Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 166 405
  • 81 179

Goljat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, PattU
Mulla oli tossa pari viikkoa sitten kotitestillä todettu korona. Itse tauti meni muutamassa päivässä kohtuu lievillä oireilla ohi, mut edelleen väsyttää koko ajan ihan saakelisti ja tuntuu et ei jaksa mitään tehdä :/

Iltasanomien jutussa joku kuvasi oireita jotenkin et pää tuntuu raskaalta ja on juminen olo. Kyllä tuntuu juuri siltä. Perse tauti edelleen.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Mulla olisi työpaikan puolesta influenssarokote tänään ja samalla saisin myös tuon varianttitehosteen riskiryhmäläisenä. Olisi kohdallani jo 5. Taudin sairastin 2/22. Viimeisin tehoste 11/22.

Taitaa vaan olla turha ottaa tehostetta, kun illalla pitäisi mennä tupaten täyteen teatteriin, jossa 300 ihmistä kököttää ensin aulassa toisiinsa liimattuna. Sieltä sen kumminkin saan. :)
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Riippuu vähän mistä vinkkelistä katsoo. Tällä hetkellä korona on jumittanut täällä meillä päin Satasairaalan yhteispäivytyksen, vuodeosastot niin erikois-, kuin perushoidon puolella. Potilaat eivät pääse ketjussa eteenpäin ja poissaoloja on työntekijöiden parissa aivan helvetisti. Taas kerran ollaan juurikin sen koronan takia tässä tilanteessa ja osastoilla otetaan erityiskäytäntöjä käyttöön.

Nuo muut infektiot eivät vain tällä tavoin aja nopealla syklillä tilannetta tällaiseksi. Tämä nykyinen taudin päännosto tapahtui melko nopeasti. On siinä mielessä ymmärrettävää, että siitä nyt puhutaankin sitten enemmän, kuin muista kiertävistä.

Eikä ne ihan samassa laarissa ole. Harvemmin vaikkapa influenssat velloo näin vanhusten ympärivuorokautisissa ja vuodeosastoilla. Tarttuvuus on eri luokkaa.

Lähinnä ilmaisin huonosti itseäni siinä, että erityisesti otsikot huutavat pelkästään koronaa, mutta itse uutisissa Asko Järviset ja kumppanit koittavat parhaansa mukaan tuoda esille sitä, että korona on käytännössä aivan eri tauti kuin muutama vuosi sitten ja vakava korona on käytännössä kadonnut. Toki varmasti sairaalapotilaita tulee, mutta hekin heidän mukaansa pääasiassa vanhuksia, joilla kuume vienyt olon niin huonoksi, että sairaalaan on ollut pakko lähteä, mutta esimerkiksi vakavaa hengenahdistusta ei enää esiinny. Ja näissä samoissa jutuissa on myös mainittu asiantuntijoiden sanomana tuo, että korona tällä hetkellä yksi hengitystieinfektio muiden joukossa.

No joo, pääpointti siinä, että mielestäni on hyvä, että koronasta ja muista hengitystieinfektioista uutisoidaan, mutta tämä sama tuomion päivän julistaminen otsikoissa koronan suhteen ja kysymykset rajoituksista saisivat kyllä jo loppua.
 
Viimeksi muokattu:

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Sen sijaan töihin räkimään tulevilta idiooteilta noita pahoitteluja kyllä kaipaisi. Itse kun on toiminut aina tämän suhteen tunnollisesti, niin vituttaa kyllä tämäntapaiset ihmiset suunnattomasti.
Aika vähän antaa kyllä nykylainsäädäntö mahdollisuuksia jäädä kotiin jos ei ole oikeasti kipeä, vaan on pelkkää yskää ja räkää. Toki etätyöskentelyä kannattaa tuollaisessa tapauksessa pitää, mutta monellekaan se ei ole mahdollista. Jos joka yskäisystä jäätäisiin sairaspäivälle kotiin niin aika vähän tuolla olisi ihmisiä enää liikenteessä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Kävin flunssaoireiden takia yksityisellä noin kuukausi sitten. Sain antibioottikuurin ja tekstarilla ilmoituksen, että minulla on korona. E Flunssaoireet eivät lähteneet antibiooteilla, ja lähdin hakemaan uutta kuuria. Sillä reissulla iski niin ankara väsymys, että veivät ambulanssilla sairaalaan. Jalat meni alta enkä tajunnut tästä maailmasta juuri mitään.
Kuumetta oli kuulemma puoli vuorokautta, mutta saivat nopeasti laskemaan normaaliksi.
Hengitysvaikeuksia ei ollut, ei tarvetta lisähappeen esimerkiksi.
Väittivät, että pumppu on huonossa hapessa ja meni pari päivää, että jalat alkoivat kantaa ja ruoka maistua.
Pumppua sitten tutkivat pari viikkoa ja melko kovalla lääkityksellä pääsin himaan.
Arki sujuu, mutta yli 15 min liikuntasuoritukset eivät houkuttele. Päivä päivältä lenkit pitenevät, joten kai tästä selviää.
Sellainen koronakokemus minulla. Kolme piikkiä olin saanut, viimeisimmästä noin vuosi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sellainen koronakokemus minulla. Kolme piikkiä olin saanut, viimeisimmästä noin vuosi.

Harmi, että testasivat. Jos eivät olisi testanneet, niin sinulla ei olisi tuollaista koronakokemusta.

Vakavasti ottaen: harvinaisen raju versio kyllä, mutta hyvä, että näyttää nyt paremmalta. Kyllähän tuo virus jaksaa välillä yllättää, vaikka suurin osa selviääkin nykyisellään onneksi suhteellisen lievin oirein.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
THL:n edustaja tuossa Ylellä mainitsi, että maissa missä rokotuskattavuus on huomattavasti heikompi (esimerkiksi Itä-Eurooppa), koronakuolemia on kaikista vähiten. Aika mielenkiintoista ja viittaa taas kerran rokotteen surkeuteen. Ja joku taustasyy kai täytyy olla, miksi Suomen viranomainen on ollut kovin haluton organisoimaan uutta rokotekierrosta?

Tai ehkä sitten meidänkään ei pidä lukea tilastoja, joissa Suomi on kuolemien kärkimaa? Sama lauluhan tässä on jatkunut koko ajan. Tilastoista voi jokainen ääripää lukea juuri sen, minkä haluaa.

 
Viimeksi muokattu:

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Kävin flunssaoireiden takia yksityisellä noin kuukausi sitten. Sain antibioottikuurin ja tekstarilla ilmoituksen, että minulla on korona. E Flunssaoireet eivät lähteneet antibiooteilla, ja lähdin hakemaan uutta kuuria.

Miksi ihmeessä sinulle määrättiin antibiootteja virustautiin?
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Ilmoitus koronasta siis tuli pari päivää ensimmäisen käynnin jälkeen. Toinen käynti yksityiselle ei ehtinyt toteutua vaan päättyi sairaalamatkaan.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Ilmoitus koronasta siis tuli pari päivää ensimmäisen käynnin jälkeen. Toinen käynti yksityiselle ei ehtinyt toteutua vaan päättyi sairaalamatkaan.

Okei, ilmeisesti epäily oli jostain bakteeriperäisestä jälkitaudista? Koska muuten aika mielenkiintoinen ratkaisu määrätä flunssan oireisiin antibiootteja…
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Okei, ilmeisesti epäily oli jostain bakteeriperäisestä jälkitaudista? Koska muuten aika mielenkiintoinen ratkaisu määrätä flunssan oireisiin antibiootteja…

Tämän uskon olleen taustalla, koska muuten tuo on vastoin nykyisiä suosituksia. Antibiootit ovat hyödyksi siloin kun niitä syödään aiheesta, mutta varmuuden vuoksi syötynä niistä on lähinnä haittaa. Valitettavasti olen kuullut eräältä terveydenhoitoalalla työskentelevältä ihmiseltä, että jotkut lääkärit antavat antibiootteja varmuuden vuoksi flunssapotilaille, koska pääsevät silloin itse vähemmällä. Taustalla tuossa on se, että jotkut flunssapotilaat vaativat antibiootteja ja jos lääkäri ei ole näitä halunnut määrätä, nämä potilaat ovat tehneet lääkäristä valituksia, koska tämä ei ota oireita vakavasti eikä anna mitään hoitoa.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Resurssit ovat näemmä jopa huonomnat kuin ennen. Kai se sitten rahasta on kiinni, hyvinvointivaltiossa. Moneen muuhun touhuun rahaa kyllä on. No tilanne on jutun mukaan tullut yllätyksenä.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Tuolla aiemmin pohdein ja kyselin tuon ylikuolleisuuden syistä. En tiedä yhtään millainen persoona tämä Kelan entinen analyytikko ja riskilaskija on mutta tämän esittämänsä datan mukaan ylikuolleisuutta on kaikissa ikäryhmissä painottuen nuorempiin ja työssäkäyviin pandemian ainana. Arvostelee siinä myös sairastettujen virusinfektioiden pitkäaikaisvaikutusten selvittämistä. Blogin alussa on noita kuvaajia eri ikäluokkien ylikuolleisuudesta.


Lopussa toteaa näin:

"Pandemiapolitiikan seurausten arvioimiseksi ja eri ikäluokkien sekä koko väestön ylikuolleisuuskertymien ymmärtämiseksi pandemia-aika on jaettava aikaan ennen kesää 2021 ja aikaan syksystä 2021 eteenpäin. Jälkimmäinen edustaa yhtä suurta epäonnistumista kuin edellinen onnistumista.

Kouluikäiset ja heidän vanhempansa ovat maksaneet koko pandemia-ajan koronapäätöksistä kuolleisuuden 17-29% nousun muodossa suhteellisesti korkeimman hinnan. Yli 70 v. ikäiset taas ovat maksaneet syksyllä 2021 jälkeisistä koronapäätöksistä 9000 ylikuoleman muodossa absoluuttisesti korkeimman hinnan.

COVID tartuntojen pitkäaikaisten ja pysyvien vaikutusten hintaa ja kestoa me emme vielä tiedä, se voi osoittautua erittäin korkeaksi. On kuitenkin varmaa, ne kohdistuvat raskaimpina tämän päivän lapsiin, nuoriin ja parasta ikäänsä eläviin aikuisiin, koska heillä on eniten jäljellä olevaa elämää elettävänä, toimeentuloa ansaittavana, sekä omia ja yhteisiä velkoja maksettavana.




Epilogi

Jo edellä totesin, että Suomi luopui kesän ja syksyn 2021 aikana koronatartuntoja torjuvista toimista kaikkialla, jopa terveyden- ja sairaanhoidossa sekä hoivakodeissa. Ensin se perustui uskomukseen että COVID tartunta on lähes vaaraton kaikille muille paitsi ikääntyneille ja riskiryhmille, ja että näiden ryhmien rokottaminen kahteen kertaan sekä muun väestön ‘kohtaaminen koronaviruksen [=luonnon]’ kanssa toisi koko väestölle immuniteetin joka riittäisi taltuttamaan pandemian tavalliseksi kausiflunssaksi. Omikronin saavuttua tätä uskomusta täydennettiin epämääräisesti ajoittaisten rokotusten plus tartuntojen tuottamalla buustauksella, hybridi-immuniteetilla.

(i) Kesästä 2021 alkaen sovellettu [hybridi]strategia nosti Suomen ylikuolleisuuden [myös COVID-kuolemat] maailman huipulle, (ii) molemmat pysyvät kaksi vuotta myöhemmin edelleen huipulla kausittain ja virusvarianteittain vaihdellen, (iii) eliniänodote aleni v. 2022 toisena vuonna peräkkäin ja enemmän kuin kertaakaan toisen maailmansodan jälkeen ja (iv) COVIDin pitkäaikaiset ja pysyvät terveysvaikutukset kumuloituvat erityisesti nuoressa ja työikäisessä väestössä jokaisen uuden ja toistuvan tartunnan kautta.

Jos nämä tosiasiat eivät riitä osoittamaan, että kesän 2021 jälkeinen koronapolitiikka on epäonnistunut perinpohjaisesti, on pakko kysyä, mitä tämän politiikan tavoitteet ovat olleet, ja mitä ne ovat nyt?"


Joku osaavampi tässä asiassa voisi valaista, onko tuon kaverin kontribuutio millä tasolla? Kyllä nuo sairastettujen tautien pitkäaikaisvaikutukset kiinnostavat ihan työnikin puolesta itseäni. Ylikuolleisuutta tuon mukaan kun on paljon muuallakin kuin ikääntyneissä.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.

Resurssit ovat näemmä jopa huonomnat kuin ennen. Kai se sitten rahasta on kiinni, hyvinvointivaltiossa. Moneen muuhun touhuun rahaa kyllä on. No tilanne on jutun mukaan tullut yllätyksenä.
Jos nyt oltaisiin 2020 tilanteessa, niin noh. Herran haltuun.

Porukkaa lähti paljon tehoilta pois työkuorman musertaessa ja muutakin kaventamista on tehty. Lisäksi sinne on erittäin vaikea rekrytä osaavaa porukkaa, sitä kun ei oikein tahdo olla. Työvoimaa kun ei riitä edes perustasolle.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki

Resurssit ovat näemmä jopa huonomnat kuin ennen. Kai se sitten rahasta on kiinni, hyvinvointivaltiossa. Moneen muuhun touhuun rahaa kyllä on. No tilanne on jutun mukaan tullut yllätyksenä.

Tämä on ihan käsittämätöntä. Meillä on parikymmentä tehohoitopotilasta koronan takia koko maassa, niin Yleä myöden vedetään alarmi päälle, kun tehohoitokapasiteetti on ylärajoilla.

Muualla Euroopassa koronasta ei ole uutisoitu enää pitkään aikaan mitään enkä siitä ole kuullut pitkään aikaan kenenkään puhuvan mitään.

Jos tämmöinen tilanne on lähellä aiheuttaa ongelmia, niin me ollaan tosiaan aivan kehitysmaa erikoissairaanhoidon osalta. Tai itse asiassa veikkaan, että monissa kehitysmaissa tilanne on paljon parempi. Monissa niistä kun tapahtuu useasti akuutteja hätätilanteita esimerkiksi luonnonkatastrofien takia, joten niissä tuskin muutama koronaan sairastunut systeemiä hetkauttaa.

Onko nyt siis tosiaan niin, että toisin kuin niissä maissa, joissa sairaanhoito toimii, meillä on aiheutunut ylikuolleisuutta siksi, että pandemia aiheutti viivästystä muissa erikoissairaanhoidon toiminnoissa? Siis syöpäleikkaukset ja muut kiireelliset sairaanhoitotoimenpiteet ovat ilmeisesti viivästyneet Suomessa kuolleisuutta lisäävästi koronan takia, mutta näin ei ole käynyt muualla Euroopassa (joissa tautipiikit olivat paljon rajumpia pandemian aikana)? Ja koronan nykyinen taso ei aiheuta sairaanhoidossa yhtään mitään ongelmaa missään muualla Euroopassa, paitsi Suomessa?

Mitenkähän Suomi kestäisi, jos tapahtuisi esimerkiksi joku oikeasti vakava suuronnettomuus?
 
Viimeksi muokattu:

Juhaht

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Joku osaavampi tässä asiassa voisi valaista, onko tuon kaverin kontribuutio millä tasolla? Kyllä nuo sairastettujen tautien pitkäaikaisvaikutukset kiinnostavat ihan työnikin puolesta itseäni. Ylikuolleisuutta tuon mukaan kun on paljon muuallakin kuin ikääntyneissä.

Korona-ajan alarmisti, jonka mielipiteillä voi pyyhkiä hevosen persreikää. Kaveri noita joskus linkitteli silloin kun "tilanne oli päällä" ja ennusti kaikenlaisia katastrofeja milloin mihinkin käppyrään vedoten.

Ei toteutunut.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Korona-ajan alarmisti, jonka mielipiteillä voi pyyhkiä hevosen persreikää. Kaveri noita joskus linkitteli silloin kun "tilanne oli päällä" ja ennusti kaikenlaisia katastrofeja milloin mihinkin käppyrään vedoten.

Ei toteutunut.
Oliko tämä sellainen? Hyvä sitten. Onko nuo sen paragraaffit yhtä irti todellisuudesta koskien eri ikäluokkien ylikuolleisuutta? Tämän takia juurikin kyselin, kun tiesin että täällä on tietoa tästäkin.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ylikuoleisuus on huono mittari, kuten Asko Järvinen sanoi aamutvssä YLE:ssä. Ei se huomioi ollenkaan eri ikäisiä väestöjä. Ja sen listan häntäpäässä Unkari ja joku muu itäblokin maa, jossa rokotusaste on huono.

Parempi mittari kuolleisuudessa on tilastokeskuksen julkaisemat viralliset kuolinsyyt.
2022 viralliset kuolinsyyt julkaistaan tosiaan joulukuussa.

Muutenkin tosi hyvä yhteenveto Asko Järviseltä tilanteesta aamutvssä. Kuume tosiaan koronan yleisin oire nykyisin.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämä on ihan käsittämätöntä. Meillä on parikymmentä tehohoitopotilasta koronan takia koko maassa, niin Yleä myöden vedetään alarmi päälle, kun tehohoitokapasiteetti on ylärajoilla.

Eiväthän he ole huolissaan nykytilanteesta vaan esittävät vain arvion kehityskulusta nykytrendin pohjalta. Ja ihan perusteltua on olettaa, että tilanne heikkenee jonkin aikaa melko paljonkin, sillä jätevesianalyysin pohjalta epidemia ei ole vielä rauhoittunassa, ja yleensä tehohoidon tarpeen kasvu seuraa viiveellä epidemiatilanteen heikkenemistä.

Eli rautalangasta: kukaan ei ole väittänyt, että 27 tehohoitopotilasta olisi se ylärajoilla olemista tarkoittava lukema. Sen sijaan ylärajoilla saatetaan olla hetken aikaa, kun epidemia on nyt ryöpsähtänyt.

Ohessa on tuo kohta linkittämästäsi uutisesta.

Tällä hetkellä Suomessa on koronan vuoksi tehohoidossa kaikkiaan 27 potilasta.

Lukema saa Reinikaisen hieman huolestuneeksi.

– Edellisen kerran koronapotilaita on teho-osastoilla ollut näin paljon kevättalvella 2022. Jos tämä nousutrendi jatkuu, niin eipä aikaakaan, kun olemme sellaisessa tilanteessa, että kapasiteetti on lujilla, Reinikainen toteaa

Piti itse asiassa kaivaa omat seuranta-arkistoni esiin. Tehohoitopotilaiden määrän seuranta loppui viime vuoden lopussa. On tosiaan totta, että melkein koko viime vuosi mentiin pienemmällä teho-osastokuormalla, vaikka muuten sairaalakuornitus ja hyvin todennäköisesti koronatilanne olikin tautitapausten määrällä pahempi kuin tänä vuonna. Toukokuussa 22 oltiin näissä 27 potilaan määrissä. Tammikuussa 22 luku oli yli 60... mutta esimerkiksi viime vuoden syksyn aalto meni teho-osastoilla varsin kevyellä kuormalla.

Olisiko sitten niin, että tällä hetkellä taudinkuva on muuttunut vuoden takaisesta niin, että kuume ja yleiskunnon lasku ovat riskiryhmillä voimakkaampia, mikä selittäisi sitten tehohoidon tarpeen kasvua?
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Samassa tehouutisessa sanotaan, että tehopotilas on yleisesti iäkkäämpi kuin epidemian alkuvaiheessa. Tehopotilaat myös jakaantuu ympäri maata tasasemmin kuin ennen.
Nykyisin on myös harvinaista että potilas joutuisi ilman pitkäaikaissairautta teholle.

Joskus yleinen syy teholle joutumiseen oli juuri lihavuus ja vielä sairaanloinen lihavuus. Varmasti tämä korostuu nyttenkin.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Ikä, kuumeilu ja yleiskunnon lasku. Vanhuksilla saattaa olla tosiaan nyt ainoa oire se kuume, ei edes nuhaa tai yskää. 38-39 kuumetta ja veto kokonaan pois.

Monella nuoremmallakin on oireena ollut tosiaan aika korkeakin kuume, poikkeuksena vaikkapa aiemmin sairastettuun.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Samassa tehouutisessa sanotaan, että tehopotilas on yleisesti iäkkäämpi kuin epidemian alkuvaiheessa. Tehopotilaat myös jakaantuu ympäri maata tasasemmin kuin ennen.
Nykyisin on myös harvinaista että potilas joutuisi ilman pitkäaikaissairautta teholle.

Joskus yleinen syy teholle joutumiseen oli juuri lihavuus ja vielä sairaanloinen lihavuus. Varmasti tämä korostuu nyttenkin.

Mutta tuo ei selitä eroa vuoden takaiseen. Itse veikkaan edelleen, että tämä omikronin alavariantti on sen verran erilainen vuosi sitten jyllänneeseen verrattuna, että se vie sairaalaan joutuneita riskiryhmäläisiä jostain syystä hieman herkemmin teholle. Mielestäni tuossakaan ei ole mitään mystistä, sillä influenssakannoissakin on ollut iät ja ajat tuossa suhteessa eroja.

Erinomainen uutinen on se, että tehohoitoon joutuvistakin vain yksittäiset potilaat ovat tarvinneet lisähappea. Hengityskonehoitoa vielä vähemmät. Näin maallikon käsityksellä sanoisin, että tehohoidon kuormitustakaan ei voi mitata pelkästään potilasmäärällä, vaan hengityskonehoito kuormittaa paljon enemmän kuin vaikka lisähapen saaminen. Voin toki olla väärässäkin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös