Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 9 171 771
  • 81 180
Kuulostaa aika pitkälti autoverolta. Jonnet eivät muista, mutta senkin piti olla vain väliaikainen ratkaisu rahankeräämiseksi valtiolle...

muokkaus: En tarkoittanut siis oikeasti vertailla veroa ja passia vaan sitä, että kun kerran ollaan joku systeemi saatu toimivaksi niin siitä luopuminen ei olekaan enää niin helppoa kuin voisi kuvitella.

Vähän kuin omakanta.fi, nettipankki, sähköinen asioiminen, sähköiset reseptit siis?

Muistan kun 80-luvulla epäiltiin ,että mikrot varmaan lisäävät hurjasti syöpiä tulevaisuudessa, kun ruokaa säteilytettiin. En ole siis Jonne?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Otetaan tähän tämän päivän keskusteluun vielä tällainen pätkä:


n. ajasta 22:30 alkaen lähtee tulemaan koronavirukseen liittyvää keskustelua sekä ravintolarajoituksien tuomaa keskustelua. Tuosta keskustelusta varmaan jokainen huomaa tän, kuinka vaikean asian äärellä tässä nyt ollaan. Infektiopaine kasvaa deltavariantin myötä moninkertaiseksi suhteessa aikaisempaan, mutta tämä ei todennäköisesti tule näkymään millään muotoa kuolemissa saati sairaaloiden kantokyvyssä.

Toisaalta Järvinen nostaa tuossa jopa poikkeuksellisen selväsanaisesti, että tämmöiset kevyet rajoitukset ei ystävät rakkaat toimi. Jos tartuntamäärää halutaan oikeasti alemmalle tasolle niin rajoituksia pitää koventaa ihan mielettömästi, jotta saadaan tuloksia. Jos puolestaan jatketaan nykyisin rajoituksin niin nykytilanne ainoastaan jatkuu ja tapausmäärät jatkavat kasvuaan.

Toivottavasti tämän kuunteltuaan jokainen ymmärtää sen, ettei ole kovin mielekästä seurata noita tartuntalukuja enää, kun ne ei oikein sovi tähän settiin. Joko me rajoitetaan enemmän tai sitten vähemmän, mutta paremmalla mittaristolla on kiire. Onneksi vielä on kesälomakausi menossa, mutta parin viikon päästä alkaa koulut. Jos vanhat merkit paikkansa pitää niin tuskinpa on valtiolla valmista strategiaa niin tuolla ala- ja yläasteet on sitten aivan kusessa, kun vanhojen säädösten mukaan yritetään uutta tilannetta hoidella.

Tarttiskos jotain tehrä?
 

Altec

Jäsen
Onko sinulla mitään arviota siitä kuinka paljon oikeasti koronatartuntoja oli esim. keväällä/kesällä 2020? Testejä oli minimaalisesti ja positiivisten osuus korkea.
Millä sä sitten toteat sen Long Covidiksi, jos ei ole olemattoman testauksen vuoksi edes todettua koronatartuntaa?
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Jos vanhat merkit paikkansa pitää niin tuskinpa on valtiolla valmista strategiaa niin tuolla ala- ja yläasteet on sitten aivan kusessa, kun vanhojen säädösten mukaan yritetään uutta tilannetta hoidella.

Mitäs sitten tehdään jos lukemat nousevat syyskuussa 700-900 per päivä, lyödään taas kunnon lock-downit riippumatta rokotustilanteesta? Varmaan helpointa on vain kiristää erilaisia rajoituksia ja toivoa, että sillä saadaan lukemat laskuun. Vaikka osa vastuullisessa asemassa olevasta porukasta onkin jo sitä mieltä, että pelkkiä lukemia ei pitäisi enää orjallisesti tarkastella
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jahas. nakki napasahti taas testiin. Istuin maanantaina samassa tilassa täysin oireettoman kanssa jolla yksi piikki löytyy. Tai no pieni yskä ollut nyt pari päivää. Kun oli sitten käynyt varmuudeksi testissä niin sieltä se napsahti.

Itellä yksi piikki hihassa. Ei jaksaisi mennä mutta pakko. Mutta sitä tässä lähdin miettimään, että oliko vähäoireiset / oireettomat myös heikompia tartuttamaan?

Mietin vaan sen puolesta että vittumainen jos muksut istuu kesällä pari viikkoa karanteenissa

Ymmärtääkseni ovat heikompia tartuttamaan, mutta tästä ei ole täyttä varmuutta. Ainakin joku tutkimus oli tehty, että näillä henkilöillä on vähemmän virusta nenäonteloissa ja ylähengitysteissä ylipäätään. Ja vaikka koronan kohdalla ei ole varmistettu, että vaikuttaako tuo siihen, miten henkilö tartuttaa muita, niin muilla hengitystieinfektioilla tuo yhteys olisi varmistettu. Noin kerrottiin uutisessa, jonka luin hiljattain rokotettujen kyvystä tartuttaa virusta eteenpäin.

Toivotaan, että on negatiivista. Tuo on hyvä muistutus itsellekin. Täytyy siis hiljalleen alkaa pitää hetken aikaa taas matalampaa profiilia, kun kesäloma lähestyy. Ihan sillä, ettei noiden altistumisten takia viitsisi möllöttää karanteenissa kotosalla loma-aikana. Onneksi toinen piikki tulee koh... syyskuussa.
 

Altec

Jäsen
Jonkinlaisia vasta-ainejäämiä veressä vielä n. vuoden päästä tartunnasta? Eihän lääketieteessä todeta mitään, jos testeissä ei näy mitään....
Silloinhan pitäisi lisätä +1 koronatapauksiin takautuvasti ja tällä tavalla ei toimita.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mitäs sitten tehdään jos lukemat nousevat syyskuussa 700-900 per päivä, lyödään taas kunnon lock-downit riippumatta rokotustilanteesta?

Kysyt ilmeisesti nyt tähän minun mielipidettä? Vastaan peterran mielipiteenä, mutta en ota kantaa siihen, olenko minä tässä oikeassa vai väärässä. Saat arvioida sitä.

Voit ottaa tuon "jos" tuosta pois. Nykyisillä rajoituksilla tuo 1000 päivässä on tulossa vastaan paljon aikaisemmin. Veikkaisin, että tuo 1000 testattua rikotaan jo elokuun puolella per päivä.

Pitää muistaa ja ymmärtää se, että rokotukset ovat se pelin moottori ja muuttaja. Yksi tapa on tässäkin keskustelussa vilissyt koronapassi, jolla pääsee tapahtumiin käsiksi. Rajoitetaan pelejä vain niiltä, jotka eivät pysty suojautumaan koronalta tai ovat riski muille. Ei välttämättä kovin populaaria, mutta tämä on yksi tapa.

Itse olen kuitenkin kallistumassa siihen, että meidän kannattaa aika lailla hylätä kokonaisuudessaan tuo tartuntojen muuttuja tästä leikistä. Tartunnat eivät oikein kerro, mitä tulee tapahtumaan. Deltavariantin R-arvo on tuon aiemmin linkkaamani Soininvaaran artikkelin (jonka Soininvaara perustaa Hanna Nohynekin sanomaan) mukaan 4-7. Jos R-arvo on tuo niin eksponentaalinen kasvu on väistämätön. Jos emme pysty pysäyttämään tartuntoja vaikka 1000 niin miksi edes yritämme pysäyttää ne?
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Millä sä sitten toteat sen Long Covidiksi, jos ei ole olemattoman testauksen vuoksi edes todettua koronatartuntaa?
En minä millään, mutta lääkärit varmaan voivat sen tehdä arvioiden potilaiden haastatteluja, labratuloksia ym? Täyttä faktaa ei saada, mutta nykytiede osaa aika hyvin haarukoida todennäköisyyksiä.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Sain keväällä paskaa niskaani urakalla uskallettuani olla mieltä, että rokotetutkin voivat tartuntoja levittää.
Menkääs nyt dissaamaan urakalla Soininvaaran blogiin:

"Tartuntojen määrä on ryöpsähtänyt uuteen laukkaan saavuttaen 300 000 tartuntaa viikossa. Määrä on edelleen kovassa kasvussa. Kun maassa 88 prosenttia yli 18-vuotiaista on saanut ainakin yhden rokotusannoksen ja 68,5 prosenttia molemmat annokset, tartuntojen näin villi lisääntyminen osoittaa, ettei rokotus suojaa tartunnalta eikä estä rokotettuja levittämästä tautia. Eivät rokottamattomat olisi mitenkään voineet kehittää tällaista epidemiaa keskenään."

 
Silloinhan pitäisi lisätä +1 koronatapauksiin takautuvasti ja tällä tavalla ei toimita.

En tiedä muuta kuin yleisesti sen, että kun verta tarpeeksi analysoidaan, sieltä pystytään kyllä löytämään erilaisten sairastettujen tautien vasta-aineita jopa hyvin kaukaa menneisyydestä. Ihan tietyistä lapsuuden virussairauksista saakka.

Ja samoin alttiuksia ja taipumuksia mahdollisiin tuleviin. Näinhän jo raskausneuvoloissa toimitaan nykyään.

Ollaan jo molekyylitasolla, jotain mistä ei 20 vuotta sitten osattu kuin haaveilla.
 

Center#30

Jäsen
Suosikkijoukkue
CAR, FLA, Suomen maajoukkue(et)
Useammassa viestissä on nyt nostettu esille tuo rokotepassi ja toive siitä, että sellainen otettaisi käyttöön myös Suomessa. Ajatuksena ihan hyvä, mutta mitenkähän mahtaisi toimia käytännössä? Otetaan esimerkiksi henkilö, joka ei terveydellisistä syistä saa / pysty ottamaan rokotetta - olisiko häneltä evätty lopun elämän ajaksi pääsy ravintoloihin, tapahtumiin, matkustamiseen jne. Tällaisiakin henkilöitä löytyy.
Mitenkähän tällainen on ratkaistu niissä maissa, jossa rokotepassi on jo osittain käytössä?
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat


Noiden kahden linkin kautta mielestäni näkee aika hyvin sen, mitä rokotteet tekevät sille, että joutuvatko ihmiset sairaalaan covidista vai eivät. Tartuntamäärät ovat UK:ssa jo lähes viime talven pahimman vaiheen tasolla.

Sairaalaan joutuvien ihmisten määrä on kuitenkin noin 7-kertaisesti pienempi. Kuolemien määrissä puhutaan reippaasti yli 10-kertaisesta erosta.

Tämäkin alleviivaa minun mielestäni sitä, että miten paljon relevantimpaa tällä hetkellä olisi nostaa muita mittareita käsiteltäviksi mediaan. Tartuntamäärät itsessään eivät enää ole se, joka ansaitsee kaiken huomiomme.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Center#30 tuo mainitsemasi on ihan hyvä. Jonkin verran Euroopassa matkustaneena väitän, että esim. Saksassa tuon sisäänpääsyn voi ostaa. Olin 2019 myymässä Saksassa hunajaa ja aika moni kielletty asia oli aika helposti hoidettavissa, kun osasi vähän neuvotella. Tätä kutsutaan kansankielellä korruptioksi ja se on aika paljon yleisempää Pohjoismaiden ulkopuolella.

Suomi ja Pohjoismaat ovat sillä tavalla vähän poikkeuksellisia noin ylipäätään, että meillä on kovaa kunnioitusta säädettyjä asioita kohtaan. Ulkomailla on vähän semmoista isompaa pensseliä ja laajempaa tulkintaa välillä käytössä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vähän kuin Saksassakin niin tupakointia käytännössä valvotaan ikärajoin, mutta sitten kuitenkaan tätä vastuuta ei kenelläkään ole eli oikeasti valvontaa ei tietysti ole. Tässä siirretään suurempaa vastuuta yksilölle.

Veikkaanpa siis näin karkeasti, että keskimäärin ulkomailla yksinkertaisesti laajemmin tulkitaan ja on ihan ok, että kaverin koronapassilla tulee vaikka koko konkkaronkka sisään. Eihän yrittäjää kiinnosta kuin se, mitä asiakas maksaa ja aika harvalla yrittäjällä on kuitenkaan varaa valita maksavat asiakkaansa.

Tuon nostamasi ongelman lisäksi on tietysti hyvä hieman kysellä, mitenkäs nuo muut infektiot? Koronavirus ei ole ihan ainoa laatuaan. Onko ok koronapassilla tulla ravintolaan tartuttamaan, jos sinulla on testaamaton oikeassa vaiheessa oleva influenssa ja olet tartuttava? Monenlaisia ongelmia liittyy tuohon rokotepassiin. Mutta onhan koronavirus itsessäänkin tosi epätasa-arvoinen ja kohtelee ihmisiä varsin ikärasistisesti, joten ei varmaan ratkaisustakaan kovin reilua saada.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tollainen se on:


Kaikille tollainen kaulaan ni korona on kohta hävitetty kokonaan.

Melkoinen peli. Mitenkäs, tuo on 6G-malli... suojaakohan se kuitenkin myös koronarokotteiden mikrosirujen 5G-signaalilta?

Harmi, että Minä Olen -lehden verkkokauppa lopetti aikoinaan. Sieltä olisi voinut saada vaikka mitä kätevää koronalta suojautumiseen. Aikoinaan mieleen jäivät metalliset kahdeksikon, joita oli ainakin kahdenlaisia. Toisen sai laittaa rintataskuun suojaamaan haitalliselta sähkömagneettiselta säteilyltä. Olisiko ollut niin, että deluxe-malli suojasi jopa 3G:ltä. Tuohon aikaan se oli pisimmälle viety tekniikka... Toinen kahdeksikko oli jääkaappimagneetti. Sen sai laittaa jääkaapin oveen ruokia suojaamaan.

Ja saihan tuolta myös sinisiä "tachynisoituja" lasilinssejä. Sitä en tiedä, että mitä tuo termi tarkoittaa, mutta noita linssejä kun laittoi vesipulloon, niin ne muistaakseni tahdistivat vesimolekyylien elektronit pyörimään oikein päin, mikä teki vedestä todella terveellistä juoda.

Tarkemmin kun ajattelee, niin ehkä tuolla sivulla olisi kaupattu koronarokotuksista suojaavia tuotteita koronalta suojaavien tuotteiden sijaan...
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна


Noiden kahden linkin kautta mielestäni näkee aika hyvin sen, mitä rokotteet tekevät sille, että joutuvatko ihmiset sairaalaan covidista vai eivät. Tartuntamäärät ovat UK:ssa jo lähes viime talven pahimman vaiheen tasolla.

Sairaalaan joutuvien ihmisten määrä on kuitenkin noin 7-kertaisesti pienempi. Kuolemien määrissä puhutaan reippaasti yli 10-kertaisesta erosta.

Tämäkin alleviivaa minun mielestäni sitä, että miten paljon relevantimpaa tällä hetkellä olisi nostaa muita mittareita käsiteltäviksi mediaan. Tartuntamäärät itsessään eivät enää ole se, joka ansaitsee kaiken huomiomme.

Jep. Ero vain kiihtyy. Viimeksi kun katsoin, sairaalassa olijoiden määrä oli pudonnut noin viidennekseen.

Sama Suomessakin, kuten tänään kirjoitin. Viime syksystä sairaalamäärät ovat nyt yli 60% tilastoituja alemmat, vaikka tuolloin tilastoihin ei laskettu terveyskeskusten vuodeosastoilla olleita potilaita.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Sama Suomessakin, kuten tänään kirjoitin. Viime syksystä sairaalamäärät ovat nyt yli 60% tilastoituja alemmat, vaikka tuolloin tilastoihin ei laskettu terveyskeskusten vuodeosastoilla olleita potilaita.

Kun olet tämän palstan näppärin laskukone niin sanoppas kuinka paljon tartuntoja nykytahdilla pitää olla, että olemme piikin tasolla sairaalahoidon tarpeessa ja kuolemissa uudemman kerran?
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
kuolemien ja infektiopaineen näkökulmasta koronavirus on jo nyt (22.7.2021) painunut riskissään alle influenssan. Tilanne on jo tästä näkökulmasta normalisoitunut. Nyt maalitolppa joko on siellä ns. pitkässä koronassa tai sitten joku tietää jotain, mitä ei pysty tilaistoista kaivamaan.

Tämä pitää rokotekattavuuden osalta paikkansa, mutta toki tässä vertailussa on se ongelma että toisessa vaakakupissa on koronavirus viimeisen 16 kuukauden ajalta ja toisessa influenssa "vanhalta hyvältä ajalta". Nythän influenssaa ei ole juuri missään päin maailmaa ollut liikkeellä viimeisen 16 kuukauden ajalta, samalla kun korona on kylvänyt tuhoa jokaisessa maanosassa. Vaikea sanoa, kumpi tauti tulee ensi talvena olemaan sairaalakuormituksen kannalta pahempi vastustaja. Itse veikkaisin kuitenkin koronaa.

Sain keväällä paskaa niskaani urakalla uskallettuani olla mieltä, että rokotetutkin voivat tartuntoja levittää.
Menkääs nyt dissaamaan urakalla Soininvaaran blogiin:

"Tartuntojen määrä on ryöpsähtänyt uuteen laukkaan saavuttaen 300 000 tartuntaa viikossa. Määrä on edelleen kovassa kasvussa. Kun maassa 88 prosenttia yli 18-vuotiaista on saanut ainakin yhden rokotusannoksen ja 68,5 prosenttia molemmat annokset, tartuntojen näin villi lisääntyminen osoittaa, ettei rokotus suojaa tartunnalta eikä estä rokotettuja levittämästä tautia. Eivät rokottamattomat olisi mitenkään voineet kehittää tällaista epidemiaa keskenään."


Olen samalla kannalla Osmon kanssa siitä, että UK:n ja Israelin data osoittaa, että rokotus ei valitettavasti suojaa tartunnan saamiselta ja sen eteenpäin välittämiseltä niin hyvin, miten viime vuoden puolella toivottiin.

Silti, paradoksaalisesti tämä tekee rokotteen ottamisesta entistä tärkeämmän sitä kautta, että se on täyden erakoitumisen ohella ainoa keino suojautua vakavalta tautimuodolta.

Rokotepassin toimivuudesta en ole yhtä vakuuttunut kuin Osmo. Henkilökohtaisesti itseäni ei vaikkapa täpötäydessä ravintolassa isommin haittaisi se, jos itse olen täysin rokotettu, mutta paikalla on rokottamattomia henkilöitä, koska olisin joka tapauksessa omien rokotusteni ansiosta suojattu. Isomman riskin ravintolaan saapuessaan ottavat rokottamattomat itse, mutta miksi evätä heiltä sisäänpääsy tämän takia? Tärkeämpi asia jatkossakin olisi se, että ihmiset eivät oireisina tai puolikuntoisina menisi ravintoloihin tai hakeutuisi muutenkaan kontakteihin muiden kanssa.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tuota...nämä uudet shokeeravat tartuntaluvut kai johtuvat siitä, että on testattu tehokkaammin, kuin esim viime kuussa ko kö? Jopa kolme kertaa enemän...?
 
Suosikkijoukkue
IFK
Kun olet tämän palstan näppärin laskukone niin sanoppas kuinka paljon tartuntoja nykytahdilla pitää olla, että olemme piikin tasolla sairaalahoidon tarpeessa ja kuolemissa uudemman kerran?

Tuo terveydenhoidon kantokyky ei ole pelkästään koronapotilaita teho-osastolla, vaan se on ennenkaikkea niitä hoitajia ja lääkäreitä siellä. Ja niistä on ihan oikea pula nyt.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
@Vanha Len aika vahva intro tulla keskusteluun sisään :) Oliko tuo kysymys, toteamus vai tulitko trollailemaan?
Kysymys, kuten mielestäni tuossa viestissäni ilmenee. Näin olen ymmärtänyt, mutta jos on todellista dataa asiasta, niin tänne vaan. Eikös nuo joka kuukausittaiset tartuntaluvut perustu testeihin ja todennettuihin tartuntoihin?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
vaan se on ennenkaikkea niitä hoitajia ja lääkäreitä siellä. Ja niistä on ihan oikea pula nyt.

Jos tartuntojen seuraamisen parametristä luovutaan niin hoitajia vapautuu sinne, mihin yksittäisiä potilaita on tulossa. Koko terveydenhuollon krooninen hoitajapula ei tietysti ole asia, jota lähdetään korjaamaan koronarajoituksilla.

Kysymys, kuten mielestäni tuossa viestissäni ilmenee. Näin olen ymmärtänyt, mutta jos on todellista dataa asiasta, niin tänne vaan. Eikös nuo joka kuukausittaiset tartuntaluvut perustu testeihin ja todennettuihin tartuntoihin?

Onko joku täällä kiistänyt korkeat lukemat? :)
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Kysymys, kuten mielestäni tuossa viestissäni ilmenee. Näin olen ymmärtänyt, mutta jos on todellista dataa asiasta, niin tänne vaan. Eikös nuo joka kuukausittaiset tartuntaluvut perustu testeihin ja todennettuihin tartuntoihin?
Eipä tuossa ole kauheasti muutoksia tapahtunut. Kapasiteetti aikalailla samalla käytöllä nyt kuin esimerkiksi kuukausi sitten ja vielä toukokuun puolella testattiin enemmän. Mistä olet tuon testiväitteen keksinyt?
 

Liitteet

  • Testit 22.7..jpg
    Testit 22.7..jpg
    48,1 KB · kertaa luettu: 70
F

Flonaldo

Mitäs sitten tehdään jos lukemat nousevat syyskuussa 700-900 per päivä, lyödään taas kunnon lock-downit riippumatta rokotustilanteesta? Varmaan helpointa on vain kiristää erilaisia rajoituksia ja toivoa, että sillä saadaan lukemat laskuun. Vaikka osa vastuullisessa asemassa olevasta porukasta onkin jo sitä mieltä, että pelkkiä lukemia ei pitäisi enää orjallisesti tarkastella
Vaikka nyt moni kovin negatiivisesti asioihin suhtautuukin, kyllä tässä saadaan uusi järkevä strategia kasaan ennen syksyä. Kun noin koko terveyssektori jo pikapuoliin toteaa, että tartuntojen seuraamisessa ei ole enää pointtia, ei sitä ala hallitus ajaa vastoin asiantuntijoiden näkemyksiä.

Ja onhan sitä syytä ymmärtää, että ei se ole ihan helppo mentaalinen loikka kääntyä "tartunnat pitää aina saada laskuun" strategian ajamisesta kaikissa olosuhteissa siihen, että "eiköhän tässä kohtapuoliin lopeteta tämä massatestaaminen". Vie aikansa, että iso laiva kääntyy.

Lisäksi tietysti ei olla vielä ihan selvillä vesillä, kun toisia annoksia on vasta annettu verrattain vähän. Siltäkin osin tilanne näyttäytyisi toisenlaisena, jos kaikki rokotetut olisi jo tuplattu.

Sain keväällä paskaa niskaani urakalla uskallettuani olla mieltä, että rokotetutkin voivat tartuntoja levittää.

"Tartuntojen määrä on ryöpsähtänyt uuteen laukkaan saavuttaen 300 000 tartuntaa viikossa. Määrä on edelleen kovassa kasvussa. Kun maassa 88 prosenttia yli 18-vuotiaista on saanut ainakin yhden rokotusannoksen ja 68,5 prosenttia molemmat annokset, tartuntojen näin villi lisääntyminen osoittaa, ettei rokotus suojaa tartunnalta eikä estä rokotettuja levittämästä tautia. Eivät rokottamattomat olisi mitenkään voineet kehittää tällaista epidemiaa keskenään."
Missä joku on sanonut, että rokotettu ei voisi tartuntaa levittää? Ei se ole mikään mustavalkoinen dikotomia tämäkään, kuten ei juuri mikään koronan ympärillä. Pre-delta-aikaan nähden lisäksi rokotteiden suojatehosta on karissut jonkin verran pois. Silti on massiivinen ero siinä suojaako kaksi rokoteannosta tartunnalta 8x % vai nolla rokoteannosta 0 %. Siihen päälle vielä, että läpimenotartunnan saavankin kohdalla rokote vähentää tartuttavuutta ehkä n. 50 %.

Osmo - pääosin fiksuista kirjoituksistaan huolimatta - ei ole myöskään mikään aiheen asiantuntija ja selvästi tuosta näkyy läpi, että ihan kaikkea ei ole nyt tullut mietittyä.

Koronan ilmaantuvuus (per 100k) UK:ssa on esim. 15-29-vuotiailla yli 1000, yli 60-vuotialla kymmenesosa tuosta. Korona ei siis leviä briteissä käytännössä "88 % rokotetussa populaatiossa", vaan <40 % rokotetussa ja <5 % tuplarokotetussa populaatiossa. Ei ole mitenkään erikoista, että tuollaisessa väestössä - ilman mitään rajoituksia - saadaan kunnon ryöpsähdys aikaiseksi. Osmolle olisi kyllä brittien THL:ltä tarjolla todella paljon erittäin laadukasta dataa rokotteiden tehosta tartuntojen ja tartuttamisen estämisessä.

Osmo missaa myös sen pääpointin tässä ns. brittikokeessa. Sen pääasiallinen perustelu (ei vain Boriksen, vaan "THL:n" suunnalta) on "jos ei nyt, koska?". Niitä tartuntoja on parempi hoitaa nyt kuin talven tautikaudella. Olosuhteet rajoitusten poistamiseen heikkenisivät tästä eteenpäin koko ajan (ilman lasten laajamittaista rokottamista). Lokakuu ei ole Suomellekaan mitenkään optimaalinen ajankohta normaaliin palaamiseen. Tosin uskoisin, että Suomessa on enemmän ihmisiä, jotka ottavat oma-aloitteisesti sen paluun varovaisemmin kuin briteissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös