Kovasti tätä lausetta yllä kehuttiin hyvänä kiteytyksenä, mutta itse en kyllä ymmärrä miksi. Ilmeisesti, koska monet ajattelevat että rajoituksia pitäisi purkaa talouden vuoksi. Toki, kuten kirjoitit, kun rokotekattavuus on riittävä ja sen perästä tauti on oikeasti syrjäytetty, mutta sitä en ymmärrä että miksi tässä pitäisi jotain aikarajoja miettiä. Sitten on valmista, kun on valmista. Onko se kesällä 2021, syksyllä 2021 vai keväällä 2022; sitä on vaikea vielä tietää. Talous ei saa tällaisille asioille asettaa rajoja, sillä talous on irrelevanttia suhteessa elämään. Toinen on osin abstrakti ihmisten luoma ja muokkaama käsite, ja toinen vääjäämätön biologinen tosiasia. Eli elämä on biologinen syntymän ja kuoleman välinen tila. Joten en ymmärrä lainkaan miten tässä kenenkään "elämää" oltaisiin rajattukaan. (Paremminkin juuri elämää tässä pyritään suojelemaan.)
"Elämää ei kannata kovin pitkää enää estää --" En täysin ymmärrä? Mitenkäs tässä elämää estetään rajoituksilla? Ilmeisesti tässä tarkoitetaan tällaista kulttuurillista käsitettä siitä, millaista on "elämä"; länsimainen elämä, sopiva elämä, oikea elämä, suomalainen 2020-luvun elämä, tms. Tarkoitat ilmeisesti vaikkapa "elämää, kuten ihmiset vielä vuonna 2019 elivät", tai jotain muuta sellaista. Tällainen elämä kulttuurisillisena konseptina taas on aina altis muutoksille, esim. poliittisten, sosiaalisten ja taloudellisten kriisien tai sotien, kulkutautien ja ympäristökatastrofien tuloksena.
Ehkäpä kuitenkin ymmärrän mitä yrität sanoa, vaikka täysin toista mieltä olenkin. En kuulu Marinin puheiden kannattajiin, mutta silti näiden rajoitusten kanssa voidaan elää vuosikausiakin. On siis väärin väittää, että "missään tapauksessa ei voida elää vuosia näiden rajoitusten kanssa". Voidaan, jos tarvitsee. Ihminen ja ihmisen elämä on sisukasta. Toisin kuin ehkäpä kapitalistinen talousjärjestelmämme, nähtävästi.