Aika pessimistisiä ovat veljien
@Sistis ja
@Flonaldo näkymät, itse olen kyllä huomattavan paljon optimistisempi sen suhteen, että rokottaminen hillitsee tartuntamääriä.
Nämä laskuharjoitukset pitää sisällään sen, että rokottamaton väestö olisi homogeeninen joukko, joka on yhteydessä toisiinsa ja näillä olisi sitä kautta potentiaali tartuttaa toisiansa.
Siis oletetaan, että korona leviää ikäsuunnassa vain horisontaalisesti ikäryhmässä (ikätoverista toiseen), eikä enää sekä horisontaalisesti, että vertikaalisesti (nuoremmasta vanhempaan ja toisinpäin). Sehän edellyttää sitä, että koko väestön kontaktit horisontaalisessa linjassa ovat linkittyneet toisiinsa. Jos ymmärrätte tämän sepustuksen?
Itse näen tämän niin, että on syytä muuttaa odotuksia. Niin sen suhteen mitä kannattaa seurata kuin mikä itse asiassa on pessimismiä tai optimismia.
Nyt siis pyöritellään onko hyvä päivän luku 50, 100 vai 200. Sitä voidaan tässä kesä ehkä taivastella, mutta syksy ja talvi ovat sitten jo oma lukunsa.
Itse olen erittäin optimistinen sen suhteen, että ensi talvena:
- ei ole mitään rajoituksia hallituksen taholta (pl. ehkä joku lievä/rajattu maskisuositus)
- vanhuksia ja riskiryhmäläisiä ei sairastu koronaan suurissa määrin
- terveydenhuollolle ei aiheudu ongelmia koronasairaiden hoitamisesta
Sen sijaan koronatartuntoja tulee merkittävästi enemmän kuin tähän mennessä on missään vaiheessa nähty. Mitään en halua "ennustaa", siis jotakin tiettyä lukua. Jos olen jotain laskeskellut tai tänne heittänyt, niiden kommenttien tarkoitus on enemmän ollut että moni varautuisi siihen että "nolla perään" nykylukuihin - ja silti ei tarvitse mennä maakuoppaan piiloon.
***
Totta kai virus leviää myös ikäryhmien välillä. Mutta jos nyt otetaan esimerkiksi vaikka opiskelijoiden ikäryhmä, aivan ylivoimainen valtaosa heidän kontakteistaan on vain oman ikäryhmän sisällä. Ja kun siinä ryhmässä immuniteettia on muuta väestöä merkittävästi vähemmän ja kontakteja taas moninkertaisesti enemmän, potentiaalia tartunnoille on valtavasti enemmän. Sitten taas kun ne tartuttavat opiskelijat tapaavat muuta, vanhempaa väestöä, suurin osa törmää rokotemuuriin.
Deltavariantti on varmasti tarttuvampi kuin aiemmat versiot, mutta sitä en ymmärrä miksi suunnilleen sama matematiikka ei toimisi sen kanssa mikäli rokote vaan on tarpeeksi tehokas sitä vastaan. Eli kun tarpeeksi rokotetaan niin tauti tukahtuu, olkoonkin, että esim. lapset on kokonaan rokottamatta.
Matematiikka on täysin sama. Mutta siihen numeroon ei vain päästä ilman alaikäisten rokottamista. Tai, teoreettisesti toki päästään, jos se rokotusaste muulla väestöllä olisi 100 %. Se vaan ei ole mahdollista. Toivottavasti nuorille saadaan mahdollisimman helppoja rokottautumisen mahdollisuuksia ympäri maata, mutta on kuitenkin ihan selvää, että vanhempien ikäryhmien lukuihin ei nuorissa päästä.
Kyllä, tuo laskeminen on siksi kyllä mahdoton homma. Yllätyin kovasti siitä, että ”ennustelet/ennustelette” kovia lukemia syksylle, että delta muutti tilannekuvaa näinkin paljon. Ja kuten sanottua, nyt minkään skenaarion laskennallinen ennustaminen on entistä vaikeampaa, kun rokotekattavuus on muuttuu ja ihmisten suoja on ihan mitä sattuu riippuen siitä monta rokotetta on jne.
Muuttujia on tosiaan niin paljon, että minkään tietyn luvun tai jonkun aallon ajankohdan arviointi on käytännössä mahdotonta. Paljon riippuu myös siitä miten ihmisten käyttäytyminen muuttuu.
Monille elämä on tällä hetkellä oman kokemuksensa mukaan jo täysin normaalia. Mutta yhtä lailla todella suuri osa ihmisistä on yhä etätyössä, tapaamisia kavereiden kanssa on vähemmän, vanhusten tapaamisissa ollaan varovaisia - ja vanhukset varsinkin yhä välttelevät kontakteja ihan merkittävissä määrin.
Syksyllä sitä etätyöjengiä alkaa pikku hiljaa putoilla konttoreihin ja he kulkevat sinne moni joukkoliikenteellä. Enää ei olla jokaisesta ysköksestä ensimmäisenä juoksemassa koronatestiin. Vanhukset alkavat hiljalleen raottaa sitä kotiovea.
Kontaktit siis myös tulevat kasvamaan koko ajan, hitaasti mutta varmasti.