TrafficIsland
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- TPS
Etelä-Afrikan tilanteesta ihan hyvä artikkeli ohessa. Kyllä nuo merkit viittaavat jo varsin vahvasti siihen, että omikronin aiheuttama taudinkuva on varsin selvästi deltan vastaavaa lievempi. Tämä on artikkelin mukaan ollut tilanne myös vanhemmalla väellä, kuten myös potilailla, joilla on perussairauksia.
South African doctors see signs omicron is milder than delta
Health experts still don't know if the omicron variant is causing milder COVID-19, but more indicators are emerging from South Africawww.independent.co.uk
Sitten kokonaan toinen juttu on, että onko tuo niin paljoa lievempi, että tuosta ei voisi aiheutua täällä meillä melkoista ongelmaa niin terveydenhuollolle kuin yhteiskunnalle, mikäli epidemia lähtee oikein kunnolla leviämään. Aika näyttää.
Etelä-Afrikan kuolleisuuskäyrät näyttävät nyt varsin tasaista lukemaa, vaikka tartuntamäärät osoittavat pystysuoraan. Kuten eilen kirjoitin, tuollakin näyttää kuolleisuus seuraavan tartuntojen muutoksia noin kahden viikon viiveellä (kuten Suomessa), mutta tuolla viiveessä on enemmän vaihtelua. Nyt kuitenkin on jo sen verran aikaa kulunut tuosta tapausten noususta, että nyt jo pitäisi kuolleisuudenkin olla jo nousussa - ellei tilastointi ole mennyt sekaisin.
Onkohan näissä pohdinnoissa huomioitu se seikka, että Omikron tartuttaa huomattavasti aiempia variantteja enemmän rokotettuja ja jo aiemmin sairastaneita? Näillä ryhmillähän luonnollisestikin taudinkuva on melko lievä. Mutta se ei nyt sinänsä lohduta riskiryhmäläisiä, joiden suojaaminen kai monella tapaa se pääasia kaikissa koronatoimissa on ollut. Tärkeää olisi tietää se, ovatko 75-vuotias seniori tai perussairauksia omaava 30-vuotias nyt Omikron-aallon lähestyessä pienemmässä vai suuremmassa riskissä sairastua vakavasti.
Mielenkiintoista nähdä, mihin suuntaan tilanne Tanskassa kehittyy, tätä varmaankin myös THL:llä seurataan aika tarkkaan. Tällä hetkellä siellä n. 440 sairaalapotilasta, ja Omikron-tapauksia jo toista tuhatta.