Päivittäiset todetut tartuntamäärät eivät näyttäisi edes USA:ssa olevan nousussa - "huippulukemat" kellotettu ennen tämän kuun puoltaväliä. Sama koskee Ruotsia ja esimerkiksi Turkkia. Kaikissa näissä tartuntamäärät ovat toki edelleen korkealla tasolla eikä niiden vielä voi sanoa olevan varmasti laskussa, mutta sairastuneiden määrän kasvu ei ole eksponentiaalista. Edelleen saattaa tulla piikkejä, mutta nekään eivät tee kasvusta vielä eksponentiaalista.
Länsimaat seuraavat eri strategioilla ja hieman toisistaan poikkeavalla tahdilla samaa trendiä, kuin maat, joihin epidemia iski aiemmin. Näistä aikaisemman epidemian alueista esimerkiksi Iranissa, josta povattiin suurta katastrofia, päivittäiset tartuntamäärät ovat olleet tasaisessa laskussa jo maaliskuun lopusta alkaen.
Varauksella toki suhtaudun diktatuurien (Iran ja Turkki) tietoihin, mutta uskon kyllä ilmoitetun trendin pitävän kutinsa.
Nyt kun tätä aiemmin tuntematonta virusta vastaan on onnistuttu taistelemaan käytännössä lähes ympäri maailman menestyksekkäästi (joskin taloudellisesti erittäin korkealla hinnalla), niin en mitenkään usko, että mahdolliset seuraavatkaan aallot mitään kansanterveydellistä katastrofia aiheuttavat. Viruksen käyttäytymisestä ja taudista itsestään tiedetään koko ajan enemmän, taudin oireiden hoitamiseen kehitellään koko ajan lääkkeitä, tehokkaasti toimivat patoamismenetelmät tunnetaan ja niitä voidaan käyttää kohdennetusti tarvittaessa eikä puolisokkona, kuten tähän mennessä. Virus on koko ajan vähemmän tuntematon vihollinen. Seuraavat aallot hoidettaneen siis pienemmin terveydellisin vaikutuksin, taloudellisesti edullisemmin ja pienemmällä vaivalla.
Kun tarkastelee puhtaasti lukuja, tilannekuva on tämä. Kun seuraa äänekästä klikkimediaa (sosiaalisesta mediasta puhumattakaan) koko tilanne vaikuttaa päivä päivältä apokalyptisemmalta: karut kuvat paljastavat, X-maan tartuntaluvuissa jälleen piikki, XY kuolemaa hoivakodissa siellä tai täällä, rajoituksista ei voi luopua ikinä - muuten iskee välitön katastrofi, asiantuntijalta tylyä puhetta, mitä vittua: miksi ei varauduttu - kenen vika...
Klikkimedia hyötyy epävarmuudesta ja eri tahoilta tihkuvasta ristiriitaisesta informaatiosta. Klikkimediat hyötyvät myös itseänsä profiloivista asiantuntijoista, joiden näkemys tilanteesta kuulostaa aina negatiivisemmalta, kuin virallisten tahojen skenaariot. Näitä itsensäprofiloijia löytyy aina varsinkin kriisitilanteissa. Esimerkiksi talouskriisien aikana nousee aina tuomiopäivänekonomisteja, kuin sieniä sateella. Heidän asiantuntijuudessaan ei useinkaan ole vikaa eivätkä he välttämättä ole suoraan väärässä, mutta tapa esittää asiat on tarkoituksella semmoinen, että sillä saa huomiota.
Klikkimedian elintilaa eli epävarmuutta voi tietenkin kitkeä faktoilla. Toisaalta ymmärrän hyvin myös poliitikkojen, virkamiesten sekä terveysalan asiantuntijoiden pidättyväisyyden. Kukaan ei halua antaa liian yhtäkkiä liian optimistista kuvaa, koska semmoinen johtaisi myös helposti ylitulkintoihin.
Eli: homma hoidossa edelleen hienosti ja parempaan suuntaan menossa. Noudatetaan siis edelleen tarkasti ohjeistuksia, kun se on toiminut tähän astikin oikein hyvin.