Viime maanantain lukema oli 250 eli en ole itse ihan varma vielä tuosta oikeasta suunnasta.
Eikös tuosta puuttunut niitä tartuntoja, jotka ilmoitettiin takautuvasti torstaina?
Viime maanantain lukema oli 250 eli en ole itse ihan varma vielä tuosta oikeasta suunnasta.
Mielestäni vertailu normaaliajan vappuun ei ole se kohta, mikä kannattaa ottaa, vaan vertailu tämän viikon torstaihin ja perjantaihin. Ihmiset ovat kyllä myös tavanneet perhettään pitkin syksyä, mutta keskimäärin nyt vaikka kerran kuukaudessa ja niitä toisella puolen maata asuvia sisaruksia viimeksi juhannuksena tms.Olenko ainoa, joka näkee joulun pikemminkin mahdollisuutena kuin uhkana? Ei kyseessä ole mikään vappu, jolloin nuoriso kokoontuu massoittain juhlimaan ja baarit täyttyvät. Lähtökohtaisestihan joulun pitäisi olla rauhoittumisen aikaa, jota vietetään perhepiirissä ja iso osa näistä perhepiirien kontakteista on olemassa jo tällä hetkellä, ilman jouluakin. Lisäksi on huomioitava, että monet yritykset ovat kiinni jouluviikolla sekä välipäivinä, shoppailurumba rauhoittuu ainakin hetkeksi, koululaiset ovat lomalla ja harrastukset tauolla. Tämän vuoksi uskaltaisin väittää, että joulun aikana ihmisten väliset kontaktit sekä tämän myötä mahdolliset altistumiset putoavat murto-osaan nykyisestä.
Kyllä, matkustamista tulee olemaan varmasti enemmän, mutta mielestäni tämä ei muuta isoa kuvaa mihinkään, valtaosalla kun tulee olemaan kohdepaikkakunnalla vähemmän ihmiskontakteja kuin mitä niitä olisi koulun tai työn johdosta kotipaikkakunnallaan.
Tämä on tietyllä tapaa hyvä asia, jos näin voi sanoa. Luulisi että ketjut saadaan sitten poikki.Tällä hetkellä ilmeisesti yksi suurimpia tartuntalähteitä ovat olleet pienten porukoiden illanistujaiset, eli siis kaveriporukan tms. pikkujoulut. Noissa ei ole mitään suuria massa-altistumisia tietenkään tullut, mutta jos porukkaan osuu yksikin tartuttavassa vaiheessa oleva oireeton, niin silloin muutkin ovat hyvin suuressa riskissä saada tartunnan. Ja näitä tapauksia on ilmeisesti tullut nyt reippaasti
Tällä hetkellä ilmeisesti yksi suurimpia tartuntalähteitä ovat olleet pienten porukoiden illanistujaiset, eli siis kaveriporukan tms. pikkujoulut.
Viime maanantain lukema oli 250 eli en ole itse ihan varma vielä tuosta oikeasta suunnasta.
Helsingin omassa seurannassa kuitenkin lukemat taas "toisin päin", eli pientä laskua verrattuna edellisviikkoon. Seitsemän päivän liukuva keskiarvo on nyt 117,57, kun se oli 7.12. tasan 122.HUS-aluetta kun tarkastelee tarkemmin viikkotasolla THL:n tilastoista, niin Espoossa on ollut selkeä laskusuuntaus tartunnoissa jo kolme viikkoa, mutta Helsingissä ja Vantaalla mentiin taas viime viikolla uudestaan lievästi ylöspäin. Neljän edellisen viikon lukemat. Helsinki: 881, 872, 816, 839, Espoo: 323, 293, 258, 213, Vantaa: 287, 303, 294, 307. Noista viimeisen viikon lukema saattaa vielä jonkin verran kasvaa. Kokonaisuudessaan kasvu on saatu pääkaupunkiseudulla rajoituksilla pysähtymään, mutta taso on edelleen kohtuullisen korkea.
Mutta kun ne yleisötapahtumat.
Mielestäni vertailu normaaliajan vappuun ei ole se kohta, mikä kannattaa ottaa, vaan vertailu tämän viikon torstaihin ja perjantaihin. Ihmiset ovat kyllä myös tavanneet perhettään pitkin syksyä, mutta keskimäärin nyt vaikka kerran kuukaudessa ja niitä toisella puolen maata asuvia sisaruksia viimeksi juhannuksena tms.
Kun käymme kauppakeskuksessa, saatamme parhaimmillaan yhdellä pitkällä lahjaostosreissulla nähdä vaikka tuhat henkeä. Ja silti suurimmalla osalla on oikeasti nolla altistavaa kontaktia siellä.
Se ero siis arkipäivän ihmiskontaktiemme ja joulun kontaktien välillä on aivan massiivinen. Kuusi tuntia samassa tunkkaisessa sisätilassa aivan lähietäisyydellä toisilleen jutellen ja halaillen on se kaikkein suuririskisin kontakti, mitä olemassa on.
En kyllä siis itse oikein keksi keitä he ovat, jotka viettävät suhteellisen normaalia perhe-/sukujoulua, ja heillä silti todellisten altistavien kontaktien määrä olisi pienempi kuin tämän viikon torstaina. Se jengi taas, joka käy lauantaisin pubissa, menee sinne myös tapanina - ja vielä sopivasti pari päivää niiden kaikkien aaton uusien kontaktien jälkeen.
Joo, siinä on nyt hyvä trendi ollut viimeiset neljä päivää. Viikkomäärissä siinäkin edellinen viikko oli kuitenkin epidemian suurin, 837. Tasaista on kuitenkin ollut, kun neljä edellistä viikkoa on ollut 816, 829, 828 ja edellinen siis tuo 837. Ero THL:ään tullee siitä, että nämä lukemat ovat ilmoituspäivän lukemia, kun THL allokoi ne tarkemmin testipäivälle.Helsingin omassa seurannassa kuitenkin lukemat taas "toisin päin", eli pientä laskua verrattuna edellisviikkoon. Seitsemän päivän liukuva keskiarvo on nyt 117,57, kun se oli 7.12. tasan 122.
Seitsemän päivän liukuva keskiarvo on laskenut 27.11. huipusta (460) jo alle 400 (397), eli vähitellen lasketellaan alaspäin. Niinkuin aikaisemminkin jo kirjoitin, niin ylöspäin tartuntoja saadaan helposti ja nopeasti mutta alaspäin tulo on aina hidasta nitkuttelua. Siksi kaikkien toimien kanssa on tärkeintä tehdä ne tarpeeksi ajoissa ja nämä "20 henkilöä teholla ja koko Suomi kiinni, onko mitään järkeä!!!" huutelijat ovat niitä suurimpia idiootteja.
Mutta siis esimerkiksi THL:n 7.12. raportoimat Helsingin tartunnat ovat kaikki tapahtuneet sitä edeltävällä viikolla, joten niitä ei voi laskea juuri päättyneen viikon seurattavaan lukuun. Jos siis haluaa mennää näytteenottopäivän mukaan. Ja näytteenottopäivän mukainen seuranta ei ole validi taas viimeisimpien päivien osalta. Siksi menisin tässä Helsingin oman seurannan mukaan.Joo, siinä on nyt hyvä trendi ollut viimeiset neljä päivää. Viikkomäärissä siinäkin edellinen viikko oli kuitenkin epidemian suurin, 837. Tasaista on kuitenkin ollut, kun neljä edellistä viikkoa on ollut 816, 829, 828 ja edellinen siis tuo 837. Ero THL:ään tullee siitä, että nämä lukemat ovat ilmoituspäivän lukemia, kun THL allokoi ne tarkemmin testipäivälle.
Käsittääkseni Euroopasta on kyllä esimerkkejä, että tartuntamäärät laskevat hyvinkin nopeasti mikäli nyörit vedetään tarpeeksi tiukalle.
Ei taida Tegnell ihan hirveän montaa joulukorttia saada suomalaisilta sairaanhoitajilta.Kohta saadaan Ruotsista potilaita Suomeen ja suomalaisille hoitajille lisää hommia. Hyvää joulua.
Ruotsissa lisättiin keväällä resursseja, nyt jostain kumman syystä ne eivät sitä tee. Voi kyllä todeta että ruotsalaiset ovat nukkuneet Ruususen unta koko kesän ja alkusyksyn. Aivan käsittämätöntä pelleilyä miten asiat hoidetaan tuolla.Ruotsi otti käyttöön uuden koronahätäsuunnitelman: valmiutta potilaiden lennätykseen lisätään, siirto Suomeen seuraava askel
Ensin tehohoitokapasiteetti pyritään löytämään Ruotsin sisältä.www.iltalehti.fi
Kohta saadaan Ruotsista potilaita Suomeen ja suomalaisille hoitajille lisää hommia. Hyvää joulua.
Ei muuta kuin dronet ilmaan ja partioimaan. Mitenköhän vaikeaa noihin olisi saada jonkinlainen sähköinen lamauttaja, jos havaitsee liikettä keskellä tuhannen hehtaarin metsää?
Mutta siis esimerkiksi THL:n 7.12. raportoimat Helsingin tartunnat ovat kaikki tapahtuneet sitä edeltävällä viikolla, joten niitä ei voi laskea juuri päättyneen viikon seurattavaan lukuun. Jos siis haluaa mennää näytteenottopäivän mukaan. Ja näytteenottopäivän mukainen seuranta ei ole validi taas viimeisimpien päivien osalta. Siksi menisin tässä Helsingin oman seurannan mukaan.
Aivan. Näköjään HKI:n omien sivujen edellisen seitsemän päivän kokooma sisältää myös uusimman luvun, vaikka päivämääräksi ilmoitetaan 13.12. Otin sen siis sieltä suoraan laskematta tarkemmin. Eli luvut olivat 823 ja 854, mutta tarkempi selvitys paljasti, että ensimmäisessä on mukana 14.12. ja jälkimmäinen on silloin väliltä 1.12.-7.12.En edes tiedä löytyykö THL:ltä kuntakohtaisia päivittäisiä lukemia jostain. Itse löysin ainoastaan viikkokohtaiset lukemat. Mutta myös Helsingin oma seuranta ilmoituspäivän mukaan siis osoittaa pientä kasvua viime viikolle kokonaisuudessaan vaikka loppuviikon trendi olikin laskeva. Torstaille tuli 70% edellistä viikkoa suurempi lukema, mikä vaikutti paljon.
THL:n lukemat olikin hieman päivittyneet, kun tarkistin neljän edellisen viikon lukemat. THL on myös kirjannut tapauksia ylipäänsä hieman enemmän ja noilta viikoilta reilut sata enemmän. Noihin saattaa vaikuttaa nuo päivittymisongelmat, koska Helsinki ei noita lukemiaan enää korjaa. Toisaalta luulisi, että ne kirjautuisi sitten seurantaan myöhemmin, joten hieman erikoista, että ero on noinkin suuri.
Helsingin seuranta: 816, 829, 828, 837
THL: 881, 861, 843, 839
Meinasin jo painaa peukkua, mutta sitten luin loppuun.
Käsittääkseni Euroopasta on kyllä esimerkkejä, että tartuntamäärät laskevat hyvinkin nopeasti mikäli nyörit vedetään tarpeeksi tiukalle. Eli hiukan haastaisin tuota näkemystä, että "alaspäin tulo on aina hidasta nitkuttelua".
@Sistis oletko missään vaiheessa yrittänyt laskea omaa arviota kuinka paljon todettuja tartuntoja olisi keväällä ollut nyky testauskapsiteetilla?
Huhtikuun alussa varmasti nähtiin korkein R-luku ja sen jälkeen luku varmasti tippui todella matalalle?
Haen tässä vain sitä että jos ajatellaan että kevään tapainen "lockdown" uusittaisiin, niin kuinka nopeasti päästäisiin esim toukokuun tasolle, joka oli jo Suomessa melko hyvä.
Toivottavasti sait juonesta kiinni mitä yritän kysyä. Saa joku muu hyvällä laskupäällä varustettu vastata tähän kysymykseen.
Jotenkin näin sieluni silmin Robocopin ED-robotin partioimassa Suomen kaupunkien kaduilla. "You have 20 seconds to comply".Kyllä kohtuullista olisi, että ensin annetaan varoitus droonin kaiuttimista. Sinulla on 2 minuuttia aikaa hankkiutua sisätiloihin sieltä 1000 hehtaarin metsästä. Sitten uudet ilmoitukset kun 1 minuutti ja 30 sekuntia aikaa jäljellä, ja viimeiset 10 sekuntia lasketaan takaperin nollaan. Sitten vasta ZAP jos tottelemattomasti vieläkin oleillaan metsässä.