Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 936 047
  • 81 126

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mediaa sen sijaan olan takaa tietämättömyydestä, hölmöydestä ja paniikin turhasta lietsonnasta.

Ja erityisesti puudelisylikoiraksi ryhtymisestä. Yksi median pääprinsiipeistä on tainnutettu ja tilalle saatu hallintoa mielistelevä kaveritiedottaminen.
 

Byvajet

Jäsen
Poimintoja mainitusta blogikirjoituksesta. Jos tämä ei ole kritiikkiä toimintatapaa kohtaan, niin mikä sitten? Siinä kerrotaan, mitä kirjoittajan mielestä on tehty väärin ja mitä olisi pitänyt tehdä sen sijaan.

Sen sijaan hallitus päätti lähteä hissuttelulinjalle.

Pahinta hallituksen tiedotustilaisuudessa oli kuitenkin täydellinen ristiriita avoimuuden ja luotettavan tiedon korostamisen ja muiden puheiden välillä.

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Päivi Sillanaukee sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingin Sanomien mukaan, että todennäköisin skenaario on, että Suomessa tulee ”muutamia tapauksia lisää”. Tämä on idioottimainen tokaisu, joka ei voi mitenkään pitää paikkansa.

joko suomalaiset koronavirusskenaariot ovat täysin älyvapaita tai sitten ylijohtaja puhui omiaan

Hallinnon kykyyn tarttua huhuihin ja harhaluuloihin laajemmalti ei voi kovin paljon luottaa, jos edes hallinnon sisältä nouseviin hourailuihin ei tartuta.

Kannattaa huomata, että terveysviranomaiset eivät ole missään vaiheessa avanneet koronaviruksen leviämisen skenaarioitaan.

THL siis ei ole etukenossa, vaan vankassa takakenossa.

Tiedotustilaisuudessa ei muutenkaan avattu varautumisen yksityiskohtia, vaikka avoimuutta haluttiin korostaa.

Virkamiesjohto on muutenkin kunnostautunut suomalaisen ekseptionalismin korostamisessa.

Ihmiset hamstraavat, koska he haluavat valmistautua tulevaan. Tällöin ihmisille kannattaa mieluummin kertoa, että miten tulevaisuuteen kannattaa varautua.

HUSin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen on kiertänyt mediassa kertomassa, että ihmisten kannattaa olla enemmän huolissaan influenssan kuin koronaviruksen suhteen. Totta kai olen enemmän huolissani koronaviruksesta, koska se on uusi ja tuntematon. Ruotsalaisen kannattaa ennemmin sanoa suoraan faktat kuin kertoa mitä ihmisten kannattaa tuntea

Tiedotustilaisuuksissa poliitikot, virkamiehet ja lääkärit ovat päässeet puhumaan omiaan, eivätkä toimittajat ole suuremmin kyselleet, että millä perusteella lausuntoja annetaan.

Kansalaisille on hyvä kertoa odotettavissa olevista toimenpiteistä, koska se vähentää yllätystä, kun toimenpiteisiin joudutaan ryhtymään.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
Minua ärsytti tänään Hesarin kommettijuttu, oliko se nyt tuo em. Paulavaara kun oli sen kirjoittanut. HS muutama päivä kehui ktseään, kuinka pyrkivät kirjoittamaan uutisia ja juttuja siten, että eivät lietso paniikkia. Paulavaaran kirjoituksella taas oikein kunnolla haettiin ylireagointia. Olisiko oma lapsi tai joku muu läheinen sitten kirjoittajalla ko. koulussa vai mikä lie sai moisen jutun kirjoittamaan. Ja miksi se julkaistiin Hesarissa.
 

hiitti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United
Nyt tässä kauhean korona paniikin keskellä sinäänsä läheltä liippasi meilläkin. Oltiin samoissa juhlissa kuin yksi karanteeniin joutuneista futisjunnuista. Varsinki heidän perheessä on tällä hetkellä stressin keskellä. Eikä ihme tämän somen ja median vouhotuksen keskellä.

Kyllä tuo itseäkin hieman säikäytti vaikka tässä tuskin mitään hätää on.
 
K

kiwipilot

Minua ärsytti tänään Hesarin kommettijuttu, oliko se nyt tuo em. Paulavaara kun oli sen kirjoittanut. HS muutama päivä kehui ktseään, kuinka pyrkivät kirjoittamaan uutisia ja juttuja siten, että eivät lietso paniikkia. Paulavaaran kirjoituksella taas oikein kunnolla haettiin ylireagointia. Olisiko oma lapsi tai joku muu läheinen sitten kirjoittajalla ko. koulussa vai mikä lie sai moisen jutun kirjoittamaan. Ja miksi se julkaistiin Hesarissa.

Mietin ihan samaa: objektiivinen rauhallisuus oli vaihtunut puskaradiotason panikointiin. Vuorokaudessa.
 
K

kiwipilot

Ylen uutisissa fiksummin STM:n taholta sanottiin sitä mitä itsekin koitan toistaa: taustalla tapahtuu kyllä ahkeraa seurantaa, vaikka kaikki ei uutisiin pääsisi.

Tämä. Ihmeellinen käsitys vallalla, että mitään ei tehtäisi. Omakohtainen kokemus on keskisuuren keskussairaalan toiminnasta ja kyllä: varauduttu on. Erkkatilat on valmiina, henkilökuntaa koulutetaan, toimintaohjeita päivitetään ja informaatio pelaa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tämä. Ihmeellinen käsitys vallalla, että mitään ei tehtäisi.
Ihan sama tilanne meikäläisenkin hallinnonalallla. Kohta kuukauden ajan on ollut kädet täynnä viruksia; saippuaa ja käsidesiä käytetäänkin ahkerasti. Suunnitelmia laaditaan ja päivityksiä tehdään niska limassa. Kokouksia riittää, ja kuten tavallista, niissä ei hommat etene, vaan jokainen kaipaa vain takaisin työpöytänsä ääreen.
 
Suosikkijoukkue
Manchester United, Bruceola
Mulla on vahva tunne, että tämä HUS:n harmaahapsinen infektiolääkäri jää ikuisesti mieleemme sairaalamaailman Paavo M. Petäjänä, joka joutuu kerta toisensa jälkeen astumaan median eteen ja kertomaan kuinka kyse on yksittäisten henkilöiden puuhastelusta.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Flou

ADX_03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Tampa Bay Lightning
Jenkeissä ainakin alkamassa hulinat ihan parin viikon sisään. Nyt jo porukka hamstraa kaikennäköistä kaupoista hullun kiilto silmissä. Käytiin eilen CVS:ssä ja kuulemma käsidesit ollu jo kauan loppu. Onneksi huomenna pääsee kotiin. Pitääköhän sitä lukittautua karanteeniin?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tämä tiedottaminen kuulostaa kyllä täsmälleen samalta, kuin valuuttakriisin aikainen Jyrki Kataisen vakuuttelu "tämä ei koske nyt Suomea". Toki viestinnän painopiste pitää olla huolestuneiden ihmisten rauhoittelussa, mutta siinäkin kannattaisi pysyä realistisella kannalla eikä ihan poskettomasti lasketella luikuria.
Kyseessä ei ollut valuuttakriisi, eikä lainauskaan mennyt oikein, mutta muuten sama
 

redpecka

Jäsen
Vakuutuin Hallituksen esityksestä. Oli mielestäni streitti. Ei tuon paremmin voi tiedotustilaisuutta suorittaa.

Laitan tähän kuvakaappauksen omasta flunssaisesta huolestani, asun ulkomailla Suomesta katsottuna:
 

Liitteet

  • coruna2.png
    coruna2.png
    58,5 KB · kertaa luettu: 443

redpecka

Jäsen
Jos henkilö on vaikka sairastanut lievän Korona-virus-tartunta-hässäkän, onko hän tältä osin suojassa jatkossa? Toisin sanoen, onko elimistö kehittänyt vastanappulat? Vai voitko saada sen taas uudestaan heti parannuttuasi?

Vaikka kysyin ylempänä, niin suurella todennälöisyydellä voin vastata itselleni oikein, että toisen viruksen taltuttaminen ei johtaisi Korona-viruksen taltuttamistaitoihin luultavasti mitenkään ellei lasketa yleishyvää terveyttä. Virukset ovat omanlaisiaan.

Itse tykkään jännällä tavalla viruksista ja elefanteista: kummatkin menevät johonkin piiloon joskus; toiset kuolemaan ja toiset vaan niin jemmaan ettei niitä voi suurelta pallolta mitenkään löytää eikä arvata niitten aivoituksia. Sitten ne saattavat tulla vuosikymmenien, -satojen jälkeen ihmisten ilmoille... Paitsi ne elefantit.
 
Viimeksi muokattu:

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kyllä jossain vaiheessa, riippuu toki järjestäjästä/välittäjästä kuinka jouhevasti. Tällä hetkellä alkaa tuntua mielekkäämmältä olla sitomatta rahoja ja aikaa etukäteen tälläisiin tapahtumiin.

Joo ja sitten vielä mahdolliset majoituskuviot ja muut, monesti ei taida peruutus syyksi kelvata tapahtuman tai tilaisuuden peruuntuminen. Lisäksi monessa tapahtumassa kulut juoksee kokoajan läpi vuoden erilaisiin mainoksiin ja henkilöstökuluihin ja jos itse tapahtuma/tapahtumat peruntuu niin ei niillä välttämättä ole mitään pohjatonta kassaa josta palautella jo mahdollisesti käytettyjä rahoja. Varsinkin kun tässä voi olla todella monta tapahtumaa jotka peruntuu yhdeltä järjestäjältä ja monella taholla ei ennestänkään varmasti liikaa rahaa. Eli en nyt menisi vannoon että tuleville viikoilla/kuukausille ostetut festari ja tapahtumalipuista saisi varmasti mitään rahoja takaisin. Toki aika paljon isot yritykset noissa takana mutta kuitenkin.
 

julle-jr

Jäsen
Olin Kiinassa joskus tammi-helmikuun taitteessa. Matkustin mm. junalla Shanghaista pohjoiseen ja takaisin kuutisen tuntia suuntaansa. Junat ja asemat olivat täynnä tuulipukujengiä kimpsuineen ja kampsuineen matkalla uuden vuoden viettoon. Tietenkin takseissa, ravintoloissa ynnä muissa istuin myös.

Jotain 15 tai 16 päivää reissun jälkeen sairastuin johonkin flunssaan. Senhetkisen tiedon ja ohjeistuksen mukaan itämisajan olisi jo pitänyt mennä ohi, joten en mennyt mihinkään tutkimuksiin kun oireetkin olivat lieviä. Enkä ollut Wuhanissa. Mutta olikohan se junassa vieressä pärskinyt kiinalaispariskunta sieltä päin... Pari kertaa olen toki miettinyt, että kuinkakohan monta olen tartuttanut Suomessa, siis kun ne omat oireet tosiaan olivat lieviä.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Nyt kun ollaan muunkin varassa kuin pelkästään Kiinan, niin noista eniten tartunnan saaneissa maissa on huimia eroja kuolleisuusprosenteissa. Etelä-Korea 0,5%, Italia 2% ja Iran 5,5% kuolleisuus ilmoitetuista. Kiinassa 3,6%. Diamond princesillä jossa todennäköisesti hyvin paljon vanhuksia 0,85%. Kokonaisuudessaan 3,4%.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Nyt kun ollaan muunkin varassa kuin pelkästään Kiinan, niin noista eniten tartunnan saaneissa maissa on huimia eroja kuolleisuusprosenteissa. Etelä-Korea 0,5%, Italia 2% ja Iran 5,5% kuolleisuus ilmoitetuista. Kiinassa 3,6%. Diamond princesillä jossa todennäköisesti hyvin paljon vanhuksia 0,85%. Kokonaisuudessaan 3,4%.
Äkkiseltään voisi kuvitella että johtunee testikattavuudesta. Etelä-Koreassa lienee testattu järjestelmällisesti massiivinen määrä lievästi oireilevia tai jopa oireettomia henkilöitä ja siksi diagnosoituja tapauksia on paljon -> kuolleisuus alhainen. Iranissa taaseen valtio on järjestelmällisesti yrittänyt kieltää ja vähätellä ongelmaa, ja todellisuudessa tartuntoja on sielä moninverroin enemmän kuin virallisissa tilastoissa.

Tässä mielenkiintoinen Twitter-threadi Iranin koronatilanteesta. En osaa arvioida lähteen luotettavuutta, mutta en yllättyisi vaikka pitäisi paikkansa:


 

redpecka

Jäsen
Nyt kun ollaan muunkin varassa kuin pelkästään Kiinan, niin noista eniten tartunnan saaneissa maissa on huimia eroja kuolleisuusprosenteissa. Etelä-Korea 0,5%, Italia 2% ja Iran 5,5% kuolleisuus ilmoitetuista. Kiinassa 3,6%. Diamond princesillä jossa todennäköisesti hyvin paljon vanhuksia 0,85%. Kokonaisuudessaan 3,4%.
Nythän maailma on globalisoitunut. Eli jatkossa mantereitten/etnisyyksien välillä tuskin tulee olee eroja. Mikä on tietysti hyvä että saadaan koko ihmiskunnan geenipooli samaan astiaan. (ei sovellu misantroopeille tämä ajatus)

Vaikka kuinka ollaan globalisoiduttu, eikö se genetiikka tule kumminkin pikkasen perässä, eli että vaikka Euroopan Mustasta surmasta henkiinjääneet kantavat snadia EV+ vastustuskykyä esim HIViä vastaan versus aasialaiset ja päinvastoin?

Vai johtuvatko nämä erot ihan maanosien/valtioiden käytännön paikallisesta politiikasta että terveydenhuollosta?
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Koska koronaepidemia on jo laantumassa Kiinassa, niin mielestäni ei kannata kauheasti huolta kantaa siitä täällä Suomessa. Tähän aikaan vuodesta tartunnat vähentyvät influenssavirusten osalta dramaattisesti eikä merkkejä näy, että tämä virus poikkeaisi kauheasti muista tunnetuista kausiflunssista. Se lähti liikkeelle Kiinassa vuodenajalle tyypilliseen aikaan eli marraskuussa ja todennäköisesti myös laantuu oleellisesti maaliskuun aikana.

Virus saapui meille tiettävästi vasta helmikuun aikana, joten aikaa viruksen leviämiselle jää vain vähän. Syytä sille, miksi influenssavirukset vaipuvat horrokseen kevään tullessa ei tarkalleen tiedetä, mutta todennäkölsesti kyse on ympäristötekijöistä sekä meidän oman immuunipuolustusjärjestelmän vahvistumisesta.

Laitan nyt vielä linkin HS:n havainnollistavaan artikkeeliin influenssavirusten elinkaaresta, joka jo tässä ketjussa on kertaalleen esitetty. hs.fi

Artikkelista voidaan myös nähdä, että tänä talvena influenssakausi on ollut normaalia laimeampi, mikä tarkoittanee luonnollisesti myös sitä, että hoitokapasiteettia on sairaaloissa olemassa, mikäli kaiksesta huolimatta koronavirus ehtii Suomessa epidemiaksi yltyä. Tässä suhteessa hiukan ihmettelen HUS-johtaja Lasse Lehtosen blogikirjoistusta (uusisuomi.fi), jossa hän arvostelee hallitusta varattujen resurssien riittämättömyydestä hoitaa mahdollinen koronaepidemia. Muutenkin hän pyörittelee kirjoituksessaan lukuja, jotka ovat mielestäni täysin epärealistisia esimerkiksi mahdollisten tartuntojen suhteen.

Koronavirus jää kuitenkin todennäköisesti Suomeen ja maailmalle pyörimään ja aktivoitunee taas ensi talvena. Silloin ollaan kuitenkin jo paremmissa asemissa ottamaan mahdolliset epidemiat vastaan.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Koska koronaepidemia on jo laantumassa Kiinassa, niin mielestäni ei kannata kauheasti huolta kantaa siitä täällä Suomessa. Tähän aikaan vuodesta tartunnat vähentyvät influenssavirusten osalta dramaattisesti eikä merkkejä näy, että tämä virus poikkeaisi kauheasti muista tunnetuista kausiflunssista. Se lähti liikkeelle Kiinassa vuodenajalle tyypilliseen aikaan eli marraskuussa ja todennäköisesti myös laantuu oleellisesti maaliskuun aikana.
Koronavirus ei ole influenssavirus.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hyvä tarkennus, mutta epidemian kaari näyttäisi hyvin samantapaiselta kuin mitä influenssaviruksilla on Kiinassa.
Toivotaan niin, mutta Kiinan luvuista ei välttämättä kannata tehdä liian aikaisia johtopäätöksiä.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Viimeksi muokattu:

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Toivotaan niin, mutta Kiinan luvuista ei välttämättä kannata tehdä liian aikaisia johtopäätöksiä.
Tämä kannattaa muistaa myös silloin, kun Kiinan luvuista tehdään johtopäätöksiä toiseen suuntaan. Ei nyt välttämättä tarkoita sinua, en ole niin tarkasti pannut merkille, että kekä mitäkin johtopäätöksiä on vetänyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös