Valtavat määrät ihmisiä tarvinnut esim. Italiassa sairaalahoitoa tämän takia. Teholla on työikäisiä, jopa nuoria ja happihoidossa sairaalassa on varmasti vielä paljon enemmän. Se, että nuorella on tosi hyvät mahdollisuudet selvitä hoidon avulla ei tee tästä harmitonta nuoremmalle väestölle.
Niin, eihän se kuoleminen maksa penniäkään (tai no toki hautauskulut ja uuden työntekijän hankkiminen ja perehdytys), mutta 3 viikkoa tehohoidossa maksaakin ihan perkeleesti (ja varaa sen tehohoitopaikan, luonnollisesti). Kommentti siis suunnattuna mm.
@Byvajet ja lähinnä komppaan lainaamaani.
Siitä voinemme olla melko varmoja ettei Suomen tartuntamääristä ole mitään tarkempaa veikkausta paitsi että reilusti yli tuo 400 tms mitä nyt diagnosoitu. Toisaalta jos Suomessa on tässä vaiheessa epidemiaa vasta kaksi henkilöä joutunut tehohoitoon, ollaan toivoakseni lupaavalla tiellä. Taudinkantajia on kuitenkin ollut jo useita viikkoja, mutta kuvittelisin viimeisten seitsemän vuorokauden aikana niiden liikehdinnän rajoittuneen huomattavasti, samoin kuin koko muun asujamistonkin. Totta kai ihmiset liikkuivat silloin (kuten edelleenkin) ja olihan viime lauantaina varmaan vielä aika monella normaali baari-ilta ohjelmassa, mutta kuten epidemiamalleista on helppo todeta, edes osan paikallaan/suojattuna pysyminen tasoittaa epidemian piikkiä huomattavasti. Eli epidemian etenemistä on hidastettu, mutta mielestäni se positiivista fiilistä varovasti luova juttu on, että tässä on kulunut oletettava itämisaika (2-12 vrk, mutta käsittääkseni alle viikossa pitäisi näkyä oireet reilusti suurimmalla osalla) eikä tehohoitokapasiteettia ole vielä jouduttu rasittamaan kahta potilasta useammalla. Toki Italiasta on raportteja että tehohoitoon on ollut tarvetta vasta kahdeksan sairaspäivän jälkeen, eli jos lasketaan viisi päivää itämiselle ja reilu viikko kotipotemiselle, on varsinainen totuudenhetki koettavissa vasta ensi viikon lopulla. Toivotaan siis porukalla ettei silloin mahdollisesti pompsahtava piikki ylitä terveydenhuoltojärjestelmän kestokykyä ja sitä jännätessämme me (vielä) oireettomat voimme omalta osaltamme pyrkiä minimoimaan omat terveydenhuoltojärjestelmän paineistamiset, eli kuten esim. Halla-aho ohjeisti, ei hurjastella liikenteessä, näprätä kännykkää rappusissa tai tapella kännissä. Myöskään saksien kanssa ei saa juosta tai isommille vittuilla.