Tämähän on ihan suoraan päätetystä rokotusjärjestyksestä johtuva asia, jonka viisaat ovat päättäneet.
Niistä riskiryhmäläisistähän suurin osa asuu Kehä 3:n ulkopuolella. En itsekään tiedä oliko tämä oikea järjestys vai se, että rokotetaan siellä, missä tapauksia on paljon ja ilmaantuvuusluku korkea..
Villiviruksesta puhuminen tuli meidän arkeen lääketieteen erityissanastoa käyttävien arjesta, missä se on ollut iät ja ajat selvä termi sitä työssään käyttäville. Tässä lööppilehdet olisivat voineet hieman auttaa lukijoitaan tuomalla termin kansanomaisemmaksi, mutta mitäs lehdillä on enää tekemistä yleissivistyksen kanssa; ei yhtään mitään.No niin, hyvä juttu, että selvisi tämä, kun en ole silleen näissä viruspiireissä tarpeeksi aikaisemmin pyörinyt.
Raja menee ensi yöstä lähtien kiinni matkailijoilta – yli pääsee öisin vain välttämättömästä ja kiireellisestä syystä
Uudet rajoitukset astuvat voimaan kaakkoisrajalla torstain ja perjantain välisenä yönä.yle.fi
Näin itärajalla.
Eli vaikka raja on "kiinni" henkilöliikenteeltä öisin, niin se ei oikeasti sitä kuitenkaan ole. Suomen passin haltijat pääsevät edelleen yli, ja tuo "välttämätön ja kiireellinen" liikenne jättää edelleen tulkinnanvaraa.
Perimmäisenä ideana tuossa takana on kuitenkin se, että nyt terveydenhuollon henkilökunta tulee olemaan aina paikalla, kun ihmisiä tulee rajan yli. Öisin kuitenkin liikenne on hyvin vähäistä, vaikka siellä edelleen noita porsaanreikiä on.
Merkittävin juttu ihan selkeästi viruksen torjunnassa kuitenkin olisi sen pakkotestauksen saaminen tällekin rajalle.
Joo kyllähän tämän maallikkokin ymmärtää, että vaikeaa tuota kiristystä on tuon tiukemmalle enää saada. En minä sillä.On laillisia toimia, ja sitten on laittomia toimia. Suomen passi on ollut aivan helvetin hyvä maailmalla aiemmin liikkuessa, ja tiettyjä oikeuksia se antaa kantajalleen edelleenkin. Oleellista tuossa on, että liikennettä rajoitetaan kaikin laillisin keinoin, sen jälkeen alkavat laittomuudet, joiden käyttöä ei voi puolustella millään.
Nämä "älkää matkustako"-suositukset viruksen leviämisen välttämiseksi olisivat tosiaan himpun verran uskottavampia ja legitiimimpiä, jos esimerkiksi rokotusmassaa yritettäisiin keskittää sinne, missä sitä virusta esiintyy eniten - tai edes ei keskitettäisi niin voimakkaasti sinne, missä ei esiinny. Päivän tai kaksi ennen sesonkia tuntuvat voimakkasti käsienpesulta.
Kysymys kuuluu miksi baareja/pubeja/yökerhoja ei suljettu aikaisemmin (toki aukioloaikoja lyhennettiin, mutta ei korona katso kellonaikaa), mutta kirjastot, museot ja elokuvateatterit on ollut suljettuna? Kummassa se korona leviää todennäköisemmin?
Siihen vastaus on lainsäädäntö, kunnalliset toimijat on voitu sulkea helpommin, sen lisäksi yleisötilaisuuksia on voitu rajoittaa, sen sijaan elinkeino joita nuo baarit yms ovat ei taas ole voitu vallitsevassa lainsäädännössä rajoittaa kuin poikkeusoloissa (joissa ei olla kuin viime vuoden alkupuolella oltu). Tästähän on käyty sitä perustuslaillista vääntöä. Onko se ollut sitten tasapuolista ja järkeväää ja miksi homma on kestänyt siitä voidana toki keskustella mutta lyhyt vastaus on siis vallitseva lainsäädäntö.
Onhan se vähän epäoikeudenmukaista, kun yhtälailla siellä teattereissa ja museoissa tms. on työntekijöitä. Jotenkin vaan tuntuu yleisesti, et tapahtuma- ja kulttuuriala on jotenkin epäedullisessa asemassa laillisestikin ajateltuna.
Lähinnä ponittini oli se, että museot ja kirjastot tms. eivät oo kovinkaan koronalinkoja, niin miks ne pistettiin kärsimään, kun hyöty suhteessa haittoihin on tosi pieni. En usko, et kauheasti on vaikutusta tartuntamääriin, jos noi paikat olisivat olleet koko tän ajan auki.
"Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön ehdottoman välttämättömien yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan"Leffateattereissa olisi mahdollista pitää esityksiä rajoitusten puitteissa, mutta esim. Finnkinon kohdalla on varmaan tehty liiketaloudellinen päätös sulkemisesta ja lomautuksista.
Mielelläni olen kyllä väärässä jos tosiaan ravintolat ovat ne kaiken pahan alku ja juuri. Ja ainahan tuossa voi sanoa, että ilman sulkemista tartuntoja olisi ollut paljon enemmän. Eli hävitä siinä ei voi.
Onhan se vähän epäoikeudenmukaista, kun yhtälailla siellä teattereissa ja museoissa tms. on työntekijöitä. Jotenkin vaan tuntuu yleisesti, et tapahtuma- ja kulttuuriala on jotenkin epäedullisessa asemassa laillisestikin ajateltuna.
Eikös tuo johdu tällä hetkellä enemmän lainsäätäjistä ettei työkaluja ole kuin nykyisestä lainsäädännöstä? On tässä aikaa ollut jumpata lakeja.Edelleenkään Suomessa ei voi ilman poikkeuslakia tällä erää kieltää yksityistä elinkeinonharjoittajaa toimimasta (mikä on siis ehdottoman hyvä asia) = yksityiset museot voivat olla auki (esim. Didrichsenin näyttelyt täällä Helsingissä), mutta julkiset tilat kiinni. Leffateattereissa olisi mahdollista pitää esityksiä rajoitusten puitteissa, mutta esim. Finnkinon kohdalla on varmaan tehty liiketaloudellinen päätös sulkemisesta ja lomautuksista.
Tämän takia nyt kiireellisesti yritetään saada tartuntatautilakiin muutos, joka mahdollistaisi tarvittaessa myös yksityisiin toimijoihin kohdistuvat rajoitukset. Juuri nyt tilanne on epäoikeudenmukaista, mutta se johtuu lainsäädännöstä.
Eikös tuo johdu tällä hetkellä enemmän lainsäätäjistä ettei työkaluja ole kuin nykyisestä lainsäädännöstä? On tässä aikaa ollut jumpata lakeja.
Itse ei kyllä toivoisi että paikat säppiin laitettaisiin mutta epäilen sen olevan kohta edessä jos paniikki iskee.
Vaimolle palkinto ja toimiston naisille tervaa ja höyheniä.Vaimoke on täysin kotosalla töissä mutta heidän toimistollaan on paljon väkeä. voisivat olla etänäkin mutta etäilyyn eivät suostu. Ovat tiivis porukka ja eivät ”turvavälejä” mieti.
Noh nyt on kahdella toimistolla olleella todettu korona (tästä on jo aikaa) ja pitkään olivat työpaikalla köhineet ennen virallisia tuloksia. Toki käyneet kaupoissakin yms.
Ollaan odoteltu miten toimiston 20-30 muulle henkilölle käy ja itseasiassa testien mukaan kaikki ok edelleen. Jotenkin erikoista.
Missä muualla näet että ihmisillä on nykyrajoituksin paljon lähikontakteja ja jossa tuskin suurelta osin käytetään maskeja? Ja eikös THL ole infoissaan useammin maininnut ravintolat tartuntojen lähteiksi.
Varmaan joo näin menee ja onhan se pitkään tiedostettukin. Siksi sanoinkin, että se johtuu enempi lainsäätäjistä.Tottakai olisi ollut aikaa mutta ei välttämättä halua, esim viime kesänä kun tilanne oli erinomainen ja toisen aallon tulemiseenkaan ei välttämättä uskottu. Ja ei se taida olla ihan helppoa niitä perustuslaillisia oikeuksia polkea muulla lainsäädännöllä, tästähän perustuslakivaliokunta on antanut huomautuksia ja palauttanut lakiesityksiä uudelleen valmisteluun kun ei olla oltu tarpeeksi tarkkarajaisia.
"Kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään määräajaksi kuitenkin siten, että korkeintaan 10 henkilön ehdottoman välttämättömien yleisötilaisuuksien ja kokouksien järjestäminen sallitaan"
Käytännössä Finnkino on pakotettu sulkemaan ovensa.
Missä muualla näet että ihmisillä on nykyrajoituksin paljon lähikontakteja ja jossa tuskin suurelta osin käytetään maskeja? Ja eikös THL ole infoissaan useammin maininnut ravintolat tartuntojen lähteiksi.