Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 321 658
  • 81 176

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Edelleen odotan "innolla" sitä hetkeä kun matkustamisesta ympäri eurooppaa yms tulee vapaata ja ihmiset rentoutuu.

Silloin ainakin itseäni alkaa kiinnostamaan tämä pöpö taas enemmän ja nähdään miten onnistutaan.

Keski-Euroopassa vapautetaan jo liikkuvuutta. Tänään Slovenia ilmoitti avaavansa rajansa kaikille EU-kansalaisille (Slowenien öffnet ab sofort alle Grenzen für EU-Bürger - derStandard.at) ja useita muita EU:n vapaan liikkuvuuden periaatteen palauttamiseen tähtääviä asteittaisia aloitteita on käynnissä.

Muualla pyritään palauttamaan EU-sisämarkkinoita sekä EU:n vapaan liikkuvuuden periaatetta voimaan mahdollisimman pikaisesti, kuitenkin epidemiatilanne huomioiden, koska halutaan turvata 1) yritysten mahdollisuus normalisoida kaupankäyntinsä EU-markkinoilla ja mm. työvoiman saatavuus myös muista EU-maista, 2) matkailuyrittäjille jossakin määrin toimiva kesäsesonki ja 3) kansalaisille jälleen mahdollisuus liikkua EU:n periaatteiden mukaisesti sekä työ-, opiskelu- että lomailutarkoituksessa. Viimeinen tarkoittaa myös juuri tuota lainaamani kirjoittajan mainitsemaa rentoutumista sekä sitä, että halutaan poistaa ihmisiä koko ajan enemmän kalvava tunkkainen poikkeustilailmapiiri.

Jos halutaan "tukahduttaa", niin se sitten tarkoittaa sitä, että meidän vientiyrityksemme sitkuttavat poikkeustilassa, kun muualla tilanne EU-kaupan suhteen vähittäin normalisoituu. Se tarkoittaa sitä, että meidän matkailu- ja liikenneyrityksemme voivat käytännössä unohtaa kesäsesongin ja osa voi (ikävä kyllä) alkaa laittamaan lappua luukulle. Se tarkoittaa myös sitä, että Suomesta ei lähdetä muualle vaikkapa tapaamaan ystäviä ja sukulaisia eikä muualla työskentelevät / opiskelevat tule kesällä tapaamaan ystäviä ja sukulaisia Suomeen. Lisäksi se tarkoittaa sitä, että muualla tartunnat jonkun verran leviävät rajojen yli, josta seuraa se, että meillä tilannetta ei voida lähitulevaisuudessakaan lähteä normalisoimaan, koska silloin virus jossakin vaiheessa kuitenkin leviää takaisin Suomeen eikä se sovi "tukahduttamisstrategiaan".
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Btw, Ruotsissa raportoitu tänään 117 kuolemaa - onkohan nyt sitten, ettei ole enää muotia tässä ketjussa? Onko Islanti uusi musta?
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Minä olen aina välillä ihmetellyt näitä "tukahduttaminen onnistuu vain väliaikaisesti" -ulostuloja. En ymmärrä täysin niiden logiikkaa. Jotenkin niistä tulee käsitys, että jos tauti palaa Suomeen, se leviää automaattisesti tänne hallitsemattomasti.

Ei kai se niin mene? Jos tauti saadaan taltutettua täältä, me voimme elää vapaammin, mutta kuitenkin muutaman asian huomioiden. Ensinnäkin ulkomaille matkustamista pitää voimakkaasti rajoittaa ja palaajat on asetettava karanteeniin. Ja kaikki vähänkin koronaan viittaavat epäilyt pitää heti tutkia. Eristykset ja karanteenit säilyvät meillä pitkään. Ja koko ajan on oltava valmius palauttaa rajoituksia.

Ja tämä juuri estäisi sen, että meidän yrityksemme eivät voisi alkaa edelleenkään toimimaan normaalisti edes EU-markkinoiden osalta. Lisäksi se aiheuttaisi sen, että suomalaiset matkailu- ja liikennealan yritykset voisivat unohtaa kesäsesongin ulkomaalaisten turistien osalta sekä sen, että muualla EU:ssa työskentelevät suomalaiset eivät voisi saapua kotimaahan lomailemaan.

Muualla tilannetta pyritään normalisoimaan, vaikka epidemia ei olekaan "tukahtunut", vaan se on pelkästään saatu hallintaan. Jos lähdetään tukahduttamaan, meillä taitaa olla eri suunta.
 
Viimeksi muokattu:

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Puhumattakaan miten laki antaa mahdollisuuksia tuohon ihmisten seurantaan ja eristämiseen. Itse ainakin saattaisin nostaa halon jos mun puhelimeen asennetaan joku sovellus seuraamaan liikkeitä ja lukittaisiin koronan saatua johonkin hoteliin.
 

Salama44

Jäsen
Suomen koronatilanne paranee edelleen vaikka valitettavia kuolemantapauksia tulee edelleen turhan paljon. Nyt yhteensä 293.

Sairaalahoidossa on 118 joista 86 osastohoidossa ja 32 tehohoidossa. Uudenmaan ulkopuolella koko Suomessa on koronan takia sairaalahoidossa 25 henkilöä ja osa persuista painaa päälle maskipakolla, rajoitusten kiristämisellä ja hallituksen erolla. On tämä kyllä erikoinen maa.

Parantuneita on 5000 ja niitä tulee koko ajan enemmän kuin sairastuneita. Testimäärien lisääntyessä tartuntoja löytyy yhä vähemmän mikä kertoo siitä että virusta on vähemmän liikkeellä.

Kokonaisuuskuolleisuus ei ole noussut koronakuolemista huolimatta, koska rajoitukset vähentävät myös influenssakuolemia. Oikeaan suuntaan mennään sekä viruksen leviämisen estämisessä että rajoitusten purkamisten kanssa. Ei ole purettu liian nopeasti että tulisi isoa hypähdystä.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ja tämä juuri estää sen, että meidän yrityksemme eivät voi alkaa edelleenkään toimimaan normaalisti edes EU-markkinoiden osalta. Lisäksi se estää sen, että suomalaiset matkailuyritykset voivat unohtaa kesäsesongin ulkomaalaisten turistien osalta sekä sen, että muualla EU:ssa työskentelevät suomalaiset voisivat saapua kotimaahan lomailemaan.

Näin on, ainakin osittain. Ulkomaille matkustusta ei tarvitse kokonaan poistaa, mutta rajoittaa kuitenkin. Jos koronatestaus nopeutuu, niin yksi keino voisi olla se, että ulkomailta (tai epidemia-alueilta) tulijat määrätään koronatestiin lentokentällä, rajalla tai laivaterminaalissa, ja heidät pidetään karanteenia muistuttavissa oloissa siihen asti, että testitulokset tulevat (tai kaksi viikkoa). Testin vaikkapa maksaa matkustaja itse, tai työnantaja.

Työmatkustuksen osalta trendi lienee entistä vahvemmin sen karsiminen. Korona on osoittanut, kuinka hyvin turhaa matkustusta voidaan karsia. Ja niissä töissä, joissa tuo ei ole mahdollista, matkustus on mahdollista nuo reunaehdot huomioiden.

Turismin kannalta tilanne on ikävä. Mutta jos ulkomaille matkustus vähenee, kotimaan matkailu vastaavasti lisääntynee, mikä korvannee tätä hieman.

Uskon kuitenkin, että kaikkien alojen kannalta olisi parasta se, että tauti yritetään nyt pysäyttää kokonaan. Se ei tapahdu hetkessä, ja on myös mahdollista normalisoinnin kanssa yhtäaikaa.

En muuten ymmärtänyt tuota "muualla epidemia on vasta saatu hallintaan" täysin. Esimerkiksi Italiassa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassakin trendi on todella hyvä. Ja uudet tautitapaukset ovat vähentyneet jopa suuremmalla nopeudella kuin Suomessa. Tuo tarkoittaa sitä, että rajoituksia puretaan hitaasti ja epidemia silti voi hiipua. Epidemia tukehtuu, kun r0-luku jää pidemmän päälle alle yhden. Kauanko se sitten vie, riippuu lähtötilanteessa ja siitä kuinka paljon alle yhden ollaan.

Kaikkien etu lienee, että yhteiskuntaa avataan niin paljon, että uudet tartuntaluvut pysyvät laskussa. Silloin tauti katoaa jossain kohtaa.
 

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Saa nähdä vähenevätkö koronan jälkeen influenssakuolematkin pysyvästi jos ihmiset tottuvat siihen, ettei räitä muiden päälle ja pestään käsiä enemmän.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Eli ei laumaimmuniteettia, eikä oikein tukahduttamistakaan. Kultainen välimalli.

Se mikä jää jäljelle kun mahdottomat vaihtoehdot on suljettu pois. Espanjassakin vain 5 % on sairastanut taudin, joten laumaimmuniteettiin ei pääse millään ilveellä. Ja tukahdutuskaan ei toimi, kun kansalaisilla on perustuslaillinen oikeus hakea nuuskaa ja koronaa Ruotsista.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Viimeksi muokattu:

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Saa nähdä vähenevätkö koronan jälkeen influenssakuolematkin pysyvästi jos ihmiset tottuvat siihen, ettei räitä muiden päälle ja pestään käsiä enemmän.
Sen verran edelleen näkee noita keski-ikäisiä ja vanhempia miehiä röhimässä kaupoissa niin isoon pysyvään muutokseen en usko. Kävin myös tänään toimistolla ekaa kertaa pariin kuukauteen ja eräs jo eläkeikäinen kollega tuli ihan naaman eteen kohkaamaan ja oikeastaan huutamaan jostain mitättömästä työasiasta. Siinä ei sosiaalista distanssia ollut.

Itse olen sen verran anti-sosiaalinen, että normaalitilanteessakin ärsyttäisi ja nyt erityisesti.

Toivotaan toki, että hygienian taso paranee. Olen pessimisti ja veikkaan kuitenkin, että valtaosa hoitaa nyt hygieniaansa käsidesillä ja kun korona on ohi lopetetaan se käsidesipelleily.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Teen tämmöisen itse vihaamani pätkittäislainauksen. Sori siitä :)

Näin on, ainakin osittain. Ulkomaille matkustusta ei tarvitse kokonaan poistaa, mutta rajoittaa kuitenkin. Jos koronatestaus nopeutuu, niin yksi keino voisi olla se, että ulkomailta (tai epidemia-alueilta) tulijat määrätään koronatestiin lentokentällä, rajalla tai laivaterminaalissa, ja heidät pidetään karanteenia muistuttavissa oloissa siihen asti, että testitulokset tulevat (tai kaksi viikkoa). Testin vaikkapa maksaa matkustaja itse, tai työnantaja.

Tämmöinen systeemi on käytössä tälläkin hetkellä esim. täällä Itävallassa. Karanteenipakon voi kuitata negatiivisella koronatestillä. Ihan järkevä systeemi sinällään. Sen hinta on kuitenkin yli 100 euroa / laaki ja Wienin lentokentällä jopa lähes 200 euroa. Eli vaikka Itävallasta Suomeen ja takaisin matkustettaessa se tuplaa lentolipun normaalin hinnan, jos testin joutuu ottamaan lähtiessä ja saapuessa, jolloin karanteenin voi "kuitata" molemmissa päissä. Ensinnäkin, tässä olisi paikka EU:n pienelle subventioille, sikäli jos (ja kun) se haluaa EU:n sisäisen liikkuvuuden mahdollisimman normaaliksi. Toisekseen, nykytiedon valossa suuressa osassa EU-maista on jo nyt erittäin vähän taudin karanteenivapaita kantajia, joten 1-2 kuukauden aikana kannattaa todellakin puntaroida, missä vaiheessa mennään oikeasti hätävarjelun liioittelun puolelle tämmöisen testipakon kanssa.

Työmatkustuksen osalta trendi lienee entistä vahvemmin sen karsiminen. Korona on osoittanut, kuinka hyvin turhaa matkustusta voidaan karsia. Ja niissä töissä, joissa tuo ei ole mahdollista, matkustus on mahdollista nuo reunaehdot huomioiden.

Olen tästä osittain samaa mieltä. Koronapandemian yhdeksi hyväksi seuraamukseksi muodostunee se, että turhat työmatkat vähenevät, ja sitä myöten turhat päästöt sekä yritysten kallisarvoisten rahallisten ja ajallisten resurssien käyttö. Vanhassa työssäni matkustin melko paljon ja jälkikäteen ajateltuna osan niistä matkoista olisi aivan hyvin voinut hoitaa etäyhteyksinä. Kaikkia työmatkoja ei kuitenkaan voi korvata etäyhteyksin, ja jos suomalaiset yritykset eivät voi järkevästi mennä muihin EU-maihin myymään ja monesta muusta EU-maista näin voi tehdä, niin automaattisesti tämä vaikuttaa erittäin negatiivisesti suomalaisten yritysten kilpailutilanteeseen.

Turismin kannalta tilanne on ikävä. Mutta jos ulkomaille matkustus vähenee, kotimaan matkailu vastaavasti lisääntynee, mikä korvannee tätä hieman.

Suomessa on voimakkaasti kehittyvä, mutta vielä herkkä matkailuinfrastruktuuri, jonka muodostavat majoitus-, ravintola-, liikenne- sekä matkailu- ja elämyspalveluyritykset. Jos tätä infraa ei suojella hyvin nyt kriisitilanteessa ja siitä katoaa liian suuri palanen konkurssien myötä, sillä saattaa olla erittäin pitkäaikaisia vaikutuksia Suomeen suuntautuvan matkailun kannalta.

"Perinteisempien" matkailumaiden turismi-infra on vahvempi ja kestää tilanteen kokonaisuutena paremmin, ja matkailijat menevät useimmin sinne, missä palvelutaso on hyvä.

Uskon kuitenkin, että kaikkien alojen kannalta olisi parasta se, että tauti yritetään nyt pysäyttää kokonaan. Se ei tapahdu hetkessä, ja on myös mahdollista normalisoinnin kanssa yhtäaikaa.

En muuten ymmärtänyt tuota "muualla epidemia on vasta saatu hallintaan" täysin. Esimerkiksi Italiassa, Saksassa, Ranskassa ja Espanjassakin trendi on todella hyvä. Ja uudet tautitapaukset ovat vähentyneet jopa suuremmalla nopeudella kuin Suomessa. Tuo tarkoittaa sitä, että rajoituksia puretaan hitaasti ja epidemia silti voi hiipua. Epidemia tukehtuu, kun r0-luku jää pidemmän päälle alle yhden. Kauanko se sitten vie, riippuu lähtötilanteessa ja siitä kuinka paljon alle yhden ollaan.

Kaikkien etu lienee, että yhteiskuntaa avataan niin paljon, että uudet tartuntaluvut pysyvät laskussa. Silloin tauti katoaa jossain kohtaa.

Tarkoitatko, että tauti pitää yrittää pysäyttää Suomessa kokonaan? Olen samaa mieltä, että tauti pitää pyrkiä pysäyttämään, mutta mielestäni tässä keskinäisriippuvaisessa maailmassa ei ole millään lailla taloudellisesti ja henkisesti järkevää pyrkiä pysäyttämään sitä regionaalisella tasolla siinä vaiheessa, kun aluetta voidaan laajentaa. Keski-Euroopassa tartuntamäärät / asukas ovat jo jopa alemmalla tasolla, kun Suomessa ja paljon korkeammalla ne eivät ole enää edes Italiassa ja Espanjassa. Tässä tilanteessa, kun R0-luku on suuressa osassa Eurooppaa alle yhden, on mielestäni erittäin järkevää miettiä strategiaa laajemman yksikön (EU) kautta, kuten Euroopan ydinalueilla jo aktiivisesti tehdään. Jos R0 on paikassa A ja paikassa B alle yhden, ei pitäisi olla mitään järkevästi perusteltavissa olevaa estettä sille, etteikö paikasta A voisi mennä paikkaan B ja toisinpäin.

Kun kriisi puhkesi ja tilanne ei ollut hallinnassa, tautia pyrittiin täällä hidastamaan paikoin jopa kunnallisella tasolla - eli edes kunnan alueelta ei saanut poistua. Suomessakin oli Uudenmaan eristys. Nuo olivat järkeviä toimia, kun tartuntatilanne ei ollut ollenkaan hallussa eikä viruksen leviämisestä tiedetty juuri mitään. Kun R0-luku saatiin painettua yksikkö kerrallaan alas, voitiin alkaa toimimaan kohtuullisen ripeästikin laajempien yksiköiden kautta, jotta yhteiskunnan toimivuutta voitiin alkaa normalisoida. Nyt näitä yksiköitä pyritään jo laajentamaan valtioiden rajat ylittäviksi, mikä on ainoastaan luonnollinen suuntaus huomioiden se, miten yhteiskunta nykypäivänä rakentuu.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Sen verran edelleen näkee noita keski-ikäisiä ja vanhempia miehiä röhimässä kaupoissa niin isoon pysyvään muutokseen en usko. Kävin myös tänään toimistolla ekaa kertaa pariin kuukauteen ja eräs jo eläkeikäinen kollega tuli ihan naaman eteen kohkaamaan ja oikeastaan huutamaan jostain mitättömästä työasiasta. Siinä ei sosiaalista distanssia ollut.
Tässä on kyllä jänniä eroja. Omalla työpaikalla huomautetaan esimiesportaan toimesta, jos lounaspöydässä on alle 2,5 metrin etäisyys kaveriin. Ei toki pakoteta siirtymään, mutta henkinen soo-soo tulee useita kertoja päivässä.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Yökerhot on kyllä kaikkien tautien kohdalla varmasti otollisin paikka niiden leviämiselle. Ihmiset vieri vieressä humalassa, vailla estoja. Sylki lentää, eikä muiltakaan eritteiltä olla turvassa kun wc-hygienia on monilla ihmisillä mitä on.

Pakkohan nekin on joskus avata koska ovat elinkeino monille, mutta en tiedä miten sen voisi tehdä järkevästi.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Maskien suurin hyöty olisi ihmisten turvallisuudentunteen kasvu, joka on edellytys normaalille taloudelle.
Ei se mitään turvallisuuden tunnetta paranna, pahentaa vain tilannetta kokonaisuudessaan.
Se nimenomaan luo harhaa, että mitään ei ole.

Suomessa etäisyydet pysyy muutenkin riittävinä kun täällä ei haluta olla iholla.
Huvittavaa enemmänkin seurata porukkaa kaupassa jolla on maski naamalla ja hanskat kädessä.
No samalla räplätään puhelinta ja nostellaan maskia välillä pyyhkien räkää hanskoihin.

Suomen edut luonnollinen tapa pitää etäisyyttä, harva asutus käytännössä pääkaupunkiseutua lukuunottamatta ja pienet ilmansaaste määrät.
Lisäksi tupakanpoltto on merkittävästi vähäisempää kuin etelä-euroopan tautipesäkkeissä.

Kuten antibiootien käyttö jonka aiheuttaman resistanssin takia siellä ei ole antibiootit toimineet.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Teen tämmöisen itse vihaamani pätkittäislainauksen. Sori siitä :)

Ei haittaa. Kostan samalla mitalla. :D

Tämmöinen systeemi on käytössä tälläkin hetkellä esim. täällä Itävallassa. Karanteenipakon voi kuitata negatiivisella koronatestillä. Ihan järkevä systeemi sinällään. Sen hinta on kuitenkin yli 100 euroa / laaki ja Wienin lentokentällä jopa lähes 200 euroa. Eli vaikka Itävallasta Suomeen ja takaisin matkustettaessa se tuplaa lentolipun normaalin hinnan, jos testin joutuu ottamaan lähtiessä ja saapuessa, jolloin karanteenin voi "kuitata" molemmissa päissä. Ensinnäkin, tässä olisi paikka EU:n pienelle subventioille, sikäli jos (ja kun) se haluaa EU:n sisäisen liikkuvuuden mahdollisimman normaaliksi. Toisekseen, nykytiedon valossa suuressa osassa EU-maista on jo nyt erittäin vähän taudin karanteenivapaita kantajia, joten 1-2 kuukauden aikana kannattaa todellakin puntaroida, missä vaiheessa mennään oikeasti hätävarjelun liioittelun puolelle tämmöisen testipakon kanssa.

Tuossa voisi myös olla valtionkin subventiosta hyötyä, jos nähdään, että tuolla saataisiin turisteja tuomaan rahaa maahamme. Vaikea sanoa, että mikä olisi se paras tapa. Jonkinlaista tasapainoilua varmasti. Sinänsä testien hintojen luulisi jossain vaiheessa tulevan alas, mikäli tautitapausten määrä jatkaa laskuaan. Silloin tarve maan sisäiselle testaukselle kaiken järjen mukaan vähenisi. Ja tuo, mitä sanoit lopuksi, on juuri noin. Tuossa täytyy tasapainoilla mm. sen mukaan, että missä vaiheessa epidemia on missäkin maassa. Varsin hyvä linja voisi olla se, että testien tekemisen mahdollisuus olisi voimassa vaikka koko EU:ssa, mutta testien teon päättää sitten se maa, mihin saavutaan.

Olen tästä osittain samaa mieltä. Koronapandemian yhdeksi hyväksi seuraamukseksi muodostunee se, että turhat työmatkat vähenevät, ja sitä myöten turhat päästöt sekä yritysten kallisarvoisten rahallisten ja ajallisten resurssien käyttö. Vanhassa työssäni matkustin melko paljon ja jälkikäteen ajateltuna osan niistä matkoista olisi aivan hyvin voinut hoitaa etäyhteyksinä. Kaikkia työmatkoja ei kuitenkaan voi korvata etäyhteyksin, ja jos suomalaiset yritykset eivät voi järkevästi mennä muihin EU-maihin myymään ja monesta muusta EU-maista näin voi tehdä, niin automaattisesti tämä vaikuttaa erittäin negatiivisesti suomalaisten yritysten kilpailutilanteeseen.

Tästä olen samaa mieltä. Niin sanotut turhat työmatkat olivat jo ymmärtääkseni vähentymässä ennen koronaa, ihan jo ilmastonmuutoskeskustelun ihmisissä synnyttämän osittaisen ajattelutavan muutoksen vuoksi. Korona on vain kiihdyttänyt tätä. Ja nyt ehkä ihmiset oikeastikin tiedostavat sen, mikä on tarpeellista ja mikä ei. Myynti ja esimerkiksi messut ovat usein sellaisia, että siellä vain pitää vielä olla ihan face-to-face käymässä keskusteluja. Lisäksi itselleni tutulla insinöörialalla on todella paljon sellaista kentällä tehtävää työtä, mitä ei vain voi vielä hoitaa etänä. Mutta näissäkin on silti paljon sellaista valmistelevaa palaveria yms., missä etäyhteydet taas tarjoavatkin hyvän keinon tavoitteiden saavuttamiseen. Aiemmin näitä ei ehkä ole edes uskallettu kokeilla, mutta nyt pakon sanelemana nämä onkin todettu ihan päteviksi ratkaisuiksi.

Jos muuten ajatellaan tuon koronatestin hintaa Wienin lentokentällä, niin sehän on hyvin pieni hinta suomalaisille firmoille kokonaiskustannuksissa, että varmasti noista ei tule ongelmaa, mikäli työmatka nähdään tärkeäksi bisnesten hoidossa.

Suomessa on voimakkaasti kehittyvä, mutta vielä herkkä matkailuinfrastruktuuri, jonka muodostavat majoitus-, ravintola-, liikenne- sekä matkailu- ja elämyspalveluyritykset. Jos tätä infraa ei suojella hyvin nyt kriisitilanteessa ja siitä katoaa liian suuri palanen konkurssien myötä, sillä saattaa olla erittäin pitkäaikaisia vaikutuksia Suomeen suuntautuvan matkailun kannalta.

"Perinteisempien" matkailumaiden turismi-infra on vahvempi ja kestää tilanteen kokonaisuutena paremmin, ja matkailijat menevät useimmin sinne, missä palvelutaso on hyvä.

Tämä on totta. Ja vaikka suomalaisten lisääntynyt kotimaan matkailu nyt kompensoisi jonkin verran tätä ulkomaalaismatkailijoiden katoa, niin tämä ei riittäisi. Ei edes siinä mittakaavassa, minkä verran matkailijoiden määrässä mitattuna tuo kompensaatio olisi. Suomalaiset eivät varmasti käytä kotimaassa näitä ulkomaalaisille suunnattuja matkailu- ja elämyspalveluita läheskään samalla prosentilla kuin ulkomaalaiset. Etenkin kiinalaismatkailijat ovat ymmärtääkseni paljon rahaa tällaisiin kuluttavia.

Tarkoitatko, että tauti pitää yrittää pysäyttää Suomessa kokonaan? Olen samaa mieltä, että tauti pitää pyrkiä pysäyttämään, mutta mielestäni tässä keskinäisriippuvaisessa maailmassa ei ole millään lailla taloudellisesti ja henkisesti järkevää pyrkiä pysäyttämään sitä regionaalisella tasolla siinä vaiheessa, kun aluetta voidaan laajentaa. Keski-Euroopassa tartuntamäärät / asukas ovat jo jopa alemmalla tasolla, kun Suomessa ja paljon korkeammalla ne eivät ole enää edes Italiassa ja Espanjassa. Tässä tilanteessa, kun R0-luku on suuressa osassa Eurooppaa alle yhden, on mielestäni erittäin järkevää miettiä strategiaa laajemman yksikön (EU) kautta, kuten Euroopan ydinalueilla jo aktiivisesti tehdään. Jos R0 on paikassa A ja paikassa B alle yhden, ei pitäisi olla mitään järkevästi perusteltavissa olevaa estettä sille, etteikö paikasta A voisi mennä paikkaan B ja toisinpäin.

Olen hyvin paljon samaa mieltä kanssasi. Sanoisinko, että tauti pitäisi yrittää hävittää Suomesta kokonaan. Mutta millä rajoituksilla, on sitten toinen juttu. Mielestäni hieman hitaampi tukahduttaminen on hyvinkin perusteltua, mikäli taloutta ja yhteiskuntaa voidaan avata siinä yhteydessä selvästi enemmän. Mielestäni sisäministeri Ohisalon mainitsema matkustusrajoitusten vähittäinen maakohtainen purku, ja vain siinä tilanteessa, että tautitilanne on maissa samankaltainen, on juuri se, mikä kuulostaa minusta hyvältä.


Mutta tässä on sitten toinenkin puoli. Tämän edellytyksenä on se, että sekä Suomessa että muuallakin maailmassa epidemiat laskevat samalle tasolle. Jos taas kävisikin niin, että Suomi saisi epidemian käytännössä nollille, mutta osassa Eurooppaa tilanne ei olisi vielä näin positiivinen, pitäisi minusta mennä tuohon rajoitettuun, mutta ei täysin kiellettyyn matkustamiseen. Joka tapauksessa esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välinen koronatilanne on niin erilainen, että minusta läntisen rajan ylittämisen pitäisi tällä hetkellä olla edelleen vain hyvin rajoitettua. Nythän rajaa taas ylitetään, ja Torniossa oli ylittäjiä ollut jo yli 9000. Tämä on minusta Ruotsin tautitilanteen vuoksi hyvinkin huolestuttava suunta.


Kun kriisi puhkesi ja tilanne ei ollut hallinnassa, tautia pyrittiin täällä hidastamaan paikoin jopa kunnallisella tasolla - eli edes kunnan alueelta ei saanut poistua. Suomessakin oli Uudenmaan eristys. Nuo olivat järkeviä toimia, kun tartuntatilanne ei ollut ollenkaan hallussa eikä viruksen leviämisestä tiedetty juuri mitään. Kun R0-luku saatiin painettua yksikkö kerrallaan alas, voitiin alkaa toimimaan kohtuullisen ripeästikin laajempien yksiköiden kautta, jotta yhteiskunnan toimivuutta voitiin alkaa normalisoida. Nyt näitä yksiköitä pyritään jo laajentamaan valtioiden rajat ylittäviksi, mikä on ainoastaan luonnollinen suuntaus huomioiden se, miten yhteiskunta nykypäivänä rakentuu.

Juuri näin. Mutta asialla on oltava toinenkin puoli: jos tautitilanne tästä taas alkaa pahentua, eristämistoimia on pakko ottaa uudelleen käyttöön. Ne voisivat olla täälläkin kunnallisia. Ehkä nyt, kun on osittautumassa, ettei oireettomia kantajia olekaan niin paljoa, näitäkin saatettaisiin kokeilla. Mielestäni silloin kriisin puhjetessa näitä vaihtoehtoja ei nähty tarpeelliseksi, kun taudin uskottiin jo levinneen melkein kaikkialle.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Jos muuten ajatellaan tuon koronatestin hintaa Wienin lentokentällä, niin sehän on hyvin pieni hinta suomalaisille firmoille kokonaiskustannuksissa, että varmasti noista ei tule ongelmaa, mikäli työmatka nähdään tärkeäksi bisnesten hoidossa.

Tuossa ajattelin oikeastaan yksityishenkilöitä, mutta firmojen osalta juuri näin. Tai sanotaanko ainakin niin, että jos firma ei tuon vertaa halua missään tapauksessa maksaa, menisi kyseinen reissu todennäköisesti juuri kategoriaan "asiat, jotka voi hoitaa etäyhteydelläkin".

Joka tapauksessa esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välinen koronatilanne on niin erilainen, että minusta läntisen rajan ylittämisen pitäisi tällä hetkellä olla edelleen vain hyvin rajoitettua. Nythän rajaa taas ylitetään, ja Torniossa oli ylittäjiä ollut jo yli 9000. Tämä on minusta Ruotsin tautitilanteen vuoksi hyvinkin huolestuttava suunta.

Joo, eli olen kyllä tältäkin osin samaa mieltä. En usko, että Ruotsissakaan tilanne tuosta katastrofaalisemmaksi muuttuu, mutta niin kauan kun tilanne siellä on radikaalisti erilainen, en myöskään näe rajoittamatonta liikennettä maiden välillä missään tapauksessa hyvänä asiana.

Tarkennan siis vielä omia mielipiteitäni sen verran, että unionin sisäisiä liikkumisrajoituksia pitää pyrkiä purkamaan ripeästi, mutta kuitenkin vain sitä mukaan, kun yksittäisten maiden tartuntatilanne on riittävän hyvä.

Oikeastaan tämä kuuluu sarjaamme "keskustelupalstan klassikoita". Intoudut pitkään keskusteluun toisen kirjoittajan kanssa havaitaksesi, ettet alunperinkään ollut eri mieltä. Taitaa olla niin, että ymmärsin alunperin termin "tukahduttaminen" vain eri tavalla, mutta se taitaa olla muutenkin kuuminta hottia oleva trendi tätänykyä. Oikein hyvää ajatustenvaihtoa kuitenkin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Oikeastaan tämä kuuluu sarjaamme "keskustelupalstan klassikoita". Intoudut pitkään keskusteluun toisen kirjoittajan kanssa havaitaksesi, ettet alunperinkään ollut eri mieltä. Taitaa olla niin, että ymmärsin alunperin termin "tukahduttaminen" vain eri tavalla, mutta se taitaa olla muutenkin kuuminta hottia oleva trendi tätänykyä. Oikein hyvää ajatustenvaihtoa kuitenkin.

Hyvä näitä on aina välillä puida syvällisemminkin. Tulee itsekin pohdittua vähän tarkemmin käyttämääni terminologiaa. Kirjoitan nykyään pitkälti kännykällä, ja sillä kirjoittaessa tulee helposti hieman hutiloitua, joten siellä voi tulla joitain ajatusvirheitäkin tai harhaanjohtavia termejä. Nyt loppuillasta otin pitkästä aikaa kannettavan esiin, niin tällä on helpompi antautua pidempään ja syvällisempään keskusteluun.

Oikeastaan voisin vielä tarkentaa, että tarkoitin tukahduttamisella sitä, että tauti pyritään hävittämään Suomesta ja estämään sen paluu. Mutta jos se on mahdollista tehdä siten, että yhteiskuntaa avataan siinä samalla, niin aina parempi. Siihen en halua mennä, että tavoitteena olisi uusien tapausten määrän vakiintuminen johonkin maagiseen lukemaan. Tavoitteena pitäisi aina olla se "nolla".
 

Salama44

Jäsen
Markku Tervahauta arvioi MTV:n haastattelussa, että koronavirusepidemian ensimmäinen erä on Suomessa lähiviikkojen aikana ohi. "Ollaan menossa nolliin" – THL:n pääjohtajan mukaan koronavirus on henkihieverissä: epidemian ensimmäinen erä ohi jo lähiviikkoina?

Mika Salminen on myös sitä mieltä että rajoitusten teho on yllättänyt. Tieto asian vakavuudesta on mennyt hallituksen ja asiantuntijoiden kertomana hyvin perille ja suomalaiset ovat toimineet hyvin.

Henkihieverissä on kyllä oikea sana nykyisillä iuvuilla kun puhutaan runsaasta sadasta sairaalapotilaasta koronan vuoksi. Täysi perusteetonta olisi ollut pitää Uudenmaan raja kiinni kuten jotyu vaativat sillä rajan toisella puolen on saraalahoidossa koronan takia vain 21 ihmistä.

Hyvin mahdollista jos toukokuun loppuu toimitaan yhtä hyvin että epidemia hyytyy lisää ja kestää jotenkn kahviloiden ja ravintoloiden ja urheilutoiminnankin hallitun avaamisen, koska virus ei ole kaupoissakaan levinnyt tämän pahemmin ja siellä on pakostakin välillä enemmän ihmisiä liikkeellä. Hyvältä vaikutraa tässä vaiheessa ja olen luottavainen kriisin hallintaan.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Ei se mitään turvallisuuden tunnetta paranna, pahentaa vain tilannetta kokonaisuudessaan.
Se nimenomaan luo harhaa, että mitään ei ole.

Joo ja pitää muistaa että ei ihmiset vietä julkisilla paikoilla koko elämäänsä eli vaikka maskin ansiosta levinnäisyys saattaisi vaikka ruokakaupassa 20% vähentyä niin sama riski se on silti sitten sen kaupan ulkopuolella. Jos taas muut kontaktit nousee päivän aikana niin se riski taudin leviämiseen kasvaa kun ei sitä maskia kuitenkaan koko päivää pidetä. Harvassa kaiketi myös ne että ihan tuntemattomilta saisi vaikka kaupassa koronan, että yleensä aina johonkin yhdistetty missä tuon olisi voinut saada, jos ei nyt ihan alkuperäistä tartuttajaa ole löytynyt, suurimmaksi osaksi juuri niitä lähipiirejä tai työkavereita.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Brasiliassa tuo homma näyttää kyllä lähteneen lentoon kuin lepakko luolasta. Yli 800 kuollutta tänään, ja käyrät sojottaa yläviistoon. Jotenkin tulee mieleen, että oikeistopopulistiset vahvaa miestä leikkivät johtajat ei menesty kovinkaan hyvin tämän kriisin hoitamisessa.

En ole Brasilian päivälämpötiloja tsekannurt, mutta kai siellä aika kesä alkaa olla. Ei näy haittaavan virusta.
 

Jyty

Jäsen
Suosikkijoukkue
käyttää lehväslukkoa logonaan.
Yökerhot on kyllä kaikkien tautien kohdalla varmasti otollisin paikka niiden leviämiselle. Ihmiset vieri vieressä humalassa, vailla estoja. Sylki lentää, eikä muiltakaan eritteiltä olla turvassa kun wc-hygienia on monilla ihmisillä mitä on.

Pakkohan nekin on joskus avata koska ovat elinkeino monille, mutta en tiedä miten sen voisi tehdä järkevästi.
Joo joskus, mutta ei ihan ensimmäisten joukossa. Yökerho jos joku on oikea viruslinko.

Kun näistä alueellisista rajoituksen puruista on ollut juttua, niin tässä olisi sellaisen paikka. Maakunnassa jossa ei ole todettu hetkeen yhtään uutta tartuntaa, voisi avata yökerhot.

Tai sitten jos halutaan olla hieman tiukempia, niin palataan tähän yökerhokysymykseen koko maan kattavasti ensi vuonna, kun on enemmän tietoa mahdollisesta toisesta ja kolmannesta aallosta.

Toki rokote olisi se, joka sitten mahdollistaisi yökerhojen nopeankin avaamisen.
 

K.A.H

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Brasiliassa tuo homma näyttää kyllä lähteneen lentoon kuin lepakko luolasta. Yli 800 kuollutta tänään, ja käyrät sojottaa yläviistoon. Jotenkin tulee mieleen, että oikeistopopulistiset vahvaa miestä leikkivät johtajat ei menesty kovinkaan hyvin tämän kriisin hoitamisessa.

En ole Brasilian päivälämpötiloja tsekannurt, mutta kai siellä aika kesä alkaa olla. Ei näy haittaavan virusta.
Kuulostaa hurjalta lukemalta, mutta samalla täytyy muistaa että Brasiliassa asuu 200 miljoonaa ihmistä. Jos tuon 800 kuollutta suhteuttaa väkilukuun, se vastaisi Suomessa 40 kuollutta, joka on toki paljon sekin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös