Valitettavasti nämä subjektiiviset kuvaukset on suuntaan tai toiseen aika tyhjän kanssa. Ei siis millään pahalla. WHO on arvioinut, että 4-24% (muistaakseni) olisi oireettomia tai ei vielä oirehtivia.
En siis kiistä ettei olisi paljonkin oireettomia, mutta tuo 40% mistä aiemmin oli puhetta, kuulostaa kyllä isolta lukemalta.
Arvioita voidaan heitellä suuntaan ja toiseen, mutta ne on sitten lopulta vain arvioita. Tuollaisen voi testata korkeintaan ns. laboraatio-oloissa, mikä ei todellisuudessa ole sitten kuitenkaan testattavissa.
Parhaiten saatavia tutkimuslukuja tästä on briteissä. He testaavat joka kuukausi parissa isossa tutkimuksessa satunnaisotannalla isoja joukkoja ihmisiä. Imperial Collegen REACT-1 testasi syys-lokakuun vaihteessa kahden viikon ajanjaksolla 175 000 ihmistä ja paikallinen tilastokeskus tekee enemmän jatkuvaa testaamista.
"Imperial College London and Ipsos MORI findings show 1 in 170 people in England had the virus between 18 September and 5 October with 45,000 new infections every day"
ONS & Oxford: "An estimated 336,500 people (95% credible interval: 312,200 to 362,000) within the community population in England had the coronavirus (COVID-19) during the most recent week, from 2 to 8 October 2020, equating to around 1 in 160 people (95% credible interval: 1 in 170 to 1 in 150)."
Samalla ajanjaksolla testeillä todettuja positiivisia oli n. 3 - 10 000 per päivä. Testejä UK tekee isoista maista eniten per capita, ja esimerkiksi tuplat Suomeen verrattuna.
65-75 % ilmoittaa, että heillä ei testipäivänä tai sitä edeltävänä viikkona ole ollut mitään oireita. Toisin kuin nuo "en kehtaa kertoa totuutta, kun vähän köhivänä meninkin pubiin" ihmiset, näillä tutkimuksen kohteilla ei tietysti ole mitään syytä juksata. Osalle noista, jotka positiivisen tuloksen näissä tutkimuksissa saavat, kehittyy oireita toki myöhemmin.
Kun virus liikkuu nuorissa ja terveissä ihmisissä, 4, 24 tai 40 % ei varmasti edes riitä oireettomien määräksi. 50+ ikäryhmissä taas mennään varmasti sinne prosenttien alapäähän.
Ei siis lähelläkään mitään "laumaimmuniteettia", jota ei kyllä olekaan tulossa, jos katsoo, että sairastamalla saa hyvin lyhyen (4-6 kk) immuniteetin.
Tämä ei pidä paikkaansa.
Jos se pitäisi paikkansa, meillä olisi ympäri maailman satojatuhansia uudelleen sairastuneita. Nyt niitä on vissiin luokkaa kahdeksan (8).