Kiitos kehuista ja kärjistykset toki myönnän.
Ehkä parasta ennen päiväys festareiden osalta pääosin on mennyt... mutta pre-korona-aikana keskimääräiseen viikkoon mahtui neljästä viiteen erilaista kulttuuritapahtumaa.
Kuitenkin lähtökohta viestissä mihin vastasin oli "kesällä 2022 ei ole tapahtumia". Samoin tässä ketjussa on todettu kuukausien varrella, että enää ei ole pubeja, baareja, ravintoloita, lätkää, lomamatkoja tai oikeastaan mitään muutakaan.
Kirjurinluodon tilalla ei ole koronan muotoinen kraateri. Bändien kitaroita ei ole kalvanut virus. Pubien ja baarien liiketilat eivät ole räjähtäneet. Parkissa olevia Airbuseja ei ole räjäytetty. Ihmiset joilla on osaamista, kokemusta ja kykyjä näiden alojen liiketoimintaan eivät ole myöskään joutuneet Men In Black -muistintyhjennyksen kohteeksi.
Festareita on - jos niihin on lipun ostajia. Lätkää pelataan - jos on lipun ostajia. Biitsilomalle pääsee - jos maksaa matkansa. Pubissa saa tuopin nenän eteensä - jos pankkikortilla on katetta.
Ja kyllä, moni firma päätyy, valitettavasti, talousvaikeuksiin ja/tai konkurssiin. Sitten niiden tilalle nousee uusia, todennäköisesti samat ihmiset puikoissaan. Hallituksen tuet ovat olleet keskimäärin vähän sinne päin, innovaatiohöpsötykset typeriä, kustannustuki kaikkine rajauksineen riittämätön ja kohdennus olematonta.
Monen ei-kovin-vakavaraisen firman omistajalle tilanne on todella ikävä, kun pahimmillaan "elämäntyö" menee hukkaan. Meille kuluttajille kulutettavaa riittää ihan samaan tapaan kuin ennen koronaa.
Tästä olin itsekin tulossa kirjoittamaan. En usko, että yhdellekään meistä rajoitusten kannattajista on epäselvää se, etteikö tämä aika ole pirun tuhoisaa etenkin juuri matkustuspalveluille, ravintoloille, henkilöliikenteelle ja kulttuurialalle. On aivan selvää, että konkursseja ja palvelujen saatavuuden muutoksia tulee tämän takia. Uskon kuitenkin, että ihmisten tarve kuluttaa ei ole muuttunut mihinkään, ja aikaa myöten tilanne korjaantuu. Se ei poista sitä tosiasiaa, että tähän väliin mahtuu monta henkilökohtaista tragediaa, etenkin yrittäjäriskin kantaneilla.
Minusta on hyvä, että rajoitusten tarpeellisuudesta ja kohdentamisesta puhutaan. Tällä hetkellä näen tilanteen kuitenkin niin, ihan jo muiden maiden esimerkkien perusteella, että rajoitukset ovat onnistuessaan pienin paha jopa edellä mainittujen alojen kannalta. Jos epidemia lähtee hanskassa, kuten se on melkein kaikkialla muualla tehnyt, rajoitukset tulevat väkisinkin kovempina ja pitkäkestoisina, jolloin ne ovat vielä tuhoisampia edellä mainituille aloille, ja muillekin.
En minäkään kaikkia rajoituksia pidä erityisen järkevinä, etenkin kun joihinkin "vaaran paikkoihin" ei kärjistetysti sanoen pystytä puuttumaan juurikaan. Tällä hetkellä matkustajatuonti on minusta selkein ongelma.