Lähinnä
@heavy voisi miettiä, että kannattaako verrata polio-rokotetta tähän keissiin. Suun kautta annettava poliorokote tuli markkinoill3 20 vuotta ennen Suomen polioepidemiaa.
En muista enää lääkkeen nimeä, mutta ei ollut ainoa lääke tuohon aikaan mikä pyydettiin palauttamaan takaisin apteekkiin. Tästä on aikaa noin 18 vuotta. Lääke oli tarkoitettu insomniaan. Itselläni oli siis vaikeita muistin menetyksiä, hallusinaatioita yms kivaa mitä en kuitenkaan muistanut, kun jossain vaiheessa "heräsin". En myöskään nopealla googlettamisella löytänyt tuloksia, tietenkään.
Pointti ei ole siinä, mitä lääke teki tai ei tehnyt. Pointti on siinä, että siinäkin tapauksessa testit tai testiryhmässä niitä vakavia sivuvaikutuksia ei havaittu ja suuri osa lääkkeiden käyttäjistä sai sekoiluistaan vammoja tai jopa pysyviä vaurioita.
Olisi kyllä mielenkiintoista tietää mistä lääkkeestä on kyse.
Nämä kuvatut oireet kyllä sopii mihin tahansa nukahtamislääkkeeseen.
Esim. Melko yleinen tsopikloni:
Melko harvinaiset (enintään 1 potilaalla sadasta): päänsärky, pahoinvointi, huimaus, painajaisunet, kiihtyneisyys, väsymys.
Harvinaiset (enintään 1 potilaalla tuhannesta):aggressiivisuus, sekavuus, ärtyneisyys, libidon häiriöt, hallusinaatiot, muistinmenetys, hengenahdistus, ihottuma, kutina, kaatuminen (lähinnä iäkkäillä).
Hyvin harvinaiset (enintään 1 potilaalla kymmenestätuhannesta): anafylaktiset reaktiot, kasvojen, huulten, nielun tai kielen turvotus (angioedeema), seerumin transaminaasien ja/tai alkalisen fosfataasin lievä tai kohtalainen lisääntyminen.
Tuntematon (koska saatavissa oleva tieto ei riitä arviointiin): levottomuus, harhaluulot, vihantunne, käyttäytymismuutokset, joihin voi liittyä muistamattomuus, unissakävely, riippuvuus, vieroitusoireyhtymä, haparointi, tuntohäiriöt, muistin heikentyminen, huomiokyvyn heikentyminen, puhehäiriöt, kaksoiskuvat, hengityslama, ruoansulatushäiriö, lihasheikkous.
Pitkään käytössä ollut hydrokdiinihydrokloridi (Atarax)
Melko harvinaiset
- kiihtymys, sekavuus
- heitehuimaus, unettomuus, vapina
- pahoinvointi
- huonovointisuus, kuume.
Harvinaiset
- yliherkkyys
- ajan- ja paikantajun hämärtyminen, aistiharhat
- kouristukset, pakkoliikkeisyys..
Vähän uudempi Stilnoct: (tsolpideem
Yleiset (yli 1 käyttäjällä 100:sta):
Uneliaisuus, päänsärky, huimaus, unettomuuden vaikeutuminen, muistihäiriöt, aistiharhat, kiihtymys, painajaisunet, masennus, väsymys, ripuli, pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu, selkäkipu, ylä- ja alahengitystieinfektiot.
Melko harvinaiset (alle 1 käyttäjällä 100:sta):
Sekavuustilat, ärtyisyys, levottomuus, aggressio, unissakävely, voimakas hyvänolontunne (euforia), tuntohäiriöt, vapina, huomiokyvyn heikkeneminen, puhehäiriöt, kahtena näkeminen, näön hämärtyminen, maksaentsyymien nousu, ruokahalun häiriöt, ihottuma, kutina, liikahikoilu, nivelkipu, lihaskipu, lihasspasmit, niskakipu, lihasheikkous.
Stilnoct saattaa aiheuttaa unissakävelyä tai muuta nukkumisen aikana epätavallista käyttäytymistä (kuten autolla ajamista, syömistä, puhelinsoittoja tai seksin harrastamista), kun et ole täysin hereillä, ks. kohta Varoitukset ja varotoimet.
Harvinaiset (alle 1 käyttäjällä 1 000:sta):
Sukupuolivietin muutokset, alentunut tajunnan taso, näön heikkeneminen, maksavauriot, nokkosihottuma, kävelyhäiriö, kaatuilu (etupäässä iäkkäillä, ja kun Stilnoct-tabletteja ei ole otettu annossuositusten mukaisesti).
Hyvin harvinaiset (alle 1 käyttäjällä 10 000:sta):
Harhakuvitelmat, riippuvuus, hengityslama.
Näitä on loputtomiin. Jotenkin vaikea uskoa, että näistä missään on tullut valmistajalle testeissä yllätyksenä mahdolliset sivuoireet. Asiakkaalle voi hyvinkin tulla jos kyselemättä ottaa lääkettä eikä lue pakkausselosteita.