Valitettavasti me ei tiedetä mikä testaustapa on ollut kyseessä ja 3000 on aika pieni määrä jos miettii, että siitä vedetään miljoonia käsittävään populaatioon yhtäläisyyksiä.
Jos testi on tarkka ja jos henkilöt olisi valittu aidosti sattumanvaraisesti siten että edustavat koko populaatiota, niin 3000 henkeä olisi tilastollisesti ihan kelvollinen otanta ja sillä päästäisiin jo kohtuulliseen virhemarginaaliin.
Ongelma on se että testin herkkyys ja false-positiivien määrä on kysymysmerkki. Jos oletetaan että tarkkuus on luokkaa 90-95% (jota se varmaan pikatestissä on), ja tartuntojen todellinen määrä on alhainen, niin suhteellinen vääristymä tuloksessa voi olla jo melko raju.
Toisaalta Imperial Collegen arvio kuolleisuudesta, eli 0,67% täsmäisi varsin hyvin New Yorkin lukuihin; 20861/2700000 = 0,77%.
Nykissä väestöstä 3,5% on testattu ja testeistä 39% on ollut positiivisia. Testikattavuus sekä positiivisten testien osuus on huomattavasti korkeampi kuin Euroopan kriisipesäkkeissä (Italia 2,6% / 12%, Espanja 2,0% / 23%).
Näiden tilastojen perusteella veikkaan että tuo 13% on aika hyvä arvaus Nykin tartuntamääristä. Saattaa olla jopa alakanttiin, koska sieltä marketista on poimitttu todennäköisesti pääosin terveitä ja oireettomia.
edit. Lukuni kuolleista (20 800 vs 13300) ei täsmää tuohon IS:n artikkeliin, eli kuolleisuus sen mukaan olisi 0,5%. Noh, joka tapauksessa se ei tämän laskelman pointtia sinänsä muuta.