Kannattaa edelleen laittaa jäitä iso kasa hattuun näiden mutaatiouutisten osalta. Se, että Boris J. sanoo tiedotustilaisuudessa uuden mutaation olevan 70% tartuttavampi, kannattaa ottaa todella suurella varauksella. Kyseinen henkilön viestintä on monesti sitä, että hän ottaa faktan, pyörittelee sen omassa agendassaan, oikoo kaikki mutkat suoriksi ja lopuksi kuorruttaa tarinan huumorilla.
UK:n kohumutaatio on tosiaan havaittu jo lokakuussa, syyskuussa otetusta näytteestä. Miksi se ei ole aiemmin aiheuttanut mitään massiivista leviämistä?
Päivittäiset tartuntamäärät alkoivat briteissä kasvaa isosti 10.12 tienoilla? Mitä ennen sitä siis tapahtui, joulukuun alussa? No, siellä suurieleisesti hyväksyttiin Pfizerin rokote, aloitettiin sen jakelu ja hurrattiin 90-vuotiaalle teräsrouva Margaretille, joka ensimmäisenä sai rokotteen näyttävien seremonioiden kera. Samaan syssyyn vakuuteltiin, että kaikki muutkin tulevat saamaan rokotteen ennen pitkää, ja koronapandemia tulee olemaan pikavauhtia ohi. Meillä briteissä paljon aiemmin kuin missään muualla, hurraa! Kyllä kannatti erota EU:sta eli kaiken pahan tyyssijasta.
Ihmismielen vaikutus tällaisissa asioissa on valtava. Heti kun edes 10% kansasta nostaa suojauksen ylös ja alkaa kuvittelemaan pandemian olevan likimainkaan voitettu, tulee päivittäisiin tartuntatilastoihin hyvin helposti iso piikki. Juuri näin epäilen briteissä käyneen. Se, että jokin tietty variaatio on sattunut olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan, on isossa kuvassa aika pieni sivujuonne. Variaatioita koronaviruksesta on tälläkin hetkellä maailmassa satoja erilaisia liikkeellä, osa niistä menestyy ja osa kuihtuu kasaan. Yksikään niistä ei kuitenkaan todistetusti ole vaikuttanut leviämistahtiin merkittävästi - ei edes lähellekään tuota 70 prosenttia.
Mihin katosi keskusteluista se fakta, että koronavirus muuntuu influenssavirusta hitaammin?
Tongin myös hiukan Etelä-Afrikan tilannetta. Siellä on joulukuun alussa ollut lukuvuoden päättymiseen liittyviä megareivejä, joissa on ollut tuhansia osallistujia:
“We knew that attending Rage was a bit risky, but government hadn’t outlawed it, so we thought we would be OK.”
www.timeslive.co.za
Eiköhän selitys viruksen nopealle leviämiselle siis sielläkin ole ihmisten käytös eikä mikään mutaatio. Ihmisten typerää käytöstä tai poliitikkojen omia huonoja päätöksiä on vaan vaikeampi myöntää ulkomaiden suuntaan. Helpompaa on laittaa tartuntamäärien nousut mutaatioiden piikkiin.