Rohkea veto Lasselta, mutta minusta tuo oli rehellistä. Kun huomioidaan muutama asia, niin koulujen lomakausilla sekä suluilla on ollut aika vahva ajallinen yhteys epidemian kehityksen kanssa. Eri asia on, että onko tässä oikeasti yhteyttä, vai vaikuttaako tähän moni muu asia. Siitä en ole taas niinkään varma.
Esimerkkejä: viime keväänä koulut siirtyivät etäopetukseen. Silloin oli toki muitakin toimia, mutta nämä yhdessä toimivat niin tehokkaasti, että tauti saatiin painettua hyvin alas. Syksyllä epidemia alkoi kiihtyä koulujen alettua, mutta tähän oli lukemattomia muita syitä. Reipas nousu kuitenkin katkesi hetkeksi juuri syyslomaviikkojen aikana. Myös joululomalla kävi täysin samoin.
No, hyviä selityksiä on myös monien työpaikkojen lomakaudet. Ja se, että lomia ennen monet perheet ovat viettäneet omaehtoisia karanteeneja. Tuo on täysin mahdollista.
Lassen ulostulo on kuitenkin merkittävä, koska hän taitaa olla ensimmäinen näistä asiantuntijoista, joka sanoo ääneen, että koulujen sulkenisella on merkitystä. Oma veikkaukseni on, että nyt brittivariantin yleistyttyä tauti on alkanut jyllätä tehokkaammin ja rajummin myös lasten joukossa, ja lapsilta vanhemmille tulleiden tartuntojen määrä olisi lisääntynyt merkittävästi. Tai sitten taustalla on joku muu selkeästi havaittavissa oleva syy, joka tukee Lassen mielipidettä. Ilman tuollaista tuskin uskallettaisiin ottaa noin vahvaa kannanottoa asiaan, josta on tuntunut olevan vahva konsensus, että koulujen merkitys taudin leviämisestä on vähäinen.
Saman kehityskulun olen pistänyt itsekin merkille lomakausien osalta. Mielestäni tuo yhteys on päivänselvä.
Lisäksi erona aiempaan, brittivarianttihan aiheuttaa tutkitusti myös nuorille enemmän oireista tautia, eli ei voida vedota enää siihen, että "lievemmät oireet -> heikompi tartuttavuus".