Minä osaan arvioida, että nykyrajoitukset ovat täysin turhia. Perustan tämän täysin empiriaan: urheilu- ja kulttuuritapahtumat ovat olleet nyt kiinni kohta sen kolme viikkoa ja loppua ei näy. Näiden osuus tartunnoista on siis vähäinen tai olematon. Vaikka olen asiaa laajasti itse miettinyt niin vetääkö kulttuurisektori jotain laajamittaista kontaktien auraa perässään, joka toimii kuin "kytkin", että kun kontakteja tulee jääkiekkopelistä niin niitä yhtäkkiä tulee muuallakin enemmän? Nähdäkseni kerrannaisvaikutukset liittyvät lähinnä kelloon: kun jääkiekkopelistä porukka purkautuu pois klo 20:45 niin lähialueella ruuhkautuvat lähinnä kaikki paikat, jotka ovat auki. Ihmiset pysähtyvät snäkärille pelin jälkeen, usein.
Voidaanko tällaista johtopäätöstä kuitenkaan tehdä? Yksi vaihtoehto on, että ilman rajoituksia tilanne tartuntojen suhteen olisi nykyistä huonompi. Eli jääkiekkomatseja ja muita tapahtumia rajoittamalla ei voida estää taudin leviämistä kokonaan, mutta sillä voidaan vaikuttaa tilanteeseen. Siihen ilmeisesti halutaan uskoa ja siksi yleisötapahtumiin on puututtu.
Onko täällä kukaan seurannut tarkemmin erilaisia tiedotustilaisuuksia ja eduskunnan kyselytunteja aiheesta? Millaista keskustelua niissä on käyty? Millä on viimeaikoina perusteltu/kritisoitu jääkiekkomatsien rajoituksia ja onko esimerkiksi lainatussa viestissä mainittuja kerrannaisvaikutuksia tai niihin puuttumista nostettu esille?
On mielenkiintoista seurata, kuinka paljon näitä rajoituksia jatketaan ja mitkä ovat niiden perustelut. Jos tilanne ei näytä muuksi muuttuvan niin ovatko ne ikuisia? Luonto puuttuu peliin varmasti kahden kuukauden kuluessa, mutta kyllä tässä on nyt Suomessa menty kansainvälisessäkin vertailussa täysin kahjopäiseen suuntaan.
Mielestäni tällainen on/off rajoittaminen on täysin kestämätöntä. Jos tämä pandemia näyttää jatkuvan vuosia joka tapauksessa, on pakko löytää keinot toimia sen kanssa jollain muulla tavalla. Varmaan aika monella rajoitusten kohteena olevalla toimijalla alkaa olla kassa tyhjä. Erilaisilla tilapäisillä avustuksilla ja tuilla voidaan niitä auttaa, mutta pitäisi ennemmin panostaa siihen, että niitä tilapäisiä tukikampanjoita ei enää tarvittaisi.
Omikron rinnastettava jo pikkuhiljaa kausi-influenssaan. Mutta ei. Perustellaan sillä, että on katsottu jostain tilastot ja niitä luetaan sitten kuin piru sitä raamattua. Vaikea seurata miten tämä maa työntää omaa päätänsä jatkuvasti vain syvemmälle perseeseen. Maalaisjärki, hohoi missä olet!?
Tällaisen viruksen kanssa lienee ongelmana se, että jos se saa vapaasti myllätä, niin seuraava variantti ei olekaan enää kausi-influenssaan verrattavissa. Voi olla haitallisempi tai vähemmän haitallinen, mutta kun ei tiedetä, ollaan varovaisia. Sitä en osaa sanoa, miten nopeasti uuden vaarallisemman variantin ilmaantuessa siihen voidaan puuttua. Eli olisiko mahdollista vetää kevyemmin jonkin variantin kanssa, mutta tarvittaessa voitaisiin tiukentaa linjaa oikea-aikaisesti tilanteen muuttuessa. Uusia variantteja lienee tulossa jatkossakin, eikä Suomi voi niiden ilmaantumiseen merkittävästi vaikuttaa. Vaikka täällä sallittaisiin kaikki tai lukittaisiin jokainen koteihinsa, niin varmaan todennäköisemmin uudet variantit kumpuavat ja tulevat tänne muualta, missä tauti leviää joka tapauksessa enemmän.
Ehkä tästä asiasta keskusteleminen ei ole kovin hedelmällistä, kun jotkut haluavat normaalin arjen lätkämatseineen takaisin hinnalla millä hyvänsä, jotkut eivät usko mitään hintaa olevankaan, jotkut taas haluavat edetä varovasti ja toivovat rajoituksia, ja jotkut vain mukautuvat vallitsevaan tilanteeseen ilman sen suurempaa kiihkoa. Silti tästä ehkä kannattaa keskustella, jos opittaisiin huomioimaan myös muut ihmiset ja heidän näkemyksensä, eikä vain hylättäisi ulkopuolisia näkemyksiä väärinä. Itse haluan uskoa esimerkiksi lätkämatseihin liittyvissä rajoituksissa olevan jonkun punaisen langan ja pyrin sopeutumaan tilanteeseen, mutta osa rajoituksiin kohdistuvasta kritiikistä vaikuttaa järkevältä ja hyvin perustellulta.