Keskustelu on varmasti sekavaa, mutta ilman muuta tilanne olisi sairaalahoidon suhteen huomattavasti parempi mikäli kaikki ne, joille rokotetta tarjotaan olisi ne ottanut.
Tämä on varmasti tosiasia, josta ei sinänsä ole kovin hedelmällistä keskustella. Olennaisempaa on se, että pitää päästä tästä yleisestä tavasta keskustella pikkuisen sinne alemmillekin tasoille. Ymmärrän hyvin, että me kaikki haluamme konkretiaa ja asiantuntijat tekevät ympäri maailman parhaansa mallintaakseen erilaisia tilanteita, varsinkin koronaviruksen suhteen. Kuitenkin tilanteen ratkaisulle olisi olennaista päästä yleiseltä keskustelun portaalta alemmaksi sinne, kuinka paljon parempi tilanne olisi, jos kaikki ottaisivat rokotteen.
Kuten @Sistis tuolla yllä toi esille, ei ole aivan yksinkertaista hakea datasta kaikkia mahdollisia muuttujia, jotka kuvaisivat kovin hyvin, mihin suuntaan tässä ollaan menossa. Tartuntamäärät tulevat pysymään korkeina, joten niiden yliedustusta Suomessa olisi syytä katoa hyvin kriittisesti. Suomessa julkaistaan edelleen paljon ilmaantuvuutta kuvaavia lukuja ja tartuntamäärät ovat vanhasta muistista pelottavia. Ne eivät kuitenkaan enää oikein sovellu kuvaamaan mitään muita kuin sitä kokonaismäärää. Kuten tuossa yllä tuotiinkin jo Sistiksen toimesta esille niin tiedossa on, että tartunnat leviävät vanhempaan väestöön.
Toisaalta tästä syntyy ainakin minun mielestäni varsin mielenkiintoinen paradoksi, koska juuri korkeimmissa ikäsegmenteissa rokotekattavuus on hyvin korkea. Mitä vanhempi ikäluokka, sitä varmemmin huidellaan 90 % kattavuudessa. Pitäisi puhua selkeämmin siitä, millainen tavoitetaso on hyväksyttävissä koko kansan mittakaavalla. Jos nyt ajatellaan, että 80 % rokotteita saavasta väestöstä on nyt sen suojan piirissä, joka maksimaalisesti rokotteilla saadaan niin on jotenkin aika erikoinen ajatus, että kuitenkin pandemiajan korkeimmat tartuntalukemat saadaan sieltä 20 %. Rokotukset juoksevat aikaa vastaan - monella eri tavalla.