Vaikuttaisi siltä, että tässä promoat lock-downin ansiota nykyisiin lukuihin. Saako kysyä mihin tämä perustuu?
Ymmärtääkseni Briteissä lockdown on ollut voimassa 4.1.2021. Nostat sen tässä merkittäväksi tekijäksi, eli ymmärränkö oikein, että mielestäsi lockdownilla menee n 1,5kk positiivisiin tuloksiin? Lisäksi jo viime vuoden lokakuussa laitettiin lockdown pystyyn, jota hellitettiin joulun ajaksi. Miksi lockdownien vaikutus ei ole aikaisemmin ilmaantunut samalla tavalla ilmaantuvuuslukuihin? Toki tässä ollut varmaankin vaikutusta myös siltä, että vierasvaltojen toimesta Brittien matkustamista rajoitettu varsin reilusti.
Brittien esimerkki on kuitenkin monella tapaa erinomainen, siitä olen samaa mieltä. Nyt pitäisi Hallituksen saada kaavittua sitä rokotetta myös tänne pohjolaan, eikä keskittyä lähettämään miljardeja etelään.
Ei, nyt ymmärsit täysin väärin.
Britanniaa ei voi missään nimessä pitää hyvänä esimerkkinä, koska siellä tauti lähti todella pahasti käsistä, ja ilmaantuvuusluku oli pahimmillaan n. 5.7-kertainen nykytilanteeseen nähden.
Lock-down tarvittiin, koska tilanne oli niin paha. Silloin tosin mediassa oltiin joissain artikkeleissa jopa sitä mieltä, ettei edes lock-down auta brittivarianttiin kuin korkeintaan hidastavasti. No, todellisuudessa tämä osoittautui vääräksi tiedoksi.
Britannian tilanne oli paha, joten tarvittiin todella voimakkaat toimet. Suomessa ei ole missään nimessä sellaisille tarvetta edes meikäläisen visioissa. Britanniassa lock-down tehosi niin hyvin, että vain kuudessa viikossa tartunnat putosivat 80%, ja se on todella hieno saavutus. Lisääntynyt rokotekattavuuskin alkaa kantaa hedelmää, ja uskoisin, että se on hiljalleen alkanut näkyä tuossa.
Tarkoitukseni oli lähinnä olla positiivinen. Euroopan yksi huonoimman koronatilanteen maa (Britannia) on saanut lyhyessä ajassa todella komean parannuksen tilastoihin, kun se hätyyttelee jo yhtä parhaiten pärjännyttä Euroopan maata (Suomi). Ja tämä osoittaa, että vaikka brittivariantti on ärhäkkä ja vittumainen virus, niin se on mahdollista saada aisoihin. Tiheästi asutetussa Britanniassa se vaati kovat toimet, etenkin kun tauti oli levinnyt laajalle. Meillä tämä suhteellisen kevyt sulku tulee todennäköisesti riittämään, kun lähtötilanne on niin hyvä.