Helsingin Sanomat esittelee THL:n mallinnusta alla:
Epidemian mallintaminen ei ole matemaattisesti mahdoton tehtävä. Uuden viruksen kohdalla joudutaan kuitenkin tekemään paljon oletuksia. Se lisää ennustamisen epävarmuutta.
www.hs.fi
Kannattaa lukea. Siitä selviää muutampia keskeisiä parametrien arvoja, ei muuta. Tarkemmin mallinnusten laskelmaa avataan joskus. Nyt tietoa on toimitettu päättäjille.
Yksi olennainen parametrien arvoero on ollut THL:n ja monen muun välillä R0. Toinen ero on kuolleisuus. R0 saatettiin arvioida aluksi (jolloin se oli 2.4) alakanttiin. Tai sitten ei arvioitu, lähtötasoa ei tiedetä. Kuolleisuuden erot tartunnan saaneista olivat kuitenkin selviä THL:n ja sanoisinko muun maailman välillä. THL aloitti erittäin pienistä luvuista päätyen 0.1-0.2 prosenttiin. Esimerkiksi Imperial Collegen mallintajat arvioivat maaliskuun puolivälissä, että Britannian olosuhteissa 0.9 prosenttia kaikista tartunnan saaneista kuolee viruksen aiheuttamaan tautiin.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että THL:n mallit olisivat Suomen osalta oikeassa. Mutta tilanne voi muuttua, kun rajoituksia puretaan. Ennakkoon hyvin vaikea sanoa, mitä todellisuudessa tapahtuu. Malleissa on erilaisia tuloksia eri R0 luvuilla, mutta lukuja ei todellisuudessa vielä tiedetä. Ihmisten käyttäytyminen (lähikontaktit) ovat voineet muuttua ainakin hieman ja ainakin hetkellisesti.
Suomi on harvaan asuttu maa, jossa sukupolvet eivät asu kovin paljon samassa huoneistossa eikä poskisuudelmia ja kättelyitä ole suhteessa yhtä paljon, kuin joissakin muissa maissa. Tämän arvion THL:n mallinnus saattoi tehdä aivan oikein, ja siksi kuolleisuus poikkeaa monista muista ennustemalleista paljon.