mutta tarvitsisi puhtaat tai ainakin suhteellisen puhtaat kädet. Kasvoja en kyllä hiero julkisilla paikoilla kuin ihan hätätapauksissa ja niissäkin apuna on kertakäyttönessu (Monk much). Nyt pitää koputtaa puuta, mutta kokonaisuudessaan olen ehkä yltiöpäisellä varovaisuudella saattanut taudin tai pari välttää. Toivoisin välttäväni jatkossakin, kiitos.

Hyviä toimia, ja pitkälti itsekin pyrin niitä noudattamaan.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kyllä olet oikeassa. En todellakaan kiistä etteikö tässä kohta saata olla rauhanajan itsenäisen Suomen tiukin kriisi edessä.

Mikäli olisin tällä hetkellä yli 60 vuotias, keuhkosairas tai vuosikymmeniä tupakoinut niin kyllä miettisin vakavasti kuukauden parin ruokavaraston kasaamista mökilleni. Ainakin pääsisi pahimman epidemiahuipun yli sairastumatta, ja näin mahdollisuudet hoitoonpääsyyn tai rokotteen saapumiseen olisivat paremmat.

Kyllä tuossa ideaa on, mielestäni. Mutta ei olla vielä samassa tilanteessa, jossa 2017-2018 THL:n mukaan nelinumeroinen määrä kuoli influenssaan. Koronaan ei ole vielä kuollut ketään. Tässä mielessä näkisin, että tupakoiva yli 60-vuotias voi elää ihan normaalisti hygieniastaan huolehtien.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ehdottomasti ottaisin, kuten erinäiset muutkin on tullut otettua. Influenssarokotukset otettu 25 vuotta, H1N1 aikanaan jne. Typeryyttä olla ottamatta.
Olen ottanut ja jättänyt ottamatta, lenssu on iskenyt tai jäänyt tulematta riippumatta siitä, onko piikkiä takana vai ei. Aika yksilöllistä tämä taitaa olla. Pääosin en ole asemalle vaivautunut ja yleensä sairastan vain koulujen alussa lyhyen räkätaudin, aina en edes niin kovaa, että olisin töistä pois.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
En kutsuisi suoranaiseksi typeryydeksi influenssarokotuksen ottamatta jättämistä. Jos kuuluu riskiryhmään niin se on varmasti OK mutta perusterve pärjää ilmankin. Nämä ovat niitä yksilön valintakysymyksiä, niin kauan kun ei pakkoa ole.
Samalla sitten omalla toiminnalla edistää taudin leviämistä riskiryhmässä oleviin. Rokotteen idea ei ole pelastaa vain omaa persettä vaan estää se taudin leviäminen.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kannattaa ottaa huomioon myös, että Suomessa todella moni kuuluu riskiryhmään, koska diabetes ja korkea verenpaine ovat oikeastaan kansantauteja.
 
K

kiwipilot

Samalla sitten omalla toiminnalla edistää taudin leviämistä riskiryhmässä oleviin. Rokotteen idea ei ole pelastaa vain omaa persettä vaan estää se taudin leviäminen.


Juuri näin. Vahvalla mutulla veikkasin, että kriittisyys influenssarokotetta kohtaan korreloi henkilön tämän hetkisen koronapaniikin kanssa. Ei toki kaikilla. Olen myös huomannut, että persuhenkisyys sekä ahdistus kulkevat käsi kädessä. Tämä siis omien empiiristen havaintojen pohjalta.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Varmaan se hyöty minkä Viron viranomaiset siitä näkivät olevan. Ei ne tietenkään Virossa yhtä viisaita ole kuin Suomen viranomaiset ja hallitus. Mikään mahti maailmassa ei ole niin viisas.
Tämä virolaisten ylivoimainen viisaus ja terveydenhuoltopuolen vahvuus näkyy varmasti maan kansalaisten selvästi korkeampana eliniän odotteena.
 
Viimeksi muokattu:

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Varmaan se hyöty minkä Viron viranomaiset siitä näkivät olevan. Ei ne tietenkään Virossa yhtä viisaita ole kuin Suomen viranomaiset ja hallitus. Mikään mahti maailmassa ei ole niin viisas.

Suurin hyöty noista maahantulijoiden kuumen mittauksista on toiminnan luoma näennäinen viranomaiset toimivat -tunteen luominen suurelle yleisölle. Tosiasiassa noista mittauksista ei hirveästi ole hyötyä mahdollisten koronavirustartunnan saaneiden ihmisten poimimisessa. Vaikka sen viruksen ennen maahantuloa olisi saanutkin, niin eihän se välttämättä oireile vielä maahan tullessa. Kyseessä on, kuten jo aiemmin totesin, enempi lumevaikutus, jolla jallitetaan kansaa luulemaan, että nyt teemme jotain merkityksellistä taudin pysäyttämiseksi.

Kuinka järkeväksi oikeasti näet moisen toiminnan?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
No ei kai nyt kenenkään ykkösluokkalaisen lukutaito ole loppuelämäksi pilalla, jos ei viikkoon tai kahteen osallistu luokkaopetukseen? Muutamia yksinkertaisia kotitehtäviä kotiin ja hetken päästä luokkaopetusta normaalisti.
ei varmasti, mutta mihin perustuu oletus tästä että kyseessä olisi viikon tai parin katko? Jos tilanne eskaloituu ja koko kevät jää väliin, niin se käytännössä tarkoittaisi että ikäluokka tuplaisi lukuvuoden.
 
Viimeksi muokattu:

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
ei varmasti, mutta mihin perustuu oletus tästä että kyseessä olisi viikon tai parin katko? Jos tilanne esksloituu ja koko kevät jää väliin, niin se käytännössä tarkoittaisi että ikäluokka tuplaisi lukuvuoden.

Ihan vaan näihin nykyisiin toimenpiteisiin, jotka kestävät tuon verran. Toki jos oikeasti alkaa näyttämään siltä, että Helsingissä tulee yhtäkkiä tuhansia tartuntoja ja koulut määrätään useaksi kuukaudeksi sulkuun, niin silloin varmasti onkin jonkinmoinen kimurantti tilanne. Eniten olisi huolissani murkkuikäisten opetuksesta, jos tilanne menee pahaksi.
 

Byvajet

Jäsen
Kyllähän tämän viruksen kohdalla on taas tullut todettua, kuinka roskalehdistöllä ei ole toisaalta mitään vastuuntuntua siinä, millä tavalla tästä uutisoivat. Uutisointi on ollut alusta lähtien ihan puhdasta paniikin lietsontaa.

Tämä on sikäli erikoinen väite, että kovimpien toimien vaatija on ollut WHO, joka on koko ajan rummuttanut voimakkaan reagoimisen puolesta. Se on esimerkiksi kiittänyt Italian massiivisia eristystoimia lentojen lakkauttamisineen ja moittinut maita, jotka eivät ole ryhtyneet järeisiin toimiin.

Myös monien länsimaiden asiantuntijat ja viranomaiset ovat maalailleet uhkakuvia lavealla pensselillä.

Tämä tapaus on paljastanut ihmisistä näennäisrationalisoijat, jotka tekevät rationaalisuutensa perusteeksi katteettomia oletuksia, joista ei vielä voida olla varmoja.

Pelon lietsonta ei ole rationaalista, mutta ei ole sekään, että valitsee pienimmät uhkakuvat ja luottaa niihin.

Tulevaisuutta ajatellen jälkimmäinen malli on huono, koska pitkällä aikavälillä paska joka tapauksessa jossain vaiheessa osuus tuulettimeen. Silloin pitäisi olla valmius reagoida.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tämä on sikäli erikoinen väite, että kovimpien toimien vaatija on ollut WHO, joka on koko ajan rummuttanut voimakkaan reagoimisen puolesta. Se on esimerkiksi kiittänyt Italian massiivisia eristystoimia lentojen lakkauttamisineen ja moittinut maita, jotka eivät ole ryhtyneet järeisiin toimiin.
Ei kaikkialla ole samanlainen tilanne. Ei se että Italiaa tai Kiinaa on kiitelty tarkoita, että kaikkialla olisi perusteltua toimia samoin. Ei WHO ole vaatinut joka puolelta lentojen lakkauttamista tai samanlaisia karanteeneja. Fakta on että juuri Italia ja kiina eniten ovat eniten ryssineet, eli voimakkaat reaktiot ovat tehty myöhässä. Ymmärrän silti että WHO keskittyy kehumaan tehtyjä toimia, eikä kritisoimaan virheitä.
 
Viimeksi muokattu:

Cloaca Maxima

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Philadelphia Flyers
Omasta mielestäni näissä keskusteluissa edelleen aika paljon unohdetaan se seikka, että vaikka suurimmalle osalle tämä korona ei aiheuttaisikaan pahaa tautia niin ne kaikki muut vaikutukset on paljon isompia siinä vaiheessa jos tämä epidemiaksi tästä laajenee. Vaikka juuri sulla ei olisikaan normaalia flunssaa pahempia oireita niin joudut kuitenkin karanteeniin (no okei, todellisessa epideamiassa näitä karanteeneja ei ole enää edes järkevää jatkaa?) jolloin olet sairauslomalla. Tämä tulee aiheuttamaan isoja taloudellisia ongelmia ihan maailmanlaajuisesti kuten on jo nyt nähty. Lisäksi tämä kuormittaa terveydenhuoltoa ja olet itsekin riski läheisille levittämällä tautia edelleen ja ne perussairauksia omaavat / vanhemmat omaiset ovat sitten suurimmassa riskiryhmässä.

Itse en edelleenkään ole millään muotoa paniikissa omalta osaltani asian suhteen - en todennäköisesti saisi kovin rajua tautia mutta kokonaiskuvaa kun ajattelee niin onhan tässä isoja riskejä. Siksi on erittäin tärkeää että tuota leviämistä pyrittäisiin hidastamaan tavalla tai toisella.

Klo 11 julkistetaan tilannekatsaus Suomessa havaittujen tartuntojen osalta eli sieltä tullee lisää varmistuneita tartuntoja tilastoihin. Tämä toki nyt oletettavaakin että tapauksia tulee tasaiseen tahtiin, kyse on siitä että vaikuttaako sairastuneiden lukumäärä lähtevän isoon nousuun tässä vaiheessa vai ei.
 

Byvajet

Jäsen
Ei WHO ole vaatinut joka puolelta lentojen lakkauttamista tai samanlaisia karanteeneja.

WHO on kannustanut karanteeneihin kaikkialla, missä tauti leviää. Sairastuneiden kokonaismäärällä ei ole väliä, koska tauti jatkaa leviämistään jo varsin pienestä joukosta. WHO on moittinut, että edes kaikissa korkean elintason maissa ei ole reagoitu asianmukaisesti.

On varsin yhdentekevää, onko sairastuneita yhteisössä 100 vai 1000, koska 100 riittää siihen, että tartunnat etenevät. Se vain tapahtuu hitaammin.

Jotta karanteenit toimisivat, ne täytyy kohdistaa kaikkiin.
 
Aika vähättelevästi ihmiset suhtautuvat noihin vanhempien ihmisten korkeisiin kuolleisuuslukuihin. En enää ihmettele yhtään, että vanhukset ovat yksinäisiä, ei varmaan edes omia lapsia kiinnosta, mitä heille kuuluu tai mitä uudet virukset voivat heille aiheuttaa. Muutenkin, jos sairaalat alkavat olla täynnä (kuten Italiassa), niin se voi vaikuttaa hidastavasti kaikenikäisten potilaiden saamaan hoitoon.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jotta karanteenit toimisivat, ne täytyy kohdistaa kaikkiin.

Tässä muuten tullaan aiemmin käytyyn keskusteluun keskimääräistä leviämistä kuvaavasta R0-tunnusluvusta. Esimerkiksi R0-lukuun kaksi voidaan päätyä lukuisalla eri tavalla. Ääriesimerkit ovat tilanteet, joista toisessa jokainen viruksen kantaja tartuttaa jotakuinkin sen pari ihmistä. Tällöin tartuntaketjuja on äärimmäisen vaikea katkaista, sillä kuten toteat, kaikki pitäisi laittaa karanteeniin.

Toinen vaihtoehto on kuitenkin se, jossa pieni määrä supertartuttajia tartuttaa kymmenittäin tai jopa sadoittain muita, mutta valtaosa ei levitä tautia eteenpäin. Tällöin tartuntaketjut on helpompi katkaista kohdennetuilla karanteeneilla kun supertartuttajat saadaan paikannettua.

Tämä osaltaan osoittaa sen kuinka mieletöntä on vertailla ainoastaan R0-lukuja keskenään. Paljon tärkeämpää on R0:n jakauma. Lisäksi kyse ei ole vain viruksen ominaisuudesta vaan eri yhteiskunnissa leviäminen on erilaista johtuen tavoista, infrasta, hygieniasta, terveydenhuollosta jne.
 

Creed Bratton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ehdottomasti ottaisin, kuten erinäiset muutkin on tullut otettua. Influenssarokotukset otettu 25 vuotta, H1N1 aikanaan jne. Typeryyttä olla ottamatta.

Olen yleensä ottaen kaikkien rokotusten kannalla, mutta jos/kun koronaan rokotus tulee, niin en omaa tytärtäni (ikää nyt 1,5 vuotta) aio viedä ensimmäisenä ottamaan tuota rokotetta.

Sikainfluenssarokotteen aiheuttamat seuraukset osalle lapsista oli aika hurjat.
 

Oskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Turkulaiset joukkueet, Rantasmikko, Gordon Bombay.
Aika vähättelevästi ihmiset suhtautuvat noihin vanhempien ihmisten korkeisiin kuolleisuuslukuihin. En enää ihmettele yhtään, että vanhukset ovat yksinäisiä, ei varmaan edes omia lapsia kiinnosta, mitä heille kuuluu tai mitä uudet virukset voivat heille aiheuttaa. Muutenkin, jos sairaalat alkavat olla täynnä (kuten Italiassa), niin se voi vaikuttaa hidastavasti kaikenikäisten potilaiden saamaan hoitoon.

Ainakin omalla kohdallani yli 70-vuotiaat läheiset ovat kuolleet, tai on yksi ihminen, joka on oikeastaan tärkeämpi minulle kuin yksikään isovanhemmistani oli. Tällä hetkellä hän on 85-vuotias. Kieltämättä hänen poismenonsa kirpaisisi, mutta itse olen jo varautunut siihen, että hänen aikansa voi tulla koska tahansa. Pariin kertaan on joutunut jopa oikeasti varautumaan siihen, kun sairastui myyräkuumeeseen ja syöpään. Ihmeenkaupalla näistä selvisi, enkä tosiaan usko, että koronan kanssa olisi yhtä hyvä tuuri. Koronatartunta olisi sama kuin kuolema.

Jos minulla olisi vielä useampi läheinen vanhus hengissä, niin varmasti silloin kuumotus olisi suuri. Nyt vaan on jotenkin tottunut, että ihminen voi kuolla aika helposti 70-80vuotiaana.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Tämä on sikäli erikoinen väite, että kovimpien toimien vaatija on ollut WHO, joka on koko ajan rummuttanut voimakkaan reagoimisen puolesta. Se on esimerkiksi kiittänyt Italian massiivisia eristystoimia lentojen lakkauttamisineen ja moittinut maita, jotka eivät ole ryhtyneet järeisiin toimiin.
.

On eri asia vaatia voimakkaita toimia, kuin levittää puhdasta paniikkia pelkillä kuolleisuustilastoilla ja haastatella koronasta "selvinneitä". Edelleen, voimakkaita toimia tarvitaankin, jotta ennestään tuntematon virus ei pääse sotkemaan jo ennestään kuormittunutta terveydenhuoltoa.

Näkisin, että Suomessa on ihan tarpeeksi kovat keinot jo nyt käytössä. Yhdenkään tartunnan tartuntaketju ei ole vielä katkennut. Niin kuin jo mainittu, Italia ryssi omat asiansa jo alussa, joten tottakai siellä toimet ovat vieläkin kovemmat.

Oskar kirjoitti:
Jos minulla olisi vielä useampi läheinen vanhus hengissä, niin varmasti silloin kuumotus olisi suuri. Nyt vaan on jotenkin tottunut, että ihminen voi kuolla aika helposti 70-80vuotiaana.

Enkä nyt haluaisi taas verrata tätä virusta influenssavirukseen, mutta ihan oikeasti, joka ikinen vuosi vanhuksia kuolee influenssan aiheuttamiin komplikaatioihin satoja, joinain vuosina jopa yli tuhat. Onko sekin vähättelevästi suhtautumista, kun niistä ei uutisoida juuri ollenkaan tai niistä ei keskustella (tämä siis nimimerkille @I am not Jesus ). Ei kai kukaan oikeasti halua omille vanhemmilleen tai isovanhemmilleen tuota kohtaloa, mutta valitettavasti johonkin me kaikki joskus kuollaan.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
WHO on kannustanut karanteeneihin kaikkialla, missä tauti leviää. Sairastuneiden kokonaismäärällä ei ole väliä, koska tauti jatkaa leviämistään jo varsin pienestä joukosta. WHO on moittinut, että edes kaikissa korkean elintason maissa ei ole reagoitu asianmukaisesti.

On varsin yhdentekevää, onko sairastuneita yhteisössä 100 vai 1000, koska 100 riittää siihen, että tartunnat etenevät. Se vain tapahtuu hitaammin.

Jotta karanteenit toimisivat, ne täytyy kohdistaa kaikkiin.
Mutta sillä on eroa, että tartuntoja 1 vai 1000. Mitä tarkoittaa, että karanteeni kohdistetaan kaikkiin? Kaikki työpaikat, koulut ja ruokakaupat kiinni ja täysi ulkonaliikkumiskielto? Eli vaikka Turussa ei olisi yhtään tapausta, niin kaupunki kiinni?

Miten määritellään että tauti leviää? Leviääkö se esim juuri nyt Helsingissä? Entä Kuopiossa?
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Olen yleensä ottaen kaikkien rokotusten kannalla, mutta jos/kun koronaan rokotus tulee, niin en omaa tytärtäni (ikää nyt 1,5 vuotta) aio viedä ensimmäisenä ottamaan tuota rokotetta.

Sikainfluenssarokotteen aiheuttamat seuraukset osalle lapsista oli aika hurjat.
Suosittelen lukemaan tämän artikkelin aiheesta, jossa selvitetään mikä johti noihin narkolepsia-tapauksiin ja mitä hyvää rokottamisesta seurasi.

Kaikilla oli tosiaan geneettinen alttius, mutta Suomessa 800 000 tartuntaa estettiin ja arviolta 50 kuolemaa. Rokote itsessään ei aiheuttanut noita narkolepsioita vaan tehosteaine, joka oli erilainen kuin perinteisessä influenssa-rokotteessa.

 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Samalla sitten omalla toiminnalla edistää taudin leviämistä riskiryhmässä oleviin. Rokotteen idea ei ole pelastaa vain omaa persettä vaan estää se taudin leviäminen.
Jep, tämä on totta, ja todennäköisesti rokotteen ottaisin nyt, jos sellainen olisi tarjolla. Kausiflunssia vastaan en ole ottanut useimmiten, koska en ole siitä erityistä hyötyä kokenut olevan ja omassa tapauksessani kouluissa nuo leviävät joka tapauksessa varsin tehokkaasti.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Uutisissa äsken, että Wuhaniin sallittaisiin kohta taas lennot. Tilanne parantunut nopeasti ja palautumassa normaalia kohden. Tiedä sitten, kannattaisiko hetken vielä odottaa.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vähän huvittavaa muuten että suuresti yleensä arvostamani Osmo Soininvaara höpisee twitterissä tähän(kin) liittyen omiaan mutuillen blogiaan jakaen. Tuntuu että on viime aikoina alkanut ottaa vähän normaalia valistumattomampaa kantaa milloin mihinkäkin ja suhtautua siihen jääräpäisesti.




Ko. twiittaukseen on sitten aihetta "hieman" paremmin tuntevat Tuuli Lappalainen ja Tuomas Aivelo jo kommentoineet että Osmon olisi syytä poistaa moinen asiantuntijoiden kantaa vastaan menevä tietämätön mutuilu vakavasta aiheesta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös