Vaikka miten lukuja pyörittelee, niin eihän tuo Israelin tilanne mikään hyvä uutinen ole, jos yli puolet sairaalatapauksista on tuplarokotettuja.
Eihän se hyvä uutinen ole. Silti näissä kannattaa muistaa pari asiaa: ensinnäkin se, että Israelissa rokotettiin riskiryhmiä kahdesti jo ennen kuin lähes missään muualla maailmassa jaeltiin ykköspiikkejä. Siis tammikuussa. Nyt, kun liikkeellä on osittain rokotteita kiertävä delta-variantti ja toisaalta tämän ryhmän rokotesuoja on 7 kuukaudessa hiipunut, niin ei kai ole kovin suuri ihme, että tuossa porukassa tartuntoja tulee. Ja valitettavasti juuri tuossa porukassa tartunnat voivat olla hyvinkin vakavia.
Toiseksi, kuten ainakin
@Flonaldo aiemmin on todennut, näissä teholukujen pyörittelyissä aletaan törmätä siihen ongelmaan, että kunnon kontrolliryhmää ei oikein ole saatavilla. Jos Israelissa on jo rokotettu huonokuntoisista vanhuksista 98%, niin kontrolliryhmä "huonokuntoiset rokottamattomat vanhukset" alkaa olla jo niin pieni, että se oikein enää kelpaa verrokkiryhmäksi. Muutenkin, rokottamattomien kontrolliryhmä alkaa olla melko vääristynyt, koska se koostuu osittain "liian hyväkuntoisista" ihmisistä, jotka eivät koe tarvitsevansa rokotetta. Tämä epäsuhta voi vääristää prosenttilukuja sellaiseen suuntaan, mikä ei enää kerro rokotteiden tehosta kovinkaan paljoa.
Rokotteiden tarkoitushan alunperin oli suojata juuri riskiryhmät. Nyt kun Israelissa juuri se tärkein asia eli riskiryhmien rokotusten teho alkaa hiipua, ollaan hankalien kysymysten äärellä.
Nyt katse sitten suuntautuu tiiviisti Britanniaan, mikä näyttää sitten sen, onko tuolla kokotevälillä 3 viikon versus 3 kuukauden välillä huomattavakin merkitys.
Itse ajattelen niin, että tuo rokotusväli ei välttämättä ole niin merkityksellinen asia, kuin se, kuinka pitkä aika on juuri viimeisestä rokoteannoksesta kulunut. Israel oli maailman nopein rokottajamaa, mikä toi heille muutaman kuukauden ajaksi erinomaisen tilanteen, mutta nyt ollaan ongelmissa. Sinänsä tämä Israelin tilanne antaa arvokasta dataa muulle maailmalle.
Rokotusrumba siis jatkunee ajan hämärään kunnes virus muuntuu kausipöpöjen joukkoon. Onko näkemystä millaisella aikataululla tämä voisi tapahtua ja onko espanjantauti siihen hyvä vertauskohta?
Minusta homma menee todennäköisesti niin, että rokotusrumba jatkuu ajan hämärään, ja samalla aikaa virus muuntuu kausipöpöjen joukkoon. Tai pikemminkin _muuttuu_ kausipöpöjen joukkoon sitä kautta, kun ihmisten immuniteetti kasvaa, sekä rokotteiden että saatujen tartuntojen myötä. Virus itsessään ei välttämättä muunnu yhtään heikommaksi. Mikä sinänsä on rokottamattomille ja immuniteettivajeesta kärsiville erittäin huono uutinen. Jälkimmäiselle ryhmälle en oikein itse näe muita vaihtoehtoja kuin säännöllinen tehosterokotteiden ottaminen.
Moni asia tulevaisuudessa riippuu siitä, millaisia uusia variantteja kehittyy. Jos Delta on edes lähimainkaan pahinta, mitä virus voi tarjota, pystytään tilanne todennäköisesti hallitsemaan rokotteilla ja jollain tavalla palaamaan "vanhaan normaaliin". Jos huonoimmat skenaariot toteutuvat, niin sitten on edessä jokin tulevaisuus, jossa moni asia tulee muuttumaan vielä paljon enemmän kuin mitä tähän asti on jouduttu kestämään. Siinä tapauksessa näkisin, että ollaan tilanteessa jossa espanjantautikin voi jäädä jalkoihin. Aika harva asiantuntija kuitenkaan tuntuu pitävän tätä skenaariota kovinkaan todennäköisenä.