Korona virus ei ole lisännyt kuolleisuutta Suomessa edes nyt kun tilanne on akuutti.
Eli rajoitustoimet on tainnut onnistua aika nappiin.
Korona virus ei ole lisännyt kuolleisuutta Suomessa edes nyt kun tilanne on akuutti.
En tiedä tuosta "alle vuodesta", mutta jos kuolleiden keski-ikä on jossakin 78 tietämillä tai vastaavaa, niin ei niitä vuosia keskimääräisesti niin hirveän montaa ole jäljellä.
En ehdi nyt enempää kommentoida, mutta linkitin tästä taannoin tutkimuksen jossa riskitekijöiden (comorbidities) huomioimisenkin jälkeen keskimääräiselle koronakuolemalle saatiin menetettyjä elinvuosia rapiat 10. Hoivakotikuolemat varmaankin vetävät tuota hieman alakanttiin mutta tuskin puhutaan keskimäärin parista vuodesta kuitenkaan.
Suomessa kuolee ihmisiä keskimäärin n. 150 päivässä. Tänään heistä 4 on kuollut koronaan.
Tuosta voisi arvioida, että pelkästään Moskovassa kuoli huhtikuussa noin 2 000 ihmistä koronaan. Luku asettaa samalla naurettavaksi Venäjän virallisen kuolinluvun, mikä on noin 2 000 koko maassa koko aikana.
Tai ehkä jopa enemmän. Kun yhteiskuntaa suljetaan, monet arkisemmat kuolinsyyt ovat vähentyneet.
Tätä samantyylistä viestiä on ollut tässä ketjussa useampaankin kertaan. Tämä on aika rasittava tapa viestiä, persujen käsikirjasta. Heitetään ilmoille luku, mutta ei sanota mitään. Myöhemmin sitten todetaan, että en ole mitään väittänyt.
Yritätkö siis sanoa, että toimet epidemian hillitsemiseksi ovat liian kovia?
Asettaa toki varsin kyseenalaiseksi uhriluvun, mutta jos verrataan tilannetta USAan niin New Yorkissa on kuollut neljäsosa kaikista maan kuolleista. Jos Venäjällä on kuollut yhteensä neljä kertaa enemmän väkeä kuin Moskovassa eli 8000 henkeä, niin se on vain kymmenen prosenttia Yhdysvalloista. Venäjällä väestöstä olettaakseni isompi osaa asuu metropolin ulkopuolella joten kolme saattaisi olla parempi kerroin, mutta jos sulun takia muutoin kuolleita on esim tuhat vähemmän niin Koronaan olisi kuollut 3000 ja lopputulema olisi suht sama edelleen.Naapurimme Venäjän tautitilanteesta saa hieman todellista kuvaa, kun vertaa Moskovassa huhntikuussa kuolleiden määrää kymmenvuotiseen keskiarvoon ja vuoden 2020 huhtikuuhun. Virallisen tiedon mukaan 11 846 ihmistä kuoli, jossa on 20 % nousu keskiarvoon 9 866 henkeä. Lähteenä Moscow News.
Tuosta voisi arvioida, että pelkästään Moskovassa kuoli huhtikuussa noin 2 000 ihmistä koronaan. Luku asettaa samalla naurettavaksi Venäjän virallisen kuolinluvun, mikä on noin 2 000 koko maassa koko aikana.
Kotonaan olisi kuollut 3000 ja lopputulema olisi suht sama edelleen.
Monissa Euroopan maissa koronaviruskuolemiksi rekisteröidään kaikki tapaukset, joissa menehtynyt henkilö oli antanut positiivisen koronavirusnäytteen.
Venäjällä taas kuolleille tehdään ruumiinavauksia 70 prosentissa kuolintapauksista. Jos esimerkiksi keuhkoissa ei näy merkkejä koronaviruksen aiheuttamasta Covid-19-taudista, kuolinsyyksi merkitään jokin muu kuin koronavirus.
Mistä tämä on selvää?Se on kuitenkin selvää, että vaikka Venäjä on harvaan asuttu maa, niin tauti on levinnyt siellä yllättävän nopeasti laajalle alueelle.
Asettaa toki varsin kyseenalaiseksi uhriluvun, mutta jos verrataan tilannetta USAan niin New Yorkissa on kuollut neljäsosa kaikista maan kuolleista. Jos Venäjällä on kuollut yhteensä neljä kertaa enemmän väkeä kuin Moskovassa eli 8000 henkeä, niin se on vain kymmenen prosenttia Yhdysvalloista. Venäjällä väestöstä olettaakseni isompi osaa asuu metropolin ulkopuolella joten kolme saattaisi olla parempi kerroin, mutta jos sulun takia muutoin kuolleita on esim tuhat vähemmän niin Kotonaan olisi kuollut 3000 ja lopputulema olisi suht sama edelleen.
Mistä tämä on selvää?
Yleisesti ottaen tauti ei ole levinnyt niin aggressiivisesti kehitysmaissa, joissa ihmisten liikkuvuus on pienempää ja ihmisten elinikä matalampi.
Itselle tämä jotenkin itsestäänselvää, koska puhutaanhan lomienkin jälkeen eroista, kun toisen dokaaminen on ylittänyt siedettävyysrajan jne.
Itse omasta historiastani osaisin karanteeniin yhdistää sellaisen tekijän, että toisen kanssa kun enemmän viettää aikaa, korostuu se jokin missä puolisot ovatkin erilaisia. Tämä voi olla suurempikin asia kuin vain kokkaustaidot. Taisi itsellä käydä niin, että minun kanssa olikin liian hankala hankkia lasta, joten toinen löysi tuohon vaihtoehdon. Tuosta emme keskustelleet, mutta havainnot löytyi muita reittejä.
Keskusteluissa on silloin tällöin esitetty ajatus, että koronakuolemat kohtaisivat lähinnä muutenkin jo letkuissa viruvia. Tämä näkemys on nyt haastettu tutkimustiedon perusteella. Keskimäärin koronaan kuolleilla olisi ollut 10-12 vuotta elinaikaa jäljellä.
Tiede | Tuore tutkimus horjuttaa käsitystä siitä, että koronavirus kaataisi vain ”tiensä päässä olevia” ihmisiä – uhreilla olisi ollut yli 10 vuotta elämää edessään
Fyysisen terveyden ohella koronaepidemian torjuntatoimilla on todennäköisesti seurauksia myös muuhun hyvinvointiin. Nämäkin seuraukset voivat vähentää elinvuosia.www.hs.fi
Eikös hoitokoteihin ole tavoite laittaa siten, että siellä oltaisiin max 2 vuotta ennen kuolemaa. Ja valtaosa kuolemista siellä. Toki sitten muutama 50v kuolema tuo heti 30+ ikävuotta menettyihin.
Tämä menee kyllä jo arkijärjen yli. Jos kuolleiden keski-ikä ja mediaani-ikä on yli 80 vuotta. Ja kaiken päälle yleisen odotettavissa olevan eliniän tienoilla. Miten näin kömpelö propaganda voi mennä läpi kenellekään?
En tiedä tuosta "alle vuodesta", mutta jos kuolleiden keski-ikä on jossakin 78 tietämillä tai vastaavaa, niin ei niitä vuosia keskimääräisesti niin hirveän montaa ole jäljellä.