Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 264 163
  • 81 151

Via Dolorosa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lomapäivä numero kolme ja tänään piti mennä sisäleikkipuistoon, mutta sinne ei saa mennä, koska se on erittäin vaarallinen paikka. Rakkauden hedelmien naamasta näki, ettei vain ulkona puuhastelu tänään innostaisi, koska mitään muuta ei olla parina päivänä tehty. Päivän kuva todennäköisesti onkin, että naamat ovat kiinni ruudussa koko päivän ja mitään ei viitsitä tehdä, jonka lisäksi alkaa jossain kohtaa kiukuttelu, kun on tylsää.

Jos olisi vähäänkään alkoholistin vikaa, niin menisin huuhtomaan kurkusta alas koko päivän, kun turhauttaa, sillä ovathan baarit turvallisia paikkoja aina kello viiteen asti.

Tänään piti olla jalkapäivä salilla, mutta lähinnä toivon että joku potkaisisi minua päähän ja heräisin vasta kun tämä mielipuoliset ja päättömät rajoitukset ovat ohi.

On aika lähettää päivittäinen viesti päättäjille.

Haistakaa hallitus vittu!
 

MPN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Johtaja Virran Dream Team
Itse oon käsittäny ettei kirjastoissa voi vaatia koronapassia, koska on lakisääteinen ja välttämätön palvelu.
Miten vitussa? Pakko vaan ihmetellä. Siis välttämätön palvelu. Kun metsässä voi nostella kiviä, niin lehtien keräyksessä voi lukea vanhoja lehtiä.

edit. Maisterivaiheessa itse viimeksi tekun kirjastoa käyttänyt, sen jälkeen ei ole itse tullut kirjastossa asioitua
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tutkijat eivät voi perustaa suosituksia ja päätelmiä lyhyen ajan dataan milloin mistäkin maasta. Kun päättäjät kysyvät asiantuntijoilta apua seuraavaan toimenpiteeseen tai siitä luopumiseen on vastaukset varmaan aika vaikeasti saatavilla. Päätöksen tekoon vaaditaan niin terveydenhuollon kuin taloudenkin lukuja ja niistä sitten yritetään löytää jokin punainen lanka joka voidaan perustella edes jollakin tapaa.

Pidin kirjoitustasi asiallisena ja hyvin loogisesti perusteltuna. Olen kuitenkin merkittäviltä osin kanssasi eri mieltä ja perustan mielipiteeni seuraaviin tulkintoihini asioiden laidasta, mutta en minäkään välttämättä ole sen enempää oikeassa.

En pidä tästä sanavalinnastasi, että tutkijoiden tutkimustulokset perustuisivat suosituksiin. Suomessa on monenlaisia suosituksia voimassa, mutta perusongelma on edelleen se, että kaikkia suosituksia lähestytään koronaviruksen kulmasta. Esim. liikuntaharrastuksien sulkeminen on monella tavalla hyvä esimerkki: yhtäältä korona on niin suuri riski, että henkisen hyvinvoinnin kasvattaminen liikunnalla joutuu tässä kärsijän asemaan. Olen aikaisemminkin sanonut, että mielenterveysvaikutukset ovat jo nyt mittavia ja yhteiskunnallisen epävarmuuden jatkuessa näiden ongelmien kyky uhata ihmisten terveyttä on huomattavasti koronavirusriskiä suurempi.

Siinä olet täysin oikeassa, että lyhyellä ja pitkällä aikavälillä vaikutuksia on hyvin vaikea arvioida. Koronaviruksen suhteen kuitenkin on aivan olennaista erottaa se, mitä eri maissa on tapahtunut terveydenhuollossa ja mitä siellä ei ole tapahtunut. Kaksi vuotta samat asiantuntijat ovat alleviivanneet näitä loppukirejä ja "jos mitään ei tehdä niin tapahtuu näin". Empiirinen näyttö on täysin vastapäistä - on täyttä idiotismia väittää, että suurimmassa osassa Aasian maista tai Afrikasta testaus näyttäisi edes vähän alkua totuudesta. Tartuntamäärät lienevät maailmanlaajuisesti moninkertaiset, mutta päättelyvirhe on siinä, kun ne kuolemat saadaan raporttiin ympäri maailman, mutta viruksen todellinen levinneisyys ei raportteihin päädy.

Suomessa kauhistellaan nousseita koronaviruskuolemia syksyn aikana, mutta mitään vertailukohtaa ei edes ole. On ainoastaan raakoja arvauksia. Perusterveelle koronaviruksen kohtaaminen rokotettuna tuottaa hyvänlaisen vasteen ja todennäköisesti saat harmittoman flunssan. Ja vaikka omikronin tulokset olisivat kuinka epävarmoja niin tartuntoja on jo niin paljon, että suurimmalla osalla kyseessä on harmiton flunssa. Tapauksia on jo nyt niin valtavasti, että viruksen ollessa yleisvaarallinen se olisi jo huomattu ja aiheuttanut piikin. Tapauksia on niin valtava määrä, että se totta kai näkyy sairaalahoidossa, mutta esim. Suomessa sairaalahoidon yleiskuva on pysynyt jo melkein kaksi kuukautta samanlaisena. Rokottamattomat ovat enemmistö ja mikään rajoitus ei tätä intoa muuta. Jos Suomessa 15 % aikuisista on päättänyt jättäytyä rokotussuojan ulkopuolelle niin ei ole olemassa mitään pitkän ajan tähtäintä, jolla asian tila johonkin muuttuu. Ihmiset myös ikääntyvät - joka vuosi uusia ihmisiä nousee korkeisiin ikälukuihin.

Pahoittelut pitkästä tajunnanvirrasta, mutta rajoitukset olisivat ihan ok instrumentti omassa näkökulmassani, jos olisi odotettavissa, että koronavirus tukahtuisi johonkin. Mutta tilanne ei tartuntamäärien osalta ole muuttumassa lähitulevaisuudessa ja suurin osa asiantuntijoistakin jo myöntää, että kaikki teho ja puhti hommasta on poissa, kun tartuntoja on niin paljon, ettei niitä enää saada kiinni. Näen yhteiskunnallisesti täysin välttämättömäksi tehdä se päätös, joka on ollut edessä jo kauan: koronavirus on viimein hyväksyttävä osaksi järjestelmää ja se krooninen isku terveydenhuoltoon on otettava vastaan. Rajoituksilla ainoastaan patoamme tilannetta, jossa se kapasiteetti tulee jossakin vaiheessa uudestaan vastaan. Rokotuskierrokset eivät ole mahdollisia kolmen kuukauden välein eikä ole mitenkään järkevää yhteiskunnassa, että kun meidän lapset odottaa seuraavia annoksiaan niin ikäihmisten rokotesuoja alkaa jo rapistua. Rokotukset voivat olla tie ulos, mutta oireisen tartunnan välttäminen on järjen köyhyyttä.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Joo, ei saa kritisoida mistään.

Ehkä fanipoikamaisin kommentti tässä parin vuoden aikana, että päättäjiä ei ole syytä kritisoida.

Niin varmaan ymmärsit tuon pointin, mutta kun nyt vaan kiimoissasi halusit vittuilla. On hölmöä arvostella mutulla, kun päätökset on koko tänä aikana tehty ilman tietoa tulevasta. Pointtini oli, että päättäjät ovat ristitulessa ja aina kun teet jonkin päätöksen vajailla tiedoilla, niin paskaa lentää. Mainitse sitten jokin maa joka on hoitanut tämän kunnialla ja oikeaoppisesti?

Itsekkin kritisoin tätä rokotepakko hyysäystä. Piikit olkapäähan ja sillä selvä. Mut hölmöä on kritisoida ilman ratkaisua. Suomihan hoiti alun varsin malliikkaasti, mitä nyt Sarmaste ja Jylhä vähän kikkaili taustalla.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo

nataS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Nyt kun kaikenlainen sisäliikunta kielletään tai on jo kielletty suurimmalta osalta ihmisiä suurimmassa osassa maata, niin ei voi taas kuin ihmetellä tätä käsittämätöntä päätöstä. Kun koronaviruksen takia sairaalaan joutuu lähinnä huonokuntoisia ylipainoisia ihmisiä, pitäisi kuntoilusta ja liikkumisesta tehdä ennemmin kaikille pakollista kuin kieltää. Mikään tutkimus ei kai tue sitä, että sisäliikunnan kieltäminen olisi mikään kovin tehokas taudin leviämistä estävä rajoitustoimi. Millä helvetin perusteella tuommoista rajoitusta voidaan pitää välttämättömänä tai edes millään tavalla tarpeellisena? Jos rajoituksesta on paljon enemmän haittaa kuin hyötyä, niin ei sellaista rajoitusta pitäisi pystyä edes asettamaan viranomaisten toimesta. Poliitikot jaksavat jauhaa paskaa, että eräät EU-maat eivät noudata oikeusvaltioperiaatteita. Ei niitä ole aikoihin Suomessakaan noudatettu, kun kaikki tällainen paska on mahdollista, eikä siitä kukaan joudu vastuuseen.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@tombraider päättäjien asema on hankala, mutta toisaalta sen takia yleensä sinne politiikkaan mennään, että näitä vaikeita asioita saadaan päättää. Inhimillisestä näkökulmasta ymmärrän hyvin, miksi nimenomaan tätä tukahdutuslinjan asiantuntijuutta kyseenalaistetaan meillä voimakkaasti.

Siinä olet täysin oikeassa, että mihinkään lapselliseen nimittelyyn ei ole tarvetta. Esim. Krista Kiurua voi täysin asiapohjalta kritisoida - kuten montaa muutakin päättäjää. Tässä ketjussa välillä mennään siinä pikkusen yli, että alennutaan kovasti henkilöiden haukkumiseen. Samalla kuitenkin muistutan, että asiantuntijatieto ei ole lainkaan niin yksiselitteistä kuin esim. Suomessa annetaan ymmärtää.

Koronaviruksesta on puhuttu niin paljon ja pitkään, että lähdeaineistotkin rupeavat käymään heikoiksi. Johtopäätöksiä erilaisesta aineistosta voi tehdä hyvinkin monenlaisia, mutta esim. Suomen sairaalajärjestelmä on valmiiksi jo rikki. Koronavirus sitten riisui lopullisesti surkean terveydenhuollon alasti ja eiväthän politikot sitä nyt pysty korjaamaan. Haluan nähdä ne talouslaskelmat, jonka perusteella yhteiskunnan kurittaminen rajoituksilla on halvempaa pitkällä aikavälillä kuin laittaa se vuotava pohja kuntoon. Sairaalahoitojärjestelmä on se perusongelma: Suomessa ei ole ollut yhtäkään vakavaa aaltoa, joka oikeastaan kertoo siitä, että meidän käytännön pakko on ajanut tätä toimintaa. Lusikka ei meinaa millään tarttua käteen.

Tähän päälle tulee se, että Suomessa äänenpainoissa halutaan jotain ihmeellistä konsensusta. Miksi WHO:n työntekijäksi kelpaava Jussi Sane ei saa eriävälle mielipiteelleen mitään tukea Suomessa? Miksi Otto Helve THL:stä kelpaa 2021 paremmin kertomaan siitä, mitä pitää tehdä kuin Jussi Sane WHO:sta? Sane on ollut vuonna 2020 asiantuntijana noissa koronainfoissa, mutta sittemmin homma on politisoitunut ja polarisoitunut pahasti. Jossakin vaiheessa auktoriteetti on pakko kyseenalaistaa.

Kun puhun tukahduttajista niin tarkoitan erityisesti heitä:
Krista Kiuru
HUS-lääkärit Mäkijärvi, Ruotsalainen & Lasse Lehtonen
Aiemmin tähän porukkaan kuului Asko Järvinen, joka on kuitenkin muuttanut yleislinjaansa suunnilleen vastapäiseksi näiden kanssa. Mika Salminen on hiljentynyt ja hänestä on tehty eräänlainen "kumivasara", jonka ainoaksi tehtäväksi on jäänyt ihmisten rauhoitteleminen. Hanna Nohynek on selviten vastapäistä mieltä yllä mainitun kolmikon kanssa.

Kuitenkin kannattaa huomata, kuinka selkeää logiikkaa ja ilmatilaa tuo tukahduttajien porukka saa. Perusteluiksi rajoituksille kelpaavat uhkakuvat ja epärealistiset numerot - samanlaisia asiantuntijoita löytyy myös Tanskasta ja Norjasta. Kai me aikuiset ollaan tätä nyt sen verran kauan saatu katsoa, että jokainen jo ymmärtää, ettei ole tulossa KOSKAAN mitään 300 000 tartunnan päiviä - vaikka epidemia laskettaisiin kulkemaan miten.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Näen yhteiskunnallisesti täysin välttämättömäksi tehdä se päätös, joka on ollut edessä jo kauan: koronavirus on viimein hyväksyttävä osaksi järjestelmää ja se krooninen isku terveydenhuoltoon on otettava vastaan. Rajoituksilla ainoastaan patoamme tilannetta, jossa se kapasiteetti tulee jossakin vaiheessa uudestaan vastaan. Rokotuskierrokset eivät ole mahdollisia kolmen kuukauden välein eikä ole mitenkään järkevää yhteiskunnassa, että kun meidän lapset odottaa seuraavia annoksiaan niin ikäihmisten rokotesuoja alkaa jo rapistua. Rokotukset voivat olla tie ulos, mutta oireisen tartunnan välttäminen on järjen köyhyyttä.

Ostan tajunnanvirtasi. Itselleni vaan tuo hyväksyminen osaksi järjestelmää on ehkä vielä hieman vieras ajatus. Itse toivon, että Omikron olisi vässykkä ja helpolla leviämiskyvyllä poistaa itseltään aseet. Mitä taas en toivo, että massa-altistukset saa aikaan pahemman muunnoksen ja kyvyn kiertää immuunipuolustusta tuhoisalla seurauksella.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Koronaviruksesta on puhuttu niin paljon ja pitkään, että lähdeaineistotkin rupeavat käymään heikoiksi. Johtopäätöksiä erilaisesta aineistosta voi tehdä hyvinkin monenlaisia, mutta esim. Suomen sairaalajärjestelmä on valmiiksi jo rikki. Koronavirus sitten riisui lopullisesti surkean terveydenhuollon alasti ja eiväthän politikot sitä nyt pysty korjaamaan. Haluan nähdä ne talouslaskelmat, jonka perusteella yhteiskunnan kurittaminen rajoituksilla on halvempaa pitkällä aikavälillä kuin laittaa se vuotava pohja kuntoon. Sairaalahoitojärjestelmä on se perusongelma: Suomessa ei ole ollut yhtäkään vakavaa aaltoa, joka oikeastaan kertoo siitä, että meidän käytännön pakko on ajanut tätä toimintaa. Lusikka ei meinaa millään tarttua käteen.
Tämä nyt on aika järkyttävä kärjistys värikkäillä ilmaisuilla, koska jokaisessa OECD-maassa ollaan oltu täysin samassa tilanteessa. Ei siinä, etteikö Suomen sairaalajärjestelmässä olisi viilattavaa erityisesti pandemia- ja katastrofivalmiuden osalta, mutta "alastomaksi riisuttu surkea terveydenhuolto" menee jo niin yli, että en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Maailman mittapuulla ollaan kuitenkin kärkipäätä kaikilla mittareilla. Mutta tietty jos rima on asetettu tarpeeksi korkealle, niin ei sitä kukaan ylitä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Itse alan hiljalleen kallistua sille kannalle, että nämä rajoitukset pidetään siksi, että päättäjät haluavat varmistaa, että yhteiskunta saadaan kriittisiltä osin pidettyä käynnissä, eikä esimerkiksi koko Helsingin poliisipiiri, Kajaanin palolaitos tai Olkiluoto 3:n henkilökunta ole samaan aikaan omikronin takia sairasvuoteella (ei realismia minusta, mutta poliitikkojen varovaisuusperiaate ohjaa päätöksiä). Eli taudin kulkua yhteiskunnan läpi halutaan hidastaa, etenkin kun kolmannet piikit etenevät hyvin ja tuovat helpotusta tilanteeseen. Sairaanhoidon kuormitus tuskin tällä menolla tulee enää paljoa tästä pahenemaan, etenkin kun omikron samalla raivaa paljon vaarallisempaa deltaa tieltään.

Havaintoja maailmalta:

1. Etelä-Afrikassa 14 vuorokauden aikana kuolleita 682. Delta-aallossa samoilla tartuntamäärillä 5179, beta-aallossa 7463.

2. Britanniassa omikron-aallon alettua tartunnat ovat kasvussa, mutta kuolemantapaukset laskussa. Sama trendi oli tosin osin käynnissä jo ennen omikron-aaltoa, mutta nyt trendi on jo yllättävän vahva. Sairaalapotilaiden määrää ei ole hetkeen päivitetty, mutta hieman näyttäisi siltä, että sisään otettujen potilaiden määrä kasvaa maltillisesti, mutta kokonaiskuormitus on varsin vakaa. Syynä tähän on erään vastaan tulleen uutisen mukaan se sama kuin Etelä-Afrikassa: sairaalajakso on keskimäärin noin kolme päivää, kun aiemmilla varianteilla se oli pidempi (Etelä-Afrikassa noin kahdeksan päivää).

3. Tanskassa kuolemat ovat lisääntyneet (14 vuorokauden summa mittarina) omikronin jälkeen reilu 10%. Tartunnat (kahden viikon viive huomioiden) kasvoivat tuona aikana lähes 60%. Seuraavan kahden viikon aikana tiedetään lisää, kun nyt tartuntojen määrä on tuplaantunut tuosta luvusta, joka oli kuolemantapauksissa vertailulukuna.
 

Hexa

Jäsen
Itse alan hiljalleen kallistua sille kannalle, että nämä rajoitukset pidetään siksi, että päättäjät haluavat varmistaa, että yhteiskunta saadaan kriittisiltä osin pidettyä käynnissä, eikä esimerkiksi koko Helsingin poliisipiiri, Kajaanin palolaitos tai Olkiluoto 3:n henkilökunta ole samaan aikaan omikronin takia sairasvuoteella (ei realismia minusta, mutta poliitikkojen varovaisuusperiaate ohjaa päätöksiä). Eli taudin kulkua yhteiskunnan läpi halutaan hidastaa, etenkin kun kolmannet piikit etenevät hyvin ja tuovat helpotusta tilanteeseen. Sairaanhoidon kuormitus tuskin tällä menolla tulee enää paljoa tästä pahenemaan, etenkin kun omikron samalla raivaa paljon vaarallisempaa deltaa tieltään.
Varmaankin juuri noin päättäjät ovat ajatelleet. Mutta miten omikron oikeastaan poikkeaa tavanomaisesta hiukan ärhäkämmästä kausi-influenssasta. Kyllä aiemminkin influenssa-aalto on kiertänyt työpaikat ja aiheuttanut paljonkin poissaoloja. Onko nyt kyseessä mitenkään poikkeuksellinen tilanne siihen nähden. Omikronhan ei aiheuta ainakaan rokotetuilla kuin lieviä, tai hyvin lieviä oireita. Eikä kaiketi rokottamattomillekaan aiheuta kovin usein vakavaa taudin muotoa. Hyvä puoli on kuitenkin tosiaan se, että omikron ottaa asemaa tällä hetkellä valtaviruksena ja syö ikäänkuin deltaa pois.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Omikron taitaakin lopulta osoittautua hyväksi uutiseksi - tietysti on täysin luonnollista että alkuvaiheessa datan ollessa epävarmaa viranomaiset mieluummin yli- kuin alireagoivat, mutta siinä vaiheessa kun tilanne alkaa varmistua eikä sairaanhoitojärjestelmä näytä ylikuormittuvan niin sitten varmasti myös toimet muuttuvat. Nyt on ehkä menossa keskeinen murros covidin lieventymiseen ja "normalisoitumiseen".
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Onhan tämä metka tilanne. Jos olet päihde- ja peliongelmainen niin eipä rajoitukset paljon harrastuksia rajoita. Aamulla baariin vetämään kuulat suuhun ja sieltä ryömimällä Veikkauksen Pelaamoon pelaamaan rahapelejä.

Ja näiden takia sitten kökötetään himassa.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Varmaankin juuri noin päättäjät ovat ajatelleet. Mutta miten omikron oikeastaan poikkeaa tavanomaisesta hiukan ärhäkämmästä kausi-influenssasta. Kyllä aiemminkin influenssa-aalto on kiertänyt työpaikat ja aiheuttanut paljonkin poissaoloja. Onko nyt kyseessä mitenkään poikkeuksellinen tilanne siihen nähden.

Poikkeuksellisen tilanteesta tekee se, että huolimatta oireettomasta tai erittäin lieväoireisesta tartunnasta tartunnan saanut asetetaan 10(?) päivän karanteeniin. Näinhän ei influenssa-aaltojen aikana ole ollut, vaikka kyseessä olisi kuinka ärhäkkä aalto tahansa.

Tästä päästäänkin sitten siihen, että jossain vaiheessa myös Suomessa on pakko käydä se keskustelu, onko oireettomien tai erittäin lieväoireisten karanteenit enää perusteltuja? Varsinkin kun näyttää siltä, että noin kaikki omikron-tartunnan saaneet, rokotetut sellaiset, selviävät korkeintaan muutaman päivän oireilla. Onko oireettoman tarpeellista kärvistellä kotona 10 päivää, kun voisi sen 10 päivää elää normaalia arkeaan? Aivan kuten niiden influenssa-aaltojen kanssa.
 

Jancky

Jäsen
Poikkeuksellisen tilanteesta tekee se, että huolimatta oireettomasta tai erittäin lieväoireisesta tartunnasta tartunnan saanut asetetaan 10(?) päivän karanteeniin. Näinhän ei influenssa-aaltojen aikana ole ollut, vaikka kyseessä olisi kuinka ärhäkkä aalto tahansa.

Tästä päästäänkin sitten siihen, että jossain vaiheessa myös Suomessa on pakko käydä se keskustelu, onko oireettomien tai erittäin lieväoireisten karanteenit enää perusteltuja? Varsinkin kun näyttää siltä, että noin kaikki omikron-tartunnan saaneet, rokotetut sellaiset, selviävät korkeintaan muutaman päivän oireilla. Onko oireettoman tarpeellista kärvistellä kotona 10 päivää, kun voisi sen 10 päivää elää normaalia arkeaan? Aivan kuten niiden influenssa-aaltojen kanssa.
Yhdysvalloissahan siirryttiin jo viiden päivän karanteeniin. Toivottavasti myös meillä lähiaikoina ja siitä sitten karanteenittomuuteen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
. .

Omikronista oli myös aika paljon tietoa jo ennen viime viikon hallituksen housuunpaskomista isojen tartuntalukujen edessä.

...

Kuinka paljon oikeasti on tieteellisesti tutkittua tietoa? Omikron on havaittu noin kuukausi sitten, tuskin tässä ajassa on mahdottomasti luotettavaa tietoa saatu.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Varmaankin juuri noin päättäjät ovat ajatelleet. Mutta miten omikron oikeastaan poikkeaa tavanomaisesta hiukan ärhäkämmästä kausi-influenssasta. Kyllä aiemminkin influenssa-aalto on kiertänyt työpaikat ja aiheuttanut paljonkin poissaoloja. Onko nyt kyseessä mitenkään poikkeuksellinen tilanne siihen nähden.

Onhan niissä vissi ero siinä, että kausi-influenssa ei potentiaalisesti kaada petiin kuin osan vahvuudesta. Korona voi teoriassa kaataa jopa lähes kaikki. Tämä siis siinä worst case -skenaariossa, jota päättäjät pohtivat, eli rokotteet ja aiemmat infektiot eivät suojaisi sairastumiselta. Kausi-influenssasta taas tiedetään, että se ei koko väestöä kaada petiin.

Ja tarkennetaan vielä, että minä en usko omikronin kaatavan koko kansaa sairasvuoteelle. Uskon sen kuitenkin sairastuttavan paljon enemmän väkeä kuin tavallisen kausi-influenssan, mutta kuinka paljon, se jää nähtäväksi.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuinka paljon oikeasti on tieteellisesti tutkittua tietoa? Omikron on havaittu noin kuukausi sitten, tuskin tässä ajassa on mahdottomasti luotettavaa tietoa saatu.

Kyllä minusta Etelä-Afrikan data alkaa jo olla sen verran vakuuttavaa, että se riittää minulle - etenkin kun data esimerkiksi Britanniasta ja Tanskasta tukee tätä.

Toki voidaan väitellä, että onko kyse omikronista vai jostain muusta selittämättömästä syystä, joka vain tapahtuu samaan aikaan kuin omikron leviää ja syrjäyttää deltaa tieltään. Mutta minä en keksi mitään muuta järkevää selitystä.
 

Kental

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Joo, ei saa kritisoida mistään. Kaikki toimenpiteet kestävät hyvin kriittistä tarkastelua. Etenkin rajoitusten vertailukelpoisuus. Sekä se, että ensin hallitus sanoo että matalan riskin tilat pidetään auki ja seuravana päivänä avit sulkevat ne kiimassa.
Nämä tempoilut ovat vielä näin passiaikana vaarallisempia kuin koskaan sitten pandemian alun. Toimijat ovat alkaneet taas rohkeammin investoida yms. kun on ollut luottoa, että koronapassin avulla toiminta todella jatkuu.

Aika karmivana esimerkkinä tuon Tampereen uuden areenan tapahtumat, siellä on sulkupäiväysten puitteissa joukko sellaisia, joihin on tässä vaiheessa kaadettu saatanasti pätäkkää (kiitos Arenan uutuudenviehätyksen + mainitun luottamuksen), mutta tulot jäävätkin nyt kokonaan saamatta. Jälleen pelti rytisee ja todennäköisesti toimijoita kaatuu ja ihmisiä velkaantuu tämän lyhytaikaisenkaan ennustettavuuden puutteen vuoksi.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Ja tarkennetaan vielä, että minä en usko omikronin kaatavan koko kansaa sairasvuoteelle. Uskon sen kuitenkin sairastuttavan paljon enemmän väkeä kuin tavallisen kausi-influenssan, mutta kuinka paljon, se jää nähtäväksi.

Minäkään en, yllättäen, tähän usko. Karanteeniin asettaminen taas aiheuttaa vastaavan ongelman kuin se, että porukka makaa sairasvuoteella. Tästä johtuen olisikin oleellista HETI, kun myös Suomen päättäjät saavat korvanappiinsa vakuuttavaa tietoa omikronin lievyydestä, käydä keskustelu karanteenin lyhentämisestä tai jopa poistamisesta.
 
Viimeksi muokattu:

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Tässä ei ole tainnut päättäjille käydä mielessä että sairaalapotilaat ovat deltaa ja isot tartuntamäärät omikronia mutta silti puhutaan kuin samasta taudista.

Kun omikron valtaa alan deltalta jää lopuksi vain isot tartuntamäärät.

Tämähän kyllä tiedetään kun matkailurajoitukset ovat verrattain lievät. Omikronia ei koeta edes Suomessa sellaiseksi uhaksi ettei matkustamista ole edes suositeltu välttämään. Siitä huolimatta kuntosalit on kiinni. Loogisuuden huipentuma.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Minäkään, yllättäen, tähän usko. Karanteeniin asettaminen taas aiheuttaa vastaavan ongelman kuin se, että porukka makaa sairasvuoteella. Tästä johtuen olisikin oleellista HETI, kun myös Suomen päättäjät saavat korvanappiinsa vakuuttavaa tietoa omikronin lievyydestä, käydä keskustelu karanteenin lyhentämisestä tai jopa poistamisesta.

Karanteenien osalta pitäisi hieman järkeistää ja yhtenäistää käytäntöjä. Tosin on myönnettävä, etten itsekään pysy mukana noissa. Nuo tulkinnat muuttuvat tällä hetkellä niin vinhaa vauhtia.

Jos perheessä on koronaa, karanteeni on ymmärrettävä. Samoin vahva työpaikalla tai muualla tullut altistuminen on perusteltu syy karanteenille. Mutta lyhentäminen olisi varmasti perusteltua ja esimerkiksi oireiden mukainen toiminta riittäisi.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Kuinka paljon oikeasti on tieteellisesti tutkittua tietoa? Omikron on havaittu noin kuukausi sitten, tuskin tässä ajassa on mahdottomasti luotettavaa tietoa saatu.
Ihan koko ajan tuli tietoja, jopa yhden päivän aikana "tiedot" kertoivat, että omikron voi olla ihmiselle vaarattomampi ja seuraava uutinen tiesi sitten kertoa, että saattaa olla vaarallisempi. Siltä pohjalta sitten tekemään päätöksiä niin, että ei vaikuta poukkoilulta. Internetin keskustelupalstalta on kohtalaisen paljon helpompaa räkyttää. Räkyttämistä ei ole rajoitettu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös