Mitäs sitten tehdään jos lukemat nousevat syyskuussa 700-900 per päivä, lyödään taas kunnon lock-downit riippumatta rokotustilanteesta? Varmaan helpointa on vain kiristää erilaisia rajoituksia ja toivoa, että sillä saadaan lukemat laskuun. Vaikka osa vastuullisessa asemassa olevasta porukasta onkin jo sitä mieltä, että pelkkiä lukemia ei pitäisi enää orjallisesti tarkastella
Vaikka nyt moni kovin negatiivisesti asioihin suhtautuukin, kyllä tässä saadaan uusi järkevä strategia kasaan ennen syksyä. Kun noin koko terveyssektori jo pikapuoliin toteaa, että tartuntojen seuraamisessa ei ole enää pointtia, ei sitä ala hallitus ajaa vastoin asiantuntijoiden näkemyksiä.
Ja onhan sitä syytä ymmärtää, että ei se ole ihan helppo mentaalinen loikka kääntyä "tartunnat pitää aina saada laskuun" strategian ajamisesta kaikissa olosuhteissa siihen, että "eiköhän tässä kohtapuoliin lopeteta tämä massatestaaminen". Vie aikansa, että iso laiva kääntyy.
Lisäksi tietysti ei olla vielä ihan selvillä vesillä, kun toisia annoksia on vasta annettu verrattain vähän. Siltäkin osin tilanne näyttäytyisi toisenlaisena, jos kaikki rokotetut olisi jo tuplattu.
Sain keväällä paskaa niskaani urakalla uskallettuani olla mieltä, että rokotetutkin voivat tartuntoja levittää.
"Tartuntojen määrä on ryöpsähtänyt uuteen laukkaan saavuttaen 300 000 tartuntaa viikossa. Määrä on edelleen kovassa kasvussa. Kun maassa 88 prosenttia yli 18-vuotiaista on saanut ainakin yhden rokotusannoksen ja 68,5 prosenttia molemmat annokset, tartuntojen näin villi lisääntyminen osoittaa, ettei rokotus suojaa tartunnalta eikä estä rokotettuja levittämästä tautia. Eivät rokottamattomat olisi mitenkään voineet kehittää tällaista epidemiaa keskenään."
Missä joku on sanonut, että rokotettu ei voisi tartuntaa levittää? Ei se ole mikään mustavalkoinen dikotomia tämäkään, kuten ei juuri mikään koronan ympärillä. Pre-delta-aikaan nähden lisäksi rokotteiden suojatehosta on karissut jonkin verran pois. Silti on massiivinen ero siinä suojaako kaksi rokoteannosta tartunnalta 8x % vai nolla rokoteannosta 0 %. Siihen päälle vielä, että läpimenotartunnan saavankin kohdalla rokote vähentää tartuttavuutta ehkä n. 50 %.
Osmo - pääosin fiksuista kirjoituksistaan huolimatta - ei ole myöskään mikään aiheen asiantuntija ja selvästi tuosta näkyy läpi, että ihan kaikkea ei ole nyt tullut mietittyä.
Koronan ilmaantuvuus (per 100k) UK:ssa on esim. 15-29-vuotiailla yli 1000, yli 60-vuotialla kymmenesosa tuosta. Korona ei siis leviä briteissä käytännössä "88 % rokotetussa populaatiossa", vaan <40 % rokotetussa ja <5 % tuplarokotetussa populaatiossa. Ei ole mitenkään erikoista, että tuollaisessa väestössä - ilman mitään rajoituksia - saadaan kunnon ryöpsähdys aikaiseksi. Osmolle olisi kyllä brittien THL:ltä tarjolla todella paljon erittäin laadukasta dataa rokotteiden tehosta tartuntojen ja tartuttamisen estämisessä.
Osmo missaa myös sen pääpointin tässä ns. brittikokeessa. Sen pääasiallinen perustelu (ei vain Boriksen, vaan "THL:n" suunnalta) on "jos ei nyt, koska?". Niitä tartuntoja on parempi hoitaa nyt kuin talven tautikaudella. Olosuhteet rajoitusten poistamiseen
heikkenisivät tästä eteenpäin koko ajan (ilman lasten laajamittaista rokottamista). Lokakuu ei ole Suomellekaan mitenkään optimaalinen ajankohta normaaliin palaamiseen. Tosin uskoisin, että Suomessa on enemmän ihmisiä, jotka ottavat oma-aloitteisesti sen paluun varovaisemmin kuin briteissä.