Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 207 583
  • 81 140

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Nyt on työkavereihin ja tuttaviin osunut useampi tapaus, joissa jälkitautina on ilmaantunut ilmeisesti bakteeriperäinen keuhkokuume. Tai ainakin antibiooteilla on hoidettu keuhkokuumetta. Työkaveri on vaimonsa kanssa kummatkin keuhkokuumeessa. Voihan tämä tietenkin olla myös sattumaa, mutta aikaisemmissa aalloissa en ole kuullut ensimmäisestäkään keuhkokuumetapauksesta nuor...öh...keski-ikäisillä ihmisillä.
Poskiontelotulehduksia on myös muutamalle tutulle nyt tämän aallon aikana tullut koronan jälkitautina.

Aiemmin kerroinkin, että odottelen kotitestin tulosta. Positiivinenhan se oli ja osasin odottaa, koska viime kerralla myös oli samat oireet ja kunnolla parantuminen kesti normaalia flunssaa pidempään. Katsotaan tuleeko itselle noita jälkitauteja.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Mulla on nyt viime perjantaista ollut samaa. Kuume on hyvin pientä, eilen oli oireeton päivä ja tänään taas ihan kusinen olo. Odotellaan nyt parhaillaan kotitestin tulosta. Ihan sama fiilis oli viimeksi koronasta. Mikään ei ns. ole liian huonosti olotilassa, mutta kestää parantua niin helvekon kauan.

Tämähän se on tässä pitkittyneessä korona-infektiossa raskainta, kun välillä jo lupaa parempaa oloa, mutta sitten päivän tai kahden päästä saattaa ottaa taas takapakkia.

Omasta kokemuksestani molempia tartuntoja on yhdistänyt se, että virus tuntuu "muhivan" elimistössä viikkoja kaikenlaisia epämääräisempiä oireita aiheuttaen ennen selvempää tautityypillistä oirekuvaa kuten kuumeilua ja voimattomuutta.

Vaikka en ole koko pandemian aikana varsinainen alarmisti ollutkaan, niin kyllä tämä mielestäni kertoo siitä, että kyseessä on potentiaalinen monielintulehdusta aiheuttava virus - ei pelkkä flunssavirukseksi muuntunut pikkujuttu, vaikka ilmeisesti suurin osa väestöstä ei flunssaoireita vaikeampia oireita saakaan.

Yksilöllistä on varmasti myös se, miten koemme ja tunnemme viruksen aiheuttamat eri oireet. Itse olen varsin herkkäaistinen ja kehotietoinen, joten huomaan helposti erilaiset kolotukset mitä muut eivät ehkä huomaa vaikka ne kokisivatkin. Ja tartuntojen kannalta tämä onkin ongelmallista, koska moni levittää virusta tietämättään silloin kun ei vielä ole nuhaa tai kuumetta ilmennyt.

Hypoteesini ilman lääketieteellistä asiantuntemusta infelktion pitkäkestoisuuteen on se, että muodostuva ylähengitystien lima ei näytä oikein liikkuvan mihinkään vaan jää tuonne sieraimiin jumittamaan. Mulla on ollut kohta 6 viikkoa nenä osittain tukossa. Vain ajoittain on vuotanut runsaammin, kuten nyt päivän kuumeilun jälkeen lähti tekemään. Edistyy, edistyy...

E: Nenäsuihkeita odotellessa..tai jotain.
 
Viimeksi muokattu:

Ujcik#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Etsinnässä
Eilen alko tuo kolotus ja yleinen pieni voinnin lasku. Nyt olo jotenkin raskas ja väsynyt mutta ei nyt kovin kummoisesti.. Ei kuumetta, pientä nuhan tunnetta, mutta ei varsinaisesti sitäkään. Palelua hieman, mutta kuumemittari näyttää 36,3 astetta.

Voimakkaat kaksi viivaa testissä joten kyllä se päällä on, mutta ihmeellinen juttu. Pitää ottaa rauhassa, ettei tulisi jälkitauteja.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Asko Järvinen kuitenkin HUS:sta sanoi muutama päivä sitten, että alle 20% koronapotilaista on sairaalassa pelkän koronan takia. Eli yli 80% on näitä sivulöydöspotilaita.

– Erikoissairaanhoidon potilaista HUSissa alle 20:llä prosentilla ei ole muuta sairaalahoidon syytä kuin koronavirusinfektio, hän jatkaa.

Ei tuollaisia yhtäläisyysmerkkejä voi vetää sivulöydösten ja ihmisten, jotka ovat pelkän koronan takia sairaalassa, välille. Sivulöydöksiähän tuli runsaasti lähinnä silloin pandemian jyllätessä, kun kaikki sairaalaan tulijat testattiin, kuten myös esim. maahantulijat tai maasta lähtijät, ja löydettiin oireettomia tai vähäoireisia tartuntoja.

Järvinen puhuu ihmisistä jotka tulevat nimenomaan hengitystie- tai muiden koronaoireiden takia sairaalaan. Heistä 20%:lla ei ole perussairauksia, ja 80%:lla on sitten esim. astmaa, diabetesta ynnä muuta.

Ja toki nämä vanhat riskitekijät eli ylipaino ja korkea ikä edelleen vaikuttavat paljon siihen kenelle infektio muodostuu vakavaksi, mutta niillä ei ole tuon 80/20 prosenttijaon kanssa mitään tekemistä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Potilasmäärien kasvu ainakin HUS:ssa rauhoittunut. Yleensähän näissä korona-aalloissa on mennyt niin että ensiksi pandemia juuri leviää Uudellamaalla/Varsinais-Suomessa ja sieltä sitten muualle Suomeen.
Asko Järvisen mukaan on hyvinkin mahdollista, että epidemiahuippu olisi ainakin Uudellamaalla saavutettu.
Muutenkin hyviä pointteja nykytilanteesta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen toteaa koronavirustilanteen olevan sama kuin edeltävinä viikkoina.

– Eihän meillä tarkkoja tietoja ole tapausmääristä, mutta näemme potilasmäärät, ja ne ovat olleet samanlaiset kuin aiemmin.

– Potilasmäärät eivät siis ole kasvaneet ainakaan Husin sairaaloissa.

Infektiotautien ylilääkärin mukaan on hyvinkin mahdollista, että epidemiahuippu olisi ainakin Uudellamaalla saavutettu.

– Nyt moni on sairastanut taudin lievänä, eivätkä siten voi heti saada uudestaan tartuntaa saman virustyypin aiheuttamana. Tartunnalle alttiiden ja myös eteenpäin tartuttavien ihmisten määrä siten vähenee, mikä laskee uusien tartuntojen määrää.

– Samalla tartuntojen määrä alkaa vähentyä isossa kuvassa ja se on koronan alkuvaiheessa kirosanaksi tulleen laumaimmuniteetin ajatus.

Husin sairaaloissa on Järvisen mukaan vain yksittäisiä keuhkokuumepotilaita, joiden taustalla on koronavirus.

 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jätevesianalyysin perusteella tämä aalto on jo kolme kertaa voimakkaampi, kuin keväällä jyllännyt, joka sekin yllätti minut voimakkuudellaan. Tämä variantti kyllä kiertää ilmeisen tehokkaasti aiempaa immuniteettia, mutta mitä omaa kuplaani olen seurannut, niin aika kevyeltä on vaikuttanut. Kuume ja väsymys ovat olleet aiempia kertoja kovempia yllättävän monella, mutta sairaus on mennyt yleensä selvästi nopeammin ohi, ja jälkioireet ovat myös jääneet lyhyemmiksi. Aiemmilla kerroilla usealla meni pari viikkoa päästä normaaliin vointiin, niin nyt on usein toivuttu jo viikossa.


Odotin, että tämä aalto olisi jäänyt edeltäjäänsä lievemmäksi sairastuttavuudeltaan, mutta osasi tämä vielä yllättää. No, nyt on taas kansalla lisää vastustuskykyä. Ja viruksen pitää osata taas muuntautua, jotta se kiertäisi sitä. Ja ollakseen elinvoimainen, sen pitää olla taas tarttuvampi. Ja se taas tarkoittaa lähes aina lievempää tautia. Kyllä tämä tästä asettuu, vaikka näitä aaltoja ei ilmeisesti vältetä tulevaisuudessakaan.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
. Kyllä tämä tästä asettuu, vaikka näitä aaltoja ei ilmeisesti vältetä tulevaisuudessakaan.

Hauki on siis yhä kala, kuka olisi uskonut.

Karkeasti noita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia taitaa kiertää maailmalla n. 200, ehkä on vuosittaisen kysymyksen aika että missä on se RSV seuranta-ketju ym.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Hauki on siis yhä kala, kuka olisi uskonut.

Karkeasti noita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia taitaa kiertää maailmalla n. 200, ehkä on vuosittaisen kysymyksen aika että missä on se RSV seuranta-ketju ym.

RS-viruksen osalta aalto ei ole vielä alkanut, kun THL:n viimeisimmän päivityksen mukaan viikolla 44 alkoi vasta viisi potilasjaksoa tuon vuoksi. Vuodenvaihteen tienoilla se saavutti viimeksi huippunsa, ja kyllä silloin ihan merkittävästi porukkaa joutui sairaalaan. Huippuviiikolla lukema oli näemmä 172 alkanutta potilasjaksoa.

Saa sitä ketjun avata, jos kokee tarpeelliseksi. Ajankohtaista tulee ehkä olemaan kuukauden päästä. Viimeksi koronan ilmaantuvuus laski samaan aikaan kun influenssa- ja RSV-epidemiat alkoivat. Ja kun nuo hiipuivat, korona otti taas lisäkierroksia. Mielenkiintoista on, että käykö nyt samoin. Joidenkin terveydenhuollon ammattilaisten pelkäämä kolmen viruksen samanaikainen huippu ei ainakaan silloin toteutunut... Onko siis näin, että virukset jonkin verran estävät toistensa leviämistä?
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Omat tehopisteet Koronan kanssa on nyt vähintään 3+2 (rokotteet+sairastamiset) ja emännällä 3+3. Lapsilla jotain samaa luokkaa paitsi vähempi piikkejä. Viimeisin rupeama toissa viikolla oli kyllä aika heikko esitys taudilta. Lyhyt, n.12h kuume ja pieni nuhaköhä päälle.

Mutta kieltämättä se painaa vähän apeaksi mieltä, että hyvä kaveri, iäkäs jo tosin, sai tällä viikolla aiemmin Koronasta positiivisen kotitestituloksen ja nyt viikonlopulla on vain hyvät yhteiset muistot enää jäljellä. Olisiko sitten jotain komplikaatioita tuottanut noin nopeasti..? Vaikea sanoa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
YLE:llä ihan hyvä artikkeli tuosta jätevesiseurannasta epidemian mittarina. Mittari antaa sinänsä kuvan siitä, minkä verran koronaan sairastuneita on aallon aikana lopulta ollut, mutta ei kerro kovinkaan hyvin ajallisesti epidemian kehittymisestä. Syynä on se, että ihminen erittää virusta jätevesiin jopa viisi viikkoa. Eli epidemia on jo aikaa sitten rauhoittunut siinä kohdassa kun korona on jätevesinäytteiden perusteella vihdoin laskusuunnassa.

 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Hauki on siis yhä kala, kuka olisi uskonut.

Karkeasti noita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia taitaa kiertää maailmalla n. 200, ehkä on vuosittaisen kysymyksen aika että missä on se RSV seuranta-ketju ym.
Minulle tämä koronaketju on siinä mielessä tärkeämpi, että harvoin on osasto ollut ylipaikoilla noiden 200 muun kiertävän viruksen takia. Tuppaa vaan tuota koronasta kärsivää vanhusta ja monisairasta puskemaan sisään samalla, kun neurologisesti sairaat kuntoutusta kaipaavat jäävät ilman sitä.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Tuppaa vaan tuota koronasta kärsivää vanhusta ja monisairasta puskemaan sisään samalla, kun neurologisesti sairaat kuntoutusta kaipaavat jäävät ilman sitä.

Ja näissä neurologisesti sairaissa kun on älyttömästi työikäisiä, joiden työkykyä olisi hyvä palauttaa nopeaan. Loput olisikin sitten hallitus-ketjun asiaa.

Terv. yksi neurologisesti sairas, jolla suvussa aivan liikaa neurologisten vikojen takia aikaisin eläköityneitä tai muuten työelämässä sorrettuja.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Ja näissä neurologisesti sairaissa kun on älyttömästi työikäisiä, joiden työkykyä olisi hyvä palauttaa nopeaan. Loput olisikin sitten hallitus-ketjun asiaa.

Terv. yksi neurologisesti sairas, jolla suvussa aivan liikaa neurologisten vikojen takia aikaisin eläköityneitä tai muuten työelämässä sorrettuja.
Tämän valitettavan asian takia, koitan jollain lailla pitää keskustelua tärkeänä tässäkin ketjussa. Korona on kuitenkin edelleen sellainen virus, joka rampauttaa ongelmien kanssa painivaa terveydenhuoltoa liikaa ja josta sitten maksetaan hintaa myös kuvailemallasi tavalla. Ei korona tietänkään ole se pääsyy ongelmiin, muttei se tässä kohtaa auta yhtään.

Kun ei juuri muutakaan asian eteen ole tehty, eikä tulla lähitulevaisuudessa tekemäänkään, on silloin edes tuohon tautiin edelleen jollain lailla keskityttävä (lääkehoidon kehittäminen, tutkimus, rokotteet, suunnittelu ja ennakointi), että meillä säilyisi aaltohuippujen aikana jollain lailla hyvinvointivaltion terveydenhuolto edes paperilla. Käytännössä se ei välillä ole siellä päinkään.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
THL:n tilastojen mukaan koronan vuoksi sairaalaan otettujen potilaiden määrä nousi koko epidemia-ajan pahimmaksi.

Viikolla 44 (30.10.-5.11.) koronan vuoksi otettiin sairaalaan 285 potilasta. Luku tarkentuu todennäköisesti vielä ylöspäin. Viikon 45 (6.-12.11.) lukema on viimeisin, ja luku on nyt 245, mutta lukema tulee varmasti menemään seuraavassa päivityksessä vielä reippaasti ylöspäin, kuten nämä ovat kaiken aikaa tehneet.

Aiempi ennätys, 270 alkanutta potilasjaksoa, on viikolta 10/22.

Sitä tilasto ei kuitenkaan kerro, että miten paljon sairaalakuornitus on muuttunut. Oma käsitykseni on, että ennen omikron-varianttia sairaalassa oltiin keskimäärin jopa kaksi viikkoa. Nyt tuo olisi lyhentynyt ihan muutamaan päivään.
 

Ujcik#11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Etsinnässä
Sitä tilasto ei kuitenkaan kerro, että miten paljon sairaalakuornitus on muuttunut. Oma käsitykseni on, että ennen omikron-varianttia sairaalassa oltiin keskimäärin jopa kaksi viikkoa. Nyt tuo olisi lyhentynyt ihan muutamaan päivään.

Menee hieman arvailuksi, mutta koska yleisesti on puhuttu ettei tauti mene kovinkaan usein keuhkoihin, kuten aiemmat variantit, voisi kyse todennäköisesti olla vanhuksista joilla kuumeen takia yleisvointi menee niin huonoksi, että käyvät nesteyttämässä itsensä kuntoon. Nyt kun koronaa on todella paljon liikkeellä, myös vanhemmat ihmiset kärsivät tuon sinänsä normaalilta tuntuvan nuhakuumeen.
Aiemmin koronassa oltiin siis usein viikko tolkulla, jopa hengityskoneissa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Menee hieman arvailuksi, mutta koska yleisesti on puhuttu ettei tauti mene kovinkaan usein keuhkoihin, kuten aiemmat variantit, voisi kyse todennäköisesti olla vanhuksista joilla kuumeen takia yleisvointi menee niin huonoksi, että käyvät nesteyttämässä itsensä kuntoon. Nyt kun koronaa on todella paljon liikkeellä, myös vanhemmat ihmiset kärsivät tuon sinänsä normaalilta tuntuvan nuhakuumeen.
Aiemmin koronassa oltiin siis usein viikko tolkulla, jopa hengityskoneissa.

Arvailusi osuu hyvin linjaan sen kanssa, mitä ammattilaiset (mm. Asko Järvinen) ovat mediassa kertoneet. Hengitysvajeesta kärsivät ovat nykyään ihan yksittäistapauksia ja suurin osa potilaista on nimenomaan ikäihmisiä tai monisairaita, ja näillä nimenomaan yleiskunnon lasku on se syy sairaalaan joutumiseen.

Nesteytys on varmasti keino muiden joukossa. Kipulääkkeet, lepo ja seuranta sitten siihen oheen. Ja jos on joku perussairaus taustalla, niin voi myös olla, että sellaiseen joudutaan antamaan hetkellisesti vahvempaa lääkitystä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Sairaalahoitoa tarvivien koronapotilaiden huippu on jo saavutettu THL:n Nohynekin mukaan. Itsekin veikkaan että koronantakia sairaalahoidossa olevista suurin osa on näitä kuumepotilaita, jonka johdosta sieltä sairaalasta kotiudutaan nopeasti. Korona on tosiaan lievittynyt ja hoitojaksot sairaalassa lyhentyneet.

Koronaepidemia jyllää edelleen, vaikka sairaalahoitoa tarvitsevien tautitapausten huippu on jo hieman taittunut.


Samasta kertoi eilen Soiten ylilääkäri Rahkonen.

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen kertoo, että koronatartunnan saaneita potilaita hoidetaan yleensä heidän perussairautensa mukaisella osastolla.

Kokkolassa potilaita on tällä hetkellä parikymmentä perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Tilanteen arvioidaan jopa vähän jo rauhoittuneen.

– Positiivisten tulosten määrä ei ole nyt kasvanut, Rahkonen kuvailee.


Kuten HUS:n Mäkijärvi.

HUS:n johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo koronatilanteen kuormittavan sairaaloita, mutta potilasmäärien osalta näyttää, että väliaikainen koronahuippu olisi ohi.

HUSissa on tällä hetkellä 161 koronapotilasta. Luku on laskusuunnassa, sillä viime viikolla potilaita oli 196. Teholla on vain kaksi ihmistä. Pääasiassa sairaalaan joutuvat nyt ikäihmiset tai perussairaudesta kärsivät.

 
Viimeksi muokattu:

Savon leijona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Slovakian jääkiekkomaajoukkue ja KalPa
Mä luulen että mulla on Korona. Nimittäin mulla on seuraavia oireita:
-Pahoinvointia
-Päänsärkyä
-Pyörrytystä
-Kurkkukipua
-Lihakset on kipeät
Siinä ne mun oireet. Mulla on onneksi kaksi Koronarokotetta.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jyväskylän sairaala Novan henkilökunta antoi hätähuudon – potilaiden pelätään kuolevan päivystykseen

Vaikka nyt ei suoraan koronaan liitykään mutta sivuttaa, mielestäni tässä on myös hyvä kuva että kyllähän terveydenhuoltoon tarvitsisi paljon lisää resursseja ja moni "ylikuolema" todennäköisesti selittyy myös vastaavanlaisissa tilanteissa jossa terveydenhuolto ylirasittunut. Vielä ehkä 5v sitten moni tilanne olisi ehkä hoidettu päivystyksessä ja terveysasemilla mutta nyt saat aika omillaan olla. Mielestäni kuitenkin ihan hyvä esimerkki että ei ne kaikki välttämättä esim. Rokotteilla tai koronalla välttämättä selity.

Ehkä huolestuttavinta että tässä on n.4v aikaa ollut hankkia lisäresursseja ja valmiutta terveydenhuoltoon niin suunta vain toiseen suuntaan kokoajan. Samaan aikaan vieläpä kokoajan kuitenkin väestö vanhenee, eli resursseja jo tarvittaisiin lisää vaikka mitään viirustauteja tai onnettomuuksia ei sattuisi.
 

Zale

Jäsen
Jyväskylän sairaala Novan henkilökunta antoi hätähuudon – potilaiden pelätään kuolevan päivystykseen

Vaikka nyt ei suoraan koronaan liitykään mutta sivuttaa, mielestäni tässä on myös hyvä kuva että kyllähän terveydenhuoltoon tarvitsisi paljon lisää resursseja ja moni "ylikuolema" todennäköisesti selittyy myös vastaavanlaisissa tilanteissa jossa terveydenhuolto ylirasittunut. Vielä ehkä 5v sitten moni tilanne olisi ehkä hoidettu päivystyksessä ja terveysasemilla mutta nyt saat aika omillaan olla. Mielestäni kuitenkin ihan hyvä esimerkki että ei ne kaikki välttämättä esim. Rokotteilla tai koronalla välttämättä selity.

Ehkä huolestuttavinta että tässä on n.4v aikaa ollut hankkia lisäresursseja ja valmiutta terveydenhuoltoon niin suunta vain toiseen suuntaan kokoajan. Samaan aikaan vieläpä kokoajan kuitenkin väestö vanhenee, eli resursseja jo tarvittaisiin lisää vaikka mitään viirustauteja tai onnettomuuksia ei sattuisi.

”Potilasturvallista hoitoa ei voida Hannulan mukaan nyt kertakaikkiaan tarjota, koska potilaita ei saada jatkohoitoon päivystyksestä. Enimmillään potilaita on ollut kolmisenkymmentä yön jälkeen odottamassa jatkoa.

Potilaat saattavat joutua olemaan kymmeniä tunteja, pahimmillaan yli kaksi vuorokautta päivystyksessä. Hoitoa odotetaan kapeilla paarisängyillä.”

Tämä on ollut aiemminkin jo ongelma ja hyvin vaikuttaa vain lisääntyvän kun HVA:t leikkaa mm vuodeosastoista ja vanhusten palvelupaikoista.

Sitten ihmetellään mihin potilaat laitetaan päivystyksistä ja erikoissairaanhoidon osastoilta. Jatkopaikan etsimiseenkin menee mukavasti ylimääräistä työaikaa.
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Ehkä huolestuttavinta että tässä on n.4v aikaa ollut hankkia lisäresursseja ja valmiutta terveydenhuoltoon niin suunta vain toiseen suuntaan kokoajan. Samaan aikaan vieläpä kokoajan kuitenkin väestö vanhenee, eli resursseja jo tarvittaisiin lisää vaikka mitään viirustauteja tai onnettomuuksia ei sattuisi.
Ja tämä terveydenhuollon resurssien lisääminenhän piti olla vain parin päivän juttu niin kuin "kansan suosikki" ent. ministeri Krista I Suuri aikoinaan tokaisi.

Nyt voisi Kristalta kysyä, miten meni noin niinkuin omasta mielestä.

Itse Koronasta sen verran, että toivottavasti ei lähdetä mihinkään ylilyönteihin, vaikka tartuntamäärät olisivatkin korkeampia kuin aiemmin. Hallussa tämä homma on ja pysyy ilman mitään rajoituksiakin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Itse Koronasta sen verran, että toivottavasti ei lähdetä mihinkään ylilyönteihin, vaikka tartuntamäärät olisivatkin korkeampia kuin aiemmin. Hallussa tämä homma on ja pysyy ilman mitään rajoituksiakin.
Ei lähdetä. Korona on nykymuodossaan jotakin sellaista, johon voidaan toki varautua, mutta jota ei voida hidastaa ja vielä vähemmän pysäyttää. Nytkin tartuntatilastojen ja jätevesilukemien pohjalta epidemiahuippu oli käsillä ilmeisesti suunnilleen silloin, kun "pitääkö nyt olla huolissaan"-uutisointi alkoi. Eli aalto tulee, aalto menee, yksilö tekee omat ratkaisunsa sen suhteen, mutta valtiovallan ei pidä mahdollisiin ennakoiviin toimiin ryhtyä (ovat tehottomia ja aiheuttavat tarpeetonta huolta). Se mihin ensi vuonna voidaan panostaa, on terveydenhuollon resurssit keskisyksyn koittaessa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös