Meinasin jo painaa peukkua, mutta sitten luin loppuun.
Käsittääkseni Euroopasta on kyllä esimerkkejä, että tartuntamäärät laskevat hyvinkin nopeasti mikäli nyörit vedetään tarpeeksi tiukalle. Eli hiukan haastaisin tuota näkemystä, että "alaspäin tulo on aina hidasta nitkuttelua".
On niitä todella paljon. Jos R-luku on jossain 0.85 tai vähemmän, niin aika hyvä vauhti saadaan aikaiseksi.
Näin nyrkkisääntönä, että jos tietty R-luku on ollut vaikka kuukauden 1.2, niin tartunnat laskevat kuukaudessa nousua edeltävälle tasolle R-luvulla 1/1.2, eli R=0.83.
Suomessa ei edes ole menty kovinkaan pitkiä aikoja tuolla 1.2:n tuntumassa, vaan ollaan pyöritty siinä 1.1:ssä. Tuollainen 0.85 riittäisi saamaan ihan reippaan pudotuksen jo melko lyhyessä ajassa, ja se ei vaadi edes mitään ihmeellisiä lock-downeja.
Belgiassa R-luku oli jonkin aikaa yli 1.4, ja se aiheutti tuon hurjan tartuntapiikin. No, sieltä tultiin nopeasti alas, kun R-luku oli n. 0.7 (eli hieman alle 1.4), eli tiukoilla rajoituksilla huippu taittui yhtä nopeasti kuin nousikin.
Suomessa ei ole päästy kunnolliseen laskuun missään vaiheessa loppuvuotta. R-luku on parhaassakin vaiheessa ollut käytännössä siellä 0.9:n yläpuolella, ihan lyhyitä jaksoja lukuunottamatta. Tämä on nyt se taso, joihin näillä rajoituksilla, suosituksilla ja kuuliaisuudella päästään.
Edit: Nopeasti katsottuna kuukausi riittäisi tuolla 0.85:n tartuntaluvulla painamaan tartunnat sataan päivässä. 15.1. olisi se päivä. 0.9:llä tuolloin olisi 160 tartuntaa päivässä, ja 0.95:llä 252...