En oikein pysty ottamaan moniakaan asiantuntijoita tosissaan juuri sen takia kun vähän joka puolelta tulee eriävää infoa virukseen liittyen. Jollakin tapaa kiinnostus siirtynyt kuitenkin enemmän ulkomaisiin tahoihin asian liittyen.
Kuten aikaisemminkin kirjoittelin, erityisesti kriisien aikana kannattaa aina ottaa huomioon itsensäprofiloijat.
Itsensäprofiloijat ovat asiantuntijoita, jotka antavat lausuntoja "itsenäisinä asiantuntijoina" eivät työntantajansa edustajina. Heillä kuitenkin yleensä on joku institutionaalinen affiliaatio, eli ovat töissä jossakin asiantuntijaorganisaatiossa, tutkimuslaitoksessa, yliopistossa tai mahdollisesti jossakin yksityisessä yrityksessä.
Itsensäprofiloija esittää aina huomattavasti raflaavampia ja huomiotaherättävämpiä mielipiteitä, kuin viranomaiset tai viranomaisten kanssa yhteistyössä toimivat asiantuntijat ja tutkimuslaitokset. Näkemykset ovat myös ainakin lähes aina huomattavasti pessimistisempiä, kuin "viralliset" näkemykset. Tämä johtuu tietenkin siitä, että itsensäprofiloiminen on lähes mahdotonta, jos näkemykset eivät herätä huomiota - ja raflaavasti esitetyt pessimistiset näkemykset herättävät huomiota.
Hyvä itsensäprofiloija on kuitenkin hyvä ja tarkka sanankäyttäjä. Hän esittää asiansa riittävän pessimistisenä ja riittävän raflaavalla tavalla saadakseen huomiota, mutta kuitenkin niin, että hänellä riittää liikkumavaraa näkemysten voimakkaaseenkin muuttamiseen sitä mukaan, kun kriisi etenee. Hyvä itsensäprofiloija esittää asiansa myös siten, että hänen puheitaan on myöhemmässä vaiheessa vaikea osoittaa suoranaisesti vääriksi tai itsensäprofiloija voi "osoittaa olleensa oikeassa" kuittaamalla ne vaikkapa tyyliin:
"Olimme siinä tilanteessa menossa kohti katastrofia. Esitin siinä tilanteessa viranomaisten voimakkaasti vastustamia toimenpiteitä X ja Y, jotta katastrofi voitaisiin estää. Hallitus ottikin lopulta käyttöön kokonaisuudessaan toimenpiteen X ja tietyiltä osin myös toimenpiteen Y. Näistä ei tosin pidetty suurta meteliä eikä tätä laajasti julkisuudessa käsitelty. Ne toimenpiteet kuitenkin pelastivat lopulta meidät pahemmalta."
Itsensäprofilointia on ollut aina ja sitä tapahtuu monenlaisissa tilanteissa. Kriisitiltanteissa näitä kuitenkin nousee aina pinnalle. Esimerkiksi talouskriisien aikana ponnahtaa aina esiin "tuomiopäivän ekonomisteja", kertomaan, miksi ja millä tavoin kaikki menee päin helvettiä sekä kuinka päin helvettiä kaikki tuleekaan vielä menemään. Menestyneimpiä tuomipäivän ekonomisteja sitten haastatellaan riippumattomina asiantuntijoina, siteerataan ympäriinsä ja heidän näkemyksiään jaetaan sosiaalisessa mediassa.
Nykyajan mediailmapiiri tekee tästä kaikesta vielä paljon sekavampaa. Klikkimedialle itsensäprofiloijat ovat raflaavine ilmaisutapoineen tietysti varsinainen kultakaivos ja tietenkin jo profiloituneiden tapausten näkemyksiä halutaan julkaista. Sen jälkeen nämä leviävät sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin ja mukaan sekoittuu mielipiteitä, urbaaneja legendoja, huhuja ja lopulta ollaan tilanteessa, jossa informaatioviidakko tuntuu läpitunkemattomalta. Toistensa kanssa ristiriitaisia näkemyksiä on liikkeellä käsittämätön määrä ja siihen päälle tulee vielä kaikki huhut ja mutut.
Useinkaan nämä itsensäprofiloijat eivät ole mitään huuhaa-naisia ja -miehiä, vaan ihan aidosti oman alansa huippuasiantuntijoita. Muuten tuommoiseen "riippumattoman asiantuntijan" asemaan ei pääse (ellei sitten ole aivan uskomaton manipulaattori). En todellakaan kehota hylkäämään kenenkään tämmöisen henkilön mielipiteitä suorilta. Kehotan vain suhtautumaan niihin terveellä kritiikillä, yhtenä asiantuntijamielipiteenä muiden joukossa sekä olemaan tarttumatta niihin kuin ainoaan totuuteen. Kannattaa myös muistaa, että - meillä liberaalidemokratioissa - ne viranomaisten ja valtioläheisten tutkimuslaitosten "tylsät" mielipiteet saattavat johtua siitä, että ne lopulta perustuvatkin laajamittaiseen asiantuntijoiden käyttöön eikä siihen, että jotakin halutaan pimittää ;)