En ole asiaa tutkinut, mutta ajatus itsemurhien kasvusta laman seurauksena ei ole millään tavalla itse keksitty vaan lähtenyt uutisoinnista. Niinkuin sanoin niin korrelaatio ei ole suora ja itsemurhia tehdään muistakin syistä. Tässä uutisessa tutkija esittää, että laman aikana kasvu johtaa epätoivosta
Myös tänä tutkimus kertoo, että korrelaatio löytyyLama tuplasi nuorukaisten itsemurhat
15 - 19-vuotiaiden poikien itsemurhat yli kaksinkertaistuivat laman alkuvuosina 1990 - 1991, käy ilmi vielä julkaisemattomasta väitöstutkimuksesta.yle.fi
Lisääkö lama itsemurhia?
Itsemurhavaaraa kasvattavat tapahtumat kertyvät yksilöllisesti pitkän ajan kuluessa, ja usein on olemassa enemmän kuin vain yksi tilaisuus tunnistaa hengen vaarantava kehityskulku ja puuttua siihen ajoissa. Itsemurhien ehkäisy on ajankohtaista, oli lama tai ei, muistuttaa tutkimusprofessori Timo...www.potilaanlaakarilehti.fi
It-kupla ja finanssikriisi eivät työttömyysastetta juurikaan heilauttaneet. 90-luvun laman kohdalla taas nousi jo vuonna 1989 selvästi. Nyt odotettavissa on valtava pomppaus.
En silti mahdottomana pidä etteikö esim myös tuloerojen kasvu voisi aiheuttaa itsemurhia ja siten myös nousukaudella jos erot silloin kasvavat. Se ei kuitenkaan poissulkisi sitä että lamakin sitä kasvattaisi.
Edelleen en ihan ymmärrä näitä lähteidesi tulkintoja. Otetaan tuosta lääkärilehtilinkistä:
"Mielenterveyden häiriöt ovat itsemurhakuolemien tärkeimpiä taustasyitä, vaikka tämä usein jätetään kertomatta, kun uutisoidaan laman lisäävän itsemurhia tai kerrotaan tapahtuneesta itsemurhasta. Mielenterveyden häiriöt ovat myös työttömyyden ja itsemurhien välisen tilastoyhteyden keskeisiä selittäjiä. Myös lievemmät psyykkiset oireet selittävät tästä yhteydestä osan.
Oleellista laman aikana onkin kysyä, mistä säästetään. Jos säästöt luovat esteitä hoitoon pääsylle tai mielenterveyden edistäminen laiminlyödään, tarvittavan suojan puuttuessa alttiiden yksilöiden itsemurhan vaara voi lisääntyä.
Suomessa itsemurhakuolleisuus on selvästi pienentynyt vuoden 1990 jälkeen. Vastauksena otsikon kysymykseen on siten koko Suomen tilastotietojen mukaan, että lama ei lisää itsemurhia, vaan niin miesten kuin naistenkin itsemurhat harvenevat lamavuosinakin. Huolimatta tästä itsemurhakuolleisuus voi samaan aikaan suurentua joillakin alueilla tai joissakin väestönosissa."
En epäile tuota nuorten miesten itsemurhakuolleisuuden kasvua laman alkuvuosina mutta haluaisin nähdä tarkempaa analyysia aiheesta. Kuitenkin itsemurhakuolleisuuden räjähdys ei ole selviö taantuman tai laman sattuessa vaan paljon riippuu siitä miten mielenterveyspalvelut ja työttömyys hoidetaan.
Taantuma lisäsi itsemurhia länsimaissa – Suomi poikkeus
Brittitutkimus yhdistää yli 10 000 itsemurhaa viime vuosikymmenen lopulla alkaneeseen taantumaan.
yle.fi
Tässä HS:n tiedeartikkelissa pari tutkijaa "murtaa" itsemurhamyyttejä, joista yhtenä tuo esittämäsi "1990-luvun lama kasvatti itsemurhien määrää".
Itsemurhia tehdään jouluisin ja 7 muuta harhaluuloa aiheesta
Itsemurhista on perinteisesti vaiettu. Siksi niistä vallitsee monta väärää luuloa. Tutkijat oikaisevat kahdeksan yleistä harhakäsitystä.
www.hs.fi
"6 1990-LUVUN LAMA KASVATTI ITSEMURHALUKUJA
Suomen itsemurhatilastojen huippuvuosi on 1990, jolloin lama oli vasta aluillaan. Itsemurhia tehtiin silloin yli 1 500. Sen jälkeen luvut lähtivät laskuun.
Nykyään itsemurhia tehdään 40 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1990.
Itsemurhien jyrkän vähenemisen arvellaan johtuneen helppokäyttöisten masennuslääkeiden tulosta markkinoille 1990-luvulla. Tuolloin ahdistuksen ja masennuksen hoitaminen lääkkeillä moninkertaistui. Myös terveydenhuollon osaaminen itsetuhoisuuden hoitamisessa kehittyi.
Yhden teorian mukaan 1990-luvun lama vähensi ainakin joksikin aikaa suomalaista pärjäämispakkoa. Ei ollut niin noloa olla köyhä ja työtön, kun muutkin olivat köyhiä ja työttömiä."
Liikaa tätä vakavaa asiaa käytetään keppihevosena juuri tässä koronakeskustelussa rajoitusten vastustajien ja talousvaikutusten ylikorostajien toimesta. Perustelutkin ovat melkoisen heppoiset, kuten tästäkin keskustelusta voidaan lukea. Mitkähän olisivat vapaampana riehuvan pandemian vaikutukset talouteen ja itsemurhakuolleisuuteen? Vaikea sanoa, mutta talouden romahduksen aiheuttaman dystopian maalailu tuntuu olevan jotenkin hyväksyttävämpää kuin korona-"paniikki".