No kun on.
Hallitus yritti syksyllä ensin saada aikaa lakimuutosta pakkotestaamisesta, joka ei eduskunnalle kelvannut. Hallitus tarjosi uutta vaihtoehtoa, jolla matkailijoilta olisi vaadittu korkeintaan 72 tuntia vanhaa negatiivista koronatestiä. Menettelyllä olisi kierretty Suomen lakien asettamat rajoitukset ihmisten pakottamiselle, kun testaamisen olisi pitänyt tapahtua lähtömaassa:
Tästä lakiesityksestä annetut lausunnot:
www.eduskunta.fi
Lausunnoissa esitetyn kritiikin perusteella hallitus joutui vetämään esityksen pois eduskunnalta:
"Muuttuneen covid-19-tautitilanteen, perustuslakivaliokunnan lausunnon ja valmisteilla olevan valtioneuvoston uuden rajaliikennettä koskevan periaatepäätöksen johdosta hallituksen esitystä pitäisi muuttaa huomattavasti. Sen vuoksi esitetään, että esitys peruutetaan ja eduskunnalle annetaan asiasta uusi hallituksen esitys. "
valtioneuvosto.fi
Hallitus yritti taas uutta matoa koukkuun karanteenimallilla:
"Hallitus yritti lisätä rajojen terveysturvallisuutta lisäämällä lakiin määräyksiä muun muassa karanteeneista, mutta tuolloin lakiesitys törmäsi eduskunnassa perustuslakia tulkitsevien oikeusoppineiden kielteisiin kantoihin.
Oikeuskansleri
Tuomas Pöysti ihmetteli lausunnossaan, miksi lakiehdotuksessa on päädytty ensisijaisesti karanteenimalliin, jossa säädettäisiin uudesta perusteesta karanteeniin määräämiselle.
Oikeuskansleri piti testausta ensisijaisempana. Esitys
sai muutenkin murskapalautteen."
Hallitus yritti uudestaan marraskuun lopulla:
"Lakimuutoksen myötä olisi tarkoitus, että Suomen sisärajavalvonta korvautuu testaukseen ja karanteeneihin perustuvalla maahantulomallilla.
Johtajat sanovat avoimessa kirjeessään, että ne pitävät tehtyä esitystä maahantulijoiden testaamisesta ja siihen liittyvistä karanteenipäätöksistä hyvin vaikeana tai jopa mahdottomana toteuttaa.
Avoimen kirjeen ovat allekirjoittaneet Vantaan kaupunginjohtaja
Ritva Viljanen, Helsingin pormestari
Jan Vapaavuori, Espoon kaupunginjohtaja
Jukka Mäkelä ja Husin toimitusjohtaja
Juha Tuominen.
Nyt yleinen mielipide alkaa kääntyä siihen, että ehkä lainsäädännölle on sittenkin tarvetta, ja valvonnalle resursseja.
Kannattaa sinunkin seurata, kuinka asian käsittelyn käy:
Lainsäädäntöasia tulee eduskunnassa vireille hallituksen esityksellä, kansanedustajan lakialoitteella tai kansalaisaloitteella.
www.eduskunta.fi
Myös eduskunnan hallintovaliokunta toivoo rajoille pakkotoimenpiteitä, vaikka eduskunta torjui syksyllä edellisen tiukennusyrityksen.
www.hs.fi
Vieläkö olet sitä mieltä, että tuo laki on helppo tehdä, ja pelkästään hallituksen saamattomuutta?