Intiassa riittää populaa ja virukselle oivaa kasvualustaa vaikka minkälaisiin mutaatioihin. Tälläisissä maissa koronavirus voi muhia äärettömiin, kaikkia ihmisiä ei saada ikinä rokotettua, koska miljoonat köyhät slummeissa asuvat eivät ole missään virallisissa kirjoissa ylhäällä.
Koko maailmahan tässä toimii virushautomona, ja mutaatioita syntyy koko ajan, mutta suurin osa niistä häviää samantien. Sellaisenkin teorian kuulin tai luin (en muista kumpi), että juuri rokotetut ihmiset olisivat niitä, joissa näitä haitallisia mutaatioita pääsee syntymään. Jos virus onnistuu mutatoituessaan vähän ohittamaan muodostuvaa immuniteettia, on mahdollista, että silloin syntyy tuollainen kanta, joka kiertää tehokkaammin rokotesuojaa. Brasilia mainittiin tässä kohtaa esimerkkinä, mutta yhtä hyvin se voi olla vaikkapa Intia, Gambia, Vanuatu tai Liechtenstein.
Tämä varianttien kehitys on asia, jonka kanssa pitää elää, ja varmasti se osittain pitkittää tätä kriisiä. Uskon kuitenkin, että nämä nykyiset rokotteet tuovat jo meille täällä lännessä riittävän avun, ja nuo variantit eivät enää pysty aiheuttamaan niin vakavia tautimuotoja kuin ennen rokottamista olisi ollut mahdollista. Tauti muuttuu siinä vaiheessa täällä lähinnä ikäväksi räkäyskäksi. Ennen kaikkea merkitystä on sillä, mitä linkitin joskus pari viikkoa sitten tuonne rokoteketjuun, muistaakseni Olli Vapalahden (vai oliko Tuomas Aivelon) haastattelusta. Muistaakseni se oli niin, että viruksella on kuitenkin rajallinen määrä tehokkaita keinoja immuunivasteen kiertoon, ja tämä nyt Brasilian ja Etelä-Afrikan varianteissa oleva piikkiproteiinimuutos on Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan käytännössä jo tehokkain, mitä virus voisi tarjota. Eli kun Pfizer ja Moderna tuovat loppuvuodesta markkinoille tehosteet, jotka tehoavat tuohon, on se pahin uhka ainakin meikäläisen järjen mukaan selätetty.
Toki on mahdollista, että vielä löytyisi sellainen variantti, joka on riittävän hyvä kiertämään immuniteettia, ja johon taas pitäisi uusi tehoste kehittää, mutta keinot ovat tiedossa.