Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 172 937
  • 81 180

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Onko vain Twitterin harhaa vai onko tälle epäonnistumaan tuomitulle tukahdutusfantasialle suurikin kannatus todellisessa maailmassa? Pikaiselle vilkaisulla A-studion dystopiakaksikko sai enemmän tukea kuin järjen ääni.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onko vain Twitterin harhaa vai onko tälle epäonnistumaan tuomitulle tukahdutusfantasialle suurikin kannatus todellisessa maailmassa? Pikaiselle vilkaisulla A-studion dystopiakaksikko sai enemmän tukea kuin järjen ääni.

Twitterin harhaa. Kuinka moni keskiverto, pragmaattinen kansalainen edes jaksaa/ehtii koronalinjauksista tweettailemaan... Juurikin asiasta työnsä puolesta kantaa ottava ja "syvä pääty" viitsii omalla nimellään vaivautua +anti-vaxxer-siipi.

Joka tavalla "pelottavia piirteitä" meneillään oleva pandemia on osoittanut sinänsä ulospäin niin normaalin oloisista kansalaisistamme joka tavalla. Moni Twitterissä julkkikseksi noussut syväpäätyläinenhän ei edes ole kompetenssiltaan ottaa kantaa pandemianhoitoon yhtään allekirjoittanuttakaan meritoituneempi.
 
Viimeksi muokattu:

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
"Luokkien karanteeniin asettaminen ei ole mahdollista”, sanoo Oulun yliopistollisen sairaalan osastonylilääkäri, infektiolääkäri ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Teija Puhto.

”Käytännössä pitäisi soittaa jokaisen lapsen vanhemmalle, jotta asettaminen voitaisiin tehdä. Tällä hetkellä positiivisen testituloksen saanut saa soiton, ja sekin laahaa kymmenen päivää. Jos pitäisi soittaa vielä 30 muulle, jo järkikin sanoo, että ajatus on aika järjetön.”

”Eivätkä tartuntaviranomaisetkaan ehtisi juuri muuta tehdä. Jo nyt lääkäreitä ja hoitajia tarvittaisiin toisaalla”, Puhto sanoo.


Tällä hetkellä suuressa osassa Suomea kokonaisia koululuokkia ei aseteta karanteeniin.

Jo ennen joulua moni kunta ilmoitti, että jatkossa tartunnanjäljitystä priorisoidaan niin, ettei koululuokissa altistuneille soiteta jäljityspuheluja lainkaan.

Maanantaina Helsingin kaupunki kertoi lisäksi lopettavansa suurimman osan koronakaranteeneista ja tartunnanjäljityksestä. Samoin tehdään 11 muussa Uudenmaan kunnassa.

Helsingin kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Sanna Isosomppi huomauttaa, että karanteenipäätökset ovat yksilöä koskevia hallintopäätöksiä, joita tekee virkavastuulla tartuntatautilääkäri.

”Ne eivät ole poliittisia päätöksiä.”

”Helsingissä en näe perustetta karanteenien asettamiselle. Sairaan lapsen pitää jäädä kotiin. Se on kaiken A ja O. Se on viesti tällä hetkellä.”


Pirkanmaalla kokonaisia koululuokkia ei ole laitettu karanteeniin enää ”hyvin pitkään aikaan”, kertoo infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Ministeri Kiurun toive ei olisi myöskään Pirkanmaalla mahdollinen, sanoo Syrjänen. Se vaatisi käytännössä sitä, että jäljittäjiä tulisi palkata jostain lisää ”valtava määrä”.



 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Moni Twitterissä julkkikseksi noussut syväpäätyläinenhän ei ole kompetenssiltaan ottaa kantaa pandemianhoitoon yhtään allekirjoittanuttakaan meritoituneempi.

Näin nykyisenä (ja osittain entisenä) kieltä opiskelevana henkilönä on pakko ottaa kiinni tähän, että Twitter ja sosiaalinen media ovat oikeita tutkimuksen aarreaittoja. Koronan suhteen löytyisi niin mieletön määrä erilaisia diskursseja tutkittavaksi, kuinka tätä keskustelua näissä "laillisissa" ja "tilanteen pakottamissa" virtuaalisissa foorumeissa käydään.

Haluan nostaa kaksi täysin aliarvostettua diskurssia esiin, jotka ovat suomalaisen keskustelun perusongelmia ja sanon tämän kaikille rakkaudella. Suomessa on valtavan voimakas argumentaatiodiskurssi, jossa pyritään keskusteluosapuolten väliseen konsensukseen. Tämä on niin suomalainen ilmiö, että sitä on tutkittu jopa saksankielisessä Euroopassa, miksi suomalaisille on niin valtavan tärkeää saavuttaa konsensus.

Kun Suomen keskusteluympäristöön liitetään paikaksi Twitter niin tämä diskurssi ottaa jossakin vaiheessa vallan siten, että keskustelun sivustaseuraajat tyytyvät miettimään, mitenhän tästä saavutetaan konsensus. Meillä halutaan viestiä jopa tieteellisellä kentällä, että monimutkaisista asioista olisi jonkinlainen konsensus olemassa, mutta tiedeyhteisöissä aniharvoin syntyy konsensusta mistään. Tieteen tavoite ei myöskään koskaan ole saavuttaa konsensusta vaan päästä eri näkökulmista hitusen lähemmäksi totuutta.

Somessa ainoastaan MOLEMMAT ääripäät tuppaavat pitämään ääntä, mutta siinä unohtuu kaiken touhun tuoksinassa, että myös asiantuntijoissa on ihmisiä, jotka laskeutuvat noiden ääripäiden väliin. THL edustaa suhteellisen hyvin tätä keskivertoa, jättimäistä massaa, joka yrittää tasapainoilla ääripäiden välissä. Itse edustan mielipiteineni selvästi sitä "syvää päätyä" näistä rajoitustoimista, koska vastustan niitä kaikkia. Voin myös taata teille, että myös lääkärikunnassa löytyy tästä syvästä päädystä edustusta ja esim. Asko Järvinen puhuu oikeasti ihan viisaita, vaikka hän varmasti allekirjoittaa useamman niistä nyt nähdyistä toimista.

Sosiaalinen media ja Twitter on harhauttava maailma, jossa yhdistelmä suomalaista keskustelukulttuuria ja konsensustavoitetta luovat pelottavan virheellisen käsityksen ulos, että asioissa olisi tarkoitus pyrkiä konsensukseen. Näin asia ei ole. Arvostan täällä palstalla lähes poikkeuksetta eniten niitä käyttäjiä, jotka ovat kanssani aivan toista mieltä ja tuovat sen järkevästi ja perustellen esille. Silloin me molemmat opimme.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mutta nämähän ei näy tilastoissa, paitsi ehkä itsemurha sellaisissa. Mutta pääasia, että ei koronalukuina.
Tämä voi olla pikkuseikkoihin takertumista, mutta itsemurhaluvut ovat jatkaneet melko tasaista laskua vuodesta 1990 (kyllä, myös laman aikana). Findikaattorin sivuilta:

"Vuonna 2020 itsemurhia tehtiin 717, mikä on 29 vähemmän kuin vuonna 2019. Itsemurhien määrä on laskenut suhteellisen tasaisesti vuodesta 1990, jolloin Suomessa tehtiin yli 1 500 itsemurhaa. Itsemurhien määrässä oli pientä kasvua vuosina 2016–2017, jonka jälkeen itsemurhien määrä on taas vähentynyt."

Tietysti voi olla, että vuosi 2021 muutti suunnan, mutta tuskinpa. Vuonna 2020 oli vielä kovemmat rajoitukset.

Mieli ry:n sivuilta poimittua:

”Uusi tilasto peilaa kansainvälistä tietoa siitä, että koronakriisin ensimmäisen vuoden aikana korkean tulotason maissa ei ole ollut merkittävää nousua itsemurhakuolemissa”, Horneman jatkaa.

Silti on varmasti syytä olla huolissaan koronan pitkäaikaisvaikutuksista. En kuitenkaan lähtisi vetämään kovin ehdottomia johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Luinko oikein. Tänä herran päivänä 10.01.2022 joku vielä tosissaan puhuu lockdownista tv-lähetyksessä?
Onhan sen ympärillä kierrelty ja kaarreltu viime viikkoina, vaikka ääneen ei ole tohdittu sanoa. Etenkin Ruotsalaisen ja Varhilan voi suorastaan olettaa väläyttävän moista.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Perusongelma siis jatkuu myös asiantuntijoiden keskuudessa täysin samana. Normaali lainsäädäntö ei riitä, kun tarvitaan kovempia yhtäaikaisia toimia. Oli myös ihan mielenkiintoinen veto, että YLE osoitti jälleen kerran tasonsa ottamalla keskusteluun selvästi kaksi tukahduttajaa (YLE ei ole peitellyt haluaan tukahduttaa koronavirusta) - ihme, että saivat sentään Sannikan vetämään tuota keskustelua studioon. Mikäs Damströmin Annikalle on tullut? Nyt olisi taas kaivattu sinne Annikaa, kun on itsekin osa keskustelijoita ja asiantuntijoita "koska saadaan poikkeusolot päälle, sitä kansa odottaa?" Annika olisi kyllä haastattelijana kruunannut tuon, mutta onneksi YLEllä ilmeisesti joku on älynnyt, että Sannikkaa kannattaa käyttää, kun on ihan oikea toimittaja ja antaa asiantuntijoiden puhua.

Toimenpiteistähän nämä kaikki tukahduttajat puhuvat mielestään, mutta sen kerran, kun siellä studiossa olisi esim. Helve niin eihän tällaista voida edes kysyä, mikäs näiden tukahduttajien ratkaisu olisi siihen yhteiskunnan auki pitämiseen? Semmosta ratkaisua kun ei ole ja sitä ei kukaan näistä YLEn haastattelijoista tohdi kysyä niin kyllähän tuosta saadaan hyvä iltakeskustelu, jossa kukaan ei oppinut mitään uutta. Helve kun sanoi sen varsin selkeästi, että täytyisi vähän miettiä myös niiden rajoitusten vaikutuksia eikä pelkästään sitä, mitä ollaan rajoittamassa. Kun ei se nyt ihan optimaalinen tilanne ole sekään, että koronavirusta tukahduttessa ihmisten pahoinvointi kaikessa muussa menee merkittävästi huonompaan suuntaan.

Vika toive YLElle : älkää päästäkö noita tukahduttajia studioon ja jos päästätte niin ottakaa nyt sitten edes 2+2 esim. Helve ja Iso-Somppi sinne niin saadaan edes keskustelua aikaiseksi. Iso-Somppi ei välttämättä ole ulosanniltaan paras noista vieraista viime aikoina, mutta hän sentään oikeasti pystyy argumentoimaan erilaisia näkökulmia tuohon pandemian torjuntaan. Varhila ja Kiurua on nyt juoksutettu niin monta kertaa tuolla ja näiden "mammojen" viesti on kyllä koko kansalle tullut selväksi. Ei käy, ei onnistu ja kaikki kiinni.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Sairaanhoitopiireiltä tyrmäys Kiurun koulukaranteenilinjaukselle.

"Luokkien karanteeniin asettaminen ei ole mahdollista. Käytännössä pitäisi soittaa jokaisen lapsen vanhemmalle, jotta asettaminen voitaisiin tehdä. Tällä hetkellä positiivisen testituloksen saanut saa soiton, ja sekin laahaa kymmenen päivää. Jos pitäisi soittaa vielä 30 muulle, jo järkikin sanoo, että ajatus on aika järjetön.”, sanoo Oulun yliopistollisen sairaalan osastonylilääkäri, infektiolääkäri ja sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri Teija Puhto.

 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Tämä voi olla pikkuseikkoihin takertumista, mutta itsemurhaluvut ovat jatkaneet melko tasaista laskua vuodesta 1990 (kyllä, myös laman aikana). Findikaattorin sivuilta:

"Vuonna 2020 itsemurhia tehtiin 717, mikä on 29 vähemmän kuin vuonna 2019. Itsemurhien määrä on laskenut suhteellisen tasaisesti vuodesta 1990, jolloin Suomessa tehtiin yli 1 500 itsemurhaa. Itsemurhien määrässä oli pientä kasvua vuosina 2016–2017, jonka jälkeen itsemurhien määrä on taas vähentynyt."

Tietysti voi olla, että vuosi 2021 muutti suunnan, mutta tuskinpa. Vuonna 2020 oli vielä kovemmat rajoitukset.

Mieli ry:n sivuilta poimittua:

”Uusi tilasto peilaa kansainvälistä tietoa siitä, että koronakriisin ensimmäisen vuoden aikana korkean tulotason maissa ei ole ollut merkittävää nousua itsemurhakuolemissa”, Horneman jatkaa.

Silti on varmasti syytä olla huolissaan koronan pitkäaikaisvaikutuksista. En kuitenkaan lähtisi vetämään kovin ehdottomia johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen.

Mielenterveysongelmien kasvu on ollut korona-aikana erityisesti nuorten sekä nuorten aikuisten ikäryhmissä erittäin huolestuttavaa - iltapäivälehtitermejä käyttäen jopa räjähdysmäistä. Tästä on olemassa jo paljon tutkittua tietoa.

Itsemurhat ovat erittäin huono proxy mielenterveysongelmille, koska

a) ne ovat vain jäävuoren huippu ja mielenterveysongelmilla on erittäin paljon muitakin yhteiskunnallisesti kovia sekä inhimillisesti järkyttäviä seurauksia

ja

b) mielenterveyden ongelmat johtavat itsemurhaan vain siinä absoluuttisesti kamalimmassa tapauksessa ja silloinkin useimmiten vasta vuosien päästä sairastumisesta - eli tämän päivän sairastumisia ei voi vielä tuosta statistiikasta onneksi lukea.

Tähän asiaan pitäisi pureutua vakavasti viimeistään eilen, mutta eipä STM:ssä kaiken lockdownien suunnittelujen ja kylmänväristelyjen ohessa taideta ehtiä.
 
Viimeksi muokattu:

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Valmiuslakiahan Ruotsalainenhan haluaa sen vuoksi käyttöön, että HUSilla olisi mahdollisuus sen avulla paikata henkilöstövajetta. Saisi ”pakotettua” koulutettua porukkaa muilta yhteiskunnan aloilta ja eläkkeeltä takaisin terveydenhuollon ihanaan maailmaan.

Tästä on Marinkin jo aiemmin sanonut, että valmiuslaki ei ole sitä varten, että sen avulla paikataan työvoimapulaa.

Heh, luulisi nyt ettei kukaan oikeasti valmiuslakia halua tai toivo. Sehän lienee se painavin vasara pakissa sitten, kun muuta ei ole tehtävissä. Mutta ei sellasta käyttöön nyt oteta.

Mutta noin yleisesti niin kyllä HUS:ia ja muita sairaanhoitopiirejä nyt kuunnella kannattaa, kun niissähän se tilanne sitten näkyy jos näkyy. Päivystysten tilannetta on HUS:ssa kuvattu välillä kaoottiseksi ja potilaiden odotusaikoja jopa vaarallisen pitkiksi. Nyt siis omikron-ryöpyn aikana pahentunut selvästi.

Mutta onhan korona siis tosiaan paljastanut Suomessa isoja ongelmia myös terveydenhuollossa.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toistaiseksi YLE:n A-studio kera STM:n ja HUS:n virkahenkilöiden ei kuitenkaan ole mikään politbyroo, missä päätettäisiin linjavedot seuraavalle kaksiviikkoissuunnitelmalle... Kirsin, Markun, Tanelin, Kristan, Eevan jne. linja on tullut varsin selväksi, mutta heidän unelmansa ovat vielä pitkähkön tien päässä realisoitumisesta.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa tosiaan kuntosalit aukesivat. Paitsi, että Rauman kaupunki pitää hallinto-oikeuden päätöksestä huolimatta omat kuntosalinsa kiinni. Toki yksityiset salit sentään aukesivat.

Rauma on vahvasti demarien hallussa, joten tämä venkoilu ei yllätä millään tavalla.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Onhan sen ympärillä kierrelty ja kaarreltu viime viikkoina, vaikka ääneen ei ole tohdittu sanoa. Etenkin Ruotsalaisen ja Varhilan voi suorastaan olettaa väläyttävän moista.

Marin ainakin sanoi Ylen haastattelussa pari päivää sitten, ettei valmiuslaissa ole työkaluja tartuntojen leviämisen estämiseen. Marinin mukaan valmiuslaille voisi olla nyt käyttöä lähinnä terveydenhuollon kantokyvyn varmistamisessa, koska se mahdollistaa henkilöstön määräämisen töihin.

”Tähän me emme tietenkään halua joutua”, hän sanoi.

”Pyrimme siihen, että emme joudu valmiuslakia ottamaan käyttöön.”
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Heh, luulisi nyt ettei kukaan oikeasti valmiuslakia halua tai toivo.

Kuitenkin esimerkiksi Mäkijärvi on jo vuoden 2020 marraskuussa toivonut seuraavaa:

HUSin johdon kanta on, että valmiuslaki tarvitaan, koska sen avulla voidaan turvata terveydenhuollon resurssien lisäys koronatilanteen mahdollisesti heiketessä joulun ja vuoden vaihteen aikana.


Eli kyllä siellä HUSin johtoportaassa on sovittu, että heti kun alkaa hlökunnan riittävyyden kannalta näyttämään pahalta, aletaan rummuttamaan valmiuslakia.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa tosiaan kuntosalit aukesivat. Paitsi, että Rauman kaupunki pitää hallinto-oikeuden päätöksestä huolimatta omat kuntosalinsa kiinni. Toki yksityiset salit sentään aukesivat.

Rauma on vahvasti demarien hallussa, joten tämä venkoilu ei yllätä millään tavalla.
Itse käsitän ettei pidä.

Turun hallinto-oikeus on 10.1.2022 antamallaan välipäätöksellä keskeyttänyt aluehallintoviraston
antaman päätöksen täytäntöönpanon kuntosaleja ja muita yksilöurheiluun tai -liikuntaan käytettäviä
sisäliikuntatiloja koskevilta osin, kunnes päätöksestä tehdyt valitukset on ratkaistu hallinto-
oikeudessa tai asiassa toisin määrätään. Kaikkien muiden edellä mainittujen tilojen osalta
aluehallintoviraston sulkemispäätöstä tulee edelleen noudattaa.

 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Tällain semi-neutraalina sivustaseuraajana, ilman suoranaista omaa lehmää ojassa, jännä havannoida, jos ei muuta niin omien mielipiteiden kallistumista tai pienimuotoista muuttumista.

Kuten vaikkapa lähiopetus vs etäopetus. Oon jo sisimmässäni hyväksynyt sen, että isossa kuvassa lähiopetus on kokonaisuuden kannalta mitä luultavammin se paras ratkaisu. Ei välttämättä ongelmaton tai 100% riskitön, mutta kuitenkin kokonaisuuden kannalta paras ratkaisu.

Sitten sitä taasen lukee (omasta mielestään) täysissä ruumiin ja hengen voimissa olevien viranomais- tai terveystahojen, taikka verrattain asiallisen oloisten opettajien tai vanhempien mielipiteitä, ja sitten taas miettii, että on näissä toki muitakin perusteltuja näkökulmia, huolia, joita ei voi kuitata vain pelonlietsonnalla.

En tiedä. Onkohan päätöksiä tyyliin etäopetus vs lähiopetus helpompi siunata, arvioida, kritisoida sen pohjalta, koskeeko itseä paljon, vähän, tai ei ollenkaan. Mikä nyt toisaalta on luonnollista, miten kokee ja arvioi minkäkin vaikuttavan itseensä, lähipiiriin 24/7 välittömästi.

Onko julkisen terveydenhuollon kantokyvyn arviointi tai sillä puolella työskentelevien sietokyky sitten hieman samanlainen asia. Että koskettaako kuinka liki.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Itse käsitän ettei pidä.

Turun hallinto-oikeus on 10.1.2022 antamallaan välipäätöksellä keskeyttänyt aluehallintoviraston
antaman päätöksen täytäntöönpanon kuntosaleja ja muita yksilöurheiluun tai -liikuntaan käytettäviä
sisäliikuntatiloja koskevilta osin, kunnes päätöksestä tehdyt valitukset on ratkaistu hallinto-
oikeudessa tai asiassa toisin määrätään. Kaikkien muiden edellä mainittujen tilojen osalta
aluehallintoviraston sulkemispäätöstä tulee edelleen noudattaa.


 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa tosiaan kuntosalit aukesivat. Paitsi, että Rauman kaupunki pitää hallinto-oikeuden päätöksestä huolimatta omat kuntosalinsa kiinni. Toki yksityiset salit sentään aukesivat.

Rauma on vahvasti demarien hallussa, joten tämä venkoilu ei yllätä millään tavalla.
Ei kai tässä mitään ihmeellistä. Reilu vuosi sittenkin kaikki kunnat pistivät omat salinsa säppiin jo joskus marraskuussa, kun yksityiset vasta huhtikuussa.

En pidättelisi hengitystä, että kunnat päästäisivät omiin liikuntatiloihinsa porukkaa tässä ennen kesää kovinkaan isoissa määrin. Kunnissa ollaan kuitenkin kristan linjalla. Urheilu on saatanasta ja halutaan estää se. Ja se on helppoa kun voidaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös