obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
Ihan perkeleen huolestuttavaa, että tehdään Jatkiksen palstan mielipiteiden kautta yleistyksiä mielipiteistä yms. Toisaalta, onhan tämä koko maailma, ihan koko maailma. Täältä löytyy totuus Koronasta

Sitten asiaan. Tämä tuorein Jyväskylän esimerkki jäljityshommista on kyllä lähellä komiikkaa. Ollaan siis lähtökohtaisesti kaksi viikkoa ketjuja perässä ja lisää kaulaa kirittäväksi tulee koko ajan.
 
Fistauksessa on tärkeää muistaa nyrkkisäännöt

Flonaldo

Jäsen
Voin ottaa maskien toimimattomuudesta esimerkkinä Ranskan, miten selität ks. maan tartuntojen nousemisen, vaikka siellä taitaa olla maskipakko kaikkialla? Näitä esimerkkejä voi vetää suuntaan tai toiseen - maskit toimii ja ei toimi.

Totuus löytyy ehkä jostain sieltä puolivälistä ja sitä on melkein mahdotonta tutkia käytännössä, kun muuttuvia tekijöitä on niin paljon.
Ei Ranskassa kukaan käytä maskia kotona, hyvin harva jonkun toisen kodissa, eikä ravintolassa tai baarissa. Määräysten noudattaminen on myös vähän niin ja näin.

Ei kukaan ole myöskään välittänyt suojien olevan ainoa tarvittava toimi, jolla kaikki tartunnat estettäisiin.

Sellainen tutkimus tosiaan on mahdoton missä tätä reaalimaailmassa tieteellisesti jotain todettaisiin. Kuitenkin ihan kiistattomasti voidaan sanoa, että suojat sekä suodattavat että rajaavat uloshengitysilmaa siltä osin kuinka pitkälle se kulkee. Silloin on monta tilannetta, missä ne estävät tartunnan. Eri asia sitten kuinka suuri se vaikutus ja teho on, kuinka moni oikeasti käyttää, kuinka monella ne ovat vain suun edessä jne jne.
 
Ei tule kukaan kiikkustuolissa sanomaan, mikset tehnyt mitään jännää, kun olisit voinut.
Suosikkijoukkue
Colorado Avalanche, Toronto Maple Leafs
Jälleen yksi todiste maailmalta siitä, että maskeista ja rajoituksista ei ole mitään hyötyä...
En tiedä olenko sitten vain paatunut "maskidenialisti", mutta raportin sisältö ei sinänsä (kuten monet jo huomauttivat) kerro juuri maskien vaikutuksesta epidemian hidastumiseen. Edelleenkin maskien käyttö on mielestäni hyvä asia ja osa laajaa keinovalikoimaa, mutta mitään selkeää eroa ne eivät tee. Monille vain on erittäin tärkeää saada niiden statusta nostettua, sillä ne ovat muodostuneet vahvasti koronakamppailun näkyvimmäksi symboliksi. Siksi maskien ansioksi saatetaan laittaa helposti jotakin, minkä todellinen syy on aivan muualla. Tai ainakin itse olen taipuvainen uskomaan, että jos Suomessa olisi ollut maskeja kaikille + maskipakko keväällä, pidettäisiin maskien laajamittaista käyttöä tällä hetkellä suurimpana yksittäisenä syynä siihen, että epidemia saatiin tuolloin kuriin. Lockdownin muut osa-alueet olisivät jääneet vähemmälle huomiolle. Nyt tietysti tiedetään, että ensimmäinen aalto saatiin "hoideltua" Suomessa täysin ilman maskeja. Vastaavasti useissa maissa erittäin ankaralla maskipakolla ei välttämättä ole ollut laisinkaan vaikutusta koronaviruksen etenemiseen. Tässä tapauksessa tietysti emme ole taasen päässeet testaamaan sitä vaihtoehtoista tilannetta, että maskeja ei olisi käytetty lainkaan. Voi olla, että epidemia olisi levinnyt silloin vielä pahemmin.

Eli hyvä jos käytät, ok jos et käytä. Sovituissa tilanteissa (esim. yleisötapahtumat) käytetään aina, jos niin on määrätty. Mutta ei nyt jumalauta syytetä ketään nössöksi jos käyttää maskia vaikka lenkillä ja vastaavasti ei marmateta että "korona kyllä talttuisi jos kaikki vaan käyttäisi maskia, on se kumma kun pilataan muiden joulu omalla itsekkyydellä".
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Maskeista on ainakin eräs koulukunta sitä mieltä. Rajoituksistakin kuulee toisinaan vähättelyä niiden vaikutuksista.

Mutta sanotaan nyt näin, että pointtinani oli linkittää toivoa herättävä artikkeli siitä, miten pahakin koronatilanne on saatu aisoihin toimimalla tehokkaasti. Varustin sen vähän piruilevilla saatesanoilla, koska näitäkin yllä mainittuja näkemyksiä on joskus kuullut - maskeista jopa hyvin usein.
Niin, ja kun rajoitukset poistetaan, niin tilanne ei enää olekaan ”hallinnassa”. En tiedä, miksi tällainen nyt hirveästi mitään toivoa kenessäkään herättää. Eikö tuo nyt heti alkuvuodesta nähty, Ja muutenkin tiedetty, että taudit eivät leviä jos ihmiset eivät liiku.

Ymmärrän kyllä nuo rajoitukset tuolla jos sairaalat olivat jutun mukaan täyttymässä. Mutta kun vertaa esim. Suomeen, niin mitään perusteita suuremmille rajoituksille ei edelleenkään ole.
 

obi-wan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hammarby IF, HC Andersen, HC Jatkoaika
En tiedä onko jo ollut ja rehellisesti en jaksa tarkastaa. Joten jaetaan linkki

 
Fistauksessa on tärkeää muistaa nyrkkisäännöt

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Niin, kummassa tässä nyt on enemmän osuutta asiaan, maskeilla vai Baarien yms sulkemisella - veikkaan jälkimmäistä. Voin ottaa maskien toimimattomuudesta esimerkkinä Ranskan, miten selität ks. maan tartuntojen nousemisen, vaikka siellä taitaa olla maskipakko kaikkialla? Näitä esimerkkejä voi vetää suuntaan tai toiseen - maskit toimii ja ei toimi. Totuus löytyy ehkä jostain sieltä puolivälistä ja sitä on melkein mahdotonta tutkia käytännössä, kun muuttuvia tekijöitä on niin paljon.
Jälkimmäistä veikkaan minäkin. Mitä tulee Ranskaan, niin mielestäni nimimerkki @Flonaldo taisi joskus aiemmin ansiokkaasti selvittää Ranskan maskikäytäntöjä. Jos muistan oikein (mistä en anna takuuta), niin Ranskassa tartunnoista suurin osa tapahtuisi perheen parissa tai sitten tilanteissa, joissa maskit eivät ole käytössä.

Itse näen asian niin, että maskit eivät estä tartuntoja missään nimessä sataprosenttisesti. Oikein käytettyinä ne kuitenkin todennäköisesti vähentävät niitä melko tehokkaasti. Ja yksi merkittävä vaikutus niillä saattaa olla se, että ne pienentävät keskimääräistä virusaltistusta, mikä suojaa osaltaan vakavammilta tautimuodoilta. Tällaisesta on ainakin tutkijoilla oletus, ja joskus linkitin tänne aiheesta artikkelin.

edit: vastaus jäi kesken, ja viimeistelin viestin tuntia myöhemmin. Flonaldo olikin sillä aikaa jo vastannut. :)
 
Viimeksi muokattu:
Hö.

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
En tiedä teistä, mutta mikäli olisin ollut vaikkapa viikonlopun HPK-Lukko ottelussa samassa katsomolohkossa kuin koronatartuntaa kantanut henkilö niin olisin iloinen mikäli minulla olisi ollut maski naamalla. Tällä tartunnan saaneella sellainen oli myös ja uskon ettei siitä ole tartuntoja lähdössä leviämään. Osittain kiitos siitä kuuluu kyllä maskien käytölle.
 
Are you Bockybautakallio?
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

topdog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hifk
En tiedä teistä, mutta mikäli olisin ollut vaikkapa viikonlopun HPK-Lukko ottelussa samassa katsomolohkossa kuin koronatartuntaa kantanut henkilö niin olisin iloinen mikäli minulla olisi ollut maski naamalla. Tällä tartunnan saaneella sellainen oli myös ja uskon ettei siitä ole tartuntoja lähdössä leviämään. Osittain kiitos siitä kuuluu kyllä maskien käytölle.

en olisi huolissani vaikka olisin ollut matsissa samassa katsomossa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
En tiedä onko jo ollut ja rehellisesti en jaksa tarkastaa. Joten jaetaan linkki

Hyvä linkki. Täytyy lukea ajan kanssa huomenna, jos vain ehtii.

Artikkeli oli pikaisella luvulla hyvinkin pätevän tuntuinen. Itse olen ehkä antanut itsestäni kuvan täysiä sulkuja kannattavana, vaikka enemmänkin kannatan nopeaa reagointia sopivan tiukoilla rajoituksilla, jotta täyteen lock-downiin ei jouduttaisi. Bergamon seudulla ei minusta - jos näin ääriesimerkki sallitaan - oikein muuta mahdollisuutta tuolloin keväällä ollut. Nopea reagointi jopa auttaisi siinä, että rajoituksien ei tarvitse olla kovinkaan pitkäkestoisia.

Mutta täytyy lukea tuo artikkeli ajatuksella. Voihan siinä olla sellaistakin tietoa, joka osoittaa nykyiset käsitykseni vääriksi. Omia näkemyksiä on aina hyvä haastaa. Ja kuten olen kyllästymiseen asti todennut, niin jos tiedot koronaviruksista muuttuvat, niin en minä lukittaudu vanhoihin mielipiteisiini.
 
Hö.

Harhasyöttö

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP sympatiat: HIFK
Tää nyt ei liity Koronaan, mut keskusteluun siitä täällä Mun on pakko nostaa hattua keskustelun tasosta. Ainakin itse oon saanut kommentteihini fiksuja ja hyvin perusteltuja vastauksia, vaikka ne olisivat olleet eriäviä mielipiteitä. Tietysti on näkynyt perinteistä "minä olen oikeassa ja sinä väärässä" -väittelyä, mut onneksi vähän. Luo uskoa ihmisiin lukea tätä keskustelua täällä, kun se välillä katoaa sen jälkeen jos oon eksynyt iltasanoman/-lehden kommenttiosioon.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Juttelin parin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa viikonloppuna ja hiukan sieltä tuli viestiä, että keväällä menehtyi henkilöitä, jotka olisivat voineet muutenkin menehtyä pian. Itse en halua vähätellä tautia, mutta heidän viestinsä ainakin osin tuki tämän hetken tilannetta, jolloin suurista tartuntamääristä riippumatta on meillä tehohoidossa vain yksittäisiä henkilöitä.

Toivotaan, että ovat osaltaan oikeassa ja vakavien sairastumisten määrä pysyy aisoissa ja terveydenhuolto kestää tilanteen hyvin, kuten nyt näyttää kestävän.
 
Suosikkijoukkue
HIFK, Lexaa
Juttelin parin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa viikonloppuna...
Itsellä on lähipiirissä sairaanhoitajia ja ensihoitajia ja pari lääkäriä, ei todellakaan mitään virologeja.

Näillä on todella kirjavaa mielipidettä,’utta etupäässä kaikki suhtautuvat koronaan erittäin vakavasti. Ensihoitaja kaveri sanoi esim. Että on sen verran vittumaisen oloinen tauti että ei sitä itselleen halua. Luotan tähän arvioon. Ei ne kaikki sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevat ole mitään läskejä joilla henki vinkuu astman takia.
 

Aamuetana

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Itsellä on lähipiirissä sairaanhoitajia ja ensihoitajia ja pari lääkäriä, ei todellakaan mitään virologeja.

Näillä on todella kirjavaa mielipidettä,’utta etupäässä kaikki suhtautuvat koronaan erittäin vakavasti. Ensihoitaja kaveri sanoi esim. Että on sen verran vittumaisen oloinen tauti että ei sitä itselleen halua. Luotan tähän arvioon. Ei ne kaikki sairaalahoidossa ja tehohoidossa olevat ole mitään läskejä joilla henki vinkuu astman takia.
Niin kuin sanoit, niin mielipiteet on kirjavia. Itsellä myös sairaanhoitaja lähipiirissä ja työn puolesta tulee ensihoitajiin törmättyä viikottain. Toiset sanoo että aivan järjetöntä pelonlietsontaa ja toiset taas ovat selvästi varpaillaan.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Niin kuin sanoit, niin mielipiteet on kirjavia. Itsellä myös sairaanhoitaja lähipiirissä ja työn puolesta tulee ensihoitajiin törmättyä viikottain. Toiset sanoo että aivan järjetöntä pelonlietsontaa ja toiset taas ovat selvästi varpaillaan.
Nämä on kai vähän ihmiskohtaisia, että miten reagoidaan. Ei tämä minusta yhtään sen parempaa ihmistä tee, kuin kenestäkään muustakaan, mutta itse olen jo ajat sitten joskus keväällä jättänyt asiasta stressaamisen täysin pois. Tuota en oikein missään vaiheessa olekaan osannut ymmärtää, että miten jotkut terveet ja nuoret aikuiset tämän ovat ottaneet tällä tavalla, että elämä on pelkkää koronavirusta ja se virukselta suojautumisen taso kuulostaa omiin korviini ihan uskomattomalta.

Ehkä nämä on jotain luonnejuttujakin sitten? Mene ja tiedä. Suojaa se ainakin omaa mielenterveyttä, kun ei mieti tätä sen kummemmin.
 
"Minulla on taskussani laite, jolla pääsen käsiksi koko ihmiskunnan keräämään tietoon. Käytän sitä kissakuvien katseluun ja riitelyyn tuntemattomien ihmisten kanssa."

Sudden Death

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi. Muuten ei yksi ylitse muiden.
Jatkuvastihan täällä on pyydetty osoitusta maskin toimivuudelle ja kyselty ravintolatartuntojen perään.
Ei kai ainakaan maskin suhteen pitäisi olla epäselvyyksiä.
STM:n selvitystä tekemässä ollut proffahan totesi viimeksi eilen tai toissapäivänä että ei ole näyttöä siitä että maskin käyttö estäisi infektion leviämistä.
Ja itse Sanna Marin sanoo että hallitus noudattaa asiantuntijoiden suosituksia.
Plus molemmat ovat kiistäneet että taustalla olisi ollut poliittista ohjausta.
Joten selvähän tämä.
 
"Me ollaan koko ajan oltu pelkkä rikkaan eukon verovähennys"

Aamuetana

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Nämä on kai vähän ihmiskohtaisia, että miten reagoidaan. Ei tämä minusta yhtään sen parempaa ihmistä tee, kuin kenestäkään muustakaan, mutta itse olen jo ajat sitten joskus keväällä jättänyt asiasta stressaamisen täysin pois. Tuota en oikein missään vaiheessa olekaan osannut ymmärtää, että miten jotkut terveet ja nuoret aikuiset tämän ovat ottaneet tällä tavalla, että elämä on pelkkää koronavirusta ja se virukselta suojautumisen taso kuulostaa omiin korviini ihan uskomattomalta.

Ehkä nämä on jotain luonnejuttujakin sitten? Mene ja tiedä. Suojaa se ainakin omaa mielenterveyttä, kun ei mieti tätä sen kummemmin.
Joo piti vielä lisätä tuohon, että eihän sillä ammatilla ole merkitystä. Jokainen reagoi miten reagoi.

Omassa kaveripiirissäni erikoinen yksilö tämän koronan suhteen kun sanoi eräänä päivänä että häntä ei itseään korona huoleta, mutta on huolissaan eläkkeellä olevasta äidistään koska hänellä sydänvika. Sanoi myös, että jälkikasvulleen ei halua tartuntaa koska on rajuja ja loppuelämän kestäviä jälkioireita. Sitten järjesti juhlat missä oli about 40 henkilöä.

Jotenkin ristiriitaista sanoisinko.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tässä ihan mielenkiintoinen analyysi koskien koronatoimien ja talousvaikutusten välistä yhteyttä. Nopeasti katsottuna johtopäätös olisi se, että ei näyttäisi siltä, että koronatoimissa jouduttaisiin tekemään valinta joko talouden tai ihmisten suojelun välillä, vaan enemmänkin niin, että jos päätetään suojella ihmisiä, suojellaan samalla taloutta.


No, vaikka itse olen todennut, että uskon nopeiden ja riittävän tiukkojen koronatoimien olevan hyväksi sekä talouden että ihmisten kannalta, niin en kyllä ihan suoraan vakuutu siitä, että tämä artikkeli todistaisi välttämättä uskomustani oikeaksi. Enemmänkin tämä vain osoittaa todeksi sen itsestäänselvyyden, että jos korona äityy pahaksi, se myös vaikuttaa voimakkaasti talouteen. Tuo ei siis suoraan osoita koronatoimien vaikutusta tilastoon, vaan sitä ainoastaan, että jos korona ei jostain syystä ole levinnyt maahan laajalle, ei talouskaan ole ottanut osumaa. Koronatoimet ovat siis ihan hyvin voineet olla tiukkojakin jossain huonojen tilastojen maassa, ja toisaalta hyvä tilanne on voinut olla maassa, jossa ei ole edes jouduttu ottamaan erityisen tiukkoja rajoituksia käyttöön.

Minusta ratkaisevaa on, että toimet ovat riittävän tiukat juuri oikealla hetkellä, eli silloin kun tartunnat ovat lähdössä voimakkaaseen kasvuun.
 
Hö.

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Huoh... HS julisti päivittyvässä seurannassaan, että tartunnat kääntyivät laskuun Ranskassa ja Englannissa. Tähän johtopäätökseen tultiin siitä, että tartuntoja julkistettiin molemmissa maissa tänään vähemmän kuin... eilen.

Juuri tuollaisten tulkintojen takia ryhdyin itse seuraamaan muutaman maan tilannetta tarkemmin. Englannin tilannetta en ole seurannut, mutta Ranskassa tuo ero vaikutti olleen niin mitätön eiliseen verrattuna, että nousutrendi kyllä mielestäni jatkuu.
 
Hö.

douppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool
Huoh... HS julisti päivittyvässä seurannassaan, että tartunnat kääntyivät laskuun Ranskassa ja Englannissa. Tähän johtopäätökseen tultiin siitä, että tartuntoja julkistettiin molemmissa maissa tänään vähemmän kuin... eilen.

Juuri tuollaisten tulkintojen takia ryhdyin itse seuraamaan muutaman maan tilannetta tarkemmin. Englannin tilannetta en ole seurannut, mutta Ranskassa tuo ero vaikutti olleen niin mitätön eiliseen verrattuna, että nousutrendi kyllä mielestäni jatkuu.
Oliskohan vaan parempi, jos THL lopettaisi tuon meidän päivittäisen koronaluvun infoamisen mediaan, ja siirtysi vaikka viikkokatsauksiin. En tiedä onko niin tarpeellista rummuttaa joka päivä noita numeroita, kun sekin voi omalta osaltaan lisätä tuskaa tämän keskellä. Kerran viikossa ne oikeat lottonumerot, niin se olisi ehkä helpompi hahmottaakin missä mennään.
 
7-6, 106-105, 3-0

Hey, don't say "as I said", just answer the question! (Doborah,Dragons den UK,2018)

Flonaldo

Jäsen
Oliskohan vaan parempi, jos THL lopettaisi tuon meidän päivittäisen koronaluvun infoamisen mediaan, ja siirtysi vaikka viikkokatsauksiin. En tiedä onko niin tarpeellista rummuttaa joka päivä noita numeroita, kun sekin voi omalta osaltaan lisätä tuskaa tämän keskellä. Kerran viikossa ne oikeat lottonumerot, niin se olisi ehkä helpompi hahmottaakin missä mennään.
Monin tavoin tuo olisi hyvä juttu. Silloin se vaatisi tosin myös sen, että sairaanhoitopiirit eivät niitä lukuja kerro - koska muuten se johtaisi vain siihen, että ne luvut summataan yhteen ja todennäköisesti vielä siitä seuraa virheitä.

Kuitenkin nyt vaikka Vaasan tapauksessa taas kuvittelen, että vaasalaiset eivät olisi kovin tyytyväisiä, jos tartuntaluvuista olisi kerrottu viikkoa myöhemmin. Tai jos niistä olisi paikallinen shp kertonut, että "tartuntoja on merkittävästi", se ei olisi johtanut kuin turhaan arvuutteluun. Tieto isosta määrästä tapauksia olisi myös varmasti levinnyt kyllä kulovalkean tavoin.

***


Kun on siis linjattu, että jäljittämistä voi tehdä vain terveydenhuollon henkilöstö (koska syyt) ja heitä ei ole riittävästi edes minimaalisten tartuntamäärien hoitamiseen, ratkaisuksi valitaan... että jäljittämisen tekee tartunnan saanut henkilö itse.

Ei jumalauta. Aivan amatöörien hölmöilyä.

Tartunnan saanut, jossain määrin ehkä sairas, ihminen ei varmasti ole välittömästi intoa piukassa kirjautumassa nettipankkitunnuksilla johonkin valtionhallinnon järjestelmiin. Se ihminen ei myöskään oma-aloitteisesti muista kuin osan kontakteistaan.

Mitä teit tiistaina? Emmä kyllä muuta kuin kävin duunissa, koko illan olin himassa. Miten menit aamulla töihin? No, mä toki heitin naapurin Penan siinä samalla kyydillä kaupungille. Kävitkö lounaalla? Ai niin joo, kyllähän mä kiinalaisbuffassa olin. Tulitko suoraan töistä kotiin? Eikun, olihan se rouva pyytänyt käydä hakemassa kaupasta maitoa.
 
Ei tule kukaan kiikkustuolissa sanomaan, mikset tehnyt mitään jännää, kun olisit voinut.

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Huoh... HS julisti päivittyvässä seurannassaan, että tartunnat kääntyivät laskuun Ranskassa ja Englannissa. Tähän johtopäätökseen tultiin siitä, että tartuntoja julkistettiin molemmissa maissa tänään vähemmän kuin... eilen.

Juuri tuollaisten tulkintojen takia ryhdyin itse seuraamaan muutaman maan tilannetta tarkemmin. Englannin tilannetta en ole seurannut, mutta Ranskassa tuo ero vaikutti olleen niin mitätön eiliseen verrattuna, että nousutrendi kyllä mielestäni jatkuu.
Tämä on kyllä karmivan huonoa uutisointia Hesarilta. Ja kuinka ollakaan, tuo täysin paikkaansapitämätön otsikko vei jutun heti luetuimpien uutisten kärkeen.

Jos nyt välttämättä halutaan tehdä päiväkohtaista vertailua, niin ottaisivat vertailukohteeksi edes viikon takaisen vastaavan viikonpäivän. Jos verrataan edelliseen päivään, niin tartunnat melkein aina kääntyvät viikonlopuksi laskuun, kunnes sitten viikolla, esim. Suomessa tiistaisin, alkaakin tulla isompia lukemia.

Onneksi Worldometerissä pystyy helposti valitsemaan jokaisen graafin kohdalla näkyviin seitsemän päivän keskiarvon.
 

Flonaldo

Jäsen
Englannin tilannetta en ole seurannut, mutta Ranskassa tuo ero vaikutti olleen niin mitätön eiliseen verrattuna, että nousutrendi kyllä mielestäni jatkuu.
Briteissä viikonpäiväefekti on pienempi kuin monessa muussa maassa, mutta myös siellä sunnuntaisin on aina pienimmät numerot. Brittien kokonaiskuva on myös ihan vielä sekaisin sen jäljiltä, kun olivat "hukanneet" viikoksi 15 000 positiivista tilastoista, kun paikallinen THL oli käyttänyt jotain Excel 2007:aa tarkoitukseen... Ne sitten ilmestyivät jälkikäteen parina isona ryöppynä tuomaan käyriin vähän heittelyä.
 
Ei tule kukaan kiikkustuolissa sanomaan, mikset tehnyt mitään jännää, kun olisit voinut.

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Olipas sinulta äksy vastaus... Anyways, kun kysymys ei selkeästikään ole mistään hopealuodista niin keskustelu on kohtuullisen marginaalista ja liittynee jopa enemmän psykologiaan kuin epidemiologiaan.
Vastaus sisälsi yleisen keskustelun kommentointia, ei ollut vain purkaus sinulle. Ehkä ne epidemiologien maskisuositukset olisi kuitenkin paikallaan ottaa vakavasti kun niiden takana tieteellistä näyttöäkin on sen verran, että potentiaalisten hyötyjen ja haittojen paino on aika selvä. Sen sijaan että yrittää filosofoida itsensä epämukavuudelta. Ei hopealuoti -> marginaalista oli jo todella heikkoa.
 
"Miksi se todistustaakka on pelkästään uskovilla, ei ateistikaan pysty todistamaan että jumalaa ei ole." -bebeto

"Vain hullut ja idiootit ja hullut idiootit uskoo sattumaan. Ja tiedemiehet." -Klose16
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS

Kun on siis linjattu, että jäljittämistä voi tehdä vain terveydenhuollon henkilöstö (koska syyt) ja heitä ei ole riittävästi edes minimaalisten tartuntamäärien hoitamiseen, ratkaisuksi valitaan... että jäljittämisen tekee tartunnan saanut henkilö itse.

Ei jumalauta. Aivan amatöörien hölmöilyä.

Tartunnan saanut, jossain määrin ehkä sairas, ihminen ei varmasti ole välittömästi intoa piukassa kirjautumassa nettipankkitunnuksilla johonkin valtionhallinnon järjestelmiin. Se ihminen ei myöskään oma-aloitteisesti muista kuin osan kontakteistaan.

Mitä teit tiistaina? Emmä kyllä muuta kuin kävin duunissa, koko illan olin himassa. Miten menit aamulla töihin? No, mä toki heitin naapurin Penan siinä samalla kyydillä kaupungille. Kävitkö lounaalla? Ai niin joo, kyllähän mä kiinalaisbuffassa olin. Tulitko suoraan töistä kotiin? Eikun, olihan se rouva pyytänyt käydä hakemassa kaupasta maitoa.
Mikä kohta tuossa mielestäsi oli amatöörien hölmöilyä? Minusta ihan järkevää tuottaa jäljitykseen ylimääräinen apuväline, eli tässä tapauksessa lomake, jonka tartunnan saanut VOI täyttää. Ei siis ole pakko, puhelu tulee joka tapauksessa perässä.

Lomakkeet tuottavat selkeästi jäsenneltyä tietoa paremmalla prosentilla kuin puhelut, joiden kautta saatavien tietojen kirjaaminen ylös voi olla vaikeaa, varsinkin jos on vielä kielimuuria mukana. Lomakkeita voi tuottaa eri kielisiä. Ja toisaalta puhelinsoitoilla ihmisten tavoittaminenkaan ei aina ole itsestäänselvyys.

Minulla ei ole sellaista käsitystä, että jäljittäminen olisi nykyisessä tilanteessa pk-seudulla helppoa, kun ihmisillä tosiaan vaikkapa viimeiseen 10 päivään voi mahtua useita kymmeniä kontakteja ja potentiaalisia tartuntatilanteita. Todennäköisemmin tartunnan saaneet ovat aktiivisia ihmisiä, joilla on keskimääräistä enemmän menoja ja jossain kohtaa on sitten napsahtanut, mutta tuhannen taalan kysymys kuuluu missä ja milloin. Ja hommaa hankaloittaa vielä aika isosti se, että aiempienkaan tartuntaketjujen päät eivät ole tiedossa.

En ole kovinkaan vakuuttunut siitä, että ongelma ratkeaa helposti pelkästään rekrytoimalla uusia henkilöitä jäljitykseen. 1000-palainen palapeli ei välttämättä edisty paremmin sillä, että tekijöitä tulee lisää, varsinkin kun heitä pitää tekemiseen aluksi perehdyttää. Toki jos uudet henkilöt ovat nopeita oppimaan ja hyviä työssään niin siinä tapauksessa tilanne voi parantua. Pahimmassa tapauksessa uudet henkilöt sekoittavat pakkaa entisestään.

Tätä samaa työtähän tehdään joka puolella maailmaa ja samat ongelmat ovat muuallakin. En sanoisi että Suomessa jäljitys ihan amatöörien puuhastelua on, jos/kun esim. Vaasan ja Mikkelin tartuntaketjuista saatiin nopeasti yksityiskohtaiset raportit koko kansan pällisteltäväksi:

 

Flonaldo

Jäsen
Mikä kohta tuossa mielestäsi oli amatöörien hölmöilyä? Minusta ihan järkevää tuottaa jäljitykseen ylimääräinen apuväline, eli tässä tapauksessa lomake, jonka tartunnan saanut VOI täyttää. Ei siis ole pakko, puhelu tulee joka tapauksessa perässä.
Se että missään päin maata, ei edes Helsingissä, olla edes aloitettu ratkaisemaan sitä varsinaista ongelmaa. Käytetään aikaa, energiaa ja resursseja tähän puuhasteluun, minkä hyöty kokonaisuuden kannalta on ihan marginaalinen.

Tätä samaa työtähän tehdään joka puolella maailmaa ja samat ongelmat ovat muuallakin. En sanoisi että Suomessa jäljitys ihan amatöörien puuhastelua on, jos/kun esim. Vaasan ja Mikkelin tartuntaketjuista saatiin nopeasti yksityiskohtaiset raportit koko kansan pällisteltäväksi:
Mutta kun homma ei ole tehdä hienoja raportteja, tehtävä on estää uusia tartuntoja. Joku voi tietysti taputella nyt itseään olalle kuinka upea suoritus tehtiin, mutta samanaikaisesti Vaasasta lähteneet tartunnat kasvavat uusia ketjuja pitkin Pohjan- ja Pirkanmaata.

"Perjantai 2.10.
Sairaanhoitopiirissä todetaan kolmetoista uutta tartuntaa. Tartunnan saaneista kymmenen on opiskelijoita, jotka on testattu tiistaina 29.9. Altistuneita on yli sata.

Tartunnan saaneet, joiden tartuntaa ei ole vielä todettu, liikkuvat laajasti ympäri kaupunkia myös torstain-perjantain aikana."

Koko strategian ja jäljittämisen ajatus on, että juuri näin ei saisi tapahtua kuin yllä on kuvattu. Tiistain testin pitäisi olla tiedossa keskiviikkona, kontaktit jäljitetty ja määrätty karanteeniin torstaina tai viimeistään perjantaina. Niin ne ketjut katkaistaan.

"Sairaanhoitopiirillä ei riitä altistuneiden kartoittamiseen enää henkilökuntaa, joten Vaasan Gerbyn terveysasema suljetaan maanantaista lähtien viikoksi ja sen henkilökunta ryhtyy kartoitustehtäviin.
Sairaanhoitopiirin resurssit tartuntaketjujen ja altistuneiden jäljittämisessä eivät riitä. Toisenkin terveysaseman sulkemiseen varaudutaan, jotta jäljittäjiä saataisiin lisää.
Gerbyn terveysaseman lisäksi myös Ristinummen terveysaseman lääkärin- ja hoitajan vastaanotot suljetaan ja henkilöstö siirretään tartunnanjäljitykseen."

Jouduttiin sulkemaan kaikki, jouduttiin sulkemaan koko pirun kaupungin terveydenhoito. Tämähän on ihan puhdas nelosen arvoinen suoritus ja luokalle jättäminen.
 
Ei tule kukaan kiikkustuolissa sanomaan, mikset tehnyt mitään jännää, kun olisit voinut.
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy