Mainos

Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 222 024
  • 81 140

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Kuitenkin rajoituksien toimivuudesta tartuntojen estämisessä olen vakuuttunut. Tartuntojen kasvuvauhtia (R-luku) saatiin käytännössä joka kerta painettua alas rajoituksia kiristämällä.

Toisaalta tässä vähän tuntuu se että osaan ihmisistä tuo tehosi mielen osalta ja jättivät liikkumatta silloin kun rajoituksia aina kiristettiin, varsinaiset rajoitukset ei sitten välttämättä toiminutkaan vaan se "uhkailu".

Sen takia en myöskään uskoisi että rajoitukset enää samassa mittakaavassa toimisi jos noihin vielä mentäisi. Vähän jopa pelottaa jos tuohon lähdetään kun suurin osa jättäisi noita noudattamatta, mutta sitten saattaisi se pieni osa noudattaa jotka jo muutenkin vaarassa pudota yhteiskunnan kelkasta.

Nyt muuten kesällä näkynyt paljon sitä että jotkut ravintola joutunut pitämään ovia kiini henkilöstöpulan taki, tuohon kun työnnettäisiin vielä ovet koronan takia pariksi kuukaudeksi kiini tai rajoituksia kapasiteettiin, niin lähtee loputkin. Koittaisi siinä sitten pyörittää bisnestä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Oli kyllä Salelta käsittämätön ulostulo silloin. En tiedä, onko vanhalla ukolla vähän kihahtanut hattuun kun tietää tämän maailmantilanteen ja miten hyvin Sale on sen hoitanut Suomen kannalta.
Toisaalta täysin ymmärrettävä. Ikää on yli 70 vuotta ja pitäisi hoitaa hommia. Mielellään ilman vakavaa tautia. Niinistö järkeili, että neljäs piikki tehoaisi.

Itselläni on eräs keuhkoihin liittyvä ikävähkö sairaus. Keskustelin asiasta erään ammattilaisen kanssa keväällä 2022. Kysyin, olisiko syytä ottaa neljäs rokote, vaikka en ole lähelläkään sen saamista iän osalta. Hänestä voisi olla, mutta olisi parempi odottaa syksyyn. Silloin olisi mahdollisesti uusia rokotteita, jotka tehoaisivat paremmin nykyisiin variantteihin. Koska natsat riitti, hän antoi minun valita. Ja otin neljännen rokotteen keväällä 2022. Kaiken varalta, kaiketi.

Sovittiin, että asian voi mainita ilman hänen nimeään ja kertoa myös mainitessa sen, että hänestä parempi olisi ollut odottaa syksyä ja tehokkaampia neljänsiä rokotteita. Niitä annetaan isohko määrä ihmisille myös Suomessa.

Nyt kun asiaa miettii, näinhän on järkevintä toimia. Kesän aikana koronarintamalla oli kohtuullisen rauhallista, ja nyt mittarit ovat noususuunnalla. Mittarista toki riippuen. Krar ja muut asiantuntijat eivät olleet väärässä ja neljänsiä rokotteita kannattaa odottaa vielä jonkin aikaa.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Tänään viikottainen tartuntamäärä 12 875 tartuntaa, tässä siis 7pv:ä.
Viikko sitten vastaava summa oli 12 013.
10.08.–22.06. +948. Taas saatu pieni keräilyerä tilastoihin.

Pienessä nousussa taidetaan olla tartuntamäärissä. Joku voisi sanoa, että aika tasaisessa vaiheessa.
7pv:n ilmaantuvuus nyt koko Suomessa 465, kun 14pv:n ilmaantuvuus 449. Ei siis mitään järisyttävää nousua ole menossa.

On havaittavissa, että pääkaupunkiseudulla tartunnat ovat kääntyneet laskuun, jota tukee Helsingin kaupungin tartuntojen laskukin.
Pääkaupunkiseudulla 7pv:n ilmaantuvuus nyt 352 ja muualla kuin HUS:n aluella 470.

Uudenmaan osuus tartunnoista tänään 30%.
Viime viikolla oli vielä 48,6%. Silloin toki taioittiin Helsinkiin 2 616 tartuntaa, kun tänään Helsinkiin saatiin vain 704 tartuntaa.

Jännästi nyt suurin prosenttiosuus tartunnoista kohdistuu 50-60v, noin 20,4%.
Seuraavaksi eniten tartuntoja onkin 20-30v, noin 17,8%.

Taitaa käydä samallailla kuin muiden aaltojen aikana. Eli pääkaupunkiseudulla alkaa hiipumaan ja muualla kasvamaan tartuntamäärät. Voi olla, että pääkaupunkiseudun tartuntojen lasku auttaa kääntämään yleisesti kääntämään tartuntamäärät . pian laskuun. En siis usko että muualla kuin pääkaupunkiseudulla tulisi niin kovaa nousua tartuntamäärissä näiden uusien Omikron varianttien takia, joka paikkaisi pääkaupunkiseudun tartuntojen laskua.

Tänään tosiaan 483 sairaalahoidossa. Viikko sitten 464 potilasta. 19 potilaan nousu viikossa.
28.3. oli sairaalahoidossa 1 068 potilasta. Siihen nähden ollaan reilussa 3 kk:ssa tultu sairaalamäärissä 55% alaspäin.

Perusterveydenhuollossa tänään 268 potilasta. Viikko sitten 229 potilasta. Viikossa 39 potilaan kasvu.
Jotain lieviä vanhuslaitos epidemioita taas luultavasti tullut.

Teholla + erikoissair. nyt 215 potilasta. Viikko sitten 235 potilasta. Mukava 20 potilaan lasku vakavuudessa viikossa.
28.3. tälläisiä potilaita oli 508. Reilussa 3kk:ssa vakavuudessa pudotusta 58%.

Erikoissairaanhoidossa 207 potilasta. Viikko sitten 220 potilasta. 13 potilaan lasku viikossa.

Teholla 8 potilasta. Viikko sitten 15 potilasta. Kiva 7 potilaan lasku viikossa.

Kuolemia viikossa raportointipäivän mukaan 66.
43 61 57 87. Tässä edellisten torstaiden lukemia.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
On havaittavissa, että pääkaupunkiseudulla tartunnat ovat kääntyneet laskuun, jota tukee Helsingin kaupungin tartuntojen laskukin.
Pääkaupunkiseudulla 7pv:n ilmaantuvuus nyt 352 ja muualla kuin HUS:n aluella 470.

Uudenmaan osuus tartunnoista tänään 30%.
Viime viikolla oli vielä 48,6%. Silloin toki taioittiin Helsinkiin 2 616 tartuntaa, kun tänään Helsinkiin saatiin vain 704 tartuntaa.

Samaan kiinnitin huomiota. Itse heittäisin sellaisen arvion, että kyse on ihan sellaisesta, että HUS-alueella on jostain syystä kirjautunut todellista vähemmän tartuntoja tilastoihin (keräilyerä luvassa ensi viikolla) ja sitten taas muualle maahan (etenkin Savon ja Karjalan suunnalla oli aika kova nousu) on osunut tuota mainitsemaasi tämän viikon keräilyerää.

Sairaalaluvuissa on neljässä viikossa tullut sellainen 23% nousua. Tilastoidut tartunnat taas ovat samassa ajassa kasvaneet 13% (kahden viikon mittari). Molemmat osoittavat siis ylöspäin. Noita ei sinänsä kannata vertailla keskenään, kun mittarit ovat tänä päivänä lähinnä suuntaa-antavia. Mutta kun suunta on molemmilla sama, kertoo se siitä, että nousussa ollaan. Vaan väliäkö sillä - Asko Järvinen totesi mielestäni hiljattain televisiossa, että tämä on kaikesta huolimatta koronakesistä se tähän mennessä lähinnä pandemiaa edeltävää aikaa oleva, joten luotetaan siihen.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Hyvin tämä Ilkka Julkunen pistää pölyjä pussiin näille sairaanhoitopiirien huutajille, rokotusten suhteen.
Ei taida olla siis järkevää rokottaa koko väestöä pari kuukauden välein, vaan juuri riittävillä väleillä.
Vielä ei siis Turun yliopiston alustavien tutkimusten perusteella tiedetä, pystyykö omikron BA5 variantti kiertämään paremmin rokotusten ja aiemmin sairastettujen tautien immuniteettia, kuin aiemmat Omikronin BA.1 - ja BA.2 variantit.

Julkusen mukaan on hyvä viesti, että tehohoidon tarve on vähentynyt. Lisäksi hän huomauttaa, että koronaviruskuolemien määrät ovat tällä hetkellä rokottamisen ja aiemman sairastamisen ansiosta varsin matalalla tasolla.

”Sama trendi nähdään kaikissa länsimaissa, joissa on annettu paljon rokotteita. Kuolemantapaukset eivät enää näytä seuraavan tautitapausten kasvua.”

Tärkeintä on Julkusen mukaan kuitenkin pitää mielessä se, mitä varten rokotetaan. Hän korostaa harkittuja päätöksiä.

”Pitää pitää mielessä myös se, että jatkuva rokottaminen voi johtaa siihen, että elimistö tottuu vieraaseen antigeeniin eikä immuniteetti välttämättä enää vahvistu kovin paljon. Sen vuoksi rokoteannosten välillä on hyvä olla tarpeeksi aikaa.”

”Turun yliopiston alustavien tutkimusten mukaan näyttää siltä, että omikronmuunnoksen BA.5-variantti pystyy kiertämään rokotuksen ja aiemman taudin aiheuttamaa immuunisuojaa jopa hieman paremmin kuin aiemmat variantit BA.1 ja BA.2”, Julkunen sanoo.


 

Lomppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ollaan lähdössä 3kk Aasiaan ja sinne päin loppuvuodesta. Onko kellään tietoa, onko mahdollista saada ennen reissua neljättä piikkiä varuilta vaikkei kuulu mihinkään riskiryhmään iän tai muun puolesta. Vai onko linja se, että vai riskiryhmille..?
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ollaan lähdössä 3kk Aasiaan ja sinne päin loppuvuodesta. Onko kellään tietoa, onko mahdollista saada ennen reissua neljättä piikkiä varuilta vaikkei kuulu mihinkään riskiryhmään iän tai muun puolesta. Vai onko linja se, että vai riskiryhmille..?

Miksi ottaisit boosterin? Rokote ei suojaa tartunnalta ja vakavampi tauti on nuorille ja perusterveille äärettömän harvinainen.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
HUS:n Järvisen mukaan HUS:n koronapotilaista korona on sivulöydös jo 80%:lla. Aika upeita lukuja jo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektioylilääkäri Asko Järvinen kuitenkin muistuttaa, että yhä suurempi osa koronapotilaiksi tilastoiduista ei ole sairaalassa koronan vuoksi, vaan muista syistä.

Järvisen arvion mukaan HUSin koronapotilaista on sairaalassa koronan vuoksi noin 20-25 prosenttia. Loput eli lähes 80 prosenttia on sivulöydöksiä.

– Itse en olisi huolissani potilasmäärien noususta. Kyse on enemmän koronavirusinfektion kanssa olevista potilaista. Lukujen pohjalta on ollut aika paljon kuohuntaa ilman, että ymmärretään, mitä lukemat oikeastaan kertovat.

Järvisen mukaan koronapotilaiden määrän kasvua selittää myös se, että viime aikoina perusterveydenhuollon osastoilla ja vanhusten hoivakodeissa on ollut aiempaa enemmän laitosepidemioita.

– Se kuvastaa sitä, että neljännen rokoteannoksen antama suoja ei kestä kuin 1-3 kuukautta, eli tartunnalta emme rokotteilla kykene kovin hyvää suojaa saamaan.


Ja tääs nämä sairaanhoitopiirien johtajat huutelee. Onneksi rokotuksista päättävät asiantuntijiat, eikä nämä huutelijat.
Miksi hitossa joka välissä pitää väittää, että kuolemia on tullut 4. rokotteen puutteesta. Koska korona on muutenkin suuremmissa määrin sivulöydös, tehopotilaista. Eli se kuoleman syy voi olla se perussairaus tai vanhuus. Ja muutenki vanhuksilla on jo monella 3.rokotetta/2.rokotetta ja monet sairastetut koronat. Jotka varmasti ovat lieventäneet lähiaikoina tulleita koronoita.
Onneksi asiantuntijat ovat sitä mieltä, että normiväestöä joka on alle 60v:ta, ei mitään lisärokotteita nyt suositella.
THL:n Salminenkin taisi sanoa eilen, ettei 4.rokotteesta ole mitään hyötyä alle 60v normiväestölle.

LAPIN sairaanhoitopiirin ja Länsi-Pohjan keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ovat hämmästyneitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtajan Mika Salmisen tuoreista kommenteista.

– Ei pidä paikkaansa, että rokotukset olisivat hiipuneet eikä niistä olisi enää suojaa vakavaa tautia vastaan. Sellaisen väitteen levittäminen kuulostaa disinformaatiolta tai vähintään huomattavalta liioittelulta, Salminen sanoo haastattelussa.

– Suomessa on kevään aikana ollut huomattava ylikuolleisuus johtuen siitä, että neljännet rokotukset viivästyivät. Naapurimaa Ruotsi on tehnyt näitä päätöksiä paljon aiemmin, perustuvatko heidän päätöksensä sitten myös disinformaatiolle?

 
Viimeksi muokattu:

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Koskahan tämä keskustelu loppuu? Salminen sanoo, että tiedossa ei ole rokotteen suojatehon hiipumista ja Broas sanoo, että tulisi estää uudella rokotteella tartuntoja. Vähän on köyhää argumentointi taas vaihteeksi.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Ja juuri rokotusten yksi asiantuntija sanoi näin. Taitaa tosiaan olla hyvä juttu, että rokotteiden välillä on riittävä väli. Sitähän meidän johtavat asiantuntijat on kokoajan korostanut. Onneksi tosiaan rokotuksista päättää asiantuntijat. Eikä sairaanhoitopiirien johtajat, jotka tutustunut yhteen israelilaiseen tutkimukseen.

Turun yliopiston virusopin professorin Ilkka Julkusen viesti on rauhoitteleva.

Tärkeintä on Julkusen mukaan kuitenkin pitää mielessä se, mitä varten rokotetaan. Hän korostaa harkittuja päätöksiä.

”Pitää pitää mielessä myös se, että jatkuva rokottaminen voi johtaa siihen, että elimistö tottuu vieraaseen antigeeniin eikä immuniteetti välttämättä enää vahvistu kovin paljon. Sen vuoksi rokoteannosten välillä on hyvä olla tarpeeksi aikaa.”

Nyrkkisääntönä voi siis sanoa, että koronavirustaudin esimerkiksi helmi–maaliskuussa sairastanut voi sairastua nyt uudelleen, mutta todennäköisesti ei vakavasti.

”Se ei tarkoita sitä, ettei voisi saada vakavaa tautimuotoa. Jopa kolme tai neljä koronarokoteannosta saaneita kuolee tautiin. Yleensä he ovat olleet iäkkäitä, joilla on heikentynyt kunto tai muuten monella tapaa hauraita”, Julkunen kertoo.'


Eipä nämä THL:n Salmisen kommentit tästä eroa. Eli näillä rokotteilla ei ole järkeä estää tartuntoja, vaan vakavia tapauksia. Nohynekin kommentti siis: riskiryhmiin kuuluvien suoja vakavaa koronatautia vastaan alkaa hitaasti hiipua. Tämä kommentti pistää jotenkin outoon valoon näiden sairaanhoitopiirien huutelut, jossa puhutaan et suoja häviäisi 3-4kk aikana. Onneksi meillä rokotusasiantuntijat, jotka päättävät rokotuksista.

”Koronaepidemia hyvin todennäköisesti kiihtyy syksyllä. Lisäksi vanhempien ikäryhmien sekä riskiryhmiin kuuluvien suoja vakavaa koronatautia vastaa alkaa hitaasti hiipua. Tämänhetkisen tiedon valossa neljänsien annosten laajentaminen loppukesästä on perusteltua”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

”Nuoremmilla vakava koronatauti on harvinainen, ja heillä kolmen annoksen antama suoja vakavaa tautia vastaan on vielä erittäin hyvä. Perusteet rokottaa kaikki terveet alle 60-vuotiaat neljänteen kertaan eivät toistaiseksi täyty”, Nohynek jatkaa.

 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät
LAPIN sairaanhoitopiirin ja Länsi-Pohjan keskussairaalan infektioylilääkäri Markku Broas sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ovat hämmästyneitä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtajan Mika Salmisen tuoreista kommenteista.

– Ei pidä paikkaansa, että rokotukset olisivat hiipuneet eikä niistä olisi enää suojaa vakavaa tautia vastaan. Sellaisen väitteen levittäminen kuulostaa disinformaatiolta tai vähintään huomattavalta liioittelulta, Salminen sanoo haastattelussa.

– Suomessa on kevään aikana ollut huomattava ylikuolleisuus johtuen siitä, että neljännet rokotukset viivästyivät. Naapurimaa Ruotsi on tehnyt näitä päätöksiä paljon aiemmin, perustuvatko heidän päätöksensä sitten myös disinformaatiolle?

Onko tästä jutusta tulkittava, että Lasse Lehtosen ja Markku Broasin mielestä riskiryhmäläisille ja +60 vuotiaille tulisi antaa rokotuksia boosterina 3-4kk välein? Kuulostaa kyllä aika erikoiselta. Ehkäpä näille pojille voisi kertoa, että vaikka teknologia onkin kehittynyt valtavasti viime vuosina ja vuosikymmeninä, niin valitettavasti emme ole vieläkään keksinyt rokotetta kuolemaa vastaan.

E: Ja onko muuten jossain päin maailmaa tehty tutkimuksia tästä? Siis, että olisi annettu rokotteita esim. 3kk välein. Jos on, niin siellä siis nyt annettu varmanakin joku 8-9 rokotetta.
 
Viimeksi muokattu:

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Onko tästä jutusta tulkittava, että Lasse Lehtosen ja Markku Broasin mielestä riskiryhmäläisille ja +60 vuotiaille tulisi antaa rokotuksia boosterina 3-4kk välein?

Näinhän erityisesti Lasse Lehtonen on esittänyt koko pandemia-ajan. Totta kai on vaikea asettua näiden asiantuntijoiden saappaisiin, koska he katsovat asiaa todennäköisesti puhtaan ammatillisesta näkökulmasta. Jos sanon tän silleen rehellisesti niin Suomessa on muutama asiantuntija, joille on pahasti jäänyt levy päälle, kun saivat 2020-21 ihan hullun määrän aikaa mediassa ja tottuivat myös siihen, että suhteellisen vastustamattomasti näitä asioita saatiin myös vietyä läpi.

Ruotsi on Suomen näkökulmasta varsin mielenkiintoinen kokonaisuus: 2020 koko vuosi meni täysin Ruotsin haukkumiseen, kun he eivät lähteneet massiiviseen yhteiskunnan sulkuun, vaikka siihen lopulta joutuivatkin ulkopuolisen painostuksen edessä. Oli arkipäivää, että nämä samat tyypit, jotka nyt ylistävät Ruotsin rokotusstrategiaa olivat silloin 2020 ensimmäisenä huutamassa, kuinka Ruotsi kaatuu ja mitään ei saa ottaa Ruotsilta opiksi. Tosiasia on se, että Ruotsi antoi ensimmäisen villikoronan levitä oikein kunnolla väestöön - ja se niittasi ihan järkyttävästi porukkaa heti kärkeen. Jo tuolloin muutama asiantuntija Suomessa epäili, että näinköhän Ruotsi kuitenkin esim. viiden vuoden aikaikkunassa onkin voittaja. Nyt on kohta mennyt kolme vuotta - ei ihan, mutta vaikuttaa siltä, että Ruotsia hyödytti ensimmäisen villiviruksen laaja leviäminen.

Jostain syystä muutamat asiantuntijat näkevät kovasti, että Ruotsin hyvään tilanteeseen syynä on nimenomaisesti neljänsien boostereiden nopeampi antaminen kuin Suomessa. Tästä kuitenkin puuttuu yksiselitteinen näyttö + erityisesti Lehtonen käyttää argumentoinnin pohjalla uudestaa ja uudestaan tuota nousevaa sairaalatarvetta. HUSin Järvinen sentään korjasi asiaa hieman: 80 % koronasta löytyy vahingossa sairaalassa. Se vakioimaton 20 % koronan takia sairaalassa - on sekin liikaa ihmisiä, mutta asia, jolle kukaan ei voi yhtikäs mitään.

Todella turhauttavaa tätä on edelleenkin seurata - ihan kuin haluttaisiin taas niitä lockdowneja kun tiedossa on, ettei niistä ole mitään hyötyä. Nämä muutamat tuomiopäivän pasuunat jaksavat huutaa omaa agendaansa, jotta taas syksyllä päästäisiin laittamaan ihmiset kotiin ja ainakin yleisö- ja kulttuuritapahtumat kiinni. Nyt on eletty useampi kuukausi jo täysin normaalisti ympäri maata eikä se taivas ole vieläkään tippunut niskaan. Yli 70v äitini on sairastanut koronan - palautumiseen meni melkein 5 kuukautta, mutta palautui kuitenkin kuntoon lopulta, vaikka itse kovasti väitti, ettei palaudu koskaan.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Näinhän erityisesti Lasse Lehtonen on esittänyt koko pandemia-ajan.

Kaikkein hulluinta tässä on se että Lapa itsekin myöntää etteivät nykyrokotteet estä tartuntaa tehokkaasti kuin ehkä noin kuukauden, mutta silti niitä pitäisi tökkiä 3-4 kuukauden välein.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Täysin käsittämätöntä, että osa näistä "asiantuntijoista" saa edelleen ratsastaa koronalla, vaikka todelliset syyt ovat hoitajapula, hoitopaikkapula ja kaikki näihin liittyvät asiat.

Mitä tämä ainainen valituskuoro oikein haluaa? Että ihmisiä piikitetään koko ajan ja tämän myötä terveydenhuollon ongelmat ratkaistaan? Ihan kylmä fakta on, että myös jatkuvista piikityksistä johtuen sairaaloihin joutuu enemmän ihmisiä. Ei immuniteetin lasku todellakaan vähennä sairaalapotilaiden määrää. Tämän luulisi menevän tyhmimmänkin päähän. Mutta jos uskoo huuhaahan, niin heitä on yleensäkin ollut vaikea saada järkiinsä.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Yhteenvetona voisi sanoa, että ollaan onnistuttu Ruotsia paremmin. Jos laskin oikein meillä on ollut 43% vähemmän kuolemia, jos vertaa näitä prosenttiosuuksia.
Tanskaa ollaankin jäljessä. Luulen, että tämä johtuu pitkälti Tanskan suuremmista koronapanostuksista ja paremmasta lääketieteestä.
Aika jännää, että meillä on Saksaakin parempi prosenttiosuus.

2,523,404. Ruotsissa on siis ollut reilu 2,5milj koronatartuntaa.
19,111. Kuolemia siis reilu 19 000.
Tosta kun jaetaan kuolemat tartunnoilla. Saadaan tulokseksi, että kuolemia on tartunnoista seurannut 0,76%.
Toki varmaankaan näissäkään luvuissa ei kunnolla erotella koronakuolemia ja sivulöydös kuolemia.


1,158,485. Suomessa on siis ollut reilu 1,1milj koronatartuntaa.
4,941. Kuolemia vähän vajaa 5 tuhatta.
Suomen osalta vastaavaksi prosenttiosuudeksi saadaan 0,43%.


Ja vielä Tanska, jota Suomi epidemiassa on pari viikkoa perässä, asiantuntijoiden mukaan.

6,505. Tuon verran kuolemia.
3,025,655. Tartuntoja tuon verran.

Tanskassa tartunnoista kuolemia on tullut 0,21% osuudella.


Saksassa vastaava lukema on 0,49%.

 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät
Yhteenvetona voisi sanoa, että ollaan onnistuttu Ruotsia paremmin. Jos laskin oikein meillä on ollut 43% vähemmän kuolemia, jos vertaa näitä prosenttiosuuksia.
Tanskaa ollaankin jäljessä. Luulen, että tämä johtuu pitkälti Tanskan suuremmista koronapanostuksista ja paremmasta lääketieteestä.
Aika jännää, että meillä on Saksaakin parempi prosenttiosuus.

2,523,404. Ruotsissa on siis ollut reilu 2,5milj koronatartuntaa.
19,111. Kuolemia siis reilu 19 000.
Tosta kun jaetaan kuolemat tartunnoilla. Saadaan tulokseksi, että kuolemia on tartunnoista seurannut 0,76%.
Toki varmaankaan näissäkään luvuissa ei kunnolla erotella koronakuolemia ja sivulöydös kuolemia.


1,158,485. Suomessa on siis ollut reilu 1,1milj koronatartuntaa.
4,941. Kuolemia vähän vajaa 5 tuhatta.
Suomen osalta vastaavaksi prosenttiosuudeksi saadaan 0,43%.


Ja vielä Tanska, jota Suomi epidemiassa on pari viikkoa perässä, asiantuntijoiden mukaan.

6,505. Tuon verran kuolemia.
3,025,655. Tartuntoja tuon verran.

Tanskassa tartunnoista kuolemia on tullut 0,21% osuudella.


Saksassa vastaava lukema on 0,49%.

En tiedä onko kovinkaan järkevää vertailla kuolemia tartuntoihin nähden lukemia. Eri maiden välillä on testauskäytännöissä ja -määrissä niin valtavia eroja, että eihän lukujen todellisuudesta ota hullukaan selvää.

Olisikohan järkevämpää vertailla kuolemia väkilukuun nähden, vaikka tässäkin on omat ongelmansa. Kuten esim. luokitellaanko kaikissa maissa koronakuolemat samalla tavalla. Lisäksi myös väestön ikärakenteella on iso merkitys.

Tässä koronakuolemien määrä väkilukuun nähden:

Suomi​
0,09%​
Ruotsi​
0,18%​
Tanska​
0,11%​
Saksa​
0,17%​

Menneistä rajotustoimista johtuen Suomi tulee varmaankin kirimään tuota lukemaa ainakin Ruotsiin nähden. Siltikin ainakin toistaiseksi näyttää mielestäni, että Suomi on tämän mukaan onnistunut aika hyvin. Vähän tätä itsekin olen mutuillut ja samaa mm. @Sistis tuossa joku aikaa sitten kirjoitteli.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Olematta paikalla muualla niin on vaikea sanoa, miten Suomessa tämä julkinen keskustelu vertautuu muiden maiden julkiseen keskusteluun. Näppituntumani on se, että Saksassa homma otetaan huomattavasti vakavammin kuin Suomessa - toki siitä nyt on aikaa, kun Saksassa olin, mutta korona oli käytännössä kaatanut koko yhteiskunnan siinä vaiheessa. Ihmiset ei oikeastaan voineet nähdä toisiaan missään sisätiloissa. Se oli kovaa se - vrt. Suomeen, jossa kuitenkin sitten aika löyhästi mentiin alusta loppuun.

Siinä Suomi ja Saksa taas sopivat hyvin vertailuun, että Saksassa toimet taitavat olla olleet Euroopan kovimpia koko pandemian mittakaavassa. Yhteiskuntaa ei ole ainoastaan suljettu vaan sitä on pyritty pitämään täysin kiinni poikkeuksellisen pitkiä aikoja ja ihmisiä on kovien rangaistuksienkin uhalla laitettu kotiin. Saksassa tyypillisesti hyvin vähän tulkintaa muutenkin - positiivinen testitulos niin karanteeni on 14 vrk. Sitä ei ole lyhennetty Saksassa missään vaiheessa ja tuo on aika absoluuttinen.

Jos taas katsotaan tulosten näkökulmasta niin kovimmin toimineet maat eivät sinänsä erotu enää 2022 kovinkaan positiivisella tavalla isosta massasta. Saksa ei esimerkiksi näytä suhteessa, monen asiantuntijan mielestä, esimerkiksi Yhdysvaltoihin tai Iso-Britanniaan verrattuna. Ilmiselvä johtopäätös erilaisista lockdowneista on se, että niihin ei kannata edes lähteä, koska mitään empiiristä dataa ei löydy yhtikäs mistään, jolla voitaisiin erinomaista nykytilannetta enää perustella yhdelläkään rajoituksella. Suomessa maskit ovat lentäneet täysin romukoppaan - Saksassa niitä käyttävät edelleen monet (tästä olen varma) - siitä huolimatta isot linjat maiden välillä eivät poikkea toisistaan yhtään.

Olen edelleen sitä mieltä, että jos mihinkään muuhun ei voi luottaa niin luota aina edes empiriaan. Siihen, mitä näet ympärilläsi. Kyllä - olemme ihmisiä ja erilaiset tilastot huijaavat meitä - voimme myös saada lähipiiristämme ja empiriasta täysin eri kokemuksen jostakin asiasta kuin iso massa saa sitten tilastosta käsin. Empiriaa on kuitenkin nyt jo niin valtava määrä, että merkittävät hyödyt näkyisivät jossakin vertailuparissa edes selvästi, jos sellaisia olisi. Kun mistään ei saada vakuuttavaa empiriaa niin tämä sekasorto vaan tuppaa jatkumaan.

Haluamme, että voimme tehdä jotain. Haluamme, että voimme oikeasti vaikuttaa asioihin - ja sitä samaa on tuupattu 24/7 pari vuotta. Poliitikko huutaa televisiossa (lue: Kiuru) ilman minkäänlaista erityistä lääketieteellistä kompetenssia, että me voimme yhdessä, yhteisellä päätöksellä pysäyttää koronan. Tätä iloviestiä on tuotu meille nyt kaksi vuotta - missä tulokset? Ihmiselle näyttää olevan ylivoimaisen vaikeaa, asuinpaikasta riippumatta, hyväksyä tosiasia, että joihinkin asioihin emme voi juuri vaikuttaa. Olisi viimein vähintään rehellistä sanoa, että koronan leviämiseen emme voi juurikaan vaikuttaa. Tämä olisi asiantuntijoilta myös rehellinen viesti.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
THL:n Salminenkin puhuu taas fiksuja ja vertaa kuolemia tartuntamääriin.

– Suhteessa tartuntamääriin kuolemia on kymmenen kertaa vähemmän kuin aikaisemmin, kertoo THL:n Mika Salminen MTV Uutisten haastattelussa.

Miksi koronarokotteita ei anneta nuoremmillekin saman tien?

– Vakavat tautimuodot ovat niin harvinaisia nuoremmilla ihmisillä, joilla ei ole vakavia riskitekijöitä, joten rokotteesta ei oikeastaan ole hyötyä, toteaa Salminen.

 
Suosikkijoukkue
Ässät
Suosikkijoukkue
Ässät
THL:n Salminenkin puhuu taas fiksuja ja vertaa kuolemia tartuntamääriin.
Oliko tää mulle kuitti? Ihan eri asia ainakin on kyseessä, jos puhutaan taudin vaarallisuudesta tai siitä kuinka hyvin valtiot ovat onnistuneet koronatorjunnassa kokonaisuutena.

Eikä tuo siltikään ole Salmiselta fiksua. Mitä järkeä verrata kuolemia tartuntamääriin, sillä kukaan ei enää tiedä todellisia tartuntamääriä, kun valtaosa tartunnoista jää testaamasta. Koko koronan tilastoinneista on tullut ihan vain small talkkia jo kauan kauan sitten. Mitään järkeä niiden seuraamisessa ei ole ollut pitkään aikaan.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Kuhmossa palattu maskisuositukseen kunnan työntekijöiden osalta.

Mulla hajoo ihan just naama.
Tuohan on suosituksen päättäjälle win-win -tilanne. Jos tartunnat lähtee laskuun, se oli luonnollisesti vain ja ainoastaan tämän taas käyttöön otetun suosituksen ansiota. Jos eivät lähde, olit sentään se, joka reagoi päättäväisesti asiaan, mutta valitettavasti liian myöhään. Boomerit taputtelee sitten selkään vasemmalta ja oikealta.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Ihan naurettavaa. Paitsi sitten taas, että jos heidän työporukassa nyt kiertää korona ja heillä on paljon altistumisia, niin voisiko siinä tapauksessa olla ihan fiksua käyttää maskia?

Itse voisin kuvitella, että jokainen aikuinen ihminen voisi olla kykeneväinen tekemään omat itsenäiset päätökset siitä, käyttääkö maskia vaiko ei. Ei enää tässä vaiheessa, 2,5v jälkeen, pitäisi tarvita tällaisia työnantajan suosituksia, eli käytännössä pakkoja.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Oliko tää mulle kuitti? Ihan eri asia ainakin on kyseessä, jos puhutaan taudin vaarallisuudesta tai siitä kuinka hyvin valtiot ovat onnistuneet koronatorjunnassa kokonaisuutena.

Eikä tuo siltikään ole Salmiselta fiksua. Mitä järkeä verrata kuolemia tartuntamääriin, sillä kukaan ei enää tiedä todellisia tartuntamääriä, kun valtaosa tartunnoista jää testaamasta. Koko koronan tilastoinneista on tullut ihan vain small talkkia jo kauan kauan sitten. Mitään järkeä niiden seuraamisessa ei ole ollut pitkään aikaan.
Ei ollu kuitti sinua kohtaan, kunhan totesin vaan. Minusta täällä ollut viimeaikoina hyvää keskustelua koronasta.

Mutta toisaalta, miksi ne lievät tartunnat pitäisi näkyä tilastoissa ja täten näissä vertailuissa. Harvoin ne lievät koronat kuolemia aiheuttavat.

Julkunen pohtii, mitä tarkan tapausmäärän tietäminen edes auttaisi. Mitä sen perusteella voisimme tehdä?

”Tässä ei ole mitään ihmetemppuja tehtävissä. Vaikka kuinka poljettaisiin jalkaa, tämä on biologiaa.”

”Tärkeintä on, että pyrimme tekemään parhaamme sen eteen, että kuolemia ja vakavia tautimuotoja tulisi mahdollisimman vähän.”

 
Suosikkijoukkue
Ässät
Itse voisin kuvitella, että jokainen aikuinen ihminen voisi olla kykeneväinen tekemään omat itsenäiset päätökset siitä, käyttääkö maskia vaiko ei. Ei enää tässä vaiheessa, 2,5v jälkeen, pitäisi tarvita tällaisia työnantajan suosituksia, eli käytännössä pakkoja.
Tää on kyllä ihan totta. Itsehän toivon, että koko testaamisrumpa lopetettaisiin jo, niin ei tarvitsisi näitä mitään kenenkään miettiä. Testata pitäisi vain ne ihmiset, jotka oireidensa vuoksi joutuvat sairaalaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös