Juurihan THL ne luvut laittoi tiskiin aamulla, minkä jälkeen älämölö alkoi.
Noin 50 % tartunnoista tapahtuu kotona. Voitaneen todeta, että näille ei ole tehtävissä mitään.
Sen jälkeen seuraavana tulevat työpaikat, vaihdellen 10-15 % kaikista tartunnoista, 20-30 % "muualla kuin himassa" -tartunnoista. Työpaikkoja - niitä mitä ei voi tehdä etänä - ei ole järkevää laittaa kiinni, ei talouden tai minkä muun kannalta. Sen sijaan näiltä rakennusfirmoilta ja monilta muultakin työnantajilta voisi viimein odottaa todellisia vastuullisia toimia omilla työmaillaan.
Päiväkodit ja koulut ovat yhteensä 5 %. Tämä on tietysti hyvin pieni % siihen nähden, että 10+ % väestöstä menee päivittäin sinne ja on tekemisissä toistensa kanssa. Koulujen ja päiväkotien sulkeminen olisi luonnollisesti lapsille hyvin vahingollista.
Ravintoloissa ja harrastuksissa on paljon viikkokohtaista vaihtelua, mutta yhdessä ne ovat n. 10 % tartunnoista.
Sitten on ryhmä "muu", mihin mahtuvat kaikki ne tapaukset, missä lähdettä ei ole pystytty jäljittämään ja kaikki muu ihmisten aktiviteetti. Siellä nyt usein isommilla luvuilla ovat olleet asiat kuten: ystävien tapaaminen, kotijuhlat, sukulaisten tapaaminen jne. jne.
Mistä vivuista siis THL ja valtio voivat vetää, jos ja kun lisärajoituksia erityisesti pk-seudulla tarvitaan, jotta tartuntojen kasvu saadaan vähintäänkin pysäytettyä? Työmaatarkistaja-armeijaa ei saada liikekannallepantua byrokratian, kolmikannan ja vaikka minkä tietäen ennen vuotta 2024. Ihmisten kodeissa tapahtuvaan toistensa tapaamiseen puuttuminen on niitä viimeisiä vapauksia, mihin Suomen yhteiskunnassa halutaan puuttua + tietysti n. mahdoton valvottava.
Helpoin, nopein ja vaikuttavin vipu siis on: ravintolat kiinni, ainakin ne missä juodaan viinaa.
edit. Lisätään mukaan vielä tuo THL:n graafi.
Syy löytyy aina jostain muualta. On data sitten mitä vain.