Jep ja perusteetkin kerroin. Tutkimusta ei ole tehty Suomen tilanteesta ja vaikka sinä varmasti poimit mielelläsi kirsikoita ja yleistät kaiken löytämäsi koskemaan myös Suomea, niin rakentavampaa olisi että ottaisit kantaan argumentteihin etkä sortuisi vain argumentaatiovirheisiin.
Aivan oikein, kerroit tosiaan perustelun! Se oli että Suomessa menehtyneiden keski-ikä (onkohan kuitenkin mediaani) on 82-vuotta, joten voit käyttää monisairaan 82-vuotiaan odotetusarvoisia jäljellä olevia elinvuosia ja kertoa ne kuolleiden määrällä. Näinhän se menee. Vaan kun eipä mene... Tulojen odotusarvo ei yleisesti ole odotusarvojen tulo, ellei sitten muuttujat ole riippumattomia. No onko sinusta jäljellä olevat elinvuodet riippumattomia iästä? Niinpä...
Joten nyt kun voidaan yhdessä täysin vastaansanomattomasti todeta koko perustelusi rakentuneen pelkälle laskennalliselle virheelle, kykenet kenties vastaanottamaan toisenkin näkemyksen. Rautalankaesimerkki varmuuden vuoksi:
Leikitään että kolmen hengen koronakuolleiden populaatiossa on yksi 70-vuotias, yksi 76-vuotias ja yksi satavuotias. Kaikki iloksesi monisairaita. Nyt keski-ikä on, tadaa, 82. 70-vuotiaan monisairaan jäljellä oleva elinajanodote on 10 vuotta, 76-vuotiaan 7 vuotta ja... huomaatkin varmaan mihin tämä menee. Vaikka satavuotiaan kaiffarin elinajanodote olisi nolla, on keskimääräiset menetetyt elinvuodet 5,7 vuotta. Siis huomattavasti enemmän kuin jos kaikki kolme olisivat 82-vuotiaita.
Tutkimuksen odotetun elinajan käppyrät (myös comorbidities-korjatut taulut) näet niin globaaleina kuin USA:n, UK:n, Walesin ja Italian osalta täältä:
dmcalli2/covid19_yll_final
Valitettavasti Suomea ei tosiaan ole erikseen analysoitu joten voinet pyyhkiä asian tietoisuudestasi ja jatkaa öyhötystä. Tuo kuolleiden keski-iän avulla suorittamasi "debunkkaus" on kuitenkin ihan sitä puhdasta itseään, eikä sillä matematiikalla kannata enää uudestaan yrittää ketään vakuutella.
Kuvaavaa että kehuskelet isoon ääneen tekeväsi rohkeasti elinvuosia ja euroja painottavia laskelmia ja todellisuudessa ne ovat tuolla tasolla...
Silloin Sinulla tai Tuulilla on mahdollisuus ampua alas nuo argumentit eikä hyökätä henkilöä kohtaan.
Mitäs roskaa tämä on olevinaan? Tuulihan nimenomaan ampui Osmon argumentteja alas eikä hyökännyt mitenkään henkilöä kohtaan. Esim. Osmon väärinkäsitys rokotuksen hyödyttömyydestä tilanteessa jossa laumasuojaa ei synny sairastamisen kautta.
Ehkä kannattaa koittaa ymmärtää argumentaatiota ennenkuin hyökkää sen kimppuun. Ei laumasuojan saavuttaminen ennen roketteen tulemista ole edellytys talouden avaamiselle. Talous avataan siinä määrin kuin sen hyödyt kansantaloudelle versus haitat kansanterveydelle ovat tarpeeksi suuret. Jos laumaimmuniteetti tulee lähikuukausina, niin hemmetin hyvä, mutta vaikka näin ei kävisi ja se saavutettaisiin vasta rokotteen myötä, niin silti taloutta on lukujen valossa "pakko" avata suurelta osin sitä ennen. Festareita tuskin vietetään vielä ensi kesänäkään.
Jos laumaimmuniteetti tulee lähikuukausina (sinun mukaasi hyvä), niin miten vastaat Tuulin nostamaan huomioon kymmenien tai tuossa tapauksessa satojen tuhansien viikottaisten tartuntojen aiheuttamasta terveydenhuollon kuormituksesta?
Osmo kokee olevansa epäsuosittu realisti koska kukaan muu ei puhu siitä kiistattomasta faktasta ja norsusta olohuoneessa, että ihmishengellä on hinta ja jos päätöksiä ei optiomoida ne ovat vääriä. Laskelmat pitää olla päätöksien tueksi. Kovasti hallitus puhui joskus vuosi sitten, että vaikutusarviot pitää tehdä useammaltakin kantilta, mutta sitten maa halutaan kuitenkin laittaa kiinni puoleksitoistavuodeksi mutu-tuntumalta tuijottaen vain kansanterveydellistä puolta lääkärien toimesta.
Hyvin on Osmon blogit uponneet. Hänen tapaansa luot olkiukon "mututuntumalta maan puoleksitoista vuodeksi sulkevista". Missähän tuollaisia on? Enemmän tämä siltä näyttää että sinä ja Osmo haluatte äkisti purkaa rajoitteet täysin mututuntumalta. Optimointia on paha harrastaa jos vaihtoehtoiskustannukset nojaavat sellaisiin asioihin kuin viruksista tietämättömän henkilöksen "ymmärrykseen viruksista" ja rokotuksia koskevista harhaluuloista. Tai tuollaisista matemaattisista kertaluokan eroja aiheuttavista virheitä, jollaisista annoit esimerkin menetettyjen elinvuosien laskelmassasi.
En minä ole sanonut, että haluaisin Singaporen mallia tänne, sillä se on liian kallis. Minä olen sanonut että Ruotsin malli on se mitä haluan, mutta vanhukset pitää suojata niinkuin Suomessa on tehty (toivottavasti kokemuksien myötä vähän paremminin). Toki olkiukkojen rakentaminen voi olla kivempaa ja sen takiahan keskustelupalstoja on.
Niin, sinä haluat Singaporen tulokset Ruotsin mallilla. Kuka syyttikään ketä kirsikoiden kakusta poimimisesta.
Ota sinä puolestasi 1200 euron kasko kuudensadan fiatillesi äläkä vain mieti kustannuksia ja ROI:ta.
Ai tämä on sinusta sopiva vertaus ydinvoimalaonnettomuuteen reagoinnista. Ymmärrän suhtautumistasi koronaan entistä paremmin. Ihan soopaahan tuo sekoilusi Fukushiman uhreista vaihtoehtoiskustannuksineen toki on alusta loppuun. Vertaat ensinnäkin ydinvoimalaonnettomuuden kuolemia
väestönsiirtojen jälkeen (montako säteilyn aiheuttamaa syöpäkuolemaa kenties vältettiin? Tämä on jo toinen samanlainen sekoilu lyhyen ajan sisään) kun oikea vaihtoehtoiskustannus olisi ne vältetyt kuolemat. Todellisuudessahan kuitenkin
väestönsiirroista huolimatta onnettomuuden arvioidaan aiheuttaneen ja aiheuttavan ainakin joitakin satoja kuolemia ylimääräisten syöpien seurauksena, joten se siitä "vain 3 kuoli onnettomuuteen kun 29 teki itsemurhan!" -höpinästä.
Ihan veikeä tämä logiikkasi ja sillä epäilemättä päätyy jänniin johtopäätöksiin: "Juoksin ulos palavasta talosta, kompastuin ja katkaisin käteni. Ei olisi kannattanut juosta ulos koska käsi murtui enkä edes palanut!"
Eri keskustelu on se, olivatko väestönsiirrot paras tapa vastata onnettomuuteen.
Kaikkihan mahdollista on, mutta meillä on ihmisiä jotka käyvät rajan yli töissä päivittäin Ruotsin, Norjan ja todennäköisesti Vironkin suuntaan, mitä esim Australiaan tuskin tapahtuu. Singaporeen tapahtuu ja siksi heillä on 11 000 tartuntaa.
Juurihan sinä suitsutit kuinka Singaporessa tauti leviää vain nuorison keskuudessa. Eikö meidän pitäisi silloin pyrkiä samanlaiseen politiikkaan jotta vanhempi väestö saataisiin suojattua, kun kerran tältäkin osin ollaan niin samankaltaisia?