On se aika helppoa. Baarissa tai yökerhossa lähinnä juodaan, päihdytään ja hölmöillään. Ravintolassa otetaan punaviinilasi tai kalja ruoan lisäksi ja lähdetään pois.
Yökerhothan ovat olleet säpissä jo pitkän aikaa. Eli se bisnes on täysin jäissä. Toki ollut ymmärtääkseni aika heikonlaisesti kannattavaa jo auki ollessaankin. Näin ainakin ilmoiteltu mediassa joskus. Ja onhan noi rajoitukset iskeneet lujaa esimerkiksi moniin ns.olutravintoloihin ja muihin baareihin pitkin Suomea, vaikka ovat auki olleetkin. Jotkut ovat menettäneet rajusti asiakkaita, ja varsin ne, jotka ovat koko tämän ajan noudattaneet yleisiä ohjeistuksia. Toki sitten joihinkin vähemmän ollut vaikutusta.
Mutta siis monelle ruokaravintolalle juomien myynti on ihan elinehto kannattavuudesta. Isoimmissa paikoissa on vielä erikseen baari puoli, mutta vaikka ei olisikaan, niin ei sillä pelkällä safkan myynnillä moni iltaruokapaikka pystyssä pysyisi. Sitten kun siihen myydään ruuan lisäksi tuoppeja, viinejä, drinkkejä ym. niin homma on ihan eri. Joskus oikeen kiinnittää huomioita kuinka arvokkaitakin juomat ovat suhteessa ruokaan niissä. Voi olla esim. 18€ ruoka-annos, ja tuoppi 9€ (varsinkin Helsingissä). Siinä jos juo vielä santsikupin olutta, niin niistä tulee äkkiä saman verran. Ja vaikka ei joisikaan kun sen yhden, niin silti iso osa laskua tollasessa esimerkissä.