Suomessa on toteutettu ihmisiän verran mm. Itä-Saksasta tuttua periaatetta, jonka mukaan ”kaikki mikä ei ole erikseen sallittua, on kiellettyä”. Kiurun ja Varhilan kaltaisten elämäntapabyrokraattien ajattelumallissa kyseinen moninaiset kiellot, rajoitukset, määräykset ja kontrollitoimet pohjaava periaate taitaa olla suoranainen itseisarvo ja jokapäiväisen työinspiroitumisen lähde. Enempi on parempi.Varmaan tässäkin ketjussa ollut siitä puhetta, että virkamiesten ja miksei myös poliitikkojen tietty ylireagointi ja "kaikki kiinni, saatana"-asenne on siinä mielessä varsin inhimillistä, että he näistä asioista loppuviimein kantavat (virka)vastuun. Toisin sanoen - on henkisesti turvallisempaa määrätä "vyö ja henkstelit"-meiningillä rajoituksia, joita sitten voi tarvittaessa purkaa, jos tilanne ei eskaloidu pelätysti.
Mitä järkeä ylipäätään että ne Omikron lievät testitulokset näkyvät THL:n rekistereissä tartuntoina. Ihan hyvään suuntaa kyllä HUS:kin menny. Ja tää ei ollu mikään hyökkäys, yleinen pohdinta vaan.
Mitä järkeä ylipäätään että ne Omikron lievät testitulokset näkyvät THL:n rekistereissä tartuntoina. Ihan hyvään suuntaa kyllä HUS:kin menny. Ja tää ei ollu mikään hyökkäys, yleinen pohdinta vaan.
Koronavirus | Kunnat joutuivat muuttamaan koronalinjaansa vastoin hallituksen hyväksymää strategiaa – ”Se asettaa meidät vaikeaan asemaan”
Tartuntatautien torjujat toivovat STM:n ja ministereiden katsovan eteenpäin ja ratkovan uuden tilanteen ongelmia.www.hs.fi
Erinomainen juttu, jonka fiksuimman kommentin antaa vähemmän yllättäen Mika Salminen:
”Pelon levittämisen sijaan uskoa siihen, että tästä yhdessä selvitään ja että rokotteiden suojaan vakavaa tautia vastaan voi luottaa.”
PÄÄTTÄJIEN olisi Isosompin mielestä aika ryhtyä valmistautumaan myös tulevaan. Jyrkän omikronaallon laannuttuakaan virus ei häviä, mutta väestöllä on immuniteettia rokotussuojan ja sairastamisen ansiosta. Silloin tautia ei pitäisi enää luokitella asetuksessa yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, jonka takia yksilönvapauksia rajoitetaan.
Kaikkien etu olisi kuitenkin, että STM ja Kiuru nöyrtyisivät järkilinjalle ja kävisivät ajamaan sellaista linjaa, jota THL, avit, infektiotautien asiantuntijat ja kunnat kannattavat. Tuolla saataisiin selkeä yhtenäinen linja ja tuollaisten viime perjantaisen tapaisten älyttömien uhkakuvien maalaamisen sijaan selkeää, yhtenevää ja järkevää viestintää kaikilta tahoilta. Nyt voisi olla myös piilossa olleen pääministerin aika nousta esiin. Edelleen tarvittaisiin jämäkkää kriisijohtamista, jonka avulla huolehdittaisiin siitä, että kaikkien tahojen viestintä on yhtenäistä.
Kyllä Tanskan luvut ovat ainakin luotettavampia kuin Suomessa. Siellä hullut tekevät vieläkin lähes ja usein reilusti yli 200 000 PCR testiä päivässä. Mistä ihmeestä Tanska repii testaajia niin paljon, että testejä tehdään melkein 10 x enemmän kuin täällä?Ei tietenkään ollut hyökkäys. Ihan hyvä pohdinta.
Noissa toki mennään sillä, että testi on joko positiivinen tai negatiivinen, ja joku kriteeri sen sitten lopulta määrää. Minä en toki sitä tiedä.
HUS:n osalta en usko tilastojen enää kertovan kovinkaan luotettavasti epidemian kulusta. Testeihin päästään viiveellä, analysoinnissa kestää ja altistuneita ei edes testata, jos ei ole vakavat oireet tai riskiryhmään kuuluva henkilö.
Sanoisin, että mitä mediasta kuulee tuon alueen testauksen epätoivosta, niin ei siellä hyvään suuntaan mennä. Tilastot pettävät nyt tässä kohtaa.
Sen sijaan Tanska ja Iso-Britannia osoittavat selvemmin huipun lähestymisen merkkejä. Mutta en kyllä yhtään ihmettelisi, vaikka sielläkin olisi sama syy: testauksen kuormitus ja viiveet.
Tämä on hyvä kysymys. Tanska on aikalailla samanlainen suhteutettuna Suomen väkilukuun, toki väki on paljon pienemmällä alueella.Kyllä Tanskan luvut ovat ainakin luotettavampia kuin Suomessa. Siellä hullut tekevät vieläkin lähes ja usein reilusti yli 200 000 PCR testiä päivässä. Mistä ihmeestä Tanska repii testaajia niin paljon, että testejä tehdään melkein 10 x enemmän kuin täällä?
Näyttääkö Espanja mallia?
Toivottavasti muut maat seuraavat tätä.
Espanja haluaa luokitella koronan tavalliseksi influenssaksi
Who:n mukaan yli puolet eurooppalaisista sairastuu koronaan, seuraavan 6-8 viikon aikana.
Yhtenevällä viestinnällä saataisiin kuitenkin johdonmukaisuutta toimintaan. Jos tällä hetkellä tilanne on se, että Kiuru ja STM pelottelevat ihmisiä lockdownilla, kun samaan aikaan infektiotautien asiantuntijat ovat sitä mieltä, että koko virus pitäisi normalisoida tavalliseksi hengitystieinfektioksi, niin onhan tuossa välillä sellainen kuilu, mikä ei palvele kenenkään etuja.Viestinnän ei tarvitse olla yhteistä eikä yhteneväistä.
Veikkaan, että toimittajan ammattitaidottomuutta, kun ei ymmärrä influenssan ja flunssan eroa.
Who:n mukaan yli puolet eurooppalaisista sairastuu koronaan, seuraavan 6-8 viikon aikana. Näin lukee ylen sivulla.
Tuo saattaa säikäyttää jotakuta mummoa, herkkää ihmistä, tai perussairasta. Mutta hyväpä on ajatuksissaan ja käytännöillään varautua, että moni tulee sairastumaan. Vaikea sanoa, että liekkö noin moni sairastuu mitä ennustivat, mutta yhä useampi kuitenkin.
Toivottavasti oireet jää maltilliseksi mahdollisimman monella. Ja jäähän ne, ellei asiaa haittaavia perussairauksia.
Tässä vielä linkki ylen sivulle. Päivittyvä seuranta: WHO: Euroopassa yli puolet väestöstä tulee saamaan omikrontartunnan lähiviikkoina | Suomessa todettu liki 10 000 uutta tartuntaa, 10 kuollutta
Senhän tietää jo nyt, että tartuntoja päätyy tilastoihin maksimissaan joku 10 000 - 12 000 päivässä (jos keräyseriä ei lasketa, vaan oikeasti tiettynä päivinä todetut tartunnat) testauksen ollessa vähäistä.Eihän tämä nyt mitään. Tästä ketjusta, sivulta 2957 löytyy "varma tieto" eräältä nimimerkiltä, että Omikron käy läpi jokaisen suomalaisen maaliskuun loppuun mennessä. Tämä WHO:n arvio voisi toteuakin, se on sitten eri juttu, että kuinka moni noista tartunnoista päätyy tilastoihin saakka.
Tämän, pitääkö tämäkään arvio paikkaansa, nähdään keväämällä. Sen voin kuitenkin sanoa jo 100%n varmuudella, että Omikron ei ehdi käydä jokaista suomalaista läpi vielä maaliskuun loppuun mennessä tai sitten on tapahtunut jotain ihmeellisyyksiä.
Senhän tietää jo nyt, että tartuntoja päätyy tilastoihin maksimissaan joku 10 000 - 12 000 päivässä (jos keräyseriä ei lasketa, vaan oikeasti tiettynä päivinä todetut tartunnat) testauksen ollessa vähäistä.