Vaikea saada selkoa tästä viestistäsi, kun on niin helvetin paljon kirjoitusvirheitä, mutta mualaisillehan nämä ovat tyypillisiä kun koulunpenkkiä ei ole juurikaan kulutettu. ;)
Suomen maaseudut ovat tänä päivänä täynnä kyliä, joissa ei tehdä jotain r-kioskia, lähikauppaa ja jotain yksittäistä maatilaa lukuunottamatta minkäänlaista tuottavaa työtä, Nuo maatilatkin ovat usein siinä ja siinä, kun toimintaa täytyy tukea niin rankasti. Tästäkin huolimatta työttömyysaste huitelee jossain 20-30 % hujakoilla, pahimmissa tapauksissa lähes puolet kyläläisistä on työttömiä. Faijani on kotoisin pieneltä paikkakunnalta Pohjois-Pohjanmaalta, joka on erinomainen esimerkki tällaisesta täysin muiden rahoilla elävästä kylästä.
Noita muutamaa poikkeusta lukuunottamatta (ja joitain urheita yksittäisiä yrittäjiä) kaikki työpaikat ovat jotain kepulaisten junailemia "kehityshankkeita", jotta jengille saadaan edes jotain näennäistä tekemistä. Yhdessä tällaisessa roudataan jostain Ranskasta ja Koreasta jengiä tekemään joka kesä joku saatanan pärekatto uusiksi, ja siihen ympärille on sitten palkattu kymmenkunta paikallista pyörittämään tätä hanketta ympärivuotisesti. Tämähän rahoitetaan tietysti valtion kassasta ja tällaisia hankkeita siellä on kuulemma muitakin. SErkkuni työskenteli tällaisessa hankkeesa useamman vuoden ja oli itsekin sitä mieltä, että kyllähän tämä jonkin sortin puhallus taitaa olla, kun tekemistä on noin kuukauden verran vuodessa.
Ja millähän logiikalla tuo vienti on sitten yksinomaan maalaisten harteilla? Joo, maaseudulta löytyy toki jonkin verran tehdaspaikkakuntia, eli voidaan sanoa, että hihnalla kyllä maalaiset tuottavat vientiä varten tarvittavaa lopputuotetta. Sitten taas näiden samojen yritysten korkeakoulutusta vaativat työpaikat ovat kaupungeissa, ja osaaminenkin siis luonnollisesti siellä. Osoittaa mielestäni jonkin sortin "heikomman aineksen" piirteitä, mikäli ajattelee, että vienti pyörii pelkästään hihnalla työskentelvien ihmisten avulla. Se, että se hihna on olemassa, ja että sä voit siellä työskennellä, vaatii yhä enemmän ja enemmän työtä taustalla, kun globaali kilpailu kovenee kovenemistaan.
Mutta joo, eiköhän tämä riitä.