Toki on mahdollista, että vielä löytyisi sellainen variantti, joka on riittävän hyvä kiertämään immuniteettia, ja johon taas pitäisi uusi tehoste kehittää, mutta keinot ovat tiedossa.
Alan vähitellen myös olemaan sitä mieltä (toki jäätävällä maallikkoasiantuntemuksella, mutta pohjaten noihin esiin tuomiisi asiantuntijakommentteihin koronavirusten lopulta kuitenkin melko rajallisesta muuntautumiskyvystä), että koronavirukset tuskin pääsevät enää tulevaisuudessa suuremmin yllättämään. Eli nyt, kun tätä nykyistä koronavirusta vastaan on onnistuttu kehittämään rokote ja viruksen olemukseen on perehdytty oikein jengillä, tunnetaan mekanismit, jolla tämän tyypin virukset voidaan pysäyttää.
Meillä on rokotus myös influenssaan, mutta kuten on aikaisemminkin keskusteltu, infuenssavirukset ovat huomattavasti vittumaisempia ja arvaamattomampia noiden mutaatioiden osalta, ja sieltä voi nopeastikin tulla joku vakavampaa sairautta aiheuttava muunnos, johon rokotteet eivät pure. Taannoinen sikanuha oli jonkinlainen aavistus siitä, mitä voi tapahtua.
Tältä pohjalta voidaan arvioida, että - nyt kun koko globaali tiedeyhteisö on päässyt tutustumaan koronavirusten käyttäytymiseen ja rokotteet on kehitetty - influenssa lienee tulevaisuudessa se kusisempi omnipresentti vihulainen.
Ja sen lisäksi ne lukuisat tulevat muut taudinaiheuttajat, mihin meillä ei ole vielä ollut kunnia tutustua.
***
Mielestäni on kiehtovaa ajatella, miten paljon ihminen on taas onnistunut saavuttamaan, kun huomio on yhdessä keskitetty yksittäisen ongelman ratkaisemiseen.
Näkyvimpänä saavutuksena tietysti rokotteet, joiden nopea kehittäminen on aivan käsittämättömän kova suoritus - kun muistellaan pandemian alkua, joilloin oltiin ylipäätään skeptisiä, että rokote voisi olla mahdollinen. Mutta rokotteen lisäksi tässä on muutenkin saavutettu ja opittu aika paljon. Virologian sekä epidemiologian tietämys on (maallikkoarvauksena) kehittynyt viimeisen vuoden aikana enemmän, kun sitä edeltävien 15 vuoden aikana yhteensä.
Mutta koronapandemian vaikutuksia on erittäin aktiivisesti tutkittu myös lähes jokaisella muullakin tieteenalalla sekä poikkitieteellisesti, ja tutkimuksen tuloksena kokonaisvaltainen osaamisemme seuraavan pandemian sattuessa on aivan toiselta planeetalta, kun se oli tämän pandemian alkaessa. Toivotaan, ettei uutta suurta pandemiaa jouduta ihan äkkiä kokemaan, mutta jos joudutaan, niin se kyllä myös karttuneella tietämyksellä ja osaamisella handlataan.
Ihmiskunta on saatanan tehokas, jos se ihan kimpassa päättää alkaa ratkaisemaan jotakin probleemaa. Semmoiseen toki näköjään aina vaaditaan ihan suoraan naaman edessä heiluva viikatemies. Ilmastonmuutos tai biodiversiteettikriisi eivät tämmöiseksi ilmeisesti riitä, koska ne eivät konkreettisesti vaani jokaisen nurkan takana, jokaisessa ruokakaupassa, punttisalilla tai työpaikalla.