Ymmärtääkseni viruksen tunkeuduttua ihmisen soluihin se alkaa monistautumaan. Näin maallikkona voisi kuvitella, että tartuntaan riittää pienikin määrä virusta eikä sillä tartuntahetken viruskuormalla ole lopullisen taudin vakavuuden kannalta mitään merkitystä kun se kuitenkin monistautuu kroppaan päästyään?
Minäkin maallikkona olen tätä pohtinut, ja järkeillyt asian niin, että siinä käy osittain pitkälti noin kuin kuvailit, eli virus alkaa monistua, mutta erona on se, että isompi virusaltustus tarkoittaa isompaa määrää monistuvia viruksia. Vastustuskyky ja ihmisen immuunipuolustus ylipäätään alkaa toki hyökätä viruksia vastaan heti, mutta mitä enemmän virusta on kropassa, sitä pidempään ja kovemmin immuunipuolustus joutuu työskentelemään, mikä selittää myös nuo kovemmat oireet.
Tästä aiheesta on ollut paljonkin uutisia, joten kyllä minä uskon siihen, että tällä saattaisi olla paljonkin vaikutusta. On ollut havaintoja, joiden mukaan tuntemattomasta lähteestä altistuneilla taudinkuva on ollut usein melko lievä, koska altistuminen on ollut melko lyhytkestoinen. Sen sijaan heidän puolisoillaan altistuminen on ollut pitkäkestoisempi, ja oireet rajumpia. Vastaavasti on ollut näkemyksiä, että vaikka maskin käyttö ei estäisi tartunnan saantia, on se mahdollisesti pienentänyt viruskuormaa, ja sitä myöten suojannut rajummalta taudinkuvalta.
Mutta ei minullakaan riitä kompetenssi näiden hypoteesien paikkansapitävyyden arviointiin. Ja näitä olisi todella hankala tutkia aukottomasti.