Tartuntojen määrähän on tällä hetkellä mittari, josta on hyvin hankala sanoa yhtään mitään. Mutta jos jotain osviittaa halutaan saada nykyisestä todellisesta tautitilanteesta, niin sairaalaprosentti (potilaiden määrä suhteessa viikon takaiseen 14 vuorokauden aikana sairastuneisiin) antaa jotain suuntaa.
Tällä hetkellä tilastollisesti sairaalaassa on noin 5% sairastuneista. Hurja luku. Eli sairaalaan joutuu yksi henkilö 20 sairastuneesta.
Tammikuussa, jolloin testattiin paljon enemmän, tilastollinen sairaalaprosentti oli noin 0.6%.
Eli tältä pohjalta virus veisi nyt noin kahdeksan kertaa todennäköisemmin sairaalaan kuin alkuvuodesta. Tuosta karkea johtopäätös on se, että todellinen tartuntojen määrä voisi tällä hetkellä olla noin kahdeksankertainen. Tai oikeastaan: jos testattaisiin yhtä innokkaasti kuin tammikuussa, tartuntoja jäisi kiinni todennäköisesti kahdeksankertainen määrä.
Kuolleisuusprosenteilla arvioitaessa ero on nyt noin kuusinkertainen.
Yritin tuoda siis esille, että vakavuus minusta pienentyy kokoajan Omikronin jyllätessä. Joka on kyllä onni. HUS:n Järvinen taisi jossain vaiheessa sanoa, että yleisesti seuraava sairastettu Omikron on lievempi kuin vaikka 3 kuukautta sitten ollut Omikron tartunta. Ylipäätään uskon että sivulöydösten osuus lisääntyy jatkuvasti erikoissairaanhoidossa ja tehohoidossa, kun Omikronin vakavuus vähenee.
Tähän taisi viitata tämä virologi Vapaalahtikin, joka myös sanoi, että koronasta tulee Omikronin myötä pikkuhiljaa influenssan veroinen tauti.
Nousu on siis pitkälti tullut perusterveyshuollossa olevista potilaista. Suurin osa näistä on näitä perussairaita, joilla korona löydetty sivulöydöksenä. 62,7% sairaalapotilasta on nyt perusterveydenhuollon piirissä. Minusta on siis väärin näillä luvuilla STM:n Puumalaisen sanoa, että koronan vakavuus on lisääntynyt.
Tehohoidon ja kuolemien kehitys on sit pitkään ollut hyvässä kehityksessä. Tehohoidossakin korona sivulöydös potilaita oli jossain vaiheessa jopa 80%. Eikä kuolemia kunnolla edelleenkään näissä luvuissa erotella.
Tässä siis viikottainen tehomäärä kehitys.
10 10 10 10 15
Tässä raportoitujen kuolemien viikottainen määrä.
53 70 90 78 113
Toki nyt on erikoissairaanhoidossa 269 potilasta. 4vk:a sitten heitä oli 199 potilasta.
Erikoissairaanhoidon määrä siis kasvanut vajaassa kuukaudessa 35%.
Perusterveydenhuollossa 470 potilasta. 4vk:a sitten heitä oli 262 potilasta.
Perusterveyspotilaiden määrä lisääntynyt vajaassa kuukaudessa 79%.
Vähän sekava kirjoitus, mutta joo.